Zielona sałatka zdrowa
Pixabay
Newsy

Ta zielona sałatka odchudza i usuwa toksyny. Jedzcie ją 3 razy w tygodniu, a szybko schudniecie w pasie

Koniecznie musicie włączyć ją do swojego jadłospisu! Jest pyszna, zdrowa i sprzyja odchudzaniu. A na dodatek przygotowuje się ją dosłownie w parę chwil.

Zdrowe odżywianie i odchudzanie, może sprawiać czasem wiele problemów. Wcale niełatwo połapać się w tym, które produkty są polecane, a które tylko powiększą problemy zdrowotne. Warto więc postawić na swego rodzaju pewniaki – dania, które na pewno są zdrowe i niskokaloryczne. Dobrze mieć kilka takich przepisów w swoim repertuarze, aby jeść i serwować domownikom zdrowe posiłki bez zastanowienia. Jednym z takich pomysłów jest ta zielona sałatka!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zielona sałatka odchudzająca

Ta sałatka jest nie tylko zdrowa, ale też przepyszna! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i najlepiej włączyć ją na stałe do swojego jadłospisu.

Składniki na zieloną sałatkę

  • Pół awokado
  • Świeży ogórek
  • Pomidor
  • 50 g (plaster) sera feta
  • Łyżka siekanego koperku
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 łyżeczki nasion lnu
  • łyżka nerkowców
  • Czarny pieprz do smaku

Przygotowanie zielonej sałatki:

  1. Awokado podzielcie na pół, usuńcie z niego pestkę.
  2. Awokado, ogórek, pomidor i ser feta pokrójcie w równą kostkę.
  3. Nasiona lnu zmiksujcie w młynku do kawy lub blenderze.
  4. Posypcie sałatkę nasionami, pestkami i orzechami, a na koniec polejcie oliwą z oliwek.
  5. Posypcie sałatkę koperkiem. 
  6. Sałatkę doprawcie czarnym pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny.
Zobacz także
Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?

Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?

Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler

Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler

Wartości odżywcze zielonej sałatki

Mimo iż bardzo zdrowa, zielona sałatka nie jest wcale aż tak bardzo niskokaloryczna! W jej skład wchodzi dużo bardzo zdrowych pestek i ziaren. Są one niesamowicie bogate w składniki odżywcze i minerały, ale też wysokokaloryczne. 

Jedzcie sałatkę śmiało zamiast któregoś z głównych posiłków, ale nie dodawajcie jej do jadłospisu bez rezygnacji z czegoś innego, bo nawet zdrowa zielona sałatka może powodować tycie, jeśli jecie ogólnie za dużo kalorii! Jeśli chcecie schudnąć, musicie przede wszystkim dostarczać (z pożywieniem) mniej energii, niż będziecie spalać.

Sałatka z powyższego przepisu dostarcza:

  • 450 kcal
  • 12 g węglowodanów
  • 41 g tłuszczu – zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • 10 g białka
sałatka
Pixabay
Newsy
Okazuje się, że sałatki nie są wcale tak zdrowe, jak wszyscy myśleliśmy
Jeżeli sądzicie, że każda sałatka jest zdrowa i dietetyczna, to bardzo się mylicie! Opisujemy najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu sałatek!

Odchudzacie się lub po prostu postanowiliście poprawić swoją dietę i zadbać o zdrowie? Pewnie zaczęliście jeść więcej sałatek! Jednak gdy tygodnie mijają, a waga się nie zmienia, zaczynacie podejrzewać, że coś jest nie tak. Tylko co? Przecież jecie sałatki, tak jak wszyscy doradzali. Ale wiecie, że sałatka sałatce nierówna? Dowiedzcie się, czy też popełniacie te błędy – mogą całkowicie zaprzepaścić wasze starania w pogoni za idealną sylwetką! Nieuważnie dobieracie dodatki Przyznajcie się z ręką na sercu – co dodajecie do sałatek? Smażonego kurczaka, boczek? A może przepadacie za serem feta? To wszystko są bomby kaloryczne! Fakt, że leżą w towarzystwie sałaty, pomidorów i marchewki nie sprawi, że ich kalorie znikną. Te dodatki są pyszne, ale całkowicie sabotują plan odchudzania. Następnym razem przygotowując sałatkę, zwróćcie dobrze uwagę na to, co do niej dodajecie. Pamiętajcie, że nawet z orzechami musicie być ostrożni! Są bardzo zdrowe, ale zawierają ogromne ilości tłuszczu i już kilka garści orzechów w sałatce sprawi, że stanie się ona raczej tucząca, niż odchudzająca. Możecie - i powinniście - dodać do sałatki pestki dyni, słonecznika lub trochę orzechów – ale z rozwagą! Sprawdźcie swój sos W każdej sałatce musi znaleźć się dressing, czyli sos. Bez tego nie nazywalibyśmy jej sałatką, tylko liśćmi sałaty z warzywami. Ale czy wiecie, że zupełnie nieświadomie możecie zwiększać kaloryczność swoich sałatek poprzez dodawanie do nich kalorycznych dressingów? Sos na bazie majonezu może sprawić, że sałatka będzie zawierać o 300-400 kalorii więcej! Żebyś łatwiej sobie wyobrazić, ile to jest, przypominamy, że główka sałaty lodowej ma 14 kalorii, a pomidor 32 kalorie. Wobec tego sos majonezowy jest wielokrotnie bardziej kaloryczny od reszty...

Lekka sałatka, która doskonale syci. Idealna, gdy wasza wątrobą potrzebuje odpocząć po świętach
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Lekka sałatka, która doskonale syci. Idealna, gdy wasza wątroba potrzebuje odpocząć po świętach
Macie dosyć świątecznych, ciężkich potraw bogato udekorowanych majonezem? W takim razie zróbcie na obiad coś lekkiego, na przykład pyszną sałatkę.

Co roku każdy się zarzeka, że koniec ze świątecznym obżarstwem. Chyba wszyscy wiemy, że w tym postanowieniu ciężko wytrwać. W końcu ze stołów tak kusząco spoglądają na nas faszerowane jajka, pyszne, domowe wędliny, tradycyjna sałatka jarzynowa, wilgotne piaskowe baby i kajmakowe mazurki. Nawet jeśli spróbujemy odrobinę to okazuje się, że po śniadaniu jesteśmy tak pełni, że spokojnie moglibyśmy zjeść kolejny posiłek następnego dnia. Po świętach niemal każdy szuka sposobu na pozbycie się tych kilku dodatkowych kilogramów, które nabyliśmy w trakcie świąt. Najlepszym sposobem będzie zdrowe i zbilansowane odżywianie oraz lżejsze potrawy. Z czym podać tuńczyka z puszki? Mięso tuńczyka jest bogate w witaminy A, E, D i PP oraz kwasy omega-3. Jego delikatne mięso doskonale smakuje zestawione z awokado, kukurydzą konserwową albo jajkami ugotowanymi na twardo. Sałatkę możecie również wzbogacić o czerwoną fasolkę albo ciecierzycę z puszki – nadadzą daniu przyjemnej chrupkości. Przepis na lekką sałatkę z awokado i tuńczykiem Składniki Kilka garści ulubionej sałaty (można użyć gotowej mieszanki sałat) 1 puszka tuńczyka, najlepiej w sosie własnym Pół kolby ugotowanej kukurydzy lub mała puszka kukurydzy konserwowej Dwie albo trzy garści pomidorków koktajlowych 1 dojrzałe awokado Oliwa z oliwek Sok z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Sałatę umyjcie i dobrze odsączcie przy użyciu wirówki do sałaty albo za pomocą bawełnianego ręcznika. Tuńczyka wyjmijcie z puszki i rozdrobnijcie widelcem. Pomidorki koktajlowe umyjcie, osuszcie i przekrójcie na połówki. Awokado przekrójcie na pół, wyjmijcie pestkę i dużą łyżką wyjmijcie środek. Pokrójcie na małe kawałki. Na płaskim talerzu lub w...

anna nowak ibisz dieta
ONS.pl
Newsy
Oto co Anna Nowak-Ibisz je na śniadanie. Dzięki niemu ma świetną sylwetkę i jest pełna energii przez cały dzień
Pożywne i dobrze zbilansowane śniadanie to podstawa udanego dnia! Zobaczcie, co prezenterka Anna Nowak-Ibisz zjada na pierwszy posiłek.

Osoby pracujące przed kamerami muszą nieustannie dbać o zgrabną sylwetkę. Niestety, kamera dodaje kilogramów! Dlatego właśnie aktorzy, prezenterzy czy piosenkarze zwracają dużą uwagę na to, co jedzą, by nie przytyć. Nie inaczej jest w przypadku Anny Nowak-Ibisz! Prezenterka ma 54 lata i wygląda fantastycznie. Wszystko oczywiście dzięki odpowiedniej diecie i prowadzeniu zdrowego stylu życia. Dieta Anny Nowak-Ibisz Patrząc na zdjęcia udostępniane przez gwiazdę na jej profilu w mediach społecznościowych łatwo zauważyć, że wiele czasu spędza na świeżym powietrzu. Aktywność fizyczna to klucz do utrzymania wagi! Prezenterka dba również oczywiście o swoją dietę. Niedawno pokazała zdjęcie z przygotowań przed rozpoczęciem pracy w telewizji. Widać na nim Anię w lustrze oraz apetyczne i bardzo zdrowe śniadanie! Okazuje się, że stylistka prezenterki jest także ekspertką żywieniową i przygotowuje Annie dietetyczne posiłki. Prezenterka jest wyraźnie zachwycona. Śniadanie, które przygotowała jej stylistka to dietetyczna i bardzo zdrowa sałatka z jajkiem, awokado, pomidorami i pestkami słonecznika. Poniżej podajemy wam przepis na bardzo podobną i równie smakowitą sałatkę, która da wam zastrzyk energii z samego rana! Spróbujcie sami. Przepis na sałatkę z awokado i jajkiem Do przygotowania sałatki, którą lubi zajadać się Anna Nowak-Ibisz, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 2 jajka 1 łodyga selera naciowego 1 pomidor Pół awokado Pół cykorii Garść rukoli Garść szpinaku Szczypiorek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 2 łyżki pestek dyni Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Średnie jajka powinno się gotować około 8 minut, a duże 10 minut. Umyjcie warzywa...

Przepis na sałatkę na grilla z pomidorem i koperkiem. Robi się w 10 minut
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Sałatka na grilla z pomidorem i koperkiem. Robi się w 10 minut (i robi wrażenie na gościach)
Do mięsnych dań z grilla idealnie pasują świeże sałatki. Ta z pomidorem i dodatkiem koperku jest wręcz przepyszna, a jej przygotowanie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością będą zachwyceni.

Sałatka na grilla z pomidorem i koperkiem pasuje do karkówki, szaszłyków, a nawet do kiełbasy. Przecież nie samym mięsem z grilla żyje człowiek w sezonie grillowym! Nie zapominajcie o warzywach. Oprócz ogórków kiszonych, które pasują do mięsiwa, postawcie na sałatki. Nawet po to, by mieć mniejsze wyrzuty sumienia. Idealna sałatka na grilla Dania z grilla same w sobie są pyszne, ale jeszcze lepiej smakują w towarzystwie warzyw. Świetnie sprawdzają się sałatki, które można przygotować zaledwie w kilka minut. Do mięs z grilla pasują np: sałatka szwedzka , wiosenna sałatka z kapusty pekińskiej , mieszanka liściastych sałat z sosem winegret lub bardziej wykwintna sałatka z awokado . Idealnym wyborem jest też sałatka z pomidorem i koperkiem. Dodatek sera feta idealnie podkręca smak całości. Tak przyrządzona świetnie komponuje się z żeberkami bądź karkówką . Przepis na sałatkę na grilla z pomidorem i koperkiem Składniki: 2 długie ogórki zielone 1 duży pomidor 1 duża biała cebula 50 g sera feta 1 pęczek koperku 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Ogórka obierzcie ze skórki i pokrójcie go w drobną kostkę. Pomidora umyjcie, dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym oraz pokrójcie w kosteczkę. Cebulę obierzcie z łupinek, a następnie ją drobno posiekajcie. Ser feta odsączcie z zalewy, pokrójcie w niedużą kostkę. Wszystkie składniki przełóżcie do większej miski i delikatnie wymieszajcie. Pęczek koperku opłuczcie pod wodą. Natkę drobno posiekajcie, a następnie dodajcie do miski z warzywami i serem. Całość przyprawcie do smaku solą oraz pieprzem, dodajcie również łyżkę śmietany. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowana sałatka idealnie sprawdzi...