Sezon na szparagi w pełni. Co prawda są one w tym roku droższe niż kiedykolwiek, ale w dalszym ciągu wiele osób gotuje szparagi. Robicie pewnie z nich zupę szparagową, risotto ze szparagami, jajecznicę i zapiekacie je z boczkiem. Mamy dla was świetny pomysł na szparagi w innej wersji. Najlepiej nadadzą się na kolację, ale mogą być też dodatkiem do dania obiadowego.
Przepis na szparagi zapiekane z parmezanem
Szparagi mają ciekawy, dość specyficzny smak, który niektórzy uwielbiają nawet na surowo. Gotowane szparagi same w sobie są pyszne, ale te z dodatkiem parmezanu mają nieziemski aromat. Jeśli kochacie sery, będziecie uwielbiać ten przepis. Szparagi są smaczne, zdrowe i w tej odsłonie dość lekkie. Spróbujcie.
Składniki na szparagi z parmezanem
- 2 pęczki dobrych, zielonych szparagów
- 2 jajka
- Ok. 3 łyżek oliwy z oliwek
- 100 g parmezanu
- Pieprz do smaku
- Cytryna
Przygotowanie szparagów z parmezanem
- Przygotujcie szparagi: odetnijcie od nich grube i twarde końce, obierzcie je jeśli tego wymagają.
- Wysokim garnku zagotujcie wodę. Możecie zastosować też specjalny garnek do gotowania szparagów, w którym ich główki wystają ponad wodę i pozostają jędrne.
- Gotujcie szparagi w osolonej wodzie, żeby pozostawały jędrne.
- Ugotujcie jajka na twardo.
- Odsączcie szparagi.
- Przygotujcie naczynie żaroodporne. Wysmarujcie je oliwą z oliwek.
- Włóżcie szparagi do naczynia żaroodpornego.
- Posypcie szparagi lekko solą i tartym parmezanem.
- Pokrójcie jajka w drobną kostkę.
- Posypcie szparagi jajkami.
- Lekko skropcie szparagi oliwą z oliwek. Możecie też skropić je sokiem z cytryny.
- Wstawcie je do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni.
- Wyciągnijcie, gdy ser się roztopi, a szparagi lekko przyrumienią.
Podawajcie szparagi na ciepło, najlepiej na kolację z dodatkiem bagietki lub żytniego chleba. Przed podaniem oprószcie szparagi świeżo mielonym czarnym lub kolorowym pieprzem.
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: