Ciasta bez pieczenia to coś, co kocha każda pani domu. Te proste, szybkie i pyszne desery rozpieszczają bowiem podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki.

To przepyszne ciasto przygotujecie w try miga. Wszystko za sprawą gotowego spodu z herbatników. Tę wersję napoleonki wykorzystajcie choćby wtedy, gdy do waszego domu trafią niezapowiedziani wcześniej goście. Na pewno zdążycie ze wszystkim!

Przepis na napoleonkę bez pieczenia

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 200 gramów masła
  • 30 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów mąki ziemniaczanej
  • 120 gramów drobnego cukru do wypieków
  • 300 gramów maślanych herbatników
  • Cukier puder do posypania lub polewa kakaowa do polania

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce umieśćcie 250 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszajcie, tak aby nie pojawiły się żadne grudki.
  2. Pozostałe 750 ml mleka umieść w rondelku i zacznijcie podgrzewać. Dodajcie cukier, masło i zagotujcie.
  3. Do wrzącego mleka dodajcie zrobioną wcześniej miksturę (mleko z mąką) i gotujcie aż do powstania gładkiej, budyniowej masy.
  4. Formę o wymiarach 23x23 (może być też większa, wtedy ciasto będzie nieco niższe) wyłóżcie maślanymi herbatnikami.
  5. Gotową masę budyniową wylejcie na ułożone w formie herbatniki, a następnie rozprowadźcie równomiernie i odstawcie do wystudzenia na ok. 30 minut (możecie wstawić do lodówki).
  6. Na lekko wystudzonej masie ułóżcie kolejną warstwę herbatników.
  7. Odstawcie do ostatecznego ostygnięcia i posypcie cukrem pudrem dla ozdoby.
  8. Smacznego!

Gotowe!