Tatar wołowy to istny klasyk polskiej kuchni. Jego cechą charakterystyczną jest fakt, że spożywa się go na surowo, bez żadnej wcześniejszej obróbki termicznej. Dlatego też tak ważne jest, by mięso, z którego zostaje wykonany, było bardzo dobrej jakości – chude, miękkie i przede wszystkim świeże.
Najznamienitsi szefowie kuchni polecają udziec, szynkę, polędwicę lub ligawę. Nie zaopatrujcie się w nie w markecie, lepiej odwiedźcie zaufanego rzeźnika. Tak przygotowana przekąska z pewnością zachwyci waszych gości.
Przepis na tatara wołowego
Będziecie potrzebować
- 500 gramów dobrej jakości wołowiny
- 4 żółtek
- 1 cebuli
- 2 kiszonych ogórków
- Przypraw: soli, pieprzu, ostrej papryki
Przygotowanie
- Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Ogórki odcedźcie z wody i również pokrójcie w niewielką kostkę.
- Mięso wołowe opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, podzielcie na mniejsze kawałki i umieśćcie w specjalnej maszynce do mięsa (możecie je również bardzo drobno posiekać, jeśli macie do tego odpowiednio ostry nóż).
- Tak przygotowaną wołowinę doprawcie solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Aby było bardziej sprężyste i smaczniejsze możecie do niego dolać odrobinę przegotowanej i wystudzonej wody lub oleju.
- Z mięsa uformujcie cztery kulki, połóżcie je na czterech talerzach i lekko spłaszczcie przy pomocy dłoni. W każdej z nich stwórzcie również niewielkie wgłębienie na środku.
- W powstałych dołkach umieśćcie żółtka (pozostałe białka schowajcie do lodówki lub zamroźcie, nie wyrzucajcie, w końcu można z nich zrobić na przykład przepyszną bezę).
- Na każdym talerzu wokół mięsa ułóżcie odrobinę posiekanej wcześniej cebuli oraz ogórków.
Smacznego!
Pamiętajcie, że do tatara możecie dodać również inne składniki. Niektórzy jedzą go w towarzystwie marynowanych grzybków, kaparów, anchois, oliwek, a nawet papryki. Tak naprawdę smak tego dania zależy tylko od was i waszych preferencji.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl