Szybkie placki ziemniaczane z gulaszem. Przepis na obiad
AdobeStock
Newsy

Szybkie placki ziemniaczane z gulaszem. Przepis na obiad

Placki ziemniaczane z gulaszem to doskonała propozycja na smaczny i tani obiad. Przygotujcie je już dziś. Są tak pyszne, że wasi domownicy oniemieją z zachwytu!
Anna Borkowska
kwiecień 23, 2021

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Wielu z was z pewnością lubi je także przygotowywać w wersji z mięsem i gęstym, aromatycznym sosem.

Chrupiące placuszki skąpane w gęstym sosie to coś, obok czego trudno jest przejść obojętnie. Jak krok po kroku zrobić placki ziemniaczane z gulaszem? Koniecznie sprawdźcie i zaserwujcie je swoim domownikom. Będą zachwyceni!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem

Placki ziemniaczane z gulaszem to ciekawa odmiana tradycyjnych, chrupiących placków ziemniaczanych. Z dodatkiem pokrojonego w kostkę schabu, cebuli, pieczarek i gęstego sosu ze szczyptą curry, smakują wprost wyśmienicie.

Jeżeli nigdy przedtem nie odważyliście się zrobić placków ziemniaczanych z gulaszem, najwyższa pora spróbować. Ten smak na długo zawładnie waszymi podniebieniami!

Zobacz także

Składniki:

SOS:

  • 10 pieczarek
  • 2 cebule
  • 400gr schabu (4 kotlety)
  • 1x sos Knorr ciemny do pieczeni
  • 1x sos Winiary Myśliwski
  • Knorr przyprawa do wieprzowiny
  • Curry

PLACKI:

  • 6 ziemniaków
  • 4 jajka
  • Mąka

Przygotowanie:

  1. SOS - Mięso, cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na patelni do miękkości z dodatkiem 3 łyżeczek przyprawy do wieprzowiny oraz 2 łyżeczek curry.
  2. Dolewamy 600 ml przegotowanej gorącej wody i dodajemy sos Knorra i Winiary.
  3. Smażymy na średnim ogniu, aż całość nabierze koloru i konsystencji. W razie potrzeby zagęszczamy mąką.
  4. PLACKI - Ziemniaki trzemy na tarce, dodajemy pieprz, 2 łyżeczki soli i czekamy, aż wypuszczą sok.
  5. Sok wylewamy, dodajemy jajka i mąkę.
  6. Mąkę wsypujemy po trochu, sprawdzając konsystencję.
  7. Smażymy na średnim ogniu.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Komentarze