Szybkie ciasto z jabłkami mieszane widelcem. Prościej się nie da
Newsy

Szybkie ciasto z jabłkami mieszane widelcem. Prościej się nie da

Lubicie proste przepisy na ciasta, które szybko się robią? Do tego wypieku potrzebujecie kilku składników oraz…widelca, którym je połączycie ze sobą.
Magda Borucińska
kwiecień 13, 2021

Chyba nie ma osoby, która nie lubi szybkich i mało skomplikowanych przepisów. Ten, który mamy dla was dzisiaj, łatwiejszy być nie może. Nie musicie wyciągać miksera z szafki – zastąpicie go zwykłym widelcem! Przyznajcie, tak prostego wypieku dawno nie robiliście, prawda? Z pewnością zapiszecie go w kuchennym notesie i będziecie często do niego wracać.

Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia to koniecznie wypróbujcie także niebiańską napoleonkę, ciasto paryski kochanek, do którego potrzebujecie tylko z 4 składników oraz delikatne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto Rafaello.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto z jabłkami mieszane widelcem

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 niepełna szklanka cukru
  •  5 jajek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki śmietany 12%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę (opcjonalnie)

  • 5 łyżek mąki 
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

Zobacz także

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie umyjcie i obierzcie ze skórki. Pokrójcie w cieńsze plastry. 
  2. Przygotujcie prostokątną blachę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
  3. Do dużej miski wbijcie jajka i wybełtajcie je dokładnie widelcem. Dodajcie płynne składniki: śmietanę i olej, dobrze wymieszajcie. Wsypujcie po kolei sypkie składniki i mieszajcie.
  4. Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto jest gotowe. Możecie przełożyć je do formy do pieczenia.
  5. Na wierzchu ciasta ułóżcie równomiernie kawałki jabłek.
  6. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
  7. W międzyczasie możecie zrobić kruszonkę. Rozetrzyjcie palcami zimne masło pokrojone na drobne kawałki razem z mąką i cukrem. Gdy powstaną grudki, posypcie nimi wierzch ciasta.
  8. Wstawcie blachę z ciastem do piekarnika i pieczcie przez około 45-50 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.
  9. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze