Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Wielu z was z pewnością lubi je także przygotowywać w wersji z mięsem i gęstym, aromatycznym sosem.
Chrupiące placuszki skąpane w gęstym sosie to coś, obok czego trudno jest przejść obojętnie. Jak krok po kroku zrobić placki ziemniaczane z gulaszem? Koniecznie sprawdźcie i zaserwujcie je swoim domownikom. Będą zachwyceni!
Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem
Placki ziemniaczane z gulaszem to ciekawa odmiana tradycyjnych, chrupiących placków ziemniaczanych. Z dodatkiem pokrojonego w kostkę schabu, cebuli, pieczarek i gęstego sosu ze szczyptą curry, smakują wprost wyśmienicie.
Jeżeli nigdy przedtem nie odważyliście się zrobić placków ziemniaczanych z gulaszem, najwyższa pora spróbować. Ten smak na długo zawładnie waszymi podniebieniami!
Zobacz także:
Składniki:
SOS:
- 10 pieczarek
- 2 cebule
- 400gr schabu (4 kotlety)
- 1x sos Knorr ciemny do pieczeni
- 1x sos Winiary Myśliwski
- Knorr przyprawa do wieprzowiny
- Curry
PLACKI:
- 6 ziemniaków
- 4 jajka
- Mąka
Przygotowanie:
- SOS - Mięso, cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na patelni do miękkości z dodatkiem 3 łyżeczek przyprawy do wieprzowiny oraz 2 łyżeczek curry.
- Dolewamy 600 ml przegotowanej gorącej wody i dodajemy sos Knorra i Winiary.
- Smażymy na średnim ogniu, aż całość nabierze koloru i konsystencji. W razie potrzeby zagęszczamy mąką.
- PLACKI - Ziemniaki trzemy na tarce, dodajemy pieprz, 2 łyżeczki soli i czekamy, aż wypuszczą sok.
- Sok wylewamy, dodajemy jajka i mąkę.
- Mąkę wsypujemy po trochu, sprawdzając konsystencję.
- Smażymy na średnim ogniu.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: