
Smaczna karkówka pieczona to świetny pomysł na obiad dla tych, którzy mają ochotę na sycący i ciepły posiłek, ale nie mają dużo czasu na przygotowania. W tym przepisie marynata do karkówki potrzebuje jedynie 15 minut, by wspaniale podkreślić smak mięsa – nie trzeba go marynować całą noc! Później wystarczy wstawić mięso do piekarnika na godzinę i obiad gotowy. Praktycznie robi się sam! Dodatek kaszy pęczak z groszkiem i cebulą sprawia, że już nic nie trzeba do tej karkówki dodawać, choć oczywiście, jeśli chcecie, możecie przygotować ulubioną surówkę, która także będzie bardzo pasować. Poznajcie smaczny przepis na karkówkę z piekarnika z portalu Gotujmy.pl
Przepis na karkówkę z piekarnika z kaszą pęczak i groszkiem
Do przygotowania pysznej karkówki prosto z piekarnika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 750 ml bulionu
- 4 kotlety z karkówki (ok. 400 g)
- 200 g kaszy pęczak z groszkiem
- 1 cebula
- 2 łyżki gorczycy
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Pół płaskiej łyżeczki kolorowego czosnku
- Szczypta chilli
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Umyjcie karkówkę i osuszcie papierowymi ręcznikami. Pokrójcie na 4 równe kotlety.
- Owińcie kotlety folią i rozbijcie tłuczkiem tak, jak kotlety schabowe.
- Do miski wlejcie łyżkę oleju, dodajcie po 2 łyżki gorczycy i musztardy sarepskiej oraz przyprawy: kolorowy czosnek, chili, sól i pieprz. Wymieszajcie.
- Gotową marynatą natrzyjcie mięso i odstawcie do lodówki na co najmniej kwadrans.
- Do dużego naczynia żaroodpornego wsypcie 200 g kaszy pęczak z groszkiem (2 torebki).
- Obierzcie cebulę, pokrójcie w piórka i połóżcie na kaszy. Na tym ułóżcie pokryte marynatą kotlety. Całość zalejcie 750 ml bulionu lub wody.
- Zakryjcie naczynie szczelnie folią aluminiową i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę.
- 10 minut przed końcem pieczenia zdejmijcie folię, by mięso się przypiekło.
I gotowe! Podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład prostą surówką z białej kapusty. Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także:

Ten przepis to super pomysł na soczystą karkówkę. Aby wyszła idealna, wcześniej należy ją odpowiednio zamarynować. Dzięki marynowaniu karkówka zyskuje na smaku, a mięso rozpływa się w ustach. Liczy się także czas marynowania. Długo marynowane mięso, nawet do 24 godzin, będzie najsmaczniejsze. Dobra marynata do karkówki Marynatę do karkówki można przyrządzić na wiele sposobów. Mięso świetnie smakuje w marynacie balsamicznej z dodatkiem aromatycznego czosnku, miodu i rozmarynu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tak przygotowanego mięsa, czas to zmienić! Pieczona karkówka w marynacie balsamicznej Składniki: 1-1,5 kg karkówki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1-2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego 1/4 szklanki octu balsamicznego 1-2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Sól Pieprz Sposób przygotowania: Karkówkę umyjcie pod wodą, oczyśćcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Tak przygotowane mięso oprószcie solą oraz pieprzem. Następnie przygotujcie marynatę. Do miski wlejcie ocet balsamiczny, dodajcie posiekany rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz miód i wszystkie składniki połączcie delikatnie mieszając. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyjcie karkówkę. Karkówkę natartą marynatą przełóżcie na talerz, przykryjcie folią spożywczą i zamarynujcie ją minimum 2 godziny w lodówce. Po tym czasie zamarynowane mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego, przykryjcie szczelnie folią aluminiową i wstawcie na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Po 1,5 godziny wyjmijcie karkówkę z piekarnika, zdejmijcie folię i polejcie ją sosem powstałym w trakcie pieczenia. Podkręćcie...

Dobra marynata do karkówki na grilla jest tak samo ważna, co dobrej jakości mięso. To połączenie to gwarancja dobrego smaku i pysznego dania. Odpowiednie marynowanie karkówki sprawi, że będzie ona miękka, soczysta i aromatyczna. Poza sezonem grillowym taką karkówkę możecie upiec w piekarniku albo usmażyć na patelni grillowej. Marynata do karkówki na grilla Marynowanie karczku to podstawowy sposób przygotowywania tego mięsa na grilla. Dzięki marynacie grillowana karkówka będzie miała wyjątkowy intensywny smak, nie będzie twarda lub sucha. Marynatę warto przygotować wcześniej i moczyć w niej karkówkę przez kilka-kilkanaście godzin. Marynata do karkówki z grilla: przepis Składniki Plastry karkówki 2 cebule 3 ząbki czosnku Łyżeczka suszonej bazylii Łyżeczka suszonego oregano Łyżeczka mielonej słodkiej papryki Łyżeczka mielonej ostrej papryki Łyżeczka soli Łyżeczka czarnego pieprzu Pół szklanki oleju Przygotowanie marynaty do karkówki na grilla Do szklanki oleju dodajcie wszystkie przyprawy; bazylię, oregano, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszajcie. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Cebulę pokrójcie w piórka lub grubsze plasterki. W dużej misce ułóżcie plastry karkówki, dodajcie czosnek i cebulę i wszystko zalejcie marynatą. Dokładnie wymieszajcie, aby każdy plaster karkówki pokrył się przyprawami. Miskę przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na kilka godzin do lodówki. Smacznego! Jak długo marynować karkówkę? Im dłużej, tym lepiej. Dobrze, jeśli przyrządzicie mięso rano albo dzień wcześniej, ale jeśli nie zdążyliście, marynujcie karkówkę przez co najmniej godzinę. Pamiętajcie, żeby po...

Marynowana przez wiele godzin, a następnie upieczona w aromatycznym sosie karkówka wieprzowa to przysmak, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Serwowana w towarzystwie namoczonej bułki i kiszonego ogórka stanowi pożywny obiad, który z powodzeniem można zabrać do szkoły czy pracy. Przepis na maczankę krakowską Będziecie potrzebować 1 kawałka karczku (ok. 1,5 kg) 500 ml bulionu 2 ząbków czosnku Soku z 1 cytryny 10 łyżek musztardy 1 łyżkę miodu 1 łyżkę masła ½ szklanki oliwy Śmietanę 18 proc. Bułki kajzerki Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych Przygotowanie Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do dużej miski. W misce umieśćcie również sok z cytryny, oliwę, miód, 4 łyżki musztardy i przyprawy – sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie opłukane pod bieżącą wodą mięso i schowajcie je do lodówki na całą noc. Następnego dnia karkówkę wraz z marynatą przełóżcie do dowolnego naczynia żaroodpornego. W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion wraz z masłem i musztardą. Całość podgrzejcie, a następnie doprawcie pieprzem, a na koniec zaprawcie śmietaną. Tak przygotowanym sosem polejcie mięso. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i pieczcie karkówkę przez 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszcie temperaturę do 170 st. C i pieczcie jeszcze przez 90 minut. Bułki przekrójcie na pół, a następnie zamoczcie ich wnętrze strony w sosie, w którym piekło się mięso. Karkówkę pokrójcie w plastry i włóżcie do namoczonej bułki. Serwujcie w towarzystwie kiszonego...

Zrazy z karkówki z mięsem mielonym i warzywami to pomysł na przepyszny i przede wszystkim niesamowicie sycący obiad. Najlepiej smakują w towarzystwie kaszy gryczanej. Palce lizać! Przepis na zrazy z karkówki z mięsem mielonym Będziecie potrzebować 1 kilograma karkówki 500 gramów mięsa mielonego 1 słoiczka marynowanych pieczarek 1 czerstwej kajzerki 3 łyżek mąki pszennej 2 ząbków czosnku 1 cebuli 1 jajka Musztardy Oleju do smażenia Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie Paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z pestek i gniazd nasiennych, pokrójcie w drobną kostkę, a następnie umieśćcie w dużej misce. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kostkę. Pieczarki odsączcie z zalewy i pokrójcie w paski. Oba składniki dodajcie do papryki. W misce z warzywami i grzybami umieśćcie również mięso mielone oraz jajko. Czerstwą kajzerkę umieśćcie w małej miseczce i zalejcie wodą lub, jak kto woli, mlekiem. Odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odsączcie ją z płynu i przełóżcie do miski z mięsem. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszajcie. Karkówkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na plastry o grubości ok. 1 cm, przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie przy pomocy tłuczka. W miseczce zmieszajcie musztardę i majeranek. Tak przygotowaną miksturą dokładnie posmarujcie każdy kawałek mięsa (tylko od wewnętrznej strony). Na środku każdego plastra ułóżcie warzywno-mięsny farsz, zwińcie całość w rulon i zabezpieczcie wykałaczką lub sznureczkiem, tak żeby się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso obsmażcie na...