Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków. Szczególną popularnością cieszy się ona wśród młodszych pokoleń. Jeżeli macie już dosyć zamawiania do domu pizzy, choć raz zróbcie ją sami. Ta z naszego przepisu jest tak prosta, że będziecie chcieli robić ją codziennie.
Co powiecie na zakręcone ślimaczki z farszem z pieczarkami, papryką i szynką? Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a efekt końcowy to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Jak się do tego zabrać? Czytajcie dalej!
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 550
- 10 g suszonych drożdży
- 1 cebula
- 15 dag pieczarek
- 15 dag szynki
- 1 papryka
- 1 łyżeczka soli
- 2 szk. wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 plasterków żółtego sera
- 6 łyżek ketchupu pikantnego
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, drożdże i sól. Następnie nalewamy wodę oraz oliwę i starannie wyrabiamy ciasto (najlepiej przez około 5 minut). Odstawiamy do wyrośnięcia.
Zobacz także:
2. Gdy ciasto rośnie, zajmujemy się farszem. Cebulę drobno kroimy i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę i szynkę. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
3. Ciasto rozwałkowujemy w podłużny prostokąt, smarujemy z wierzchu ketchupem, a następnie układamy na nim plastry sera i wykładamy farsz.
4. Ciasto zwijamy w rulon, po czym kroimy w 10 cm kawałki. Odwracamy je częścią ukrojoną w górę i układamy na blasze.
5. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.
Smacznego!