tatar wołowy przepis
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy

Ta zakąska nigdy nie wychodzi z mody. Klasyczny tatar, którego nie powstydziliby się najlepsi kucharze

Befsztyk tatarski lub, jak kto woli, tatar to przepyszna przekąska, za którą wprost szaleją wszyscy fani mięsa. Zazwyczaj serwuje się ją w drogich restauracjach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić ją samodzielnie w domu.

Tatar wołowy to istny klasyk polskiej kuchni. Jego cechą charakterystyczną jest fakt, że spożywa się go na surowo, bez żadnej wcześniejszej obróbki termicznej. Dlatego też tak ważne jest, by mięso, z którego zostaje wykonany, było bardzo dobrej jakości – chude, miękkie i przede wszystkim świeże. 

Najznamienitsi szefowie kuchni polecają udziec, szynkę, polędwicę lub ligawę. Nie zaopatrujcie się w nie w markecie, lepiej odwiedźcie zaufanego rzeźnika. Tak przygotowana przekąska z pewnością zachwyci waszych gości. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na tatara wołowego

Będziecie potrzebować

  • 500 gramów dobrej jakości wołowiny
  • 4 żółtek
  • 1 cebuli
  • 2 kiszonych ogórków
  • Przypraw: soli, pieprzu, ostrej papryki

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Ogórki odcedźcie z wody i również pokrójcie w niewielką kostkę.
  2. Mięso wołowe opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, podzielcie na mniejsze kawałki i umieśćcie w specjalnej maszynce do mięsa (możecie je również bardzo drobno posiekać, jeśli macie do tego odpowiednio ostry nóż).
  3. Tak przygotowaną wołowinę doprawcie solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Aby było bardziej sprężyste i smaczniejsze możecie do niego dolać odrobinę przegotowanej i wystudzonej wody lub oleju.
  4. Z mięsa uformujcie cztery kulki, połóżcie je na czterech talerzach i lekko spłaszczcie przy pomocy dłoni. W każdej z nich stwórzcie również niewielkie wgłębienie na środku.
  5. W powstałych dołkach umieśćcie żółtka (pozostałe białka schowajcie do lodówki lub zamroźcie, nie wyrzucajcie, w końcu można z nich zrobić na przykład przepyszną bezę).
  6. Na każdym talerzu wokół mięsa ułóżcie odrobinę posiekanej wcześniej cebuli oraz ogórków. 

Smacznego!

Pamiętajcie, że do tatara możecie dodać również inne składniki. Niektórzy jedzą go w towarzystwie marynowanych grzybków, kaparów, anchois, oliwek, a nawet papryki. Tak naprawdę smak tego dania zależy tylko od was i waszych preferencji.

Źródło: gotujmy.pl

Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?
Pixabay
Newsy
Wielu Polaków robi z tego mięsa mielone. Ich smak woła o pomstę do nieba. Nadają się do wyrzucenia
Do przyrządzenia tradycyjnych kotletów mielonych, większość Polaków wykorzystuje mięso wieprzowo-wołowe. To błąd.

Połączenie wieprzowiny z wołowiną być może dla niektórych jest smaczne, ale okazuje się, że zdecydowanie za tłuste, a co za tym idzie - niezdrowe. Właśnie dlatego do przygotowania mielonych, powinniście wybrać mieszankę innych gatunków mięs.  Jakie mięso na mielone? Ważne, by jednym ze składników masy było chude mięso. Jednak nie decydujcie się na to z marketów. Najlepiej wybrać się do rzeźnika, gdzie dostaniecie dobrej jakości mięso w kawałku, które sprzedawca może zmielić na waszych oczach. My polecamy przyrządzić kotlety mielone z mięsa wieprzowego i indyczego. Smakują naprawdę bajecznie i są zdecydowanie mniej tłuste. Przepis na idealne mielone Będziecie potrzebować 300 gramów wieprzowego mięsa mielonego 300 gramów mięsa mielonego z indyka 2 ząbków czosnku 1 czerstwej kajzerki 250 ml mleka 1 cebuli 1 jajka Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie W dużej misce umieśćcie oba rodzaje mięsa.  Czerstwą kajzerkę podzielcie na mniejsze kawałki, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odciśnijcie ją z mleka i dodajcie do mięsa. Cebulkę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na mocno rozgrzanym oleju. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość smażcie przez ok. 3 minuty, a następnie przełóżcie do miski z mięsem. Do masy dodajcie również jajko, sól, pieprz, oraz ¼ szklanki wody. Całość wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego mięsa zacznijcie formować niewielkie kotlety. W głębszym talerzu umieśćcie bułkę tartą i obtoczcie w niej wasze mielone.  Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie...

Przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym
Adobe Stock
Newsy
Pyszne i proste w wykonaniu kotlety mielone w sosie musztardowym. Dokładka murowana
Kotlety mielone to klasyk, który z pewnością przygotowujecie dla swojej rodziny co najmniej raz w tygodniu. Ale czy kiedykolwiek zaserwowaliście je w towarzystwie sosu musztardowego? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie zaległości.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie musztardy powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę. Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 300 ml bulionu 200 ml mleka 2 łyżek śmietany 30 proc. 3 łyżek musztardy 1 łyżki masła 1 łyżki mąki 1 czerstwej kajzerki 2 ząbków czosnku 1 cebuli 1 jajka Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich Przygotowanie: Czerstwą bułkę podzielcie na mniejsze części, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu, odciśnijcie ją z płynu. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie). Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i czosnek, a także sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.  Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu. W średniej...

Jak wyrabiać ciasto drożdżowe?
Adobe Stock
Newsy
Jak wyrabiać ciasto drożdżowe? Ten trik znają tylko wasze babcie. Nie zastąpi tego żaden robot kuchenny
Idealne ciasto drożdżowe to przede wszystkim takie zrobione własnoręcznie, bez robota kuchennego. Jego wyrabianie do perfekcji opanowali tylko nieliczni.

Drożdżówki, rogaliki, pączki, placki drożdżowe - jak tu ich nie kochać? Najlepiej smakują latem - z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców: śliwek, malin, truskawek, jagód czy borówek. Po prostu pycha!  Niestety, większość stroni od ich samodzielnego przyrządzania i decyduje się na sklepowe wypieki. Bowiem zrobienie idealnego ciasta drożdżowego w świecie cukierniczym, wciąż uważa się za sztukę. Wyrobione przy pomocy robota kuchennego, często nie nadaje się do jedzenia. Dlaczego? Robot kuchenny nie zastąpi waszych dłoni Możecie nam wierzyć lub nie, ale żaden robot kuchenny nie jest w stanie zastąpić ruchu i ciepła waszych dłoni. To właśnie te dwie kwestie są kluczowe przy wyrobie idealnego ciasta drożdżowego. Oczywiście, ważne są również składniki i ich temperatura, a także czas pieczenia. Składniki na ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego ciasta drożdżowego potrzebujecie świeżych drożdży, mleka, wody, jajek, mąki pszennej, oleju, cukru oraz soli. Wszystkie składniki, oprócz mleka i wody, powinny mieć temperaturę pokojową. Jest to szczególnie ważne w przypadku jajek. Pamiętajcie, by wyjąć je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed zrobieniem ciasta. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Drożdże rozpuśćcie w ciepłym mleku, a następnie dodajcie do nich olej oraz cukier i wymieszajcie. W dużej misce umieśćcie mąkę, jajka, sól oraz wystudzone drożdże. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni.  Rozpocznijcie od bardzo delikatnego mieszania ręką wszystkich składników. Kiedy te zaczną kleić się do dłoni to znak, że ciasto należy zacząć intensywnie wyrabiać. Jeśli tak się jednak nie dzieje, dolejcie do niego odrobinę ciepłej wody. Ruch waszych dłoni musi być naprawdę dynamiczny, tak aby nabić w ciasto jak najwięcej powietrza....

Przepis na wegetariański tatar
Adobe Stock
Newsy
Tatar bez mięsa, który smakuje jak oryginał. Smak zawdzięcza temu 1 składnikowi
Bezmięsny tatar to niesamowicie smakowita alternatywa dla wołowego odpowiednika. Połączenie roślinnego przysmaku z musztardowo-miodowym musem sprawi, że danie z pewnością na stałe zagości w waszej kuchni.

Tatar w klasycznej wersji przygotowuje się z idealnie posiekanego lub zmielonego mięsa wołowego. Z biegiem lat danie doczekało się jednak wielu kulinarnych wariacji i urozmaiceń. Do tych najbardziej udanych z pewnością zalicza się tatar z mielonego mięsa roślinnego. Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste. Przepis na tatara z mięsa roślinnego Ta propozycja z pewnością zachwyci wszystkich, którzy od lat przebywają na diecie wegetariańskiej. Ba! Tatar przyrządzony z roślinnego przysmaku, polany musem musztardowo-miodowym, z pewnością przypadnie do gustu nawet zagorzałym mięsożercom. Bowiem trudno go odróżnić od wersji tradycyjnej. Smakuje naprawdę nieziemsko. Będziecie potrzebować: 400 gramów roślinnego mięsa mielonego  120 gramów marynowanych podgrzybków 120 ml oleju słonecznikowego 75 ml oliwy z oliwek 3 ogórków kiszonych 1 łyżki kaparów 1 cebuli 1 cytryny 3 jajek (najlepiej przepiórczych) 1 łyżki musztardy 1 łyżki płynnego miodu Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie: Roślinne mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego olej i siekajcie aż do uzyskania gładkiej, niemal jednolitej masy na tatar.  Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Ogórki odcedźcie z wody i również pokrójcie w niewielką kostkę. To samo zróbcie z kaparami. Wszystkie wymienione składniki dodajcie do mięsa roślinnego. Całość doprawcie solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni i wstawcie do lodówki na ok. 30 minut. W niewielkim naczyniu umieśćcie odcedzone z marynaty podgrzybki. Dodajcie do nich musztardę, miód, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz oliwę. Całość zblendujcie na gładko przy użyciu blendera. Oddzielcie białka od żółtek. Te drugie...