Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 składnik, który robi całą robotę
Adobe Stock
Newsy

Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 nietypowy składnik, który robi całą robotę

„Co kraj to obyczaj”. Makaron we Włoszech jada się zupełnie inaczej niż u nas. I choć spaghetti bolognese to potrawa, którą Polacy kochają. Zobaczcie jak je zrobić nie po polsku, tylko po włosku.

Włoska pasta to po prostu makaron z sosem. W większości domów takie danie pojawia się na stole każdego dnia, jak u nas kanapki z szynką czy serem. Do tego jest serwowana na obiad jako… pierwsze danie. Dopiero po makaronie na stół wjeżdża zupa czy drugie danie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

2 żelazne zasady i 2 triki na idealną włoską pastę

Spaghetti bolognese, czyli makaron z sosem bolońskim to danie, w którym do mącznej bazy dodawany jest mięsno-pomidorowy sos. Obowiązkowymi składnikami tego sosu jest też seler naciowy i marchew, a także pomidory lub passata pomidorowa. Jeśli dodacie pod koniec gotowania jeszcze mleko, z pewnością docenicie smak potrawy.

Żeby makaron podawać na sposób włoski, pamiętajcie jeszcze o dwóch zasadach:

  • Włosi wodę do makaronu gotują w dużej ilości, mocno osolonej wody
  • Makaronu nie wolno rozgotować. Rozgotowany makaron smakuje do zupy pomidorowej, a nie do włoskich sosów
Zobacz także
Znacie makaron, który w ogóle nie ma kalorii? Ten makaron jest coraz bardziej popularny w Polsce

Znacie makaron, który w ogóle nie ma kalorii? Jest coraz bardziej popularny w Polsce

Makaron jest tuczący, bo popełniacie ten 1 błąd. Podpowiadamy jak obniżyć kaloryczność klusek

Makaron jest tuczący, bo popełniacie ten 1 błąd. Podpowiadamy jak obniżyć kaloryczność klusek

Te dwie rzeczy są niezbędne jeśli chcecie zrobić makaron prawdziwie włoski:

Przed końcem gotowania makaronu, należy przenieść do sosu 3-4 łyżki wody spod klusek. Po odlaniu makaronu dodajecie go do sosu i mieszacie jeszcze przez chwilę gotując. Dzięki temu sos będzie aksamitny.

  • Włosi nigdy nie nakładają sosu na makaron, jak to pokazuje zdjęcie po prawej stronie. Zdjęcie przedstawia polski sposób serwowania tego włoskiego dania.
  • Na talerz wykładają z patelni makaron już wymieszany z sosem.

Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 składnik, który robi całą robotę
Adobe Stock

Przepis na włoskie spaghetti bolognese

Składniki:

  • 300 g boczku
  • 1 duża marchewka
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • Pół szklanki czerwonego wina
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • Pół szklanki mleka
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • Sól, pieprz
  • Odrobina cukru
  • 80-100 g makaronu na osobę
  • Parmezan do posypania

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni Dodajcie startą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz pokrojoną cebulę i seler naciowy. Wszystko razem podsmażajcie.
  2. Następnie dodajcie mięso mielone i dalej podsmażajcie.
  3. Dodajcie wino, koncentrat pomidorowy oraz passatę pomidorową, całość przypraw solą, pieprzem i cukrem.
  4. Na Koniec dodajcie mleko i gotujcie jeszcze chwilę.
  5. Ugotujcie makaron do twardości al dente. Przed odlaniem makaronu dodajcie do sosu 3-4 łyżki wody z makaronu.
  6. Na koniec ugotowany makaron dodajcie do sosu i trzymając patelnie na małym ogniu mieszaj sos z makaronem i podgrzewajcie.
  7. Od razu przełóżcie na talerze i przybierzcie świeżo startym parmezanem.
Jak łączyć makaron z sosem
Flickr
Newsy
Jeden z największych błędów podczas przyrządzania makaronu. Zróbcie na odwrót, a padniecie z wrażenia
Może się to komuś podobać albo nie, ale o makaronie i sposobach jego podawania najwięcej do powiedzenia mają Włosi.

Z natury rozgadani i gadatliwi… makaroniarze na wszelkiego rodzaju kluskach, kluseczkach i makaronach zjedli zęby. Sposobów na „pastę” Włosi znają bez liku. I dobrze wiedzą, jak go podawać tak, by smakował najlepiej jak się da. Dlaczego włoskie sposoby na makaron są najlepsze? To właśnie mieszkańcy Włoch doszli do perfekcji w łączeniu smaków. Swoje mączne makarony idealnie dopasowują do gęstych sosów przygotowanych ze wszystkiego, co mają pod ręką. Spaghetti alla carbonara, spaghetti bologhnese, aglio e oglio, cannelloni, tagiatelle i papardelle na dziesiątki sposobów, wreszcie lasagne czy tortellini. Włosi mają w czym przebierać, jeśli chodzi o makaron. W tym przypadku nie mamy wątpliwości, że ilość została przekuta w jakość. Każda włoska gospodyni po ugotowaniu setny już raz z kolei makaronu dowolnego rodzaju, ma wiedzę, która w Polsce wciąż uchodzi nieraz za czarną magię. Jak solić makaron? Niuanse i szczegóły gotowania makaronu i łączenia go z sosami dotyczą m.in. kwestii solenia wody na gotujący się makaron. Włoskie panie domu i kucharze z najlepszych restauracji z Rzymu i okolic solą wodę na makaron dopiero po zagotowaniu wody. Kiedy wrzątek zacznie puszczać bąbelki, wsypcie do garnka hojną ilość soli.  Na kilkulitrowe naczynie konieczne będzie wsypanie sporej łyżki soli. Kolejnym trikiem prosto z włoskiej kuchni, jest dodawanie do sosu odrobiny wody z gotującego się makaronu. Jaki jest niezawodny trik Włochów na podawanie makaronu? Wszystko po to, by nadać sosowi nieco gęstości. Zagęszczenie sosu będzie możliwe dzięki działaniu glutenu, który wytrąca się do wrzątku. Dzisiaj jednak nacisk położymy na inną kwestię. To sprawa, o której spora część polskich pań domu nie słyszała. W polskiej tradycji podawania...

Szybki mięsno-pomidorowy sos do makaronu. Doskonały na obiad
alien1985/Gotujmy.pl
Newsy
Szybki mięsno-pomidorowy sos do makaronu. Doskonały na obiad
Makarony z prostymi sosami to jedno z dań, po które najczęściej sięgacie, kiedy nie macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Jak je urozmaicić?

Chociaż makarony w sosach należą do tradycyjnych dań kuchni włoskiej, na stałe zagościły także w polskich jadłospisach. W supermarketach znajdziemy szeroki wybór sosów, które wystarczy podgrzać lub wymieszać z kilkoma składnikami, aby otrzymać smaczny i błyskawiczny obiad. Pastę, czyli makaron w sosie, można jednak tak samo szybko przygotować samodzielnie, bez półproduktów! Jak przygotować pyszny i szybki makaron w domu? Włosi są mistrzami w szybkich i smacznych obiadach, do których używają często lokalnych i łatwo dostępnych składników takich jak pomidory i przeciery z nich zrobione, czosnek, oliwa z oliwek oraz sery. Do najpopularniejszych, najprostszych dań, które można znaleźć w większości włoskich restauracji (także tych wykwintnych!) należą np. spaghetti z czosnkiem i oliwą (aglio e olio) lub spaghetti marinara składające się głównie z czosnku, ziół i dojrzałych pomidorów. Poniżej znajdziecie nieco bardziej meksykańską wariację na temat klasycznego, pomidorowego sosu. To bardziej treściwe, wzbogacone o mięso, kukurydzę oraz odrobinę pikantnych dodatków danie z pewnością wam posmakuje i zapewni energię na kilka godzin. Tego typu obiad przygotujecie maksymalnie w 30 minut, dlatego sprawdzi się nawet podczas zabieganego dnia. Nie będziecie też potrzebować tu wykwintnych czy ciężko dostępnych składników – większość z nich znajdziecie w swojej lodówce każdego dnia.  Przepis na mięsno-pomidorowy sos do makaronu Składniki: 30 dag mięsa mielonego pół puszki kukurydzy 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej papryka słodka oregano bazylia Przygotowanie: Cebulę drobno...

Włoskie babcie makaron gotują tylko w taki sposób. Dzięki temu zawsze smakuje on doskonale
AdobeStock
Newsy
Włoskie babcie makaron gotują tylko w taki sposób. Dzięki temu zawsze smakuje on doskonale
Wiecie, jak zrobić smaczny makaron w włoskim stylu? Skorzystajcie z porady najbardziej doświadczonych w tym zakresie kucharzy, czyli włoskich babć.

Nie ma co ukrywać, Mistrzami świata w gotowaniu makaronu są bezapelacyjnie Włosi. Kraj ten w końcu słynie z potraw przyrządzanych na bazie makaronu i naprawdę trudno znaleźć osobę, której nie cieknie ślinka na myśl o spaghetti pachnącym świeżymi pomidorami.  W kwestii gotowania największą skarbnicą wiedzy w każdym kraju zdecydowanie są osoby starsze, które z racji doświadczenia mają ogromną wiedzę na ten temat. Jedna z użytkowniczek TikToka nagrała film ze swoją babcią Włoszką, która pokazała jak przyrządza proste spaghetti i poinstruowała widzów, w jaki sposób należy gotować makaron. Ile soli powinno się dodawać do makaronu? Kto spróbował dań z różnych stron świata ten przyzna, że polska kuchnia wypada niestety przy nich dość blado - chodzi tutaj o kwestię smaku. Polacy nie używają zbyt wielu przypraw, przez co większość naszych potraw ma dość łagodny smak. Zwłaszcza w porównaniu z bardzo ostrymi potrawami typowymi na przykład dla kuchni koreańskiej. Problem ten widać też w przypadku gotowania makaronu. Być może z ostrożności i przyzwyczajenia wielu z nas wodę na makaron soli dość symbolicznie. Zupełnie inaczej robią to Włosi! Makaron solą oni bardzo szczodrze, ponieważ wówczas całe danie nabiera charakteru i ma o wiele lepszy smak. Można się nawet spotkać z radą mówiącą o tym, że woda na makaron powinna być tak słona, jak Morze Śródziemne... Jakim sposobem Włosi sprawiają więc, że ich dania nie są przesolone i smakują wszystkim na całym świecie? Chodzi o szczególną roztropność podczas solenia całej już potrawy czy też sosu. Niektóre włoskie gospodynie w ogóle odpuszczają ten etap i pozwalają, by słony smak makaronu przeniknął do całego dania już po połączeniu z sosem. Przepis na szybkie spaghetti z pomidorkami koktajlowymi Do przygotowania tego makaronu potrzeba niewiele...

Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym są doskonałe w smaku i szybkie w przygotowaniu. Są też pożywne i sycące, a przy tym zdrowe. Ten przepis na klopsiki w sosie pomidorowym na pewno zostanie z wami najdłużej.

Zapiekanka z makaronu z klopsikami z mięsa indyka oraz pysznym, aromatycznym sosem pomidorowym to doskonały pomysł na szybkie i proste jednogarnkowe danie. Nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a efekt jest wspaniały. Tym daniem z pewnością zachwycicie całą rodzinę podczas obiadu albo przyjaciół podczas spotkania. Danie jest lekkie, ale nasyci was na długie godziny. Zamiast makaronu spaghetti możecie wybrać dowolny, ulubiony makaron np. rurki penne albo kokardki. Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z makaronem Składniki na pulpety 0,5kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko Przyprawa do indyka Sól Olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy do klopsików 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej Sól do smaku Olej do smażenia 100 g startego parmezanu Dodatkowo 1 opakowanie makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron wrzućcie do osolonego wrzątku i ugotujcie al dente. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, czosnek wyciśnijcie za pomocą praski i podsmażcie na oleju na głębokiej patelni lub w dużym garnku. Dodajcie bulion oraz passatę pomidorową. Doprawcie cukrem, solą, oregano i ostrą papryką. Gotujcie, aż woda odparuje i sos zredukuje swoją objętość. Na drugiej patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę pokrojoną w kotkę. Dodajcie cebulę do mięsa wraz z jajkiem, solą i przyprawą do indyka. Mięso wyróbcie ręką na gładką masę i uformujcie w drobne klopsiki. Podsmażcie je z obu stron na złoto na tej samej patelni, na której smażyliście cebulę. Przygotujcie żaroodporne naczynie. N a dno wyłóżcie makaron, ułóżcie na nim klopsiki i całość...