
W kuchni lubimy eksperymentować i sprawiać przyjemność naszym bliskim, gotując dla nich smakowite potrawy. Nie ma nic bardziej pysznego jak zdrowy, domowy obiad. Zupa ziemniaczana, znana jako kartoflanka to ulubiona zupa niejednego z nas. Była często gotowana przez nasze babcie.
Głównym składnikiem tej zupy są najpopularniejsze warzywa w Polsce, czyli ziemniaki, ale można ją urozmaicić, dodając do niej różne ulubione dodatki. Kartoflanka jest sycąca, pożywna i prosta. Smakuje wspaniale z dużą ilością świeżego koperku lub pietruszki.
Królewska kartoflanka
Może warto zaskoczyć całą rodzinę, przyrządzając dla nich na niedzielny obiad prawdziwie królewską kartoflankę z warzywami i wędzonym boczkiem? Gwarantujemy, że będą nią zachwyceni!
Składniki na królewską kartoflankę:
- 500g ziemniaków
- kawałek selera
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- por
- 1 cebula
- 100g wędzonego boczku
- 150g śmietany
- Przyprawy: 1, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu, sól, pieprz
- Opcjonalnie: świeży koperek
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy i myjemy a następnie kroimy.
- Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy do momentu, aż tłuszcz się z niego wytopi.
- Dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki.
- Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku.
- Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i mieszając, wlewamy do zupy
- Można dodać również drobno posiekany koperek.
Gotową królewską kartoflankę podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl