Zielona sałatka zdrowa
Pixabay
Newsy

Ta prosta zielona sałatka odchudza i w mig usuwa toksyny. Jedzcie ją 3 razy w tygodniu a błyskawicznie schudniecie w pasie

Koniecznie musicie włączyć ją do swojego jadłospisu! Jest pyszna, zdrowa i sprzyja odchudzaniu.
Anna Urbańska
marzec 07, 2021

Zdrowe odżywianie i odchudzanie, może sprawiać czasem wiele problemów. Wcale niełatwo połapać się w tym, które produkty są polecane, a które tylko powiększą problemy zdrowotne. Warto więc postawić na swego rodzaju pewniaki – dania, które na pewno są zdrowe i niskokaloryczne. Dobrze mieć kilka takich przepisów w swoim repertuarze, aby jeść i serwować domownikom zdrowe posiłki bez zastanowienia. Jednym z takich pomysłów jest ta zielona sałatka!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zielona sałatka odchudzająca

Ta sałatka jest nie tylko zdrowa, ale też przepyszna! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i najlepiej włączyć ją na stałe do swojego jadłospisu.

Składniki na zieloną sałatkę

  • Pół awokado
  • Świeży ogórek
  • Pomidor
  • 50 g (plaster) sera feta
  • Łyżka siekanego koperku
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 łyżeczki nasion lnu
  • łyżka nerkowców
  • Czarny pieprz do smaku

Przygotowanie zielonej sałatki:

  1. Awokado podzielcie na pół, usuńcie z niego pestkę.
  2. Awokado, ogórek, pomidor i ser feta pokrójcie w równą kostkę.
  3. Nasiona lnu zmiksujcie w młynku do kawy lub blenderze.
  4. Posypcie sałatkę nasionami, pestkami i orzechami, a na koniec polejcie oliwą z oliwek.
  5. Posypcie sałatkę koperkiem. 
  6. Sałatkę doprawcie czarnym pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny.

Wartości odżywcze zielonej sałatki

Mimo iż bardzo zdrowa, zielona sałatka nie jest wcale aż tak bardzo niskokaloryczna! W jej skład wchodzi dużo bardzo zdrowych pestek i ziaren. Są one niesamowicie bogate w składniki odżywcze i minerały, ale też wysokokaloryczne. 

Jedzcie sałatkę śmiało zamiast któregoś z głównych posiłków, ale nie dodawajcie jej do jadłospisu bez rezygnacji z czegoś innego, bo nawet zdrowa zielona sałatka może powodować tycie, jeśli jecie ogólnie za dużo kalorii! Jeśli chcecie schudnąć, musicie przede wszystkim dostarczać (z pożywieniem) mniej energii, niż będziecie spalać.

Sałatka z powyższego przepisu dostarcza:

  • 450 kcal
  • 12 g węglowodanów
  • 41 g tłuszczu – zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • 10 g białka
Komentarze
sałatka
Pixabay
Newsy Okazuje się, że sałatki nie są wcale tak zdrowe jak wszyscy myśleliśmy, ponieważ…
Jeżeli sądzisz, że każda sałatka jest zdrowa i dietetyczna, to bardzo się mylisz! Opisujemy najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu sałatek!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Odchudzasz się lub po prostu postanowiłaś poprawić swoją dietę i zadbać o zdrowie? Pewnie zaczęłaś jeść więcej sałatek! Jednak gdy tygodnie mijają, a waga się nie zmienia to zaczynasz podejrzewać, że coś jest nie tak. Tylko co? Przecież jesz sałatki, tak jak wszyscy doradzali. Ale wiesz, że sałatka sałatce nierówna? Dowiedz się, czy też popełniasz te błędy – mogą całkowicie zaprzepaścić twoje starania w pogoni za idealną sylwetką! Nieuważnie dobierasz dodatki Przyznaj się z ręką na sercu – co dodajesz do sałatek? Smażonego kurczaka, boczek? A może przepadasz ze cheddarem lub serem feta? To wszystko są bomby kaloryczne! Fakt, że leżą w towarzystwie sałaty, pomidorów i marchewki nie sprawi, że ich kaloryka zniknie. Te dodatki są pyszne, ale całkowicie sabotują twój plan odchudzania. Następnym razem przygotowując sałatkę zwróć dobrze uwagę na to, co do niej dodajesz. Pamiętaj, że nawet z orzechami musisz być ostrożna! Są bardzo zdrowe, ale zawierają ogromne ilości tłuszczu i już kilka garści orzechów w sałatce sprawi, że stanie się ona raczej tucząca, niż odchudzająca. Możesz i powinnaś dodać do sałatki pestki dyni, słonecznika lub trochę orzechów – ale z rozwagą! Sprawdź swój sos W każdej sałatce musi znaleźć się dressing, czyli sos. Bez tego nie nazywalibyśmy jej sałatką, tylko liśćmi sałaty z warzywami. Ale czy wiesz, że zupełnie nieświadomie możesz zwiększać kaloryczność swoich sałatek poprzez dodawanie do nich kalorycznych dressingów? Sos na bazie majonezu może sprawić, że sałatka będzie zawierać o 300-400 kalorii więcej! Żebyś mogła łatwiej sobie wyobrazić ile to jest, przypominamy, że główka sałaty lodowej ma 14 kalorii, a pomidor 32 kalorie. Wobec tego sos majonezowy jest wielokrotnie bardziej kaloryczny od reszty składników sałatki!...

Przeczytaj
Sałatka jarzynowa
halina/gotujmy.pl
Newsy Kochacie sałatkę jarzynową? Nie popełniajcie tych błędów, bo wyjdzie niesmaczna
Co dom, to inny przepis na sałatkę jarzynową. Nasz sałatki różnią się nieco składnikami, ale podstawowe reguły są zawsze takie same.
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Jedni dodają do sałatki zielony groszek, inni wolą z niego zrezygnować. Sałatka jarzynowa zmieniała swój skład na przestrzeni lat. Podobno jej korzenie sięgają XVIII-wiecznej Francji. Z czasem zaczęto dodawać do niej ziemniaka, rzepę, a nawet kalafior. Dzisiaj klasyczny przepis na sałatkę jarzynową składa się z następujących warzyw – ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, ogórki kiszone, por, jabłko z dodatkiem jaj, majonezu i musztardy. Nie popełniajmy tych błędów Wydawałoby się, że przygotowanie „jarzynówki” jest jak bułka z masłem. Owszem, z ugotowaniem warzyw nie powinniśmy mieć trudności. Jeżeli jednak nie będziemy stosowali się do głównych wytycznych, nasza sałatka nie będzie smakowała tak jak należy. Oto główne zasady , na które powinniśmy zwrócić uwagę: Odpowiednio pokrojone warzywa i jajka. To częsty błąd początkujących adeptów gotowania. Zbyt drobno pokrojone jajka i ziemniaki mogą się po prostu rozpaść w sałatce. Z kolei zbyt duże kawałki ogórka i jabłka będą potem za mocno wyczuwalne podczas jedzenia. Rozwiązanie? Możemy użyć do krojenia tradycyjnych krajarek sitkowych, takich jakie były w kuchniach naszych mam. Ewentualnie należy drobniej pokroić ogórki i jabłko, a ziemniaki i jajka na nieco większe kawałki. Odpowiednie proporcje. Ten błąd może się przytrafić nawet najbardziej doświadczonym gospodyniom domowym. Wystarczy chwila nieuwagi, a do naszej sałatki powędruje o jeden ziemniak za dużo. Wtedy całość może stać się zbyt mdła. Podobnie będzie z ogórkiem kiszonym, który w dużych ilościach za bardzo zakwasi nam sałatkę. Dlatego też należy trzymać się ściśle określonych składników. Odpowiednie doprawienie. Tutaj wiele będzie zależało od naszych preferencji i...

Przeczytaj
sałatka imprezowa przepis
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy Nie obejdzie się bez niej żadna polska domówka. Goście będą błagać o przepis na tę sałatkę
Polska domówka to impreza, na której jak nigdzie królują sałatki. Ich przyrządzenie jest przecież banalnie proste i szybkie, a użyte składniki zazwyczaj są bardzo sycące. Najlepiej wypadają te z dodatkiem kurczaka. Dlatego też udostępniamy wam ten genialny przepis!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki.  Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą. Przepis na imprezową sałatkę Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 200 gramów ryżu Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe. 1 cytryna Natka pietruszki Olej Sos sojowy Przyprawy: sól, pieprz, curry Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu).  Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie. Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami...

Przeczytaj
sałatka z kurczakiem przepis
Ewelina P / gotujmy.pl
Newsy Zdrowa i kolorowa. Ta sałatka da wam prawdziwy zastrzyk energii
Po kilku dniach jedzenia tłustego i ciężkiego jedzenia czas na zdrową i sycącą sałatkę z pysznych składników!
Katarzyna Wyborska
grudzień 26, 2020

W ostatni dzień świąt z pewnością macie już dosyć ciężkich, bożonarodzeniowych potraw! Niestety, choć tradycyjne, świąteczne polskie dania są bardzo smaczne, to potrafią być też dość ciężkostrawne. A do tego łatwo od nich przytyć, co w połączeniu z kilkoma porcjami ciasta dziennie sprawia, że wszyscy po świętach ważą co najmniej jeden kilogram więcej! Dlatego po świętach przychodzi czas na zmianę diety i powrót do świeżych warzyw i lekkich dań. Organizm wam za to podziękuje, a jeśli będziecie dłużej odżywiać się w ten sposób, to i zbyt ciasne spodnie zaczną się lepiej układać! Przepis na smaczną i dietetyczną sałatkę Po świętach na pewno czujecie się ospali i ociężali, dlatego świetnym pomysłem na poświąteczny posiłek jest sałatka ze świeżych warzyw! Da wam dużo energii, a do tego jest po prostu bardzo smaczna. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 filety z piersi z kurczaka 130 g makaronu penne 1 opakowanie mixu sałat 1 świeży ogórek 1 papryka czerwona 25 dag pomidorków koktajlowych 10 dag słonecznika Bazylia Curry Zioła prowansalskie Pieprz Oraz składniki na sos: 1 jogurt naturalny 150 g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Pieprz Przygotowanie Mięso z kurczaka pokrójcie w kosteczkę i doprawcie curry, ziołami, pieprzem i bazylią. Usmażcie na patelni. Do wrzątku wsypcie makaron i ugotujcie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Następnie umyjcie i pokrójcie warzywa – pomidorki w ćwiartki, a paprykę i ogórka w kostkę. Wrzućcie do miski, a na wierzch wsypcie mieszankę sałat. W mniejszej misce wymieszajcie jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, miód i pieprz. Odstawcie do lodówki na 20-30 minut....

Przeczytaj