Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu
AdobeStock
Newsy

Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu

Dzika róża to zwyczajowo owoc, który rozwija się z kwiatów dzikiej róży. Owocuje pod koniec sezonu wegetacyjnego, od późnego lata do jesieni. Czy słyszeliście kiedyś o nalewce z dzikiej róży? Pijcie ją na zdrowie, bo ma wiele dobroczynnych właściwości.

Dzika róża zawiera wiele ważnych przeciwutleniaczy - w tym witaminę C, witaminę E, beta-karoten i likopen, które są korzystne dla naszego zdrowia. Zdaniem ekspertów, dzika róża może leczyć szeroki zakres objawów żołądkowo-jelitowych i zapalnych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto włączyć do diety dziką różę?

Dzika różna znana jest jako naturalny środek na wiele powszechnych dolegliwości, takich jak: 

  • artretyzm
  • ból pleców
  • zaparcia 
  • cukrzyca
  • biegunka
  • kamienie żółciowe
  • wrzody
  • infekcje dróg moczowych

Ponadto, uważa się, że dzika róża: 

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • odtruwa organizm
  • ma działanie uspokajające
  • działa przeciwkaszlowo
  • poprawia samopoczucie
  • wspomaga krążenie
  • zmniejsza stany zapalne
  • zapobiega chorobom serca

Herbata z dzikiej róży to nieoceniona pomoc w problemach z wątrobą, dzięki swoim bogatym właściwościom oczyszczającym.

Zobacz także
Ten napój jest najlepszy na rozgrzanie. Potrzebujesz 2 popularnych owoców i kilku przypraw.

Ten napój jest najlepszy na rozgrzanie. Potrzebujesz 2 owoców i kilku przypraw

Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis

Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis

Kiedy najlepiej zbierać owoce dzikiej róży?

Zarówno płatki, jak i owoce dzikiej róży można jeść. Owoce tej rośliny zbiera się od sierpnia do października, do czasu nadejścia przymrozków. To ważne, aby zebrać je tuż przed przymrozkami, ponieważ przemrożone owoce dzikiej róży tracą pewne ilości niezwykle cennej witaminy C. Jeżeli chcecie przygotować z nich nalewkę, herbatę lub napar, najlepiej zbierać owoce dojrzałe, o czerwonym zabarwieniu.

Jak przygotować nalewkę z dzikiej róży?

Do przygotowania prozdrowotnej nalewki z dzikiej róży, będziecie potrzebować kilku prostych składników.

Składniki:

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 0,6 kg cukru
  • 0,5 l wódki
  • 0,25 l spirytusu

Przygotowanie:

  1. Owoce dzikiej róży płuczemy i dokładnie oczyszczamy.
  2. Kroimy na pół i usuwamy pestki i resztki.
  3. Przekładamy do dużego słoja
  4. Owoce w słoju zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
  5. 2-3 razy dziennie potrząsamy słojem, żeby cukier się dobrze rozpuścił.
  6. Do słoja wlewamy wódkę ze spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na kilka tygodni, co kilka dni potrząsając słojem.
  7. Następnie zlewamy alkohol, filtrujemy np. przez ligninę i rozlewamy do butelek.
  8. Odstawiamy na przynajmniej 2-3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.

Możliwe skutki uboczne picia nalewki z dzikiej róży

Dzika róża jest na ogół uważana za bezpieczną, ale może powodować działania niepożądane u niektórych osób, w tym:

  • nudności
  • biegunkę
  • zaparcia
  • zgagę
  • skurcze żołądka
  • zmęczenie
  • ból głowy

Wiadomo też, że dzika róża wchodzi w interakcje z niektórymi lekami. Wiele z nich jest związanych z wysokim stężeniem witaminy C w jej owocach. To dlatego może być konieczne unikanie dzikiej róży, jeśli przyjmujecie środki antykoncepcyjne na bazie estrogenu lub lek przeciwpsychotyczny Prolixin (flufenazyna), na które mają wpływ nadmierne dawki witaminy C.

Dzika róża ma również łagodne właściwości moczopędne i może nasilać działanie farmaceutycznych leków moczopędnych, takich jak Lasix (furosemid).

Źródło: verywellhealth.com, msn.com

herbata z cytryną
Adobe Stock
Newsy
Pijesz herbatę z cytryną? Okazuje się, że wcale nie jest taka zdrowa jak się wydaje
Herbata z cytryną uchodzi za niesamowicie zdrowy napój. Najczęściej spożywa się go w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest szczególnie narażony na wyziębienia oraz podczas choroby. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie zawsze działa tak, jak myślisz.

Kiedy objawy przeziębienia zaczynają dawać o sobie znać zapewne pierwsze o czym myślisz to herbata z cytryną. Sam napar ma przecież właściwości rozgrzewające, a dodana do niego cytryna to źródło cennej witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. W rzeczywistości sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Witamina C w cytrynie Cytryna istotnie zawiera witaminę C, ale nie jest jej najbogatszym źródłem. O wiele większe ilości tego cennego związku zawiera, na przykład dzika róża, ale również czarna porzeczka. Zaledwie garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę. Jeśli jednak nie masz ich akurat pod ręką zrozumiałe, że sięgasz po cytrynę. Ale czy dodanie jej do herbaty to naprawdę dobry pomysł? Być może się zdziwisz, ale witamina C wcale nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby powstającej między innymi po znacznym wyziębieniu organizmu. Jeśli mimo to nadal chcesz pić herbatę z cytryną, żaden problem! Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jak poprawnie pić herbatę z cytryną Przede wszystkim witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Toteż cytryna zalana wrzątkiem traci praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz dodać ją do herbaty koniecznie poczekaj aż napój trochę ostygnie. Kolejną kwestią jest fakt, że każda herbata naturalnie zawiera w swoim składzie śladowe ilości aluminium. To nie stanowi jednak bezpośredniego zagrożenia dla twojego organizmu.  Sprawa wygląda nieco inaczej, kiedy zaparzasz herbatę z sokiem z cytryny. Związki zawarte w naparze stają się wtedy bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia. Zamieniają się bowiem w przyswajalny cytrynian glinu, którego duże ilości mogą prowadzić nawet do choroby Alzheimera. Dlatego, jeśli chcesz napić się herbaty z cytryną dodaj ją...

warzywa na raka
AdobeStock
Newsy
To warzywo to prawdziwa broń na nowotwory. Lekarze zalecają jeść je codziennie
Kto dba o swoje zdrowie, ten koniecznie powinien włączyć do swojej diety produkty, które działają antynowotworowo. Takie, jak to warzywo!

Profilaktyka nowotworowa jest niezwykle ważna. Osoby, u których w rodzinie bliscy chorowali na raka, powinny szczególnie dbać o swoje zdrowie i regularnie się badać. Należy zrezygnować z używek, takich jak alkohol i papierosy i zacząć zdrowo się odżywiać. Warto włączyć do swojej diety różne owoce i warzywa – niektóre mają udowodnione działanie nowotworowe! Sprawdźcie, co powinniście jeść, by zminimalizować ryzyko zachorowania. Skuteczne w profilaktyce antynowotworowej Okazuje się, że warzywa mogące zahamować rozwój raka każdy z nas ma w domu i swoim ogródku. Chodzi o… pomidory! Są nie tylko pełne witamin i minerałów o zbawiennym wpływie na nasz organizm, ale także pomocne w walce z nowotworami. Powinno się je jeść jak najczęściej, by zaobserwować ich zdrowotne działanie. Pomidory zawierają m.in.: Potas Żelazo Fosfor Magnez Witaminę C Witaminę E Witaminy B1 i B2 Ponadto są niskokaloryczne, dlatego absolutnie nie trzeba się martwić o wpływ pomidorów na naszą sylwetkę! Pomidory na raka Jednak składnikiem, który sprawia, że pomidory są skutecznym narzędziem w profilaktyce antynowotworowej jest likopen. To antyoksydant odpowiedzialny za zwalczanie wolnych rodników. Bierze także udział w procesie reagowania na czynniki, które stymulują podział w komórkach. To sprawia, że likopen może hamować rozwój nowotworów. Zbadano, że jego skuteczność w przeciwdziałaniu rakowi prostaty to aż 30%! Ponadto wykazuje on swoje pozytywne działanie także w przypadku raka płuc, przełyku czy żołądka. Ważne! Więcej lipokenu wbrew pozorom nie zawierają surowe pomidory, a przetwory – przeciery pomidorowe i soki. Jeżeli więc hodujecie w ogródku własne pomidory, to warto w przyszłym roku posadzić ich więcej i przerobić je na...

Nalewka czosnkowa przepis
ons/Adobe Stock
Zdrowie
Cena nalewki na odporność ze sklepu Rydzyka to chyba żart. Podobnie działającą zrobisz z taniego, polskiego produktu
W sklepie ojca Rydzyka, wśród wielu abstrakcyjnie wycenionych produktów znalazła się między innymi nalewka z rzęsy wodnej. Choć brzmi ekskluzywnie w rzeczywistości ma takie same właściwości lecznicze co zwykły, tani, polski… czosnek.

W sklepie ojca Rydzyka nic nie jest tanie. Mąka, miód oraz przyprawy – to tylko kilka produktów, których ceny zwalają z nóg. W wielu przypadkach są bowiem nawet 10 razy większe niż w zwykłym spożywczym.  Nalewka z rzęsy wodnej w sklepie ojca Rydzyka kosztuje... Polski duchowny wprowadził do sprzedaży również nalewkę z rzęsy wodnej. Za litr tego dobrodziejstwa trzeba jednak słono zapłacić… niemal 180 złotych! W opisie produktu czytamy, że stanowi on idealne uzupełnienie diety każdego dorosłego człowieka o cenne składniki ziołowe.  Te mają przede wszystkim wspomagać prawidłową pracę wątroby, układu krążenia, oddechowego, a nawet odpornościowego! Nalewka z rzęsy wodnej może bowiem pomóc zniwelować nawracające przeziębienia i infekcje do złudzenia przypominające grypę. Jednak, czy aby się wyleczyć na pewno trzeba pić specyfik ze sklepu ojca Rydzyka za 180 złotych? Jasne, że nie!  Niezawodny czosnek Niezawodnym produktem działającym odstraszająco nie tylko na przeziębienia jest przecież, kosztujący grosze, czosnek! Wszelkie dolegliwości leczyły nim nasze babcie i mamy. Mimo że od tego czasu minęło wiele lat, w tej kwestii nic się nie zmieniło. Nie bez powodu otrzymał przecież miano „naturalnego antybiotyku”.  Przepis na nalewkę z czosnku Przygotowanie nalewki z czosnku jest dziecinnie proste. Wystarczy, że posiekasz ząbki, a następnie zalejesz je spirytusem (na każde 200 ml spirytusu przypada ok. 7 ząbków czosnku ). Tak przygotowaną miksturę należy zamknąć w słoiku i schować do piwnicy, bądź spiżarni, na 10 dni. Po upływie tego czasu należy przelać nalewkę przez sitko, tak aby został sam płyn, a następnie schować na kolejne 5 dni i gotowe! Tak przygotowaną nalewkę z czosnku należy spożywać przez 7 dni rozpoczynając kurację od...

łosoś
Pixabay
Zdrowie
Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
Niedobór witamin może bardzo negatywnie wpływać na cały nasz organizm. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D, który, jak wykazały badania, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Czym jest witamina D i gdzie możemy ją znaleźć? Podpowiadamy!

Czym jest witamina D? Witamina D to witamina, która pomaga naszemu organizmowi wchłaniać wapń, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości. Wspiera ona również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mięśniowego i nerwowego. Większość witaminy D powstaje, gdy nieaktywna forma składnika odżywczego jest aktywowana w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Mniejsze ilości witaminy D znajdują się w mleku i innych produktach spożywczych, takich jak np. tłuste ryby i jajka. Z uwagi na fakt, że większość z nas spędza sporą część dnia w pracy, przebywając poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych lub będąc na słońcu używa filtrów przeciwsłonecznych, produkcja witaminy D jest niestety ograniczona. Jak niedobór witaminy D wpływa na ludzki organizm? Panuje błędne przekonanie, że tylko dzieci i osoby starsze potrzebują suplementacji witaminą D. Niestety, to nieprawda. Tak naprawdę wszyscy potrzebujemy witaminy D. Niedobór witaminy D wpływa negatywnie na cały ludzki organizm – m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Większość badań wykazała związek między wystarczającym poziomem witaminy D a niższym ryzykiem raka. Dowody sugerują, że wysiłki zmierzające do poprawy poziomu witaminy D, na przykład poprzez suplementację witaminy D, mogą zmniejszyć zachorowalność na raka i śmiertelność przy niewielkich kosztach oraz przy niewielkich lub zerowych skutkach ubocznych - czytamy na stronie Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D wiąże się również z wyższą częstotliwością chorób psychicznych i zakaźnych, w tym gruźlicy, chorób autoimmunologicznych: stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1 i wrzodziejącego...