Chociaż makarony w sosach należą do tradycyjnych dań kuchni włoskiej, na stałe zagościły także w polskich jadłospisach. W supermarketach znajdziemy szeroki wybór sosów, które wystarczy podgrzać lub wymieszać z kilkoma składnikami, aby otrzymać smaczny i błyskawiczny obiad. Pastę, czyli makaron w sosie, można jednak tak samo szybko przygotować samodzielnie, bez półproduktów!

Jak przygotować pyszny i szybki makaron w domu?

Włosi są mistrzami w szybkich i smacznych obiadach, do których używają często lokalnych i łatwo dostępnych składników takich jak pomidory i przeciery z nich zrobione, czosnek, oliwa z oliwek oraz sery.

Do najpopularniejszych, najprostszych dań, które można znaleźć w większości włoskich restauracji (także tych wykwintnych!) należą np. spaghetti z czosnkiem i oliwą (aglio e olio) lub spaghetti marinara składające się głównie z czosnku, ziół i dojrzałych pomidorów.

Poniżej znajdziecie nieco bardziej meksykańską wariację na temat klasycznego, pomidorowego sosu. To bardziej treściwe, wzbogacone o mięso, kukurydzę oraz odrobinę pikantnych dodatków danie z pewnością wam posmakuje i zapewni energię na kilka godzin. Tego typu obiad przygotujecie maksymalnie w 30 minut, dlatego sprawdzi się nawet podczas zabieganego dnia. Nie będziecie też potrzebować tu wykwintnych czy ciężko dostępnych składników – większość z nich znajdziecie w swojej lodówce każdego dnia. 

Zobacz także:

Przepis na mięsno-pomidorowy sos do makaronu

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
  • papryka słodka
  • oregano
  • bazylia

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekajcie i podsmażcie na oleju. 
  2. Dodajcie czosnek i przez chwilę przesmażcie. 
  3. Następnie dodajcie mięso i dalej przesmażcie. 
  4. Dodajcie pastę paprykową. 
  5. Następnie wlejcie przecier pomidorowy i gotujcie ok. 5 min. 
  6. Dodajcie kukurydzę i przyprawy i gotujcie kolejne 5 min.
  7. Podawajcie z grubym makaronem ugotowanym al dente.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też: