tatar wołowy przepis
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy

Ta zakąska nigdy nie wychodzi z mody. Klasyczny tatar, którego nie powstydziliby się najlepsi kucharze

Befsztyk tatarski lub, jak kto woli, tatar to przepyszna przekąska, za którą wprost szaleją wszyscy fani mięsa. Zazwyczaj serwuje się ją w drogich restauracjach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić ją samodzielnie w domu.

Tatar wołowy to istny klasyk polskiej kuchni. Jego cechą charakterystyczną jest fakt, że spożywa się go na surowo, bez żadnej wcześniejszej obróbki termicznej. Dlatego też tak ważne jest, by mięso, z którego zostaje wykonany, było bardzo dobrej jakości – chude, miękkie i przede wszystkim świeże. 

Najznamienitsi szefowie kuchni polecają udziec, szynkę, polędwicę lub ligawę. Nie zaopatrujcie się w nie w markecie, lepiej odwiedźcie zaufanego rzeźnika. Tak przygotowana przekąska z pewnością zachwyci waszych gości. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na tatara wołowego

Będziecie potrzebować

  • 500 gramów dobrej jakości wołowiny
  • 4 żółtek
  • 1 cebuli
  • 2 kiszonych ogórków
  • Przypraw: soli, pieprzu, ostrej papryki

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Ogórki odcedźcie z wody i również pokrójcie w niewielką kostkę.
  2. Mięso wołowe opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, podzielcie na mniejsze kawałki i umieśćcie w specjalnej maszynce do mięsa (możecie je również bardzo drobno posiekać, jeśli macie do tego odpowiednio ostry nóż).
  3. Tak przygotowaną wołowinę doprawcie solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Aby było bardziej sprężyste i smaczniejsze możecie do niego dolać odrobinę przegotowanej i wystudzonej wody lub oleju.
  4. Z mięsa uformujcie cztery kulki, połóżcie je na czterech talerzach i lekko spłaszczcie przy pomocy dłoni. W każdej z nich stwórzcie również niewielkie wgłębienie na środku.
  5. W powstałych dołkach umieśćcie żółtka (pozostałe białka schowajcie do lodówki lub zamroźcie, nie wyrzucajcie, w końcu można z nich zrobić na przykład przepyszną bezę).
  6. Na każdym talerzu wokół mięsa ułóżcie odrobinę posiekanej wcześniej cebuli oraz ogórków. 

Smacznego!

Pamiętajcie, że do tatara możecie dodać również inne składniki. Niektórzy jedzą go w towarzystwie marynowanych grzybków, kaparów, anchois, oliwek, a nawet papryki. Tak naprawdę smak tego dania zależy tylko od was i waszych preferencji.

Źródło: gotujmy.pl

kurczak pieczony w całości przepis
Gotujmy.pl/szynszyla
Przepisy
Soczysty kurczak pieczony w całości to najlepsze, co możecie zrobić na obiad
Pożywny i zdrowy kurczak pieczony w całości to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jego niepowtarzalny smak i unoszący się w całym domu aromat skradnie serce niejednego smakosza!

Nie ma nic lepszego niż dobrej jakości mięso przygotowywane w piekarniku . Mało tego, że robi się praktycznie samo i jest przyjazne dla żołądka , to jeszcze smakuje naprawdę wybornie!  Pełnię kulinarnego szczęścia osiągnięcie, jeśli do pieczonego powoli kurczaka dołożycie jeszcze nieco warzyw - ziemniaki , paprykę i parę dodatków. Taki obiad warto robić dla swojej rodziny nie tylko od święta! Przepis na kurczaka pieczonego w całości Składniki: 1 kurczak w całości (najlepiej zagrodowy) 2 czerwone papryki Ok. 1 kg ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku Olej Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, ostra i słodka papryka Przygotowanie Ziemniaki obierzcie ze skórki, a następnie pokrójcie na ćwiartki i umieśćcie w naczyniu żaroodpornym. W małej miseczce umieśćcie ok. 5 łyżek oleju lub oliwy, pieprz, sól oraz rozmaryn. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie pokrojone ziemniaki i również wymieszajcie. Paprykę umyjcie, usuńcie pestki, a następnie pokrójcie w dużą kostkę i dodajcie do ziemniaków. Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Z kolei ząbków czosnku nie obierajcie, a jedynie zmiażdżcie nożem, tak aby nieco się rozpadły. Oba składniki dodaj do ziemniaków. W nagrzanym do 220 st. C piekarniku umieśćcie naczynie żaroodporne wypełnione warzywami i pieczcie pod przykryciem przez ok. 15 minut. W tym czasie zajmijcie się kurczakiem. Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.  W małej miseczce umieśćcie ok. 5 łyżek oleju, pieprz, sól, zioła prowansalskie, paprykę ostrą oraz słodką. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie kurczaka. W piekarniku zmniejszcie temperaturę grzania do 180 st. C. Na...

tatar ze śledzia przepis
Gotujmy.pl/anakola
Newsy
Niepowtarzalny w smaku tatar ze śledzia. Nie ma prostszej przekąski na święta
Tatar ze śledzia to niesamowicie smakowita alternatywa dla wołowego odpowiednika. Połączenie ryby, marynowanych grzybków i musztardy sprawi, że danie z pewnością zagości w twojej kuchni na stałe.

Tatar w klasycznej wersji przygotowuje się z idealnie posiekanego lub zmielonego mięsa wołowego. Z biegiem lat danie doczekało się jednak wielu kulinarnych wariacji i urozmaiceń. Do tych najbardziej udanych z pewnością zalicza się tatar ze śledzia. Jego przyrządzenie jest banalnie proste! Przepis na tatar ze śledzia Będziesz potrzebować 2 filety ze śledzia 30 gramów marynowanych grzybów 2 jajka 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny Przyprawy i zioła: sól, pieprz, świeża natka pietruszki i koperek Przygotowanie W rozgrzanym do 160 st. C piekarniku umieść czerwoną paprykę. Warzywo piecz przez ok. 8 minut, do momentu, w którym stanie się lekko miękkie, a jego skórka zacznie się marszczyć. Upieczoną paprykę wystudź przez chwilę. Następnie obierz warzywo ze skórki, posiekaj w niewielką kosteczkę i umieść w dużej misce.  Filety ze śledzia umieść w niewielkiej miseczce i zalej wodą. Po kilku minutach moczenia pokrój je w drobną kosteczkę i dodaj do papryki. Jajka umieść w małym rondelku wypełnionym wodą przy pomocy łyżki, a następnie gotuj na twardo przez ok. 8 – 10 minut.  Po upływie tego czasu polej jajka zimną wodą, a po ostygnięciu obierz ze skorupki, a następnie posiekaj w bardzo małą kosteczkę i umieść w misce z innymi składnikami. Cebulę obierz, również posiekaj i także dodaj do innych składników. Podobnie zrób z ogórkami kiszonymi i grzybkami marynowanymi. W misce ze składnikami na tatara umieść również musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Całość dokładnie wymieszaj.  Gotowe! Tak przygotowanego tatara wykładaj na talerz przy pomocy kuchennego ringu. W ten...

Dodatek tej 1 przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie zaskoczeni
Newsy
Dodatek tej 1 przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie zaskoczeni
Klasyczne kotlety mielone z nieczęsto używaną przyprawą smakują wyśmienicie. Przyciągną nawet wielbicieli tradycyjnych smaków. Podpowiadamy co dodać do mięsa i jak zrobić dobre kotlety.

Czosnek niedźwiedzi to dziko rosnąca roślina, która w Polsce jest pod ochroną. Dlatego warto go zasadzić we własnym ogródku, na balkonie, lub poszukać w marketach. Nie należy do popularnych przypraw, jednak jego dodatek bardzo pozytywnie wpływa na wiele potraw. Dodajcie go do kotletów mielonych. Ten smak z pewnością wam się spodoba. Przepis na mielone z czosnkiem niedźwiedzim Składniki: 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego 1 bułka 1 jajko 1 cebula 1 marchewka 100 ml mleka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie: Zalejcie w misce bułkę ciepłym mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na łyżce oleju. Marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski włóżcie mięso mielone. Dodajcie do niego odsączoną z mleka kajzerkę, zeszkloną cebulę, startą marchewkę oraz jajko. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Tak przygotowaną masę doprawcie obficie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Ponownie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Na płaski talerz wysypcie bułkę tartą. Z masy mięsnej formujcie kotleciki, każdy obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie grubszą warstwę oleju, na gorący tłuszcz włóżcie kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Jak rozpoznać czosnek niedźwiedzi i jakie ma właściwości? Czosnek niedźwiedzi, zwany jest też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Był stosowany jako zioło lecznicze już w czasach starożytności, na terenach dzisiejszej Europy Zachodniej. Wyglądem przypomina czosnek ozdobny czy konwalię majową. Posiada długie, ok 30-centymetrowe, lancetowate liście,...

domowe masło przepis
Adobe Stock
Newsy
Macie dosyć sklepowego masła? Zróbcie je sami. Przepis jest banalnie prosty
Na sklepowych półkach roi się od różnego typu smarowideł. Wśród nich można znaleźć m.in. masła. Niestety, większość tego typu produktów nie może się pochwalić dobrym składem i wysoką zawartością zdrowego tłuszczu. To duży problem dla osób, które nie wyobrażają sobie bez nich posiłków.

Eksperci twierdzą, że dobre masło powinno zawierać nie mniej niż 85 proc. tłuszczu mlecznego. Tymczasem wiele sklepowych produktów mało tego, że nie przekracza wspomnianego progu to jeszcze zawiera szkodliwy tłuszcz roślinny.  Nie brakuje w nich również barwników, zagęstników, wody oraz emulgatorów. Takie smarowidła lepiej omijać szerokim łukiem. Bowiem mogą bardzo negatywnie wpłynąć na wasze zdrowie. Najlepiej będzie, jeśli przyrządzicie je samodzielnie! Przepis na domowe masło Będziecie potrzebować 1 litr śmietany 30 proc. Sól Przygotowanie Kupioną śmietanę umieśćcie w lodówce na całą noc. Aby powstało z niej masło powinna być naprawdę bardzo dobrze schłodzona. Następnego dnia zimną śmietanę umieśćcie w misie miksera i ubijajcie na wysokich obrotach tak długo aż się zważy, a na powierzchni zacznie być widoczne masło. Tak przygotowany produkt umieśćcie w sitku i przelejcie bieżącą zimną wodą. To pomoże wypłukać maślankę.  Następnie pozostawcie sitko nad zlewem, tak aby pozostała z płukania woda mogła całkowicie oddzielić się od masła. Dobrym sposobem będzie również  dodatkowe odciśnięcie go przy pomocy cienkiej gazy. Po kilkunastu minutach doprawcie masło solą i uformujcie z niego kostkę. Tak przygotowane od razu nadaje się do jedzenia. Smacznego! Pamiętajcie, że ów przepis możecie dowolnie modyfikować, wzbogacając go na przykład o czosnek. W ten sposób przygotujecie domowe masło czosnkowe. Jeśli jednak nie przepadacie za tego typu smakami, możecie również przyrządzić masło ziołowe. To już zależy od waszych preferencji. Źródło: gotujmy