Chyba nie ma osoby, która nie lubi szybkich i mało skomplikowanych przepisów. Ten, który mamy dla was dzisiaj, łatwiejszy być nie może. Nie musicie wyciągać miksera z szafki – zastąpicie go zwykłym widelcem! Przyznajcie, tak prostego wypieku dawno nie robiliście, prawda? Z pewnością zapiszecie go w kuchennym notesie i będziecie często do niego wracać.
Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia to koniecznie wypróbujcie także niebiańską napoleonkę, ciasto paryski kochanek, do którego potrzebujecie tylko z 4 składników oraz delikatne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto Rafaello.
Przepis na ciasto z jabłkami mieszane widelcem
Składniki
- 1 kg jabłek
- 3 szklanki mąki
- 1 niepełna szklanka cukru
- 5 jajek
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki śmietany 12%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę (opcjonalnie)
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie
- Jabłka dokładnie umyjcie i obierzcie ze skórki. Pokrójcie w cieńsze plastry.
- Przygotujcie prostokątną blachę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
- Do dużej miski wbijcie jajka i wybełtajcie je dokładnie widelcem. Dodajcie płynne składniki: śmietanę i olej, dobrze wymieszajcie. Wsypujcie po kolei sypkie składniki i mieszajcie.
- Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto jest gotowe. Możecie przełożyć je do formy do pieczenia.
- Na wierzchu ciasta ułóżcie równomiernie kawałki jabłek.
- Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
- W międzyczasie możecie zrobić kruszonkę. Rozetrzyjcie palcami zimne masło pokrojone na drobne kawałki razem z mąką i cukrem. Gdy powstaną grudki, posypcie nimi wierzch ciasta.
- Wstawcie blachę z ciastem do piekarnika i pieczcie przez około 45-50 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.
- Smacznego!
Czytaj także: