W kuchni lubimy eksperymentować i sprawiać przyjemność naszym bliskim, gotując dla nich rozmaite wymyślne potrawy. Nie ma jednak nic bardziej pysznego jak zdrowy, domowy, polski obiad. 

Taki jak choćby nieco zapomniana już zupa ziemniaczana, znana jako kartoflanka. To w końcu ulubione danie niejednego z nas z młodzieńczych lat. Była często gotowana przez nasze mamy babcie. 

Co to jest kartoflanka?

Tak było między innymi na Kujawach. Tamtejsza kartoflanka została nawet wpisana na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Głównym składnikiem tej zupy są rzecz jasna najpopularniejsze warzywa w Polsce, czyli ziemniaki. Można ją oczywiście urozmaicić, dodając do niej różne ulubione dodatki, w tym inne sezonowe warzywa. Kartoflanka jest sycąca, pożywna i prosta. Smakuje wspaniale z dużą ilością świeżego koperku lub pietruszki.

Zobacz także:

Może warto zaskoczyć całą rodzinę, przyrządzając dla nich na obiad prawdziwie królewską kartoflankę z warzywami  i wędzonym boczkiem? Gwarantujemy, że będą nią zachwyceni!

Przepis na kartoflankę po kujawsku

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • Kawałek selera
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Por
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 150 g śmietany
  • Przyprawy:  1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu, sól, pieprz mielony
  • Opcjonalnie: świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy i myjemy a następnie kroimy.
  2. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy do momentu, aż tłuszcz się z niego wytopi.
  3. Dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz i gotujemy.  przykryciem przez  ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki.
  5. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przyprawy do smaku. 
  6. Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i mieszając, wlewamy do zupy
  7. Można dodać również drobno posiekany koperek.
  8. Gotową kartoflankę podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego!