Kartoflanka
gotujmy.pl/Madja
Newsy

Ta treściwa kartoflanka to prawdziwy hit tej zimy. Rozgrzeje nawet w czasie największych mrozów 

Magdalena Kieblesz
styczeń 16, 2021

W kuchni lubimy eksperymentować i sprawiać przyjemność naszym bliskim, gotując dla nich smakowite potrawy.  Nie ma nic bardziej pysznego jak zdrowy, domowy obiad. Zupa ziemniaczana, znana jako kartoflanka to ulubiona zupa niejednego z nas. Była często gotowana przez nasze babcie. Głównym składnikiem tej zupy są najpopularniejsze warzywa w Polsce, czyli ziemniaki, ale można ją urozmaicić, dodając do niej różne ulubione dodatki. Kartoflanka jest sycąca, pożywna i prosta. Smakuje wspaniale z dużą ilością świeżego koperku lub pietruszki.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Królewska kartoflanka 

Może warto zaskoczyć całą rodzinę, przyrządzając dla nich na niedzielny obiad prawdziwie królewską kartoflankę z warzywami  i wędzonym boczkiem? Gwarantujemy, że będą nią zachwyceni!

Składniki na królewską kartoflankę:

  • 500g ziemniaków
  • kawałek selera
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • por
  • 1 cebula
  • 100g wędzonego boczku
  • 150g śmietany
  • Przyprawy:  1, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu, sól, pieprz
  • Opcjonalnie: świeży koperek

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy i myjemy a następnie kroimy.
  2. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy do momentu, aż tłuszcz się z niego wytopi.
  3. Dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez  5 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki.
  5. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku. 
  6. Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i mieszając, wlewamy do zupy
  7. Można dodać również drobno posiekany koperek.

Gotową królewską kartoflankę podajemy ze świeżym pieczywem. 

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Komentarze