Taka pomidorówka nawet wam się nie śniła. 1 tajemny składnik sprawi, że będzie jeszcze lepsza w smaku
Adobe Stock
Newsy

Pomidorówka wyjdzie jeszcze lepsza dzięki 1 tajemnemu składnikowi. Babcie tego by się nie spodziewały

Pomidorówka to, zaraz obok rosołu, chyba najczęściej przygotowywana zupa w Polsce. Jeśli wy również jesteście jej wiernymi fanami, koniecznie przetestujcie ten przepis.

Powstająca na bazie rosołu pomidorówka niejedno ma imię. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Zazwyczaj różnice są jednak niewielkie i tkwią w przyprawach lub konsystencji. Okazuje się jednak, że wariacje na jej temat mogą dotyczyć również samych pomidorów.

Większość Polaków przygotowuje pomidorówkę na bazie przecieru. Niektórzy cenią sobie dodatek świeżych pomidorów, nie brakuje także tych, którzy wzbogacają ją o koncentrat. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić ją z dodatkiem suszonych pomidorów? Jeśli nie, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Zupa w tej odsłonie to prawdziwa bomba smakowa!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można dodać do zupy pomidorowej suszone pomidory?

Dzięki temu nietypowemu dodatkowi pomidorówka nabierze mocniejszego wyrazu. Charakterystyczny smak suszonych pomidorów nie zaburzy naturalnego charakteru kochanej przez wszystkich Polaków zupy, a za to podkręci jej pomidorowe walory. Spróbujcie sami - do tego dodatku przekonają się nawet starsze osoby i kulinarni konserwatywni, którym nieznany był dotąd smak suszonych pomidorów w zupie.

Zobacz także
Szybka zupa pomidorowa tylko z 2 składników. Ania Starmach robi tę 1 rzecz z pomidorami

Szybka zupa pomidorowa tylko z 2 składników. Ania Starmach robi tę 1 rzecz z pomidorami

tajemniczy składnik zupy pomidorowej

1 prosty trik, który odmieni pomidorówkę. Dodajcie nietypowy składnik, a będzie smaczna jak nigdy dotąd

Przepis na pomidorówkę z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 2 litrów bulionu mięsnego
  • 5 dużych pomidorów suszonych z zalewy
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 cebuli
  • 3 ząbków czosnku
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra mielona papryka, bazylia)

Przygotowanie

  1. W dużym garnku umieśćcie bulion i zagotujcie.
  2. Kiedy wywar zacznie wrzeć umieśćcie w nim przecier pomidorowy, suszone pomidory w całości oraz koncentrat. Całość ponownie zagotujcie.
  3. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na dobrze rozgrzanym oleju.
  4. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię z cebulą. Całość smażcie jeszcze przez ok. 1 minutę, a następnie przełóżcie do garnka z zupą.
  5. Pomidorówkę doprawcie solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostrą papryką oraz bazylią. Wymieszajcie i zdejmijcie z ognia.
  6. Tak przygotowaną zupę zblendujcie na gładko przy pomocy blendera.
  7. Na koniec zaprawcie zupę – do dowolnego naczynia odlejcie dwie chochle pomidorówki, a następnie zmieszajcie ją ze śmietaną. Miksturę wlejcie do garnka z zupą. Całość dokładnie wymieszajcie.
  8. Podawajcie zupę z makaronem lub z ryżem.

Smacznego!

Zupa pomidorowa
gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Gotujecie zupę pomidorową ze świeżych pomidorów? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie obłędna w smaku
Pomidorówkę znają wszyscy, ale nie każdy wie, co zrobić, aby była jeszcze smaczniejsza. Trikiem, który wzbogaci aromat potrawy, jest wcześniejsze zrobienie 1 rzeczy z pomidorami.

Zupy idealnie sprawdzają się w chłodniejsze dni. Świetnie rozgrzewają organizm, a dodatkowo są dość pożywne. Pomidorowa jest w naszym kraju bardzo popularna i należy do najczęściej wybieranych potraw. I wcale się temu nie dziwimy! Jak poprawić smak zupy pomidorowej? Każdy ma swój sposób na przygotowanie zupy pomidorowej. Znaczące jest, aby zawierała dużo warzyw i dobrej jakości mięso. Dzięki temu będzie wartościowa, odżywcza i sycąca. Wielu podkręca smak pomidorówki dodatkiem w postaci cukru. To sprytna sztuczka, ale ważne jest, aby smak pomidorów odgrywał kluczową rolę. By ich aromat był jeszcze mocniejszy, przed dodaniem ich do zupy należy je podsmażyć na odrobinie masła. Tłuszcz wydobywa z warzyw odpowiednie walory smakowe, które przekładają się na cały aromat potrawy. Koniecznie wypróbujcie tego sposobu! Przepis na zupę pomidorową Składniki: 1-2 kg pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 litry wody 200 ml passaty pomidorowej lub 3 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie, w razie mniejszej ilości pomidorów) 1 marchewka 1 korzeń pietruszki natka pietruszki kawałek selera 2 skrzydełka z kurczaka natka koperku 100 ml śmietany kremówki makaron liście lubczyku masło sól Wykonanie: Umyjcie i obierzcie marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler. Warzywa pokrójcie w niewielką kostkę. Do garnka włóżcie skrzydełka z kurczaka, przygotowaną włoszczyznę. Całość zalejcie zimną wodą, gotujcie na niewielkim ogniu. Liście lubczyku, natkę koperku oraz pietruszki drobno posiekajcie, a następnie dodajcie do garnka razem z passatą pomidorową. W międzyczasie na patelni rozgrzejcie odrobinę masła. Podsmażcie na nim pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane pomidory. Wszystko duście pod przykryciem przez około 10 minut, aż...

Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy przepis na zupę pomidorową bez koncentratu. Jej przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, ale jest o wiele lepsza
Większość Polaków nie wyobraża sobie zupy pomidorowej bez dodatku koncentratu. Ten niestety nie grzeszy dobrym składem. Lepiej przestańcie z niego korzystać. Nasz przepis wam w tym pomoże.

Niektórzy przygotowują ją na bazie przecieru, inni korzystają z pomocy koncentratu, pozostali dopuszczają tylko i wyłącznie użycie świeżych pomidorów - mowa tu oczywiście o tradycyjnej zupie pomidorowej, która w każdym domu smakuje nieco inaczej. Choć przecier i koncentrat nie są najgorszymi produktami na świecie, ich etykiety pozostawiają wiele do życzenia. Tak naprawdę jedynym składnikiem, którego w dzisiejszych czasach możecie być w 100 proc. pewni są świeże pomidory. Zaufajcie nam, do przyrządzenia przepysznej zupy nic więcej nie jest wam potrzebne. Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu Będziecie potrzebować 2 litrów bulionu 2 marchewek z rosołu 600 gramów świeżych pomidorów 2 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii, oregano Przygotowanie: Pomidory opłuczcie pod bieżącą wodą, natnijcie u dołu, umieśćcie w dużej misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie do sparzenia na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przepłuczcie je lodowatą wodą, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane pomidory umieśćcie w średniej wielkości garnku, a następnie dodajcie do nich łyżkę masła. Całość podgrzewajcie tak długo, aż z pomidorów odparuje większość wody. Nie zapomnijcie oczywiście o tym, by co jakiś czas je przemieszać, inaczej się przypalą. Pomidorową miksturę przetrzyjcie przez sitko (jeśli chcecie, by zupa była rzadsza) lub zblendujcie przy pomocy blendera na gładko (jeśli chcecie, by zupa była nieco gęstsza). W średniej wielkości garnku zagotujcie rosół. Do wywaru dodajcie ugotowane wcześniej marchewki oraz pomidory. Całość podgrzewajcie jeszcze przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie zupę z ognia, a następnie doprawcie solą, pieprzem, papryką, bazylią oraz oregano....

zupa pomidorowa
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie tak z pomidorami, a zupa pomidorowa będzie nieziemska w smaku. O tym triku mało kto słyszał
Chyba nie ma osoby, która by nie lubiła zupy pomidorowej. Delikatna i aromatyczna to świetny pomysł na obiad. Będzie jeszcze lepsza, jeśli zastosujecie ten trik!

Zupa pomidorowa to zaraz po rosole najpopularniejsza zupa w Polsce. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów z zagranicy. Podawana z makaronem lub ryżem to świetny pomysł na obiad. Sama w sobie jest pyszna, jednak dzięki jednemu trikowi będzie jeszcze lepsza. Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Zupa jest zazwyczaj przygotowywana na bazie bulionu z dodatkiem passaty bądź przecieru pomidorowego. Pomidorówka będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli do gotującego się wywaru dodacie wcześniej przesmażone na patelni wraz z masłem pomidory. Tłuszcz wydobywa smak składników, a w tym przypadku wydobywa niepowtarzalny aromat. Z takim dodatkiem zupa pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej esencjonalna. Dzięki temu trikowi nikt nie oprze się kolejnej dokładce pomidorówki. Przepis na zupę pomidorową ze smażonymi pomidorami Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 większe pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany kremówki ½ łyżeczki vegety kilka liści lubczyku natka pietruszki szczypta mielonej ostrej papryki sól pieprz masło do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler obierzcie, pokrójcie w małą kostkę i przełóżcie do większego garnka. Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyjcie, osuszcie, a później dodajcie do warzyw wraz z vegetą. Całość zalejcie czterema litrami zimnej wody. Zacznijcie gotować wywar na niewielkim ogniu. Liście lubczyku wraz z natką pietruszki posiekajcie drobno. Dodajcie je do garnka wraz z 3 łyżkami przecieru pomidorowego. Pomidory umyjcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę masła. Gdy się rozpuści to przeciśnijcie,...

Najlepszy przepis na zupę pomidorową. Wyciągnięcie z niej pełnię smaku dzięki 1 dodatkowi
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy przepis na zupę pomidorową. Wyciągnięcie z niej pełnię smaku dzięki 1 dodatkowi
Przypomnijcie sobie smaki dzieciństwa z tym prostym przepisem na klasyczną zupę pomidorową.

Pewnie wielu z was z rozrzewnieniem wspomina wakacje u babci. Chwile beztroski i biegania po drzewach, chociaż nie wszędzie tak to wyglądało. Spędzanie lata na gospodarstwie niejednokrotnie oznaczało pomaganie dziadkom w oporządzaniu zwierząt czy porządkach. Zawsze jednak nagrodą za ciężką pracę było pyszne jedzenie, przygotowywane z prawdziwych warzyw, owoców czy masła oraz mleka. W żadnym sklepie nie można było kupić tak smacznego jedzenia jak to, które przyrządzała babcia! Jednym z babcinych klasyków jest zupa pomidorowa, najlepiej gotowana z domowego przecieru pomidorowego. Pewnie, gdy nieco dorośliście, to zrozumieliście, dlaczego babcia często ją podawała – tę zupę robi się błyskawicznie! Po co dodawać cukier do zupy pomidorowej? Pomidorową z przecieru przygotowuje się w mgnieniu oka, więc nie trzeba stać kilka godzin nad garnkami przyrządzając obiad. Przypomnijcie sobie ten smak i sami ugotujcie smaczną zupę pomidorową. Zwróćcie uwagę na jeden nietypowy składnik - cukier. To właśnie on ma zredukować kwaśność pomidorów i sprawić, że wasza zupa zasmakuje wam tak jak u babci. Przepis na zupę pomidorową Składniki: 1 puszka krojonych pomidorów 1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego 100 ml śmietany 2 łyżki cukru Łyżeczka czosnku granulowanego Łyżeczka masła 1 torebka ryżu lub paczka ulubionego makaronu Sól pieprz Przygotowanie Do zagotowanego bulionu wrzućcie pomidory z puszki (razem z zalewą!). W osobnym garnku ugotujcie ryż. Gotujcie przez około 20 minut – do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Następnie doprawcie zupę płaską łyżką cukru, łyżeczką granulowanego czosnku, solą i pieprzem, dodajcie masło i zamieszajcie. Smacznego! Zupę podawajcie z ryżem i śmietaną. Jeżeli chcecie, by pomidorowa była dobra następnego dnia,...