Smaczna karkówka pieczona to świetny pomysł na obiad dla tych, którzy mają ochotę na sycący i ciepły posiłek, ale nie mają dużo czasu na przygotowania. W tym przepisie marynata do karkówki potrzebuje jedynie 15 minut, by wspaniale podkreślić smak mięsa – nie trzeba go marynować całą noc! Później wystarczy wstawić mięso do piekarnika na godzinę i obiad gotowy. Praktycznie robi się sam! Dodatek kaszy pęczak z groszkiem i cebulą sprawia, że już nic nie trzeba do tej karkówki dodawać, choć oczywiście, jeśli chcecie, możecie przygotować ulubioną surówkę, która także będzie bardzo pasować. Poznajcie smaczny przepis na karkówkę z piekarnika z portalu Gotujmy.pl
Przepis na karkówkę z piekarnika z kaszą pęczak i groszkiem
Do przygotowania pysznej karkówki prosto z piekarnika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 750 ml bulionu
- 4 kotlety z karkówki (ok. 400 g)
- 200 g kaszy pęczak z groszkiem
- 1 cebula
- 2 łyżki gorczycy
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Pół płaskiej łyżeczki kolorowego czosnku
- Szczypta chilli
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Umyjcie karkówkę i osuszcie papierowymi ręcznikami. Pokrójcie na 4 równe kotlety.
- Owińcie kotlety folią i rozbijcie tłuczkiem tak, jak kotlety schabowe.
- Do miski wlejcie łyżkę oleju, dodajcie po 2 łyżki gorczycy i musztardy sarepskiej oraz przyprawy: kolorowy czosnek, chili, sól i pieprz. Wymieszajcie.
- Gotową marynatą natrzyjcie mięso i odstawcie do lodówki na co najmniej kwadrans.
- Do dużego naczynia żaroodpornego wsypcie 200 g kaszy pęczak z groszkiem (2 torebki).
- Obierzcie cebulę, pokrójcie w piórka i połóżcie na kaszy. Na tym ułóżcie pokryte marynatą kotlety. Całość zalejcie 750 ml bulionu lub wody.
- Zakryjcie naczynie szczelnie folią aluminiową i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę.
- 10 minut przed końcem pieczenia zdejmijcie folię, by mięso się przypiekło.
I gotowe! Podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład prostą surówką z białej kapusty. Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: