Radicchio to włoskie słowo odnoszące się do uprawianych roślin liściastych cykorii. Charakterystyczny, gorzki smak tej sałaty sprawia, że nie smakuje ona każdemu, ale w połączeniu z sosem i innymi gatunkami sałat, jest ona doskonałym składnikiem świeżych sałatek.

Czy wiecie, że filiżanka tej sałaty ma zaledwie dziewięć kalorii? Dzięki temu jest ona szczególnie wskazana osobom, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę.

Radicchio jest bogatym źródłem witamin, błonnika pokarmowego i minerałów. Dostarcza również naszemu organizmowi cenne fitoskładniki i przeciwutleniacze. Sałata ta nie zawiera tłuszczu i cholesterolu. Jest za to doskonałym źródłem potasu, selenu, wapnia, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego i witaminy B.

Czy wiecie, że radicchio pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu i ciśnienia krwi oraz poprawia koncentrację?

Zobacz także:

Dlaczego warto jeść sałatę radicchio?

Sałata radicchio ma ciekawy smak i wiele walorów zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich.

  • Cukry roślinne występujące w radicchio, znane jako fruktany, mogą służyć do zmniejszania ryzyka zachorowania na raka okrężnicy.
  • Przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie zwalczają konkretną, bardzo powszechną komórkę raka wątroby znaną jako Hep-G2.
  • Radicchio zawiera dużą ilość witaminy K w jednej porcji. Jak wiadomo, witamina K zmniejsza ryzyko raka prostaty, okrężnicy, żołądka i jamy ustnej.
  • Ten typ sałaty zawiera również dużą ilość luteiny i zeaksantyny, które są znane jako przeciwutleniacze odpowiedzialne za utrzymanie zdrowych oczu.
  • Radicchio wspiera zdrowe serce, zmniejszając ryzyko chorób serca nawet o 30 procent i ryzyko nagłej śmierci sercowej o 45 procent. W badaniu na szczurach naukowcy odkryli, że ten typ sałaty zmniejsza rozmiar uszkodzeń serca, zmniejsza stan zapalny i obniża poziomu cholesterolu w sercu.
  • Zawarta w tej sałacie witamina K, pomaga zapobiegać zwapnieniu tętnic, zmniejsza stan zapalny komórek wyściełających naczynia krwionośne oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka zawału serca.
  • Kolejną zaletą radicchio jest jej zdolność do utrzymywania mocnych kości. 

Jaki jest profil odżywczy radicchio?

Surowa główka radicchio zawiera:

  • 37,26 grama wody
  • 0,4 grama błonnika
  • 0,28 grama węglowodanów
  • 0,57 grama białka na 40 gramów
  • wapń (0,80%) 
  • żelazo (0,23 mg)
  • magnez (1,19%)
  • fosfor (2,29%)
  • potas (2,57%)
  • sód (0,60%)
  • cynk (2,27%)

Jak jeść sałatę radicchio?

Jeśli nie przeszkadza wam jej gorzki smak, jedzcie ją na surowo. Możecie też ją podsmażyć, ugrillować lub upiec. Najpopularniejszym sposobem przygotowania radicchio jest pokrojenie jej w cienkie plasterki i dodanie do ulubionej sałatki. Sałata radicchio jest także często składnikiem gotowych miksów sałatkowych dostępnych w sprzedaży w postaci paczkowanej. Poszukajcie ich w sklepach.

Źródło: msn.com.pl