Chociaż makarony w sosach należą do tradycyjnych dań kuchni włoskiej, na stałe zagościły także w polskich jadłospisach. W supermarketach znajdziemy szeroki wybór sosów, które wystarczy podgrzać lub wymieszać z kilkoma składnikami, aby otrzymać smaczny i błyskawiczny obiad. Pastę, czyli makaron w sosie, można jednak tak samo szybko przygotować samodzielnie, bez półproduktów!
Jak przygotować pyszny i szybki makaron w domu?
Włosi są mistrzami w szybkich i smacznych obiadach, do których używają często lokalnych i łatwo dostępnych składników takich jak pomidory i przeciery z nich zrobione, czosnek, oliwa z oliwek oraz sery.
Do najpopularniejszych, najprostszych dań, które można znaleźć w większości włoskich restauracji (także tych wykwintnych!) należą np. spaghetti z czosnkiem i oliwą (aglio e olio) lub spaghetti marinara składające się głównie z czosnku, ziół i dojrzałych pomidorów.
Poniżej znajdziecie nieco bardziej meksykańską wariację na temat klasycznego, pomidorowego sosu. To bardziej treściwe, wzbogacone o mięso, kukurydzę oraz odrobinę pikantnych dodatków danie z pewnością wam posmakuje i zapewni energię na kilka godzin. Tego typu obiad przygotujecie maksymalnie w 30 minut, dlatego sprawdzi się nawet podczas zabieganego dnia. Nie będziecie też potrzebować tu wykwintnych czy ciężko dostępnych składników – większość z nich znajdziecie w swojej lodówce każdego dnia.
Zobacz także:
Przepis na mięsno-pomidorowy sos do makaronu
Składniki:
- 30 dag mięsa mielonego
- pół puszki kukurydzy
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
- papryka słodka
- oregano
- bazylia
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekajcie i podsmażcie na oleju.
- Dodajcie czosnek i przez chwilę przesmażcie.
- Następnie dodajcie mięso i dalej przesmażcie.
- Dodajcie pastę paprykową.
- Następnie wlejcie przecier pomidorowy i gotujcie ok. 5 min.
- Dodajcie kukurydzę i przyprawy i gotujcie kolejne 5 min.
- Podawajcie z grubym makaronem ugotowanym al dente.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj też: