Chyba nie ma osoby, która nie lubi szybkich i mało skomplikowanych przepisów. Ten, który mamy dla was dzisiaj, łatwiejszy być nie może. Nie musicie wyciągać miksera z szafki – zastąpicie go zwykłym widelcem! Przyznajcie, tak prostego wypieku dawno nie robiliście, prawda? Z pewnością zapiszecie go w kuchennym notesie i będziecie często do niego wracać.

Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia to koniecznie wypróbujcie także niebiańską napoleonkę, ciasto paryski kochanek, do którego potrzebujecie tylko z 4 składników oraz delikatne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto Rafaello.

Przepis na ciasto z jabłkami mieszane widelcem

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 niepełna szklanka cukru
  •  5 jajek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki śmietany 12%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę (opcjonalnie)

  • 5 łyżek mąki 
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie umyjcie i obierzcie ze skórki. Pokrójcie w cieńsze plastry. 
  2. Przygotujcie prostokątną blachę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
  3. Do dużej miski wbijcie jajka i wybełtajcie je dokładnie widelcem. Dodajcie płynne składniki: śmietanę i olej, dobrze wymieszajcie. Wsypujcie po kolei sypkie składniki i mieszajcie.
  4. Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto jest gotowe. Możecie przełożyć je do formy do pieczenia.
  5. Na wierzchu ciasta ułóżcie równomiernie kawałki jabłek.
  6. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
  7. W międzyczasie możecie zrobić kruszonkę. Rozetrzyjcie palcami zimne masło pokrojone na drobne kawałki razem z mąką i cukrem. Gdy powstaną grudki, posypcie nimi wierzch ciasta.
  8. Wstawcie blachę z ciastem do piekarnika i pieczcie przez około 45-50 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.
  9. Smacznego!

Czytaj także: