Dzika róża zawiera wiele ważnych przeciwutleniaczy - w tym witaminę C, witaminę E, beta-karoten i likopen, które są korzystne dla naszego zdrowia. Zdaniem ekspertów, dzika róża może leczyć szeroki zakres objawów żołądkowo-jelitowych i zapalnych.

Dlaczego warto włączyć do diety dziką różę?

Dzika różna znana jest jako naturalny środek na wiele powszechnych dolegliwości, takich jak: 

  • artretyzm
  • ból pleców
  • zaparcia 
  • cukrzyca
  • biegunka
  • kamienie żółciowe
  • wrzody
  • infekcje dróg moczowych

Ponadto, uważa się, że dzika róża: 

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • odtruwa organizm
  • ma działanie uspokajające
  • działa przeciwkaszlowo
  • poprawia samopoczucie
  • wspomaga krążenie
  • zmniejsza stany zapalne
  • zapobiega chorobom serca

Herbata z dzikiej róży to nieoceniona pomoc w problemach z wątrobą, dzięki swoim bogatym właściwościom oczyszczającym.

Zobacz także:

Kiedy najlepiej zbierać owoce dzikiej róży?

Zarówno płatki, jak i owoce dzikiej róży można jeść. Owoce tej rośliny zbiera się od sierpnia do października, do czasu nadejścia przymrozków. To ważne, aby zebrać je tuż przed przymrozkami, ponieważ przemrożone owoce dzikiej róży tracą pewne ilości niezwykle cennej witaminy C. Jeżeli chcecie przygotować z nich nalewkę, herbatę lub napar, najlepiej zbierać owoce dojrzałe, o czerwonym zabarwieniu.

Jak przygotować nalewkę z dzikiej róży?

Do przygotowania prozdrowotnej nalewki z dzikiej róży, będziecie potrzebować kilku prostych składników.

Składniki:

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 0,6 kg cukru
  • 0,5 l wódki
  • 0,25 l spirytusu

Przygotowanie:

  1. Owoce dzikiej róży płuczemy i dokładnie oczyszczamy.
  2. Kroimy na pół i usuwamy pestki i resztki.
  3. Przekładamy do dużego słoja
  4. Owoce w słoju zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
  5. 2-3 razy dziennie potrząsamy słojem, żeby cukier się dobrze rozpuścił.
  6. Do słoja wlewamy wódkę ze spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na kilka tygodni, co kilka dni potrząsając słojem.
  7. Następnie zlewamy alkohol, filtrujemy np. przez ligninę i rozlewamy do butelek.
  8. Odstawiamy na przynajmniej 2-3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.

Możliwe skutki uboczne picia nalewki z dzikiej róży

Dzika róża jest na ogół uważana za bezpieczną, ale może powodować działania niepożądane u niektórych osób, w tym:

  • nudności
  • biegunkę
  • zaparcia
  • zgagę
  • skurcze żołądka
  • zmęczenie
  • ból głowy

Wiadomo też, że dzika róża wchodzi w interakcje z niektórymi lekami. Wiele z nich jest związanych z wysokim stężeniem witaminy C w jej owocach. To dlatego może być konieczne unikanie dzikiej róży, jeśli przyjmujecie środki antykoncepcyjne na bazie estrogenu lub lek przeciwpsychotyczny Prolixin (flufenazyna), na które mają wpływ nadmierne dawki witaminy C.

Dzika róża ma również łagodne właściwości moczopędne i może nasilać działanie farmaceutycznych leków moczopędnych, takich jak Lasix (furosemid).

Źródło: verywellhealth.com, msn.com