Zielona sałatka zdrowa
Pixabay
Newsy

Ta zielona sałatka odchudza i usuwa toksyny. Jedzcie ją 3 razy w tygodniu, a szybko schudniecie w pasie

Koniecznie musicie włączyć ją do swojego jadłospisu! Jest pyszna, zdrowa i sprzyja odchudzaniu. A na dodatek przygotowuje się ją dosłownie w parę chwil.

Zdrowe odżywianie i odchudzanie, może sprawiać czasem wiele problemów. Wcale niełatwo połapać się w tym, które produkty są polecane, a które tylko powiększą problemy zdrowotne. Warto więc postawić na swego rodzaju pewniaki – dania, które na pewno są zdrowe i niskokaloryczne. Dobrze mieć kilka takich przepisów w swoim repertuarze, aby jeść i serwować domownikom zdrowe posiłki bez zastanowienia. Jednym z takich pomysłów jest ta zielona sałatka!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zielona sałatka odchudzająca

Ta sałatka jest nie tylko zdrowa, ale też przepyszna! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i najlepiej włączyć ją na stałe do swojego jadłospisu.

Składniki na zieloną sałatkę

  • Pół awokado
  • Świeży ogórek
  • Pomidor
  • 50 g (plaster) sera feta
  • Łyżka siekanego koperku
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 łyżeczki nasion lnu
  • łyżka nerkowców
  • Czarny pieprz do smaku

Przygotowanie zielonej sałatki:

  1. Awokado podzielcie na pół, usuńcie z niego pestkę.
  2. Awokado, ogórek, pomidor i ser feta pokrójcie w równą kostkę.
  3. Nasiona lnu zmiksujcie w młynku do kawy lub blenderze.
  4. Posypcie sałatkę nasionami, pestkami i orzechami, a na koniec polejcie oliwą z oliwek.
  5. Posypcie sałatkę koperkiem. 
  6. Sałatkę doprawcie czarnym pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny.
Zobacz także
Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?

Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?

Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler

Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler

Wartości odżywcze zielonej sałatki

Mimo iż bardzo zdrowa, zielona sałatka nie jest wcale aż tak bardzo niskokaloryczna! W jej skład wchodzi dużo bardzo zdrowych pestek i ziaren. Są one niesamowicie bogate w składniki odżywcze i minerały, ale też wysokokaloryczne. 

Jedzcie sałatkę śmiało zamiast któregoś z głównych posiłków, ale nie dodawajcie jej do jadłospisu bez rezygnacji z czegoś innego, bo nawet zdrowa zielona sałatka może powodować tycie, jeśli jecie ogólnie za dużo kalorii! Jeśli chcecie schudnąć, musicie przede wszystkim dostarczać (z pożywieniem) mniej energii, niż będziecie spalać.

Sałatka z powyższego przepisu dostarcza:

  • 450 kcal
  • 12 g węglowodanów
  • 41 g tłuszczu – zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • 10 g białka
sałatka
Pixabay
Newsy
Okazuje się, że sałatki nie są wcale tak zdrowe, jak wszyscy myśleliśmy
Jeżeli sądzicie, że każda sałatka jest zdrowa i dietetyczna, to bardzo się mylicie! Opisujemy najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu sałatek!

Odchudzacie się lub po prostu postanowiliście poprawić swoją dietę i zadbać o zdrowie? Pewnie zaczęliście jeść więcej sałatek! Jednak gdy tygodnie mijają, a waga się nie zmienia, zaczynacie podejrzewać, że coś jest nie tak. Tylko co? Przecież jecie sałatki, tak jak wszyscy doradzali. Ale wiecie, że sałatka sałatce nierówna? Dowiedzcie się, czy też popełniacie te błędy – mogą całkowicie zaprzepaścić wasze starania w pogoni za idealną sylwetką! Nieuważnie dobieracie dodatki Przyznajcie się z ręką na sercu – co dodajecie do sałatek? Smażonego kurczaka, boczek? A może przepadacie za serem feta? To wszystko są bomby kaloryczne! Fakt, że leżą w towarzystwie sałaty, pomidorów i marchewki nie sprawi, że ich kalorie znikną. Te dodatki są pyszne, ale całkowicie sabotują plan odchudzania. Następnym razem przygotowując sałatkę, zwróćcie dobrze uwagę na to, co do niej dodajecie. Pamiętajcie, że nawet z orzechami musicie być ostrożni! Są bardzo zdrowe, ale zawierają ogromne ilości tłuszczu i już kilka garści orzechów w sałatce sprawi, że stanie się ona raczej tucząca, niż odchudzająca. Możecie - i powinniście - dodać do sałatki pestki dyni, słonecznika lub trochę orzechów – ale z rozwagą! Sprawdźcie swój sos W każdej sałatce musi znaleźć się dressing, czyli sos. Bez tego nie nazywalibyśmy jej sałatką, tylko liśćmi sałaty z warzywami. Ale czy wiecie, że zupełnie nieświadomie możecie zwiększać kaloryczność swoich sałatek poprzez dodawanie do nich kalorycznych dressingów? Sos na bazie majonezu może sprawić, że sałatka będzie zawierać o 300-400 kalorii więcej! Żebyś łatwiej sobie wyobrazić, ile to jest, przypominamy, że główka sałaty lodowej ma 14 kalorii, a pomidor 32 kalorie. Wobec tego sos majonezowy jest wielokrotnie bardziej kaloryczny od reszty...

Sałatka jarzynowa
halina/gotujmy.pl
Newsy
Kochacie sałatkę jarzynową? Nie popełniajcie tych błędów, bo wyjdzie niesmaczna
Co dom, to inny przepis na sałatkę jarzynową. Nasz sałatki różnią się nieco składnikami, ale podstawowe reguły są zawsze takie same.

Jedni dodają do sałatki zielony groszek, inni wolą z niego zrezygnować. Sałatka jarzynowa zmieniała swój skład na przestrzeni lat. Podobno jej korzenie sięgają XVIII-wiecznej Francji. Z czasem zaczęto dodawać do niej ziemniaka, rzepę, a nawet kalafior. Dzisiaj klasyczny przepis na sałatkę jarzynową składa się z następujących warzyw – ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, ogórki kiszone, por, jabłko z dodatkiem jaj, majonezu i musztardy. Nie popełniajmy tych błędów Wydawałoby się, że przygotowanie „jarzynówki” jest jak bułka z masłem. Owszem, z ugotowaniem warzyw nie powinniśmy mieć trudności. Jeżeli jednak nie będziemy stosowali się do głównych wytycznych, nasza sałatka nie będzie smakowała tak jak należy. Oto główne zasady , na które powinniśmy zwrócić uwagę: Odpowiednio pokrojone warzywa i jajka. To częsty błąd początkujących adeptów gotowania. Zbyt drobno pokrojone jajka i ziemniaki mogą się po prostu rozpaść w sałatce. Z kolei zbyt duże kawałki ogórka i jabłka będą potem za mocno wyczuwalne podczas jedzenia. Rozwiązanie? Możemy użyć do krojenia tradycyjnych krajarek sitkowych, takich jakie były w kuchniach naszych mam. Ewentualnie należy drobniej pokroić ogórki i jabłko, a ziemniaki i jajka na nieco większe kawałki. Odpowiednie proporcje. Ten błąd może się przytrafić nawet najbardziej doświadczonym gospodyniom domowym. Wystarczy chwila nieuwagi, a do naszej sałatki powędruje o jeden ziemniak za dużo. Wtedy całość może stać się zbyt mdła. Podobnie będzie z ogórkiem kiszonym, który w dużych ilościach za bardzo zakwasi nam sałatkę. Dlatego też należy trzymać się ściśle określonych składników. Odpowiednie doprawienie. Tutaj wiele będzie zależało od naszych preferencji i...

sałatka imprezowa przepis
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Nie obejdzie się bez niej żadna polska domówka. Goście będą błagać o przepis na tę sałatkę
Polska domówka to impreza, na której jak nigdzie królują sałatki. Ich przyrządzenie jest przecież banalnie proste i szybkie, a użyte składniki zazwyczaj są bardzo sycące. Najlepiej wypadają te z dodatkiem kurczaka. Dlatego też udostępniamy wam ten genialny przepis!

Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki.  Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą. Przepis na imprezową sałatkę Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 200 gramów ryżu Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe. 1 cytryna Natka pietruszki Olej Sos sojowy Przyprawy: sól, pieprz, curry Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu).  Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie. Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami...

pomidory
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z przejrzałymi pomidorami? Ta metoda sprawi, że wytrzeszczycie oczy. Prosta i pyszna przekąska
Nie musisz już wyrzucać zleżałych pomidorów! Możesz z nich zrobić pyszną przekąskę - będziesz do tego potrzebować suszarki do grzybów i trochę cierpliwości.

Macie w domu pomidory , które nie są już pierwszej świeżości? Nie wyrzucajcie ich! Można z nich zrobić pyszne i aromatyczne danie! Nie tylko doskonale smakuje, ale też bardzo prosto się je przyrządza. Wystarczy tylko trochę pomidorów i przypraw. Wypróbujcie koniecznie ten przepis – zobaczycie, że tak przygotowywane pomidory staną się hitem w waszym domu! Suszone pomidory, czyli włoski przysmak Coraz popularniejsze w Polsce suszone pomidory, przybyły do nas z Włoch. To tam panuje zwyczaj suszenia małych pomidorków (odmiana rzymska) na słońcu, dzięki czemu zyskują one znacznie intensywniejszy smak. Może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są wspaniałym dodatkiem do sałatek i dań mięsnych! Nadają potrawom wyjątkowy smak i aromat. Pyszna jest także zalewa po takich pomidorkach, która świetnie się nadaje jako sos do sałatki. Przepis na domowe suszone pomidory: Zaproście słoneczne Włochy do swojego domu i przygotujcie własne, suszone pomidory! Potrzebujecie suszarki do grzybów oraz tych składników: 3,5 kg pomidorów 15 g bazylii suszonej 10 liści świeżej bazylii 15 g suszonego oregano 15 g czosnku granulowanego 4 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 5 g pieprzu kolorowego 5 g kolendry w ziarnach 0,5 l oliwy z oliwek Sól Przygotowanie: Pomidory umyjcie i pokrójcie na równe, podłużne połówki. Przyprawy zmielcie za pomocą moździerza i wymieszajcie. Pomidory ułóżcie na kratce suszarki, posypcie solą i przyprawami z moździerza. Następnie suszcie pomidory przez kilka godzin pamiętając o tym, by co jakiś czas zmieniać wysokość kratek. Gdy pomidory będą już wysuszone, pora zabrać się za zalewę! Oliwę z oliwek podgrzejcie w garnku do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki....