Smaczna karkówka pieczona to świetny pomysł na obiad dla tych, którzy mają ochotę na sycący i ciepły posiłek, ale nie mają dużo czasu na przygotowania. W tym przepisie marynata do karkówki potrzebuje jedynie 15 minut, by wspaniale podkreślić smak mięsa – nie trzeba go marynować całą noc! Później wystarczy wstawić mięso do piekarnika na godzinę i obiad gotowy. Praktycznie robi się sam! Dodatek kaszy pęczak z groszkiem i cebulą sprawia, że już nic nie trzeba do tej karkówki dodawać, choć oczywiście, jeśli chcecie, możecie przygotować ulubioną surówkę, która także będzie bardzo pasować. Poznajcie smaczny przepis na karkówkę z piekarnika z portalu Gotujmy.pl

Przepis na karkówkę z piekarnika z kaszą pęczak i groszkiem

Do przygotowania pysznej karkówki prosto z piekarnika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 750 ml bulionu
  • 4 kotlety z karkówki (ok. 400 g)
  • 200 g kaszy pęczak z groszkiem
  • 1 cebula
  • 2 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Pół płaskiej łyżeczki kolorowego czosnku
  • Szczypta chilli
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie karkówkę i osuszcie papierowymi ręcznikami. Pokrójcie na 4 równe kotlety.
  2. Owińcie kotlety folią i rozbijcie tłuczkiem tak, jak kotlety schabowe.
  3. Do miski wlejcie łyżkę oleju, dodajcie po 2 łyżki gorczycy i musztardy sarepskiej oraz przyprawy: kolorowy czosnek, chili, sól i pieprz. Wymieszajcie.
  4. Gotową marynatą natrzyjcie mięso i odstawcie do lodówki na co najmniej kwadrans.
  5. Do dużego naczynia żaroodpornego wsypcie 200 g kaszy pęczak z groszkiem (2 torebki).
  6. Obierzcie cebulę, pokrójcie w piórka i połóżcie na kaszy. Na tym ułóżcie pokryte marynatą kotlety. Całość zalejcie 750 ml bulionu lub wody.
  7. Zakryjcie naczynie szczelnie folią aluminiową i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę.
  8. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmijcie folię, by mięso się przypiekło.

I gotowe! Podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład prostą surówką z białej kapusty. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: