Autor „Oddasz Fartucha" zadziwia sposobem podania gołąbków. Nazywa je szybkimi i rzeczywiście, nie trzeba zawijać kapusty. Ten sposób musi być szybszy!
Uczestnik IV edycji programu „Masterchef Polska" musiał oddać fartuch w programie. Nie oddaje go jednak w prawdziwym życiu i wciąż dostarcza swoim fanom nowych, kuchennych inspiracji. Jego gołąbki, czyli kapusta faszerowana, zadziwiają. Z liści kapusty i kolejnych warstw mięsa powstaje prawdziwa gołąbkowa lazania, która smakuje zupełnie jak gołąbki.
Przepis na szybkie gołąbki wg. Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 średnia kapusta włoska
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 250 g ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- Duża garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych i ugotowanych)
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- Duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku
- 150 g pomidorów z puszki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka czarnego pieprzu
Potrzebne też będzie naczynie żaroodporne, najlepiej okrągłe lub niewielka tortownica.
Przygotowanie:
- Z kapusty odcinamy dół z twardym głąbem, zdejmujemy pojedyncze liście i parzymy je w dużym garnku z wodą, gotując około 10 minut. Wyławiamy z wody i odstawiamy do ostygnięcia.
- Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni z gorącym tłuszczem. Do smażącej się cebuli wkrajamy poszatkowany ząbek czosnku. W czasie, gdy smaży się cebula, drobno kroimy grzyby.
- Do miski wrzucamy mięso, ryż, podsmażoną cebulę z czosnkiem i namoczone płatki owsiane w mleku, których używamy zamiast bułki. Do masy dodajemy grzyby z odrobiną wody wyciśniętej podczas ich krojenia, pomidory z puszki, wcześniej drobno posiekane, pieprz i sól. Ze wszystkich składników wyrabiamy sprężystą, jednolitą masę.
- Przygotowujemy naczynie żaroodporne i zaczynamy przekładać kapustę i mięso. Na dnie naczynia rozkładamy duży liść kapusty, na nim kładziemy niewielką warstwę mięsa i dokładnie ją rozprowadzamy po całym liściu. Kładziemy kolejny liść pamiętając, że liście muszą zachodzić na brzegi, a na nim kolejną warstwę mięsa. W ten sam sposób nakładamy warstwę po warstwie. Na koniec przykrywamy kapustą ostatnią warstwę mięsa.
- Naczynie wypełnione gołąbkową lazanią pieczemy w 180 stopniach, przez 1 godzinę.
- Po upieczeniu przykrywamy naczynie dużym talerzem, odwracamy i powoli wysuwamy formę.
Zobacz także:
Gołąbki kroimy w ósemki jak tort i podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem pomidorowym.
Źródło: Youtube/Oddajfartucha, Instagram/Tomasz Strzelczyk