Włoska pasta to po prostu makaron z sosem. W większości domów takie danie pojawia się na stole każdego dnia, jak u nas kanapki z szynką czy serem. Do tego jest serwowana na obiad jako… pierwsze danie. Dopiero po makaronie na stół wjeżdża zupa czy drugie danie.
2 żelazne zasady i 2 triki na idealną włoską pastę
Spaghetti bolognese, czyli makaron z sosem bolońskim to danie, w którym do mącznej bazy dodawany jest mięsno-pomidorowy sos. Obowiązkowymi składnikami tego sosu jest też seler naciowy i marchew, a także pomidory lub passata pomidorowa. Jeśli dodacie pod koniec gotowania jeszcze mleko, z pewnością docenicie smak potrawy.
Żeby makaron podawać na sposób włoski, pamiętajcie jeszcze o dwóch zasadach:
- Włosi wodę do makaronu gotują w dużej ilości, mocno osolonej wody
- Makaronu nie wolno rozgotować. Rozgotowany makaron smakuje do zupy pomidorowej, a nie do włoskich sosów
Te dwie rzeczy są niezbędne jeśli chcecie zrobić makaron prawdziwie włoski:
Zobacz także:
Przed końcem gotowania makaronu, należy przenieść do sosu 3-4 łyżki wody spod klusek. Po odlaniu makaronu dodajecie go do sosu i mieszacie jeszcze przez chwilę gotując. Dzięki temu sos będzie aksamitny.
- Włosi nigdy nie nakładają sosu na makaron, jak to pokazuje zdjęcie po prawej stronie. Zdjęcie przedstawia polski sposób serwowania tego włoskiego dania.
- Na talerz wykładają z patelni makaron już wymieszany z sosem.
Przepis na włoskie spaghetti bolognese
Składniki:
- 300 g boczku
- 1 duża marchewka
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- Pół szklanki czerwonego wina
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 500 ml passaty pomidorowej
- Pół szklanki mleka
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- Sól, pieprz
- Odrobina cukru
- 80-100 g makaronu na osobę
- Parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Boczek pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni Dodajcie startą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz pokrojoną cebulę i seler naciowy. Wszystko razem podsmażajcie.
- Następnie dodajcie mięso mielone i dalej podsmażajcie.
- Dodajcie wino, koncentrat pomidorowy oraz passatę pomidorową, całość przypraw solą, pieprzem i cukrem.
- Na Koniec dodajcie mleko i gotujcie jeszcze chwilę.
- Ugotujcie makaron do twardości al dente. Przed odlaniem makaronu dodajcie do sosu 3-4 łyżki wody z makaronu.
- Na koniec ugotowany makaron dodajcie do sosu i trzymając patelnie na małym ogniu mieszaj sos z makaronem i podgrzewajcie.
- Od razu przełóżcie na talerze i przybierzcie świeżo startym parmezanem.