Tatar wołowy to istny klasyk polskiej kuchni. Jego cechą charakterystyczną jest fakt, że spożywa się go na surowo, bez żadnej wcześniejszej obróbki termicznej. Dlatego też tak ważne jest, by mięso, z którego zostaje wykonany, było bardzo dobrej jakości – chude, miękkie i przede wszystkim świeże. 

Najznamienitsi szefowie kuchni polecają udziec, szynkę, polędwicę lub ligawę. Nie zaopatrujcie się w nie w markecie, lepiej odwiedźcie zaufanego rzeźnika. Tak przygotowana przekąska z pewnością zachwyci waszych gości. 

Przepis na tatara wołowego

Będziecie potrzebować

  • 500 gramów dobrej jakości wołowiny
  • 4 żółtek
  • 1 cebuli
  • 2 kiszonych ogórków
  • Przypraw: soli, pieprzu, ostrej papryki

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Ogórki odcedźcie z wody i również pokrójcie w niewielką kostkę.
  2. Mięso wołowe opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, podzielcie na mniejsze kawałki i umieśćcie w specjalnej maszynce do mięsa (możecie je również bardzo drobno posiekać, jeśli macie do tego odpowiednio ostry nóż).
  3. Tak przygotowaną wołowinę doprawcie solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Aby było bardziej sprężyste i smaczniejsze możecie do niego dolać odrobinę przegotowanej i wystudzonej wody lub oleju.
  4. Z mięsa uformujcie cztery kulki, połóżcie je na czterech talerzach i lekko spłaszczcie przy pomocy dłoni. W każdej z nich stwórzcie również niewielkie wgłębienie na środku.
  5. W powstałych dołkach umieśćcie żółtka (pozostałe białka schowajcie do lodówki lub zamroźcie, nie wyrzucajcie, w końcu można z nich zrobić na przykład przepyszną bezę).
  6. Na każdym talerzu wokół mięsa ułóżcie odrobinę posiekanej wcześniej cebuli oraz ogórków. 

Smacznego!

Pamiętajcie, że do tatara możecie dodać również inne składniki. Niektórzy jedzą go w towarzystwie marynowanych grzybków, kaparów, anchois, oliwek, a nawet papryki. Tak naprawdę smak tego dania zależy tylko od was i waszych preferencji.

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl