Autor „Oddasz Fartucha" zadziwia sposobem podania gołąbków. Nazywa je szybkimi i rzeczywiście, nie trzeba zawijać kapusty. Ten sposób musi być szybszy! 

Uczestnik IV edycji programu „Masterchef Polska" musiał oddać fartuch w programie. Nie oddaje go jednak w prawdziwym życiu i wciąż dostarcza swoim fanom nowych, kuchennych inspiracji. Jego gołąbki, czyli kapusta faszerowana, zadziwiają. Z liści kapusty i kolejnych warstw mięsa powstaje prawdziwa gołąbkowa lazania, która smakuje zupełnie jak gołąbki.

Przepis na szybkie gołąbki wg. Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 średnia kapusta włoska
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • Duża garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych i ugotowanych) 
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku
  • 150 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka czarnego pieprzu

Potrzebne też będzie naczynie żaroodporne, najlepiej okrągłe lub niewielka tortownica.

Przygotowanie:

  1. Z kapusty odcinamy dół z twardym głąbem, zdejmujemy pojedyncze liście i parzymy je w dużym garnku z wodą, gotując około 10 minut. Wyławiamy z wody i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni z gorącym tłuszczem. Do smażącej się cebuli wkrajamy poszatkowany ząbek czosnku. W czasie, gdy smaży się cebula, drobno kroimy grzyby.
  3. Do miski wrzucamy mięso, ryż, podsmażoną cebulę z czosnkiem i namoczone płatki owsiane w mleku, których używamy zamiast bułki. Do masy dodajemy grzyby z odrobiną wody wyciśniętej podczas ich krojenia, pomidory z puszki, wcześniej drobno posiekane, pieprz i sól. Ze wszystkich składników wyrabiamy sprężystą, jednolitą masę.
  4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i zaczynamy przekładać kapustę i mięso. Na dnie naczynia rozkładamy duży liść kapusty, na nim kładziemy niewielką warstwę mięsa i dokładnie ją rozprowadzamy po całym liściu. Kładziemy kolejny liść pamiętając, że liście muszą zachodzić na brzegi, a na nim kolejną warstwę mięsa. W ten sam sposób nakładamy warstwę po warstwie. Na koniec przykrywamy kapustą ostatnią warstwę mięsa.
  5. Naczynie wypełnione gołąbkową lazanią pieczemy w 180 stopniach, przez 1 godzinę.
  6. Po upieczeniu przykrywamy naczynie dużym talerzem, odwracamy i powoli wysuwamy formę.

Zobacz także:

Gołąbki kroimy w ósemki jak tort i podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem pomidorowym.

Źródło: Youtube/Oddajfartucha, Instagram/Tomasz Strzelczyk