Niezobowiązujące spotkania ze znajomymi mimo swojego mało oficjalnego charakteru też stanowią wyzwanie kulinarne! Nie podaje się wtedy dwudaniowego obiadu, żeby nie wyszło zbyt poważnie. Lepiej sprawdzają się różne przekąski, jednak powstaje pytanie: Co właściwie przygotować? Jakie dania będą proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie sycące i smaczne? Dobrze w takich sytuacjach zaopatrzyć się w przepisy na różne imprezowe przysmaki, najlepiej takie podawane na zimno. Na przykład koreczki, tortille zawijane z łososiem i szpinakiem albo sałatki makaronowe. Nie wymagają dużo pracy, a są bardzo smaczne! Zwykle dodaje się do nich majonez, przez co stają się bardzo ciężkie i kaloryczne. Ale czy próbowaliście już zrobić lekką sałatkę makaronową, taką jak ta z poniższego przepisu? Zróbcie smaczną sałatkę tortellini z sałatą lodową, warzywami i dodatkiem pleśniowego sera. Palce lizać!

Przepis na sałatkę z tortellini

Na przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi najlepiej sprawdzają się proste i smaczne potrawy. Ważne, by były sycące, ale niezbyt ciężkie! Właśnie taka jest świetna sałatka z dodatkiem tortellini – włoskiego makaronu.  

By ją przygotować, będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • Pół opakowania makaronu tortellini
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 100 g pleśniowego sera
  • Kilka liści sałaty lodowej
  • 2 łyżki oliwy
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Zagotujcie w garnku wodę, posólcie i ugotujcie tortellini według instrukcji podanych na opakowaniu.
  2. Umyjcie pomidory i sałatę. Porwijcie liście na kawałki, włóżcie do miski. Dodajcie pokrojone w ćwiartki pomidory.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka, a ser pleśniowy w kostkę. Włóżcie wszystko do miski z sałatą.
  4. Skropcie sałatkę sokiem z cytryny, polejcie dwiema łyżkami oliwy z oliwek oraz doprawcie solą i pieprzem do smaku. Odstawcie na 15 minut.
  5. Ugotowane tortellini przełóżcie do durszlaka i przelejcie zimną wodą.
  6. Dodajcie tortellini do sałatki i delikatnie wymieszajcie. Wstawcie do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: