Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu
AdobeStock
Newsy

Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu

Dzika róża to zwyczajowo owoc, który rozwija się z kwiatów dzikiej róży. Owocuje pod koniec sezonu wegetacyjnego, od późnego lata do jesieni. Czy słyszeliście kiedyś o nalewce z dzikiej róży? Pijcie ją na zdrowie, bo ma wiele dobroczynnych właściwości.

Dzika róża zawiera wiele ważnych przeciwutleniaczy - w tym witaminę C, witaminę E, beta-karoten i likopen, które są korzystne dla naszego zdrowia. Zdaniem ekspertów, dzika róża może leczyć szeroki zakres objawów żołądkowo-jelitowych i zapalnych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto włączyć do diety dziką różę?

Dzika różna znana jest jako naturalny środek na wiele powszechnych dolegliwości, takich jak: 

  • artretyzm
  • ból pleców
  • zaparcia 
  • cukrzyca
  • biegunka
  • kamienie żółciowe
  • wrzody
  • infekcje dróg moczowych

Ponadto, uważa się, że dzika róża: 

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • odtruwa organizm
  • ma działanie uspokajające
  • działa przeciwkaszlowo
  • poprawia samopoczucie
  • wspomaga krążenie
  • zmniejsza stany zapalne
  • zapobiega chorobom serca

Herbata z dzikiej róży to nieoceniona pomoc w problemach z wątrobą, dzięki swoim bogatym właściwościom oczyszczającym.

Zobacz także
Ten napój jest najlepszy na rozgrzanie. Potrzebujesz 2 popularnych owoców i kilku przypraw.

Ten napój jest najlepszy na rozgrzanie. Potrzebujesz 2 owoców i kilku przypraw

Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis

Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis

Kiedy najlepiej zbierać owoce dzikiej róży?

Zarówno płatki, jak i owoce dzikiej róży można jeść. Owoce tej rośliny zbiera się od sierpnia do października, do czasu nadejścia przymrozków. To ważne, aby zebrać je tuż przed przymrozkami, ponieważ przemrożone owoce dzikiej róży tracą pewne ilości niezwykle cennej witaminy C. Jeżeli chcecie przygotować z nich nalewkę, herbatę lub napar, najlepiej zbierać owoce dojrzałe, o czerwonym zabarwieniu.

Jak przygotować nalewkę z dzikiej róży?

Do przygotowania prozdrowotnej nalewki z dzikiej róży, będziecie potrzebować kilku prostych składników.

Składniki:

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 0,6 kg cukru
  • 0,5 l wódki
  • 0,25 l spirytusu

Przygotowanie:

  1. Owoce dzikiej róży płuczemy i dokładnie oczyszczamy.
  2. Kroimy na pół i usuwamy pestki i resztki.
  3. Przekładamy do dużego słoja
  4. Owoce w słoju zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
  5. 2-3 razy dziennie potrząsamy słojem, żeby cukier się dobrze rozpuścił.
  6. Do słoja wlewamy wódkę ze spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na kilka tygodni, co kilka dni potrząsając słojem.
  7. Następnie zlewamy alkohol, filtrujemy np. przez ligninę i rozlewamy do butelek.
  8. Odstawiamy na przynajmniej 2-3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.

Możliwe skutki uboczne picia nalewki z dzikiej róży

Dzika róża jest na ogół uważana za bezpieczną, ale może powodować działania niepożądane u niektórych osób, w tym:

  • nudności
  • biegunkę
  • zaparcia
  • zgagę
  • skurcze żołądka
  • zmęczenie
  • ból głowy

Wiadomo też, że dzika róża wchodzi w interakcje z niektórymi lekami. Wiele z nich jest związanych z wysokim stężeniem witaminy C w jej owocach. To dlatego może być konieczne unikanie dzikiej róży, jeśli przyjmujecie środki antykoncepcyjne na bazie estrogenu lub lek przeciwpsychotyczny Prolixin (flufenazyna), na które mają wpływ nadmierne dawki witaminy C.

Dzika róża ma również łagodne właściwości moczopędne i może nasilać działanie farmaceutycznych leków moczopędnych, takich jak Lasix (furosemid).

Źródło: verywellhealth.com, msn.com

Działa przeciwgorączkowo i świetnie podnosi odporność. Jak zrobić nalewkę z agrestu?
AdobeStock
Newsy
Nalewka z agrestu działa przeciwgorączkowo i podnosi odporność. A jak smakuje! Jak ją zrobić?
Agrest posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przygotujcie z niego superzdrową nalewkę. Naprawdę warto.

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, ale pierwsze, dojrzałe owoce można zbierać dopiero w lipcu. Jeżeli macie dostęp do własnego agrestu lub właśnie kupiliście go w warzywniaku lub na targu i zastanawiacie się, jak go wykorzystać, zróbcie z niego nalewkę . Jej właściwości zdrowotne mogą was zaskoczyć. Jak zrobić nalewkę z agrestu? Do przygotowania nalewki z agrestu, będziecie potrzebować kilku prostych składników. 2 kg dojrzałego agrestu sok z 1 cytryny 1 kg cukru cukier waniliowy 1 litr spirytusu 1 litr wody Przygotowanie: Owoce myjemy i odrywamy z nich ogonki. Agrest nacinamy lub zgniatamy palcami, aby popękał. Do dużego słoja wrzucamy rozgnieciony agrest, cukier zwykły i cukier waniliowy. Całość zalewamy sokiem z cytryny, wodą i spirytusem. Mieszamy i odstawiamy na dwa tygodnie w dobrze nasłonecznione miejsce. Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy przez gęsto sito, a następnie przelewamy do butelek (należy je szczelnie zakorkować). Nalewka będzie się nadawała do spożycia dopiero po ok. 6 miesiącach. Właściwości zdrowotne nalewki z agrestu Dlaczego warto pić nalewkę z agrestu? Korzyści można by wymieniać bez końca. Poza walorami smakowymi – nalewka ma delikatny smak i aromat – ma ona działanie przeciwgorączkowe , przeciwzapalne,  żółciopędne, przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe , a także świetnie podnosi odporność . Ponadto, nalewka agrestowa łagodzi zmęczenie , zwiększa wydajność, zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego, anemii oraz przeziębieniom. Co ciekawe, obecność w jej składzie alkoholu, nie umniejsza tych wszystkich właściwości, a jedynie je wzmacnia. Jak pić taką nalewkę? Zaleca się spożywać jedną łyżkę nalewki...

cytryny i pomarańcze
Adobe Stock
Zdrowie
Bije na głowę cytryny i pomarańcze. Doskonała na odporność. Kupicie ją za grosze wszędzie
Wydawać by się mogło, że największe złoża cennej dla organizmu witaminy C znajdują się w cytrynach i pomarańczach. Nic bardziej mylnego. Pod tym względem wśród owoców zdecydowanie króluje dzika róża.

Witamina C jest bardzo cenna dla naszego zdrowia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta podatność na infekcje i przeziębienia. Substancja ta wspomaga pracę układu odpornościowego, co w praktyce oznacza to, że choroby, które nas dotykają, przebiegają o wiele łagodniej niż zazwyczaj. Na tym jednak nie koniec. Witamina C odgrywa ogromną rolę w procesie wchłaniania żelaza i wapnia do przewodu pokarmowego, a także chroni przed rakiem, między innymi jelita grubego, żołądka oraz przełyku. Ponadto, zapobiega uszkodzeniom mózgu, a co za tym idzie wspomaga leczenie choroby Alzheimera czy schizofrenii. Stosuje się ją również podczas leczenia wolno gojących się ran, odleżyn, a także pękających naczyń krwionośnych. Dzika róża - bogate źródło witaminy C Powszechnie uważa się, że najwięcej witaminy C zawierają cytryny oraz pomarańcze. Nic bardziej mylnego. Jeśli chodzi o warzywa, najwięcej tej witaminy znajduje się w natce pietruszki oraz papryce. Z kolei w grupie owoców, najbogatsza w nią jest dzika róża. Szacuje się, że w każdych 100 gramach świeżej masy produktu znajduje się od 250 do nawet 800 mg witaminy C, podczas gdy w cytrynie jest jej tylko 40 – 60 mg.  Cenne właściwości dzikiej róży Owoce dzikiej róży są składnikiem wielu produktów leczniczych. Trudno się dziwić. Owoc ten przede wszystkim uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wzmacnia układ odpornościowy i naczynia krwionośne, niweluje objawy reumatyzmu, uspokaja, ułatwia zasypianie, leczy problemy żołądkowe oraz ma właściwości przeciwzapalne. Lekarze mówią też o korzystnym wpływie jej owoców na prace wątroby i nerek.  Jak używać dzikiej róży? Codzienną suplementację witaminy zawartej w dzikiej róży, ułatwią wam przetwory. Możecie z niej...

Ta nalewka odtruje wątrobę i pomoże na trawienie. Zrobicie ją z tego zapomnianego owocu
Pixabay
Newsy
Ta nalewka odtruje wątrobę i pomoże na trawienie. Zrobicie ją z tego zapomnianego owocu
Nalewka z tych owoców zwiększa odporność, poprawia trawienie i działa rozgrzewająco. Sprawdźcie, jak ją przygotować.

Owoce jarzębiny to małe, kwaśne owoce, które rosną na krzewach lub drzewach jarzębiny (prawidłową nazwą jest jarząb pospolity). Jarzębina jest uważana za prawdziwy symbol polskiej jesieni i właśnie trwa na nią sezon. Gdzie najczęściej możemy natrafić na jarzębinę? Drzewo to zwykle rośnie w parkach, przy drogach oraz w lasach, już z daleka przyciągając wzrok żywymi, czerwono-pomarańczowymi owocami.  Dlaczego warto zbierać jarzębinę? Zbierając jarzębinę warto pamiętać, że tak naprawdę korzyści niesie cała jarzębina, w tym jej kora, liście i owoce. Owoce, w zależności od odmiany, mogą w niektórych przypadkach być toksyczne (wszystko przez zawarty w nich trujący kwas parasorbowy), ale cała ta toksyczność zanika po podgrzaniu lub zamrożeniu. Zwykle owoce jarzębiny są wykorzystywane do produkcji w napojach alkoholowych lub likierach, ale można je również stosować jako gorzki dodatek do niektórych potraw z dziczyzny. Z owoców jarzębiny przygotowuje się też dżemy i galaretki. Korzyści zdrowotne jagód jarzębiny Korzyści zdrowotne tego zapomnianego owocu są wręcz nieocenione.  jarzębina zawiera wysoki poziom witaminy C, kwasu sorbinowego i błonnika pokarmowego jagody jarzębiny zawierają antocyjany, garbniki, związki polifenolowe i flawonole, w tym różne rodzaje kwercetyny i rutyny jarzębina może mieć potencjał przeciwnowotworowy z uwagi na wysoki poziom przeciwutleniaczy znalezionych w jej owocach zwiększa odporność dzięki dużej ilości kwasu askorbinowego, który stymuluje produkcję białych krwinek i działa jako przeciwutleniacz ma także właściwości wspomagające regenerację i odtruwanie wątroby ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe  błonnik, który znajduje się w umiarkowanych ilościach w jagodach...

Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z 2 prostych składników
AdobeStock
Newsy
Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z kilku prostych składników
Przygotujcie w domu własną nalewkę z dyni i pijcie ją regularnie, aby wspomóc swoje zdrowie. To prostsze niż myślicie.

Dynia jest uznawana za prawdziwy symbol jesieni. Zwykle przygotowujemy z niej pyszną zupę krem, pieczemy ją z piekarniku lub robimy z niej smakowite placki oraz ciasta. Poza swoim wspaniałym, słodkim smakiem, dynia oferuje również szereg korzyści zdrowotnych. Przygotujcie z niej nalewkę, aby w pełni wykorzystać wszystkie jej walory. Korzyści zdrowotne dyni Dynia (oraz jej pestki) posiada szereg korzystnych właściwości. Oto tylko niektóre z nich. Jedzenie dyni zwiększa uczucie sytości i pomaga dłużej czuć się sytym, spowalniając trawienie i regulując poziom cukru we krwi. Pestki dyni zawierają do 1,7 g błonnika, a puree z dyni do 3 g błonnika na filiżankę. Badania pokazują, że zwiększone spożycie błonnika może pomóc w ochronie przed chorobami serca. Dynia jest bogata w trytofan, aminokwas, który przekształca się w serotoninę, która jest neuroprzekaźnikiem „dobrego samopoczucia”. Jedzenie dyni pomoże wam się uspokoić, odprężyć i zasnąć. Dynia jest bogata w cynk, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty. Szczególnie pestki dyni powinny znaleźć się w diecie każdego mężczyzny. Pestki dyni dostarczają około 30% dziennego zalecanego zapotrzebowania na magnez. Pół szklanki dyni  zawiera 953 mg witaminy A i tylko 42 kalorie. Beta-karoten to prowitamina, którą organizm przekształca w witaminę A, która jest silnym przeciwutleniaczem, powiązanym z jej zdolnością do zwalczania raka. Beta-karoten odgrywa rolę w ochronie komórek, wzmacnianiu układu odpornościowego i pomaganiu w utrzymaniu zdrowego układu rozrodczego. Czy wiecie, że dynia zawiera więcej potasu niż banany? Niedobór potasu może prowadzić do zmęczenia i osłabienia mięśni. Włączcie do diety dynię, aby zapobiec tym objawom. Jak zrobić nalewkę z dyni?...