Powstająca na bazie rosołu pomidorówka niejedno ma imię. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Zazwyczaj różnice są jednak niewielkie i tkwią w przyprawach lub konsystencji. Okazuje się jednak, że wariacje na jej temat mogą dotyczyć również samych pomidorów.

Większość Polaków przygotowuje pomidorówkę na bazie przecieru. Niektórzy cenią sobie dodatek świeżych pomidorów, nie brakuje także tych, którzy wzbogacają ją o koncentrat. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić ją z dodatkiem suszonych pomidorów? Jeśli nie, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Zupa w tej odsłonie to prawdziwa bomba smakowa!

Czy można dodać do zupy pomidorowej suszone pomidory?

Dzięki temu nietypowemu dodatkowi pomidorówka nabierze mocniejszego wyrazu. Charakterystyczny smak suszonych pomidorów nie zaburzy naturalnego charakteru kochanej przez wszystkich Polaków zupy, a za to podkręci jej pomidorowe walory. Spróbujcie sami - do tego dodatku przekonają się nawet starsze osoby i kulinarni konserwatywni, którym nieznany był dotąd smak suszonych pomidorów w zupie.

Przepis na pomidorówkę z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 2 litrów bulionu mięsnego
  • 5 dużych pomidorów suszonych z zalewy
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 cebuli
  • 3 ząbków czosnku
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra mielona papryka, bazylia)

Przygotowanie

  1. W dużym garnku umieśćcie bulion i zagotujcie.
  2. Kiedy wywar zacznie wrzeć umieśćcie w nim przecier pomidorowy, suszone pomidory w całości oraz koncentrat. Całość ponownie zagotujcie.
  3. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na dobrze rozgrzanym oleju.
  4. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię z cebulą. Całość smażcie jeszcze przez ok. 1 minutę, a następnie przełóżcie do garnka z zupą.
  5. Pomidorówkę doprawcie solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostrą papryką oraz bazylią. Wymieszajcie i zdejmijcie z ognia.
  6. Tak przygotowaną zupę zblendujcie na gładko przy pomocy blendera.
  7. Na koniec zaprawcie zupę – do dowolnego naczynia odlejcie dwie chochle pomidorówki, a następnie zmieszajcie ją ze śmietaną. Miksturę wlejcie do garnka z zupą. Całość dokładnie wymieszajcie.
  8. Podawajcie zupę z makaronem lub z ryżem.

Smacznego!

Zobacz także: