sałatka makaronowa przepis
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy

Ta sałatka jest hitem na wszystkich spotkaniach. Goście ją uwielbiają, znika pierwsza ze stołu

Macie w planach przyjęcie ze znajomymi? Przygotujcie tę smaczną sałatkę z dodatkiem pysznych pierożków!

Niezobowiązujące spotkania ze znajomymi mimo swojego mało oficjalnego charakteru też stanowią wyzwanie kulinarne! Nie podaje się wtedy dwudaniowego obiadu, żeby nie wyszło zbyt poważnie. Lepiej sprawdzają się różne przekąski, jednak powstaje pytanie: Co właściwie przygotować? Jakie dania będą proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie sycące i smaczne? Dobrze w takich sytuacjach zaopatrzyć się w przepisy na różne imprezowe przysmaki, najlepiej takie podawane na zimno. Na przykład koreczki, tortille zawijane z łososiem i szpinakiem albo sałatki makaronowe. Nie wymagają dużo pracy, a są bardzo smaczne! Zwykle dodaje się do nich majonez, przez co stają się bardzo ciężkie i kaloryczne. Ale czy próbowaliście już zrobić lekką sałatkę makaronową, taką jak ta z poniższego przepisu? Zróbcie smaczną sałatkę tortellini z sałatą lodową, warzywami i dodatkiem pleśniowego sera. Palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sałatkę z tortellini

Na przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi najlepiej sprawdzają się proste i smaczne potrawy. Ważne, by były sycące, ale niezbyt ciężkie! Właśnie taka jest świetna sałatka z dodatkiem tortellini – włoskiego makaronu.  

Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

By ją przygotować, będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • Pół opakowania makaronu tortellini
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 100 g pleśniowego sera
  • Kilka liści sałaty lodowej
  • 2 łyżki oliwy
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Zagotujcie w garnku wodę, posólcie i ugotujcie tortellini według instrukcji podanych na opakowaniu.
  2. Umyjcie pomidory i sałatę. Porwijcie liście na kawałki, włóżcie do miski. Dodajcie pokrojone w ćwiartki pomidory.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka, a ser pleśniowy w kostkę. Włóżcie wszystko do miski z sałatą.
  4. Skropcie sałatkę sokiem z cytryny, polejcie dwiema łyżkami oliwy z oliwek oraz doprawcie solą i pieprzem do smaku. Odstawcie na 15 minut.
  5. Ugotowane tortellini przełóżcie do durszlaka i przelejcie zimną wodą.
  6. Dodajcie tortellini do sałatki i delikatnie wymieszajcie. Wstawcie do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Ewa Wachowicz zdradza przepis na sałatkę makaronowa z kurczakiem. Zrobicie ją błyskawicznie, zasmakuje każdemu.
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Ewa Wachowicz zdradza przepis na sałatkę makaronowa z kurczakiem. Zrobicie ją błyskawicznie i zasmakuje każdemu
Kurczak z makaronem można podać jako danie obiadowe, ale też w postaci sałatki makaronowej z kurczakiem. Ewa Wachowicz używa do niej nietypowego makaronu.

Sałatki makaronowe do bardzo proste i szybkie dania. Są też ekonomiczne, jeśli użyjecie do nich makaronu, który został z obiadu i uzupełnicie go dodatkami, które macie w lodówce. Ewa Wachowicz proponuje jednak sałatkę, do której nie używa klusek z obiadu. Gotuje do niej specjalny makaron orzo, który wygląda jak ziarenka ryżu. Jakich jeszcze makaronów najlepiej używać do sałatek? Makarony najlepsze do sałatek Włochom, fanatykom makaronu zawdzięczamy ogromną ich ilość. Do tradycyjnych w naszej kuchni nitek, świderków czy krajanki, dzięki importowi z Włoch, dołączyły w ostatnich latach najbardziej wymyślne kształty klusek. Rurki, muszle, wstążki, spaghetti, pod obco brzmiącymi nazwami farfalle, tagliatelle czy fusilli, to makarony przygotowywane z myślą o różnych daniach. Ich kształty nie są przypadkowe. Każdy dostosowany jest najlepiej do sosu, z którym jest podawany. To właśnie na takiej wielkości i kształcie najlepiej układają się konkretne dodatki. Także sałatki podawane są tylko z niektórymi kształtami klusek, na których sos i dodatki prezentują się najlepiej. Tych makaronów używajcie do sałatek: Orzo – drobne makaroniki w kształcie ziarenka ryżu Penne – krótkie, puste w środku rurki Fusilli – makaron przypominający nasze świderki Conchiglione – wygląda jak polskie muszelki Farfalle – kokardki, czyli kwadraciki ciasta makaronowego ściśnięte w środku Przepis Ewy Wachowicz na sałatkę makaronową         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez...

Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad
Idealnym pomysłem na obiad jest sałatka. Ta przygotowana z tuńczyka oraz ryżu jest smaczna i lekka. Bliscy będą zachwyceni jej smakiem.

Na obiad na stole często goszczą wykwintne oraz czasochłonne dania lub klasyczne jak kotlety czy zupy. Jednak w tygodniu nie zawsze jest czas na przyrządzanie takich potraw. Wówczas idealnie sprawdzają się sałatki. Są nie tylko szybkie, ale sycące, smaczne i lekkie. Sałatka z tuńczykiem Przygotowanie takiej potrawy z tuńczykiem i ryżem jest banalnie proste. Dodatek kukurydzy, ogórków konserwowych oraz cebuli idealnie podkreśla smak dania. Całość jest dosyć lekka, co jest świetnym rozwiązaniem na szybki obiad. Sałatka sprawdzi się również jako przystawka na przyjęcie.  Jak wybrać tuńczyka? Na sklepowych półkach można spotkać się z trzema rodzajami tuńczyka w puszce. Jest w sosie własnym, w wodzie bądź w oleju roślinnym. Najlepszym wyborem jest pierwsza opcja. Tuńczyk wówczas ma niewielką ilość kalorii, odpowiedni aromat i nie ma zbędnych, kalorycznych dodatków w postaci tłuszczu. Ryba w sosie własnym idealnie sprawdza się do różnego rodzaju potraw. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem Składniki: 150 g surowego ryżu 5 jajek 5 ogórków konserwowych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Ryż ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż dokładnie przelejcie zimną wodą, aby był sypki. Jajka ugotujcie na twardo. Schłodzone obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kostkę. Ryż przełóżcie do większej miski wraz z pokrojonymi jajkami. Cebulę obierzcie z łupinek. Pokrójcie ją w drobną kostkę wraz z ogórkami konserwowymi.  Rozdrobnione warzywa dodajcie do ryżu. Z zalewy odsączcie kukurydzę oraz tuńczyka. Rybę rozdrobnijcie palcami bądź widelcem. Dane...

Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla. Pasuje do wszystkich dań
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla. Pasuje do wszystkich dań
Do smażonych na grillu mięs świetnie pasują pyszne i pożywne sałatki – wykorzystajcie ten banalnie prosty przepis na smaczną sałatkę ziemniaczaną!

Sezon na grillowanie trwa! Poza pysznym mięsem z grilla, na stole podczas wspólnego biesiadowania muszą się znaleźć smaczne sałatki. Wielu amatorów grillowania nie wyobraża sobie ucztowania bez dobrze schłodzonego piwa, dlatego jedzenie z grilla powinno być jak najbardziej sycące. Wypróbujcie doskonały i bardzo prosty przepis na smaczną sałatkę ziemniaczaną autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl o nicku migotka28! Pomysły na dania z grilla Jeżeli zaplanowaliście już grilla ze znajomymi, wypróbujcie ciekawe przepisy na dania z grilla – polecamy je zwłaszcza tym, którym już znudziła się klasyczna kiełbasa z grilla i mają ochotę na jakąś odmianę! Poznajcie te ciekawe przepisy: Karkówka w piwnej marynacie Spiralki z boczku Kiełbasa marynowana w sosie sojowym i miodzie z cebulą Grillowane kotlety schabowe z octem balsamicznym Przepis na sałatkę ziemniaczaną Do przygotowania pysznej i sycącej sałatki ziemniaczanej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram młodych ziemniaków 400 g rzodkiewek 1 mały pęczek koperku 3-4 łyżki majonezu Sól ziołowa Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki umyjcie i wyszorujcie za pomocą szczoteczki. Jeżeli wolicie, to obierzcie je ze skórki, choć w przypadku młodych ziemniaków nie jest to konieczne. Włóżcie ziemniaki do zimnej wody, posólcie i ugotujcie do miękkości. Umyjcie rzodkiewkę i pokrójcie w grubsze plasterki, a koperek posiekajcie drobno. Gdy ziemniaki się ugotują, odcedźcie je i odstawcie, by ostygły. Gdy będą już chłodne, pokrójcie je w kostkę. Rzodkiewkę, ziemniak i koperek wrzućcie do jednej miski i wymieszajcie. Dodajcie 3 lub 4 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku i jeszcze raz wymieszajcie. W razie potrzeby...

parówki w cieście przepis
IwonaM / Gotujmy.pl
Newsy
Prosta przekąska na sylwestrowy stół. Pyszne parówki w cieście francuskim. Wystarczą 3 składniki
Nawet, jeżeli spędzacie Sylwestra w domu, to warto przygotować imprezowe przekąski - są naprawdę smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Mimo, iż tegorocznego Sylwestra spędzimy prawdopodobnie w zaciszu własnego domu z powodu wprowadzanego właśnie zakazu przemieszczania się, to wcale nie oznacza, że świętowanie jest odwołane! Możecie przecież nadal bawić się na sylwestrowej imprezie wraz ze swoimi domownikami. Kto wie, może pozwoli wam to mocniej zacisnąć więzi?   Podczas Sylwestra najlepiej sprawdzają się sycące dania i przekąski, ale niezbyt ciężkie – mogłyby wówczas wywołać senność, a przecież wszyscy chcą dotrwać do północy pełni wigoru! Do tego powinny być dość tłuste ze względu na spore spożycie alkoholu podczas zabawy (choć oczywiście można się także świetnie bawić bez dodatku procentów, do czego szczerze zachęcamy). W takich sytuacjach doskonale sprawdzają się mięsne przekąski, jak chociażby parówki w cieście! Sprawdźcie koniecznie ten przepis i wypróbujcie go w tym roku. Przepis na parówki w cieście francuskim Do przygotowania takiej sylwestrowej przekąski będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (gotowe ciasto możecie kupić np. w Lidlu) 6 parówek 1 opakowanie pleśniowego sera Przyprawa z ziół – możecie wybrać gotową mieszankę (np. zioła prowansalskie) albo ulubione zioła, jak bazylia lub oregano Oliwa z oliwek Pieprz Przygotowanie Ciasto francuskie wyjmijcie delikatnie z opakowania, rozłóżcie na stolnicy i pokrójcie w równe paski o szerokości ok. 3 cm. Powtórzcie ten krok krojąc ser pleśniowy na równe kawałki i rozłóżcie je po jednym na każdym pasku ciasta francuskiego. Posypcie ziołami. Teraz owińcie ciasto wokół każdej parówki dookoła – powinno przypominać kształtem spiralę. Gotowe parówki w cieście wyłóżcie na blasze pokrytej papierem do...