Włoska pasta to po prostu makaron z sosem. W większości domów takie danie pojawia się na stole każdego dnia, jak u nas kanapki z szynką czy serem. Do tego jest serwowana na obiad jako… pierwsze danie. Dopiero po makaronie na stół wjeżdża zupa czy drugie danie.

2 żelazne zasady i 2 triki na idealną włoską pastę

Spaghetti bolognese, czyli makaron z sosem bolońskim to danie, w którym do mącznej bazy dodawany jest mięsno-pomidorowy sos. Obowiązkowymi składnikami tego sosu jest też seler naciowy i marchew, a także pomidory lub passata pomidorowa. Jeśli dodacie pod koniec gotowania jeszcze mleko, z pewnością docenicie smak potrawy.

Żeby makaron podawać na sposób włoski, pamiętajcie jeszcze o dwóch zasadach:

  • Włosi wodę do makaronu gotują w dużej ilości, mocno osolonej wody
  • Makaronu nie wolno rozgotować. Rozgotowany makaron smakuje do zupy pomidorowej, a nie do włoskich sosów

Te dwie rzeczy są niezbędne jeśli chcecie zrobić makaron prawdziwie włoski:

Zobacz także:

Przed końcem gotowania makaronu, należy przenieść do sosu 3-4 łyżki wody spod klusek. Po odlaniu makaronu dodajecie go do sosu i mieszacie jeszcze przez chwilę gotując. Dzięki temu sos będzie aksamitny.

  • Włosi nigdy nie nakładają sosu na makaron, jak to pokazuje zdjęcie po prawej stronie. Zdjęcie przedstawia polski sposób serwowania tego włoskiego dania.
  • Na talerz wykładają z patelni makaron już wymieszany z sosem.

Przepis na włoskie spaghetti bolognese

Składniki:

  • 300 g boczku
  • 1 duża marchewka
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • Pół szklanki czerwonego wina
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • Pół szklanki mleka
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • Sól, pieprz
  • Odrobina cukru
  • 80-100 g makaronu na osobę
  • Parmezan do posypania

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni Dodajcie startą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz pokrojoną cebulę i seler naciowy. Wszystko razem podsmażajcie.
  2. Następnie dodajcie mięso mielone i dalej podsmażajcie.
  3. Dodajcie wino, koncentrat pomidorowy oraz passatę pomidorową, całość przypraw solą, pieprzem i cukrem.
  4. Na Koniec dodajcie mleko i gotujcie jeszcze chwilę.
  5. Ugotujcie makaron do twardości al dente. Przed odlaniem makaronu dodajcie do sosu 3-4 łyżki wody z makaronu.
  6. Na koniec ugotowany makaron dodajcie do sosu i trzymając patelnie na małym ogniu mieszaj sos z makaronem i podgrzewajcie.
  7. Od razu przełóżcie na talerze i przybierzcie świeżo startym parmezanem.