Szybkie ciasto z jabłkami mieszane widelcem. Prościej się nie da
Newsy

Szybkie ciasto z jabłkami mieszane widelcem. Prościej się nie da

Lubicie proste przepisy na ciasta, które szybko się robią? Do tego wypieku potrzebujecie kilku składników oraz…widelca, którym je połączycie ze sobą.

Chyba nie ma osoby, która nie lubi szybkich i mało skomplikowanych przepisów. Ten, który mamy dla was dzisiaj, łatwiejszy być nie może. Nie musicie wyciągać miksera z szafki – zastąpicie go zwykłym widelcem! Przyznajcie, tak prostego wypieku dawno nie robiliście, prawda? Z pewnością zapiszecie go w kuchennym notesie i będziecie często do niego wracać.

Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia to koniecznie wypróbujcie także niebiańską napoleonkę, ciasto paryski kochanek, do którego potrzebujecie tylko z 4 składników oraz delikatne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto Rafaello.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto z jabłkami mieszane widelcem

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 niepełna szklanka cukru
  •  5 jajek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki śmietany 12%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę (opcjonalnie)

  • 5 łyżek mąki 
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
Zobacz także
Proste w przygotowaniu ciasto góra lodowa. Nigdy nie jedliście lepszego

Proste w przygotowaniu ciasto góra lodowa. Nigdy nie jedliście lepszego

Przepis na przepyszne ciasto 3Bit. To z naszego przepisu nie wymaga nawet pieczenia

Przepis na przepyszne ciasto 3Bit. To z naszego przepisu nie wymaga nawet pieczenia

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie umyjcie i obierzcie ze skórki. Pokrójcie w cieńsze plastry. 
  2. Przygotujcie prostokątną blachę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
  3. Do dużej miski wbijcie jajka i wybełtajcie je dokładnie widelcem. Dodajcie płynne składniki: śmietanę i olej, dobrze wymieszajcie. Wsypujcie po kolei sypkie składniki i mieszajcie.
  4. Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto jest gotowe. Możecie przełożyć je do formy do pieczenia.
  5. Na wierzchu ciasta ułóżcie równomiernie kawałki jabłek.
  6. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
  7. W międzyczasie możecie zrobić kruszonkę. Rozetrzyjcie palcami zimne masło pokrojone na drobne kawałki razem z mąką i cukrem. Gdy powstaną grudki, posypcie nimi wierzch ciasta.
  8. Wstawcie blachę z ciastem do piekarnika i pieczcie przez około 45-50 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.
  9. Smacznego!

Czytaj także:

Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami. Nikt mu się nie oprze
gosia47-47/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami. Nikt mu się nie oprze
Skubaniec z tego przepisu wychodzi cudownie soczysty i rozpływający się w ustach. Ostrzegamy – zniknie w mgnieniu oka!

Gdy w sklepach pojawiają się już świeże maliny, nie można przejść obok nich obojętnie! Świetnie sprawdzą się do zrobienia wielu smacznych ciast – na przykład skubańca. Skąd ta zabawna nazwa? Wzięła się ona ze sposobu przygotowania skubańca – wierzchnia warstwa to po prostu to samo ciasto, które znajduje się na spodzie, tylko „skubane” palcami i porozrzucane po warstwie z białek. Zwykle do tego ciasta wykorzystuje się tylko jeden rodzaj owoców, ale uwierzcie, że doskonale smakuje on z dodatkiem malin oraz… jabłek! Takie połączenie jest naprawdę pyszne. Wypróbujcie przepis na skubańca z jabłkami i malinami autorstwa gosia47-47, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami Do upieczenia skubańca z owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 200 g masła lub margaryny 5 łyżek cukru 1 opakowanie kisielu truskawkowego 6 dużych jabłek 250 g malin Cynamon mielony Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wysypcie na stolnicę. Dodajcie 1,5 szklanki cukru i pośrodku zróbcie dziurkę lub rowek. Do środka wlejcie żółtka, 3 łyżki śmietany oraz dodajcie masło. Wyróbcie dokładnie ciasto i wstawcie do lodówki na 20 minut. Następnie podzielcie ciasto na dwie części. Jedną z nich wyłóżcie na blachę do pieczenia i posypcie bułkę tartą. Obierzcie jabłka, zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Posypcie cukrem i cynamonem do smaku i wymieszajcie. Połóżcie na pierwszej warstwie ciasta na blasze. Umyjcie maliny i ułóżcie je na warstwie ze startych jabłek. Białka jaj ubijcie z cukrem i kisielem...

Kruche orzeszki z pysznym kawowym kremem. Smakują tak samo, jak te z dzieciństwa
zbysiowa/gotujmy.pl
Newsy
Kruche orzeszki z pysznym kawowym kremem. Smakują tak samo, jak te z dzieciństwa
Kto pamięta orzeszki z kremem? Zrobicie je z tego przepisu!

Jeśli tęsknicie za smakiem chrupiących orzeszków z kremem, to zróbcie je samodzielnie w domu! Przygotowanie jest bardzo proste – musicie mieć tylko formę do pieczenia orzeszków. Wypróbujcie poniższy przepis! Przepis na kruche orzeszki z kremem kawowym Do przygotowania orzeszków z kremem kawowym potrzebna wam będzie specjalna forma do pieczenia orzeszków oraz składniki z poniższej listy: Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 250 g mąki krupczatki 250 g masła 150 ml śmietany 2 żółtka 2 łyżki octu 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka sody Składniki na krem: 250 g mleka odtłuszczonego granulowanego 250 g masła 120 ml wody ¾ szklanki cukru 2 łyżki cappuccino 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej Pokruszone herbatniki i orzechy albo wiórki kokosowe Przygotowanie ciasta: Wymieszajcie oba rodzaje mąki i przesiejcie do dużej miski. Dodajcie 250 g miękkiego masła, łyżeczkę sody, 2 żółtka, 150 ml śmietany, 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki octu. Składniki wymieszajcie i zagniećcie ciasto tak, by nie lepiło się do rąk. Podsypcie mąką, jeśli trzeba. Podzielcie ciasto na części i każdą uformujcie w wałek. Pokrójcie je na kawałki i formujcie w równe kuleczki. Następnie kuleczki przełóżcie do rozgrzanej formy do orzeszków i upieczcie. Po upieczeniu wyjmijcie gotowe „łupinki” z formy. Gdy będą już chłodne, odkrójcie ostrym nożem wystające kawałki ciasta. Przygotowanie kremu: Wlejcie do garnka 120 ml wody. Wsypcie ¾ szklanki cukru, dodajcie 250 g masła i podgrzejcie na tyle, by składniki się rozpuściły i połączyły. Nie gotujcie! Gdy tylko składniki się połączą, zdejmijcie garnek z gazu. Wsypcie do niego 250 g granulowanego mleka i...

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek! W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Nic się na szczęście nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej miski wlejcie pół szklanki ciepłego mleka, dodajcie 60 g świeżych drożdży, wsypcie 80 g mąki i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszajcie dokładnie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na pół godziny. Podgrzejcie szklankę mleka i wlejcie do miseczki. Wsypcie dwie garści rodzynek i odstawcie. Taki zabieg sprawi, że rodzynki nasiąkną mlekiem i będą wyjątkowo mięciutkie! Następnie do dużej miski wsypcie 5 szklanek mąki (około 700 gram) oraz ¾ szklanki cukru. Żółtka w temperaturze pokojowej oraz schłodzone, roztopione masło dodajcie do mąki. Na koniec dodajcie zaczyn oraz mleko...

Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak za dawnych lat
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak wypieki mam i babć z dawnych lat
Dwie warstwy kruchego ciasta i przepyszne nadzienie z duszonych jabłek. Doskonały deser dla łasuchów.

Jabłecznik to tak pyszne ciasto, że nigdy się nie znudzi. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto ze słodką, lekko cynamonową masą z jabłek to połączenie smaku nie do opisania. Najsmaczniejszy jabłecznik zawsze piekły nasze babcie. Jeśli tęsknicie za tym smakiem z dzieciństwa, zróbcie jabłecznik z tego bezkonkurencyjnego przepisu. Ciasto wychodzi wyjątkowo pyszne i smakuje jak za dawnych lat. Jak już je upieczecie, nie będziecie się mogli od niego oderwać.  Przepis na jabłecznik na kruchym cieście Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 2 jajka cukier waniliowy 4 łyżki mleka 1/2 kostki masła szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wsypcie mąkę pszenną dodajcie zimne masło i posiekajcie składniki nożem.  Dodajcie 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, 2 jajka, 4 łyżki mleka, szczyptę soli, cukier waniliowy i zagniećcie ciasto.  Gotowe ciasto podzielcie na dwie części, owińcie w folię i zostawcie w lodówce do schłodzenia na około 1 godzinę.  Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki i usuńcie z nich gniazda nasienne. Następnie pokrójcie je w kostkę.  Pokrojone jabłka przełóżcie do rondla, wlejcie niewielką ilość wody. Dodajcie cukier, masło i cynamon.  Całość duście na niewielkim ogniu.  Na koniec jabłka oprószcie mąką i mieszajcie do zgęstnienia masy. Pierwszą część ciasta rozwałkujcie i ułóżcie w formie wyłożonej papierem do pieczenia.  Na cieście nałóżcie jabłka i przykryjcie je pozostałym ciastem. Wierzch ciasta nakłujcie widelcem....