Szybkie placki ziemniaczane z gulaszem. Przepis na obiad
AdobeStock
Newsy

Szybkie placki ziemniaczane z gulaszem. Przepis na obiad

Placki ziemniaczane z gulaszem to doskonała propozycja na smaczny i tani obiad. Przygotujcie je już dziś. Są tak pyszne, że wasi domownicy oniemieją z zachwytu!

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Wielu z was z pewnością lubi je także przygotowywać w wersji z mięsem i gęstym, aromatycznym sosem.

Chrupiące placuszki skąpane w gęstym sosie to coś, obok czego trudno jest przejść obojętnie. Jak krok po kroku zrobić placki ziemniaczane z gulaszem? Koniecznie sprawdźcie i zaserwujcie je swoim domownikom. Będą zachwyceni!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem

Placki ziemniaczane z gulaszem to ciekawa odmiana tradycyjnych, chrupiących placków ziemniaczanych. Z dodatkiem pokrojonego w kostkę schabu, cebuli, pieczarek i gęstego sosu ze szczyptą curry, smakują wprost wyśmienicie.

Jeżeli nigdy przedtem nie odważyliście się zrobić placków ziemniaczanych z gulaszem, najwyższa pora spróbować. Ten smak na długo zawładnie waszymi podniebieniami!

Zobacz także
Cygańska zupa gulaszowa wg Roberta Makłowicza. Po prostu hit (częściowo z mrożonki!)

Zupa gulaszowa Roberta Makłowicza. Przepis z „Podróży kulinarnych”

Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe

Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe 

Składniki:

SOS:

  • 10 pieczarek
  • 2 cebule
  • 400gr schabu (4 kotlety)
  • 1x sos Knorr ciemny do pieczeni
  • 1x sos Winiary Myśliwski
  • Knorr przyprawa do wieprzowiny
  • Curry

PLACKI:

  • 6 ziemniaków
  • 4 jajka
  • Mąka

Przygotowanie:

  1. SOS - Mięso, cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na patelni do miękkości z dodatkiem 3 łyżeczek przyprawy do wieprzowiny oraz 2 łyżeczek curry.
  2. Dolewamy 600 ml przegotowanej gorącej wody i dodajemy sos Knorra i Winiary.
  3. Smażymy na średnim ogniu, aż całość nabierze koloru i konsystencji. W razie potrzeby zagęszczamy mąką.
  4. PLACKI - Ziemniaki trzemy na tarce, dodajemy pieprz, 2 łyżeczki soli i czekamy, aż wypuszczą sok.
  5. Sok wylewamy, dodajemy jajka i mąkę.
  6. Mąkę wsypujemy po trochu, sprawdzając konsystencję.
  7. Smażymy na średnim ogniu.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Placek po węgiersku
migotka28/gotujmy.pl
Przepisy
Idealne połączenie smaków. Najlepszy przepis na placek po węgiersku. Ostrzegamy: nie skończy się na jednej porcji
To pracochłonne, ale fantastyczne danie kochają wszyscy Polacy. Nie bez powodu placek po węgiersku figuruje na kartach dań w restauracjach całej Polski.

Dzisiaj warto poświęcić nieco czasu, by przygotować placek po węgiersku w swoim domu. Nie wydając ciężkich pieniędzy jesteśmy w stanie zapewnić sobie i członkom swojej rodziny prawdziwe niebo w gębie. Potrzeba jedynie kilku składników i trochę cierpliwości. Wszyscy chcemy, by nasz placek był smaczny i wyglądał tak efektownie jak zamówiony u kelnera w dobrej knajpie. Zanim jednak przejdziemy do tajników tej potrawy, warto zastanowić się nad jedną sprawą – skąd w ogóle pochodzi to danie? Teorii jest wiele, ale nieco rozjaśnić sprawę może alternatywna nazwa tego przysmaku wielu Polaków. Jest nią oczywiście placek po zbójnicku. A skoro są zbójnicy, to muszą być i Tatry. Plackami ziemniaczanymi z sosem od lat chętnie zajadają się właśnie na Podhalu. Wspaniały przepis na nasz placek przywędrował do tatrzańskich zbójników zza gór, czyli ze Słowacji, która z kolei przez długie lata była częścią Królestwa Węgier. Co ciekawe, w dzisiejszym Budapeszcie i okolicach nie serwują swoich zawiesistych sosów z plackami ziemniaczanymi. Węgrzy wolą jadać gulasze z małymi, pszennymi kluseczkami.  Przepis na placek po węgiersku. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula Sól i i pieprz Olej Kilka łyżek mąki pszennej Ok. 50-70 dag mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) lub wołowego. Cebula i czosnek 1 papryka czerwona Papryka wędzona i słodka w proszku 15 dag pieczarek Kilka łyżek koncentratu pomidorowego Cukier Przygotowanie: Zaczynamy od naszego sosu. Kroimy cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na oleju. Do środka dodajemy pokrojone w podobne kształty mięso....

Placki ziemniaczane z sosem
Gotujmy.pl
Newsy
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pomidorowym. Sekretem wyjątkowego smaku jest 1 składnik 
Placki ziemniaczane są przepysznym daniem. Pomidorowy sos z udziałem kiełbasy doda mu wyjątkowej sytości.

Placków ziemniaczanych nie trzeba specjalnie reklamować. To jedno z ulubionych dań Polaków. Chrupiące na zewnątrz, niebiańsko miękkie w środku. Tak właśnie smakują placki doskonałe. Aby przyrządzić to pyszne danie nie potrzeba być po technikum gastronomicznym. Warto jednak znać kilka sztuczek, które nadadzą plackom charakteru.  Sekret chrupiących placków ziemniaczanych  Pamiętajcie, by masę ziemniaczaną wylewać na olej dopiero wtedy, gdy się dobrze rozgrzeje. Ważne jest, by placek nie był surowy w środku, a o to bardzo łatwo, gdy gaz jest zbyt duży.  Dlatego upewnijcie się, że smażycie je na odpowiedniej temperaturze, by placki były chrupiące z zewnątrz i dobrze usmażone w środku.  Placki ziemniaczane smażcie na średnim ogniu około 5 minut na jednej stronie i 3 minuty na drugiej. Wtedy będą doskonałe! Przepis na placki ziemniaczane z sosem pomidorowym Składniki: 5 ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 pomidory w puszce  1 pęto kiełbasy łyżeczka cukru śmietana 18% sól  cukier mielona słodka papryka Sposób przygotowania: Sos: Przygotowania zacznijcie od sosu pomidorowego. Kiełbasę przekrójcie wzdłuż na pół. Potem jeszcze raz na pół tak, by wyszły 4 długie paski.  Z podłużnych pasków złóżcie z powrotem kiełbasę i pokrójcie. W ten sposób szybko i łatwo ją pokroicie w równe kawałki.  Cebulę obierzcie z łupin, umyjcie i podzielcie na 4 części. ¾ skrójcie na drobne kawałki. ¼ odłóżcie do masy na placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy. Wrzućcie ¾ pokrojonej cebuli i lekko ją podsmażcie.  Cebulę posólcie w połowie smażenia,...

Placki ziemniaczane przywierają do patelni? Wszystko przez 1 błąd
AdobeStock
Newsy
Placki ziemniaczane przywierają do patelni? Wszystko przez 1 błąd
Co zrobić, by placki nie przywierały i nie przypalały się w trakcie smażenia? Sprawdźcie, jak sobie z tym poradzić.

Proste w przygotowaniu, tanie i bardzo smaczne. Placki ziemniaczane to świetny pomysł na obiad, gdy kończą wam się pomysły na sycący posiłek. Smakują doskonale w wersji klasycznej, czyli ze śmietaną , jak i z gulaszem czy sosem pieczarkowym . Czasami jednak smażenie placków potrafi sprawić trochę kłopotów – szczególnie dla początkujących kucharzy. Jak zrobić dobre placki i jak je usmażyć, by nie przywierały do patelni? Sprawdźcie. Co zrobić, żeby placki nie przywierały do patelni? Robicie wszystko według przepisu, a wasze placki przywierają do patelni, przypalają się i wcale nie wyglądają tak, jak powinny? Często powodem jest nieodpowiednia ilość oleju. Placki ziemniaczane niestety są tłustą potrawą, ponieważ do usmażenia potrzebują bardzo dużo tłuszczu . Jeżeli użyjecie go za mało, wówczas masa zacznie się przypalać  i przywierać do patelni. Odpowiednia ilość oleju do smażenia placków powinna być dwukrotnie większa, niż grubość smażonego placka. Koniecznie zwróćcie też uwagę na patelnię, na której smażycie. Najlepsza będzie patelnia ceramiczna lub z powłoką teflonową. Warto zainwestować również w wygodną i dużą łopatkę do podważania i obracania placków, dzięki czemu smażenie będzie jeszcze łatwiejsze! Przepis na placki ziemniaczane Do przygotowania idealnych placków ziemniaczanych, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 jajka 1 cebula 4 łyżki mąki Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Odciśnijcie z wody. Dodajcie do startych ziemniaków jajka, kilka łyżek mąki oraz startą na tarce cebulę i sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Na patelnię wylejcie sporą ilość oleju – pamiętajcie, że...

placki ziemniaczane rozpadają się
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane się nie przypalały? Dodajcie to do masy a będą zawsze idealnie złote i chrupiące
Placki przypalają się na patelni? Można łatwo temu zaradzić! Poznajcie ten prosty sposób.

Złociste placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na obiad. Choć są bardzo proste w przygotowaniu, to łatwo o popełnienie kilku błędów! Jednym z nich jest nadmierne przypalanie placków – wychodzą wtedy suche, smakują o wiele gorzej, a w całym domu unosi się nieprzyjemny swąd przypalonego oleju. Jak tego uniknąć? Dlaczego placki ziemniaczane się przypalają? Jeśli macie problem z przypalającymi się plackami, to powody mogą być dwa. Pierwszy to niewłaściwa patelnia! Kupcie taką z teflonową powłoką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierać. Drugi to użycie zbyt małej ilości oleju. W przypadku placków nie ma co żałować tłuszczu! Wlejcie go na tyle dużo, by ciasto lekko się w nim zamoczyło na patelni i smażcie na średnim ogniu. Dodatkowo warto dodać do masy odrobinę mąki ziemniaczanej , dzięki czemu placki nie będą się rozpadały na patelni. Przepis na placki ziemniaczane z cukinią Do przygotowania smacznych placków ziemniaczanych z dodatkiem cukinii, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma ziemniaków Pół kilograma cukinii 2 jajka rozmiar M 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Cukinię umyjcie, obierzcie i umyjcie jeszcze raz. Zetrzyjcie na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Gdy będziecie używać młodych i miękkich cukinii, to nie musicie obierać ich ze skóry. Odczekajcie chwilę i odlejcie wodę z miski z warzywami. Nie trzeba jej odciskać. Następnie do masy warzywnej wbijcie dwa jajka, wsypcie 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę soli. Dokładnie wyróbcie masę rękami. Na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju. Nakładajcie...