pomidorówka z suszonymi pomidorami
Pexels
Newsy

Taka pomidorówka nawet wam się nie śniła. 1 tajemny składnik sprawi, że będzie jeszcze lepsza w smaku

Pomidorówka to, zaraz obok rosołu, najczęściej przygotowywana zupa w Polsce. Jeśli wy również jesteście jej wiernymi fanami, koniecznie przetestujcie ten przepis.

Powstająca na bazie rosołu pomidorówka niejedno ma imię. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Zazwyczaj różnice są jednak niewielkie i tkwią w przyprawach lub konsystencji. Okazuje się jednak, że wariacje na jej temat mogą dotyczyć również samych pomidorów.

Większość Polaków przygotowuje pomidorówkę na bazie przecieru. Niektórzy cenią sobie dodatek świeżych pomidorów, nie brakuje także tych, którzy wzbogacają ją o koncentrat. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić ją z dodatkiem suszonych pomidorów? Jeśli nie, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Zupa w tej odsłonie to prawdziwa bomba smakowa!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pomidorówkę z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 2 litrów bulionu
  • 5 dużych pomidorów suszonych z zalewy
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 cebuli
  • 3 ząbków czosnku
  • 100 gramów kaszy jęczmiennej
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra mielona papryka, bazylia)
Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

ogórki konserwowe kiszone

Kupujecie ogórki kiszone czy kwaszone? Tylko jedne z nich są zdrowe. Wiecie które?

Przygotowanie

  1. W dużym garnku umieśćcie bulion i zagotujcie.
  2. Kiedy wywar zacznie wrzeć umieśćcie w nim przecier pomidorowy, suszone pomidory w całości oraz koncentrat. Całość ponownie zagotujcie.
  3. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na dobrze rozgrzanym oleju.
  4. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię z cebulą. Całość smażcie jeszcze przez ok. 1 minutę, a następnie przełóżcie do garnka z zupą.
  5. W naczyniu umieśćcie również kaszę jęczmienną, gotujcie aż do jej miękkości (ok. 15 minut).
  6. Pomidorówkę doprawcie solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostrą papryką oraz bazylią. Wymieszajcie i zdejmijcie z ognia.
  7. Tak przygotowaną zupę zblendujcie na gładko przy pomocy blendera.
  8. Na koniec zaprawcie zupę – do dowolnego naczynia odlejcie dwie chochle pomidorówki, a następnie zmieszajcie ją ze śmietaną. Miksturę wlejcie do garnka z zupą. Całość dokładnie wymieszajcie.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy przepis na zupę pomidorową bez koncentratu. Jej przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, ale jest o wiele lepsza
Większość Polaków nie wyobraża sobie zupy pomidorowej bez dodatku koncentratu. Ten niestety nie grzeszy dobrym składem. Lepiej przestańcie z niego korzystać. Nasz przepis wam w tym pomoże.

Niektórzy przygotowują ją na bazie przecieru, inni korzystają z pomocy koncentratu, pozostali dopuszczają tylko i wyłącznie użycie świeżych pomidorów - mowa tu oczywiście o tradycyjnej zupie pomidorowej, która w każdym domu smakuje nieco inaczej. Choć przecier i koncentrat nie są najgorszymi produktami na świecie, ich etykiety pozostawiają wiele do życzenia. Tak naprawdę jedynym składnikiem, którego w dzisiejszych czasach możecie być w 100 proc. pewni są świeże pomidory. Zaufajcie nam, do przyrządzenia przepysznej zupy nic więcej nie jest wam potrzebne. Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu Będziecie potrzebować 2 litrów bulionu 2 marchewek z rosołu 600 gramów świeżych pomidorów 2 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii, oregano Przygotowanie: Pomidory opłuczcie pod bieżącą wodą, natnijcie u dołu, umieśćcie w dużej misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie do sparzenia na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przepłuczcie je lodowatą wodą, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane pomidory umieśćcie w średniej wielkości garnku, a następnie dodajcie do nich łyżkę masła. Całość podgrzewajcie tak długo, aż z pomidorów odparuje większość wody. Nie zapomnijcie oczywiście o tym, by co jakiś czas je przemieszać, inaczej się przypalą. Pomidorową miksturę przetrzyjcie przez sitko (jeśli chcecie, by zupa była rzadsza) lub zblendujcie przy pomocy blendera na gładko (jeśli chcecie, by zupa była nieco gęstsza). W średniej wielkości garnku zagotujcie rosół. Do wywaru dodajcie ugotowane wcześniej marchewki oraz pomidory. Całość podgrzewajcie jeszcze przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie zupę z ognia, a następnie doprawcie solą, pieprzem, papryką, bazylią oraz oregano....

Gotujmy.pl
Newsy
Chcecie polepszyć smak zupy pomidorowej? Dodajcie do niej ten składnik
Zupa pomidorowa to jedno z popularniejszych polskich dań. Zazwyczaj jest przygotowywana na bazie rosołu. Aby zupa miała jeszcze lepszy smak, wystarczy dodać do niej jeden składnik.

Jedną z ulubionych zup Polaków jest pomidorówka. Dzięki odpowiedniej ilości pomidorów jest aromatyczna i bardzo esencjonalna. Można ją podawać zarówno z makaronem, jak i ryżem. Niekiedy zdarza się, iż zupa wyjdzie zbyt kwaśna. Wówczas wystarczy dodać jeden składnik by uratować tak pyszne danie! Tradycyjna zupa pomidorowa Można by rzec, iż pomidorówka jest klasyczną polską zupą. Jest najczęściej przygotowywanym daniem zamiennie z rosołem. Wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem, aromatem. Często jest przyrządzana na bazie wywaru warzywno-drobiowego z dnia poprzedniego. Wówczas wystarczy dodać pomidory, passatę lub koncentrat pomidorowy by uzyskać pyszną zupę. To jedna z najprostszych potraw, często przywraca piękne wspomnienia z dzieciństwa. Sekretny składnik Czasami zdarza się, iż przyrządzana zupa pomidorowa wyjdzie zbyt kwaśna. Zależy to od jakości lub ilości dodanych pomidorów. Wiele osób wówczas stwierdza, że całe danie jest niedobre oraz nadaje się do wyrzucenia. Nic bardziej mylnego! Taką zupę można spokojnie uratować. Do gotującej się pomidorówki wystarczy dodać jedynie pół łyżeczki sody i całość dokładnie rozmieszać. Dzięki zasadowemu odczynowi proszku, pozbędziecie się nieprzyjemnego smaku, a wasza zupa znowu będzie smakować idealnie! Składniki: ćwiartka kurczaka 2 litry wody 1 marchewka 1 korzeń pietruszki korzeń selera kawałek pora 200 g koncentratu pomidorowego 250 ml śmietany 18% pieprz sól Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod zimną wodą i przełóżcie je do garnka. Zalejcie je wodą i gotujcie na niewielkim ogniu. W międzyczasie zdejmujcie z wierzchu pojawiającą się szumowinę. Włoszczyznę obierzcie, umyjcie i dodajcie do garnka. Całość gotujcie przez 20 minut...

zupa pomidorowa
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie tak z pomidorami, a zupa pomidorowa będzie nieziemska w smaku. O tym triku mało kto słyszał
Chyba nie ma osoby, która by nie lubiła zupy pomidorowej. Delikatna i aromatyczna to świetny pomysł na obiad. Będzie jeszcze lepsza, jeśli zastosujecie ten trik!

Zupa pomidorowa to zaraz po rosole najpopularniejsza zupa w Polsce. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów z zagranicy. Podawana z makaronem lub ryżem to świetny pomysł na obiad. Sama w sobie jest pyszna, jednak dzięki jednemu trikowi będzie jeszcze lepsza. Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Zupa jest zazwyczaj przygotowywana na bazie bulionu z dodatkiem passaty bądź przecieru pomidorowego. Pomidorówka będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli do gotującego się wywaru dodacie wcześniej przesmażone na patelni wraz z masłem pomidory. Tłuszcz wydobywa smak składników, a w tym przypadku wydobywa niepowtarzalny aromat. Z takim dodatkiem zupa pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej esencjonalna. Dzięki temu trikowi nikt nie oprze się kolejnej dokładce pomidorówki. Przepis na zupę pomidorową ze smażonymi pomidorami Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 większe pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany kremówki ½ łyżeczki vegety kilka liści lubczyku natka pietruszki szczypta mielonej ostrej papryki sól pieprz masło do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler obierzcie, pokrójcie w małą kostkę i przełóżcie do większego garnka. Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyjcie, osuszcie, a później dodajcie do warzyw wraz z vegetą. Całość zalejcie czterema litrami zimnej wody. Zacznijcie gotować wywar na niewielkim ogniu. Liście lubczyku wraz z natką pietruszki posiekajcie drobno. Dodajcie je do garnka wraz z 3 łyżkami przecieru pomidorowego. Pomidory umyjcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę masła. Gdy się rozpuści to przeciśnijcie,...

Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd
Flickr
Newsy
Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd
Zupę pomidorową znają chyba wszyscy, ale czy na pewno wszyscy poprawnie ją przyrządzają?

Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów np. z dodatkiem makreli. Niektórzy wolą gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny kremowy smak. Bez względu na to, którą wersję preferujecie, zupa pomidorowa zawsze smakuje tak samo wybornie.  Kiedy dodać koncentrat do pomidorówki? Mimo że pomidorówka często gości na waszych stołach, prawdopodobnie popełniacie jeden podstawowy błąd podczas jej przyrządzania – dodajecie koncentrat w nieodpowiednim momencie.  Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają bowiem, by robić to dopiero na samym końcu gotowania, kiedy wszystkie inne składniki, oprócz śmietany, są już w wywarze. Dzięki temu zupa stanie się o wiele bardziej esencjonalna. Sami się przekonajcie. Przepis na przepyszną zupę pomidorową  Proponujemy niezawodny przepis na klasyczną zupę pomidorową, która zawsze wyjdzie pyszna. Składniki: 2 litry domowego bulionu 3 średnie marchewki z rosołu 4 dojrzałe pomidory 300 ml koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka dobrego masła 2 łyżeczki białego cukru Kwaśna śmietana 18 proc. Pieprz, sól i bazylia Przygotowanie: W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion.  Pomidory natnijcie od dołu, umieśćcie w dużej, odpornej na wysoką temperaturę misce, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 4 minutach obierzcie je ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i podsmażcie na maśle. Tak przygotowane umieśćcie w gotującym się bulionie. Po kilku kolejnych minutach do bulionu dodajcie również pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu. Całość doprawcie solą, pieprzem, bazylią (najlepiej świeżą) oraz cukrem i...