Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
AdobeStock
Newsy

Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie

Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach tej sałaty? Włączcie ją do diety, bo ma niebywały wpływ na zdrowie.

Radicchio to włoskie słowo odnoszące się do uprawianych roślin liściastych cykorii. Charakterystyczny, gorzki smak tej sałaty sprawia, że nie smakuje ona każdemu, ale w połączeniu z sosem i innymi gatunkami sałat, jest ona doskonałym składnikiem świeżych sałatek.

Czy wiecie, że filiżanka tej sałaty ma zaledwie dziewięć kalorii? Dzięki temu jest ona szczególnie wskazana osobom, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę.

Radicchio jest bogatym źródłem witamin, błonnika pokarmowego i minerałów. Dostarcza również naszemu organizmowi cenne fitoskładniki i przeciwutleniacze. Sałata ta nie zawiera tłuszczu i cholesterolu. Jest za to doskonałym źródłem potasu, selenu, wapnia, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego i witaminy B.

Czy wiecie, że radicchio pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu i ciśnienia krwi oraz poprawia koncentrację?

Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
AdobeStock

Zobacz także
Dlaczego nie należy kupować paczkowanej sałaty?

Macie taką sałatę w lodówce? Lepiej ją wyrzucić. Mężczyzna zmarł po jej zjedzeniu 

Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest ziarno prawdy

Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest chociaż trochę prawdy

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść sałatę radicchio?

Sałata radicchio ma ciekawy smak i wiele walorów zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich.

  • Cukry roślinne występujące w radicchio, znane jako fruktany, mogą służyć do zmniejszania ryzyka zachorowania na raka okrężnicy.
  • Przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie zwalczają konkretną, bardzo powszechną komórkę raka wątroby znaną jako Hep-G2.
  • Radicchio zawiera dużą ilość witaminy K w jednej porcji. Jak wiadomo, witamina K zmniejsza ryzyko raka prostaty, okrężnicy, żołądka i jamy ustnej.
  • Ten typ sałaty zawiera również dużą ilość luteiny i zeaksantyny, które są znane jako przeciwutleniacze odpowiedzialne za utrzymanie zdrowych oczu.
  • Radicchio wspiera zdrowe serce, zmniejszając ryzyko chorób serca nawet o 30 procent i ryzyko nagłej śmierci sercowej o 45 procent. W badaniu na szczurach naukowcy odkryli, że ten typ sałaty zmniejsza rozmiar uszkodzeń serca, zmniejsza stan zapalny i obniża poziomu cholesterolu w sercu.
  • Zawarta w tej sałacie witamina K, pomaga zapobiegać zwapnieniu tętnic, zmniejsza stan zapalny komórek wyściełających naczynia krwionośne oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka zawału serca.
  • Kolejną zaletą radicchio jest jej zdolność do utrzymywania mocnych kości. 

Jaki jest profil odżywczy radicchio?

Surowa główka radicchio zawiera:

  • 37,26 grama wody
  • 0,4 grama błonnika
  • 0,28 grama węglowodanów
  • 0,57 grama białka na 40 gramów
  • wapń (0,80%) 
  • żelazo (0,23 mg)
  • magnez (1,19%)
  • fosfor (2,29%)
  • potas (2,57%)
  • sód (0,60%)
  • cynk (2,27%)

Jak jeść sałatę radicchio?

Jeśli nie przeszkadza wam jej gorzki smak, jedzcie ją na surowo. Możecie też ją podsmażyć, ugrillować lub upiec. Najpopularniejszym sposobem przygotowania radicchio jest pokrojenie jej w cienkie plasterki i dodanie do ulubionej sałatki. Sałata radicchio jest także często składnikiem gotowych miksów sałatkowych dostępnych w sprzedaży w postaci paczkowanej. Poszukajcie ich w sklepach.

Źródło: msn.com.pl

Pijcie regularnie ten sok. Zgubicie zbędne kilogramy, zmniejszycie cholesterol i poprawicie odporność
Adobe Stock
Newsy
Pijcie regularnie ten sok. Zgubicie zbędne kilogramy, zmniejszycie cholesterol i poprawicie odporność
Ten smaczny i zdrowy sok to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Pijcie go nie tylko dla smaku, ale również dla zdrowia.

Sok z ananasa nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy. Ananas jest świetnym źródłem bromelainy - enzymu, który ma zdolność do eliminacji komórek nowotworowych. Jest również bogaty w witaminę C, która pomaga chronić organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, a także doskonale wzmacnia układ odpornościowy. Ostatnie badania dowiodły, że spożywanie ananasów zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i dziąseł. Dlaczego jeszcze warto pić sok z tego egzotycznego owocu? Dlaczego warto pić sok z ananasa? Sok ananasowy to tropikalny napój pełen wielu składników odżywczych o niesamowitych właściwościach zdrowotnych. Tradycyjnie ananasy i sok ananasowy były używane do leczenia różnych schorzeń, w tym stanów zapalnych i problemów trawiennych. Dlaczego jeszcze warto go pić? Sok ananasowy zawiera wiele cennych składników, takich jak: Witamina C Mangan Miedź Witamina B6 Kwas foliowy Tiamina Potas Magnez Wapń Żelazo Fosfor Cynk Niacyna Ryboflawina Witamina K Regularne picie soku z ananasa: Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Zawarte w tym owocu przeciwutleniacze neutralizują niestabilne wolne rodniki, które mogą się kumulować i powodować stres oksydacyjny, który może powodować uszkodzenie komórek i zwiększać ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, w tym cukrzycy, chorób serca i raka. Wspomaga trawienie. Ananasy są doskonałym źródłem bromelainy, która wspomaga trawienie białek, dzięki czemu ułatwia rozkładanie pokarmu i jego wchłanianie. Zwiększa odporność. Bromelaina w soku ananasowym może pomóc w aktywacji układu odpornościowego. Ponadto, sok ananasowy jest bogaty w witaminę C,...

Sałata ma gorzki smak? Wystarczy, że zrobicie z nią 1 banalną rzecz
Adobe Stock
Newsy
Sałata ma gorzki smak? Wystarczy, że zrobicie z nią 1 banalną rzecz
Wasza sałata ma nieprzyjemny, gorzki smak? Wiemy dlaczego. I wiemy też, jak temu zaradzić.

Świetnie komponuje się z oliwą, dressingiem czy zwykłą śmietaną lub jogurtem. Sałata to zdrowy dodatek do obiadu, ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie. Co zrobić, żeby pozbyć się z niej gorzkiego smaku? Dlaczego warto jeść sałatę? Istnieje wiele gatunków sałaty. Najpopularniejsza z nich to sałata masłowa o delikatnych, słodkich liściach i łagodnym smaku. Wszystkie odmiany sałaty masłowej mają gładkie, luźno zwinięte liście, które często są sprzedawane z korzeniami, aby zapobiec szybkiemu więdnięciu. Sałata masłowa jest pełna witamin i składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy K, wapnia i żelaza, które pomagają wzmocnić kości i zwalczać choroby zapalne.  Ponadto: sałata masłowa zawiera folian, który wspiera zdrowie reprodukcyjne  jest niskokaloryczna, ale za to bogata w niezbędne składniki odżywcze (porcja 100 g zawiera tylko 13 kalorii) jest praktycznie beztłuszczowa zawiera około 95% wody, więc może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia, a także może pomóc w utracie wagi sałata masłowa dostarcza również trochę potasu, manganu i witaminy C jest bogata w żelazo, które odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych krwinek Skąd się bierze gorzki smak w sałacie? Zdaniem wielu ogrodników, gorzki smak sałaty jest skutkiem letnich upałów. Co to dokładnie oznacza? Otóż, sałata jest znana jako warzywo lubiące chłód. Gdy temperatura wzrasta, roślina przechodzi w tryb dojrzewania i kwitnie — wypuszcza łodygę i kwiaty. To właśnie podczas tego procesu powstaje w niej gorycz. Zbyt mała ilość wody również może sprawiać, że sałata staje się gorzka. Brązowe brzegi liści to znak, że sałata nie była regularnie podlewana. Niewłaściwe odżywianie rośliny. Bez odpowiednich składników...

Jak zrobić grzybową kawę? Pomoże na zmęczenie, obniży poziom cukru i zbije cholesterol
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić grzybową kawę? Pomoże na zmęczenie, obniży poziom cukru i zbije cholesterol
Słyszeliście kiedyś o grzybowej kawie albo o kawie dodatkiem sproszkowanych grzybów? Przeczytajcie.

Picie grzybowej kawy jest bardzo popularne w krajach azjatyckich. W Polsce mało kto tak pije kawę. To błąd, ponieważ taka kawa ma bardzo wiele korzyści dla zdrowia. Jak powstaje kawa grzybowa? Żeby zrobić grzybową kawę, będziecie potrzebowali kawy i sproszkowanych grzybów. Ale nie byle jakich. Do przygotowania kawy grzybowej, możecie użyć różnych gatunków chińskich grzybów, takich jak: chaga reishi cordyceps Te gatunki dostaniecie w specjalistycznych sklepach, w internecie i w dobrych supermarketach. Przejdźmy teraz do tego, dlaczego warto poświęcić trochę czasu na ich znalezienie. Dlaczego warto pić grzybową kawę? Grzybowa kawa ma przyjemny smak i jest mniej kwaśna niż ta tradycyjna. Dodanie do swojej ulubionej kawy sproszkowanych grzybów, zwiększa walory zdrowotne napoju. Chińskie grzyby zawierają zdrowe przeciwutleniacze, minerały i witaminy, takie jak: witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź, potas i fosfor. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz, co ciekawe, po dodaniu do kawy sprawiają, że ma ona mniejszą zawartość kofeiny. Rodzaje grzybów i ich korzyści dla zdrowia A oto konkrety: Reishi Reishi jest jednym z najczęściej stosowanych grzybów w medycynie naturalnej. Grzyb ten znajdziemy w różnych częściach Azji.  Reishi może być spożywany na surowo lub w postaci sproszkowanej, którą można mieszać z wodą, kawą lub herbatą. Grzyby reishi: wzmacniają układ odpornościowy  pomagają się zrelaksować i zwalczyć depresję zawierają cenne przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom komórek regulują poziom glukozy i cholesterolu Chaga Grzyby chaga rosną na brzozach w zimnym klimacie i przypominają z...

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...