Szybki mięsno-pomidorowy sos do makaronu. Doskonały na obiad
alien1985/Gotujmy.pl
Newsy

Szybki mięsno-pomidorowy sos do makaronu. Doskonały na obiad

Makarony z prostymi sosami to jedno z dań, po które najczęściej sięgacie, kiedy nie macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Jak je urozmaicić?

Chociaż makarony w sosach należą do tradycyjnych dań kuchni włoskiej, na stałe zagościły także w polskich jadłospisach. W supermarketach znajdziemy szeroki wybór sosów, które wystarczy podgrzać lub wymieszać z kilkoma składnikami, aby otrzymać smaczny i błyskawiczny obiad. Pastę, czyli makaron w sosie, można jednak tak samo szybko przygotować samodzielnie, bez półproduktów!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować pyszny i szybki makaron w domu?

Włosi są mistrzami w szybkich i smacznych obiadach, do których używają często lokalnych i łatwo dostępnych składników takich jak pomidory i przeciery z nich zrobione, czosnek, oliwa z oliwek oraz sery.

Do najpopularniejszych, najprostszych dań, które można znaleźć w większości włoskich restauracji (także tych wykwintnych!) należą np. spaghetti z czosnkiem i oliwą (aglio e olio) lub spaghetti marinara składające się głównie z czosnku, ziół i dojrzałych pomidorów.

Zobacz także
Sos bolognese, spaghetti bolognese, sos boloński

Jak zrobić przepyszny sos boloński? Świetnie smakuje z lasagną i ze spaghetti! Prostota wykonania

makaron

Ten banalny przepis na makaron jest hitem internetu. Zrobicie go w kilka minut

Poniżej znajdziecie nieco bardziej meksykańską wariację na temat klasycznego, pomidorowego sosu. To bardziej treściwe, wzbogacone o mięso, kukurydzę oraz odrobinę pikantnych dodatków danie z pewnością wam posmakuje i zapewni energię na kilka godzin. Tego typu obiad przygotujecie maksymalnie w 30 minut, dlatego sprawdzi się nawet podczas zabieganego dnia. Nie będziecie też potrzebować tu wykwintnych czy ciężko dostępnych składników – większość z nich znajdziecie w swojej lodówce każdego dnia. 

Przepis na mięsno-pomidorowy sos do makaronu

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
  • papryka słodka
  • oregano
  • bazylia

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekajcie i podsmażcie na oleju. 
  2. Dodajcie czosnek i przez chwilę przesmażcie. 
  3. Następnie dodajcie mięso i dalej przesmażcie. 
  4. Dodajcie pastę paprykową. 
  5. Następnie wlejcie przecier pomidorowy i gotujcie ok. 5 min. 
  6. Dodajcie kukurydzę i przyprawy i gotujcie kolejne 5 min.
  7. Podawajcie z grubym makaronem ugotowanym al dente.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 składnik, który robi całą robotę
Adobe Stock
Newsy
Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 nietypowy składnik, który robi całą robotę
„Co kraj to obyczaj”. Makaron we Włoszech jada się zupełnie inaczej niż u nas. I choć spaghetti bolognese to potrawa, którą Polacy kochają. Zobaczcie jak je zrobić nie po polsku, tylko po włosku.

Włoska pasta to po prostu makaron z sosem. W większości domów takie danie pojawia się na stole każdego dnia, jak u nas kanapki z szynką czy serem. Do tego jest serwowana na obiad jako… pierwsze danie. Dopiero po makaronie na stół wjeżdża zupa czy drugie danie. 2 żelazne zasady i 2 triki na idealną włoską pastę Spaghetti bolognese, czyli makaron z sosem bolońskim to danie, w którym do mącznej bazy dodawany jest mięsno-pomidorowy sos. Obowiązkowymi składnikami tego sosu jest też seler naciowy i marchew, a także pomidory lub passata pomidorowa. Jeśli dodacie pod koniec gotowania jeszcze mleko, z pewnością docenicie smak potrawy. Żeby makaron podawać na sposób włoski, pamiętajcie jeszcze o dwóch zasadach: Włosi wodę do makaronu gotują w dużej ilości, mocno osolonej wody Makaronu nie wolno rozgotować. Rozgotowany makaron smakuje do zupy pomidorowej, a nie do włoskich sosów Te dwie rzeczy są niezbędne jeśli chcecie zrobić makaron prawdziwie włoski: Przed końcem gotowania makaronu, należy przenieść do sosu 3-4 łyżki wody spod klusek. Po odlaniu makaronu dodajecie go do sosu i mieszacie jeszcze przez chwilę gotując. Dzięki temu sos będzie aksamitny. Włosi nigdy nie nakładają sosu na makaron, jak to pokazuje zdjęcie po prawej stronie. Zdjęcie przedstawia polski sposób serwowania tego włoskiego dania. Na talerz wykładają z patelni makaron już wymieszany z sosem. Przepis na włoskie spaghetti bolognese Składniki: 300 g boczku 1 duża marchewka 3-4 łodygi selera naciowego 1 cebula Pół szklanki czerwonego wina 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej Pół szklanki mleka 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) Sól, pieprz Odrobina cukru 80-100 g makaronu na osobę...

Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym są doskonałe w smaku i szybkie w przygotowaniu. Są też pożywne i sycące, a przy tym zdrowe. Ten przepis na klopsiki w sosie pomidorowym na pewno zostanie z wami najdłużej.

Zapiekanka z makaronu z klopsikami z mięsa indyka oraz pysznym, aromatycznym sosem pomidorowym to doskonały pomysł na szybkie i proste jednogarnkowe danie. Nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a efekt jest wspaniały. Tym daniem z pewnością zachwycicie całą rodzinę podczas obiadu albo przyjaciół podczas spotkania. Danie jest lekkie, ale nasyci was na długie godziny. Zamiast makaronu spaghetti możecie wybrać dowolny, ulubiony makaron np. rurki penne albo kokardki. Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z makaronem Składniki na pulpety 0,5kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko Przyprawa do indyka Sól Olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy do klopsików 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej Sól do smaku Olej do smażenia 100 g startego parmezanu Dodatkowo 1 opakowanie makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron wrzućcie do osolonego wrzątku i ugotujcie al dente. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, czosnek wyciśnijcie za pomocą praski i podsmażcie na oleju na głębokiej patelni lub w dużym garnku. Dodajcie bulion oraz passatę pomidorową. Doprawcie cukrem, solą, oregano i ostrą papryką. Gotujcie, aż woda odparuje i sos zredukuje swoją objętość. Na drugiej patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę pokrojoną w kotkę. Dodajcie cebulę do mięsa wraz z jajkiem, solą i przyprawą do indyka. Mięso wyróbcie ręką na gładką masę i uformujcie w drobne klopsiki. Podsmażcie je z obu stron na złoto na tej samej patelni, na której smażyliście cebulę. Przygotujcie żaroodporne naczynie. N a dno wyłóżcie makaron, ułóżcie na nim klopsiki i całość...

Grażyna Torbicka ma świetny przepis na cukinię. Z tym dodatkiem wychodzi genialna
ONS.pl
Newsy
Grażyna Torbicka ma świetny przepis na cukinię. Z tym dodatkiem wychodzi genialna
Przepis na cukinię z makaronem i twardym żółtym serem, np. parmezanem – takie gotowanie uwielbia Grażyna Torbicka.

Cukinia kojarzy się głównie z latem i potrawami takimi jak leczo. Jest jednak dostępna w niezłych cenach w sklepach przez cały rok. Dlatego też zamiast gotować z niej tylko i wyłącznie węgierskie przysmaki, warto od czasu do czasu przygotować np. szybki sos do makaronu. Jak przygotowuje cukinię Grażyna Torbicka? Słynna prezenterka uwielbia zdrową i smaczną kuchnię. W jej jadłospisie czołowe miejsca zajmują dania z cukinii, które dziennikarka wzbogaca smakiem przepysznych włoskich, twardych serów. Grażyna Torbicka uwielbia cukinie na przykład w takim wydaniu, jak w przepisie poniżej. Jednak jej ulubionym daniem są szparagi. Jeśli chcecie przeczytać więcej o kulinarnych przyzwyczajeniach i gustach Grażyny Torbickiej, a także o tym jak dba o linię, kliknijcie w ten oto link:  Grażyna Torbicka zdradziła sekret szczupłej figury. Powiedziała bardzo ważną rzecz o swoich posiłkach  Przepis na makaron z cukinią i parmezanem Składniki: 1 cukinia Ok. 20 dag makaronu spaghetti Sól 3 gałązki świeżego oregano Czosnek – 2 ząbki Oliwa z oliwek Pieprz czarny Parmezan lub inny twardy ser żółty Przygotowanie Cukinię pozbawcie pestek i pokrójcie na cienkie paski przypominające spaghetti. W tym czasie posólcie i zagotujcie wodę na makaron. Gotujcie makaron, a kiedy będzie już al dente, wrzućcie do środka pokrojoną cukinię. Po około 2 minutach cukinia zwiotczeje, a makaron będzie gotowy. Posiekajcie oregano i przeciśnijcie przez praskę czosnek. Podsmażcie czosnek na oliwie, wrzućcie na patelnię odcedzony makaron z cukinią i dodajcie 1-2 łyżki płynu z gotowania makaronu i cukinii. Doprawcie danie pieprzem i wrzućcie na patelnię oregano. Zetrzyjcie parmezan na tarce i posypcie jeszcze gorące danie na talerzu. Smacznego!...

makaron z tuńczykiem przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Dzieci krzyczą „jeść”? Ten obiad jest przepyszny i powstaje w kilkanaście minut. Kosztuje mniej niż 10 zł
Nie masz czasu na gotowanie, a dzieci nie dają ci spokoju? Przygotuj im ten przepyszny i ekspresowy obiad!

Pociechy naprawdę potrafią dać nam w kość! Ledwo wróciłaś do domu albo pracujesz zdalnie z domu, a twoje dzieci zaczynają głośno upominać się o jedzenie? Zamiast robić kolejne kanapki możesz przygotować ten prosty obiad, który powstaje w ekspresowym tempie! Zalety włoskiej kuchni Włoskie dania mają wielu miłośników. Są sycące, niezwykle smaczne i większość z nich szybko się przygotowuje. Posiłki, których bazą jest makaron najczęściej składają się z tanich i łatwo dostępnych składników i gotuje się je w mniej niż pół godziny. Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – genialny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut, a do tego bardzo tani! Cena składników wyniesie mniej, niż 10 złotych. Przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Do przygotowania tego ekspresowego obiadu potrzebujecie: 1 opakowanie makaronu penne (ok. 300g) Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 15-20 oliwek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego Krojone pomidory z puszki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku Parmezan Rozmaryn Sól Pieprz Przygotowanie Wstaw makaron do gotowania – ok. 9 minut, do miękkości al dente. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze odrobinę koncentratu. Zwiększ ogień, aby odparować nieco wody z pomidorów. Pokrój drobno suszone pomidory i wraz z tuńczykiem dodaj do pomidorów. Połówki oliwek wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz, zamieszaj. I gotowe! Makaron podawaj posypany startym parmezanem.