Sezon na szparagi w pełni. Co prawda są one w tym roku droższe niż kiedykolwiek, ale w dalszym ciągu wiele osób gotuje szparagi. Robicie pewnie z nich zupę szparagową, risotto ze szparagami, jajecznicę i zapiekacie je z boczkiem. Mamy dla was świetny pomysł na szparagi w innej wersji. Najlepiej nadadzą się na kolację, ale mogą być też dodatkiem do dania obiadowego.

Przepis na szparagi zapiekane z parmezanem

Szparagi mają ciekawy, dość specyficzny smak, który niektórzy uwielbiają nawet na surowo. Gotowane szparagi same w sobie są pyszne, ale te z dodatkiem parmezanu mają nieziemski aromat. Jeśli kochacie sery, będziecie uwielbiać ten przepis. Szparagi są smaczne, zdrowe i w tej odsłonie dość lekkie. Spróbujcie.

Składniki na szparagi z parmezanem

  • 2 pęczki dobrych, zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • Ok. 3 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g parmezanu
  • Pieprz do smaku
  • Cytryna

Przygotowanie szparagów z parmezanem

  1. Przygotujcie szparagi: odetnijcie od nich grube i twarde końce, obierzcie je jeśli tego wymagają.
  2. Wysokim garnku zagotujcie wodę. Możecie zastosować też specjalny garnek do gotowania szparagów, w którym ich główki wystają ponad wodę i pozostają jędrne.
  3. Gotujcie szparagi w osolonej wodzie, żeby pozostawały jędrne.
  4. Ugotujcie jajka na twardo.
  5. Odsączcie szparagi.
  6. Przygotujcie naczynie żaroodporne. Wysmarujcie je oliwą z oliwek.
  7. Włóżcie szparagi do naczynia żaroodpornego.
  8. Posypcie szparagi lekko solą i tartym parmezanem.
  9. Pokrójcie jajka w drobną kostkę.
  10. Posypcie szparagi jajkami.
  11. Lekko skropcie szparagi oliwą z oliwek. Możecie też skropić je sokiem z cytryny.
  12. Wstawcie je do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni.
  13. Wyciągnijcie, gdy ser się roztopi, a szparagi lekko przyrumienią.

Podawajcie szparagi na ciepło, najlepiej na kolację z dodatkiem bagietki lub żytniego chleba. Przed podaniem oprószcie szparagi świeżo mielonym czarnym lub kolorowym pieprzem.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: