Szparagi zapiekane z parmezanem. Prosta przekąska na kolację FB: Szparagi zapiekane z parmezanem. Najlepsze jakie jedliście do tej pory!
Gotujmy.pl/wieszjak
Newsy

Szparagi zapiekane z parmezanem. Prosta przekąska na kolację

Ten przepis nas zachwycił! Szparagi z parmezanem są przepyszne. Smaki idealnie się komponują i przenikają.
Anna Urbańska
maj 14, 2021

Sezon na szparagi w pełni. Co prawda są one w tym roku droższe niż kiedykolwiek, ale w dalszym ciągu wiele osób gotuje szparagi. Robicie pewnie z nich zupę szparagową, risotto ze szparagami, jajecznicę i zapiekacie je z boczkiem. Mamy dla was świetny pomysł na szparagi w innej wersji. Najlepiej nadadzą się na kolację, ale mogą być też dodatkiem do dania obiadowego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szparagi zapiekane z parmezanem

Szparagi mają ciekawy, dość specyficzny smak, który niektórzy uwielbiają nawet na surowo. Gotowane szparagi same w sobie są pyszne, ale te z dodatkiem parmezanu mają nieziemski aromat. Jeśli kochacie sery, będziecie uwielbiać ten przepis. Szparagi są smaczne, zdrowe i w tej odsłonie dość lekkie. Spróbujcie.

Składniki na szparagi z parmezanem

  • 2 pęczki dobrych, zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • Ok. 3 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g parmezanu
  • Pieprz do smaku
  • Cytryna

Zobacz także

Przygotowanie szparagów z parmezanem

  1. Przygotujcie szparagi: odetnijcie od nich grube i twarde końce, obierzcie je jeśli tego wymagają.
  2. Wysokim garnku zagotujcie wodę. Możecie zastosować też specjalny garnek do gotowania szparagów, w którym ich główki wystają ponad wodę i pozostają jędrne.
  3. Gotujcie szparagi w osolonej wodzie, żeby pozostawały jędrne.
  4. Ugotujcie jajka na twardo.
  5. Odsączcie szparagi.
  6. Przygotujcie naczynie żaroodporne. Wysmarujcie je oliwą z oliwek.
  7. Włóżcie szparagi do naczynia żaroodpornego.
  8. Posypcie szparagi lekko solą i tartym parmezanem.
  9. Pokrójcie jajka w drobną kostkę.
  10. Posypcie szparagi jajkami.
  11. Lekko skropcie szparagi oliwą z oliwek. Możecie też skropić je sokiem z cytryny.
  12. Wstawcie je do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni.
  13. Wyciągnijcie, gdy ser się roztopi, a szparagi lekko przyrumienią.

Podawajcie szparagi na ciepło, najlepiej na kolację z dodatkiem bagietki lub żytniego chleba. Przed podaniem oprószcie szparagi świeżo mielonym czarnym lub kolorowym pieprzem.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze
Szparagi
Radomil/Wikipedia Commons
Triki kulinarne Wyrzucasz KOŃCÓWKI szparagów? To BŁĄD! Niesamowite, co można z nich zrobić!
Szparagi to warzywny rarytas. Przygotowujemy go na specjalne okazje. Warto zużyć je w całości i nie zmarnować ani kawałeczka tego cennego warzywa.
Hubert Rój
listopad 11, 2020

Szparagi to produkt, który przez długie lata był poza zasięgiem dla polskich rodzin. Jedno z ponurych skojarzeń, jakie budziła ta roślina, to wyjazdy na saksy do naszych zachodnich sąsiadów właśnie w celu zbioru tych szlachetnych warzyw. Do dzisiaj zresztą Niemcy są największym producentem szparagów w Europie. Obecnie szparagi coraz częściej dostępne są nie tylko w drogich restauracjach, ale w naszych sklepach. Ich ceny także dawno przestały oscylować wokół astronomicznego poziomu. Jednak mimo wszystko warto szanować ich każdą część. Taką, czasem nie do końca szanowaną, częścią szparagów są końcówki. Okazuje się, że można je sprytnie spożytkować. W jaki sposób? Z końcówek szparagów warto przyrządzić smaczną zupę! A konkretnie chodzi nam o zupę krem ze szparagów. W ten sposób upieczecie dwie pieczenie na jednym ogniu. Jednego dnia podajcie gotowane szparagi, a drugiego zaskoczcie swoich bliskich smakowitym pierwszym daniem, również ze szparagami w roli głównej. Poniżej przedstawimy wam sprytny przepis na zupę z końcówek szparagów. Składniki: Końcówki z pęczka szparagów Pół batata (wersja ekonomiczna – 2 średniej wielkości ziemniaki) Pół szklanki zielonego groszku 3-4 ząbki pieczonego w łupinach czosnku Sól, pieprz Czarnuszka Nieco jarmużu Oliwa z oliwek Przygotowanie: Do garnka wlewamy około litr wody. Gotujemy w garnku części szparagów z pokrojonym batatem (lub z ziemniakami) i z groszkiem przez około pół godziny. Dodajemy czosnek. Przyprawiamy do smaku. Miksujemy blenderem na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, można odparować nieco wody na wolnym ogniu. Zupę krem ze szparagów podajemy z chipsami z jarmużu z oliwą....

Przeczytaj
parówki w cieście przepis
IwonaM / Gotujmy.pl
Newsy Prosta przekąska na sylwestrowy stół. Pyszne parówki w cieście francuskim. Wystarczą 3 składniki
Nawet, jeżeli spędzacie Sylwestra w domu, to warto przygotować imprezowe przekąski - są naprawdę smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Katarzyna Wyborska
grudzień 22, 2020

Mimo, iż tegorocznego Sylwestra spędzimy prawdopodobnie w zaciszu własnego domu z powodu wprowadzanego właśnie zakazu przemieszczania się, to wcale nie oznacza, że świętowanie jest odwołane! Możecie przecież nadal bawić się na sylwestrowej imprezie wraz ze swoimi domownikami. Kto wie, może pozwoli wam to mocniej zacisnąć więzi?   Podczas Sylwestra najlepiej sprawdzają się sycące dania i przekąski, ale niezbyt ciężkie – mogłyby wówczas wywołać senność, a przecież wszyscy chcą dotrwać do północy pełni wigoru! Do tego powinny być dość tłuste ze względu na spore spożycie alkoholu podczas zabawy (choć oczywiście można się także świetnie bawić bez dodatku procentów, do czego szczerze zachęcamy). W takich sytuacjach doskonale sprawdzają się mięsne przekąski, jak chociażby parówki w cieście! Sprawdźcie koniecznie ten przepis i wypróbujcie go w tym roku. Przepis na parówki w cieście francuskim Do przygotowania takiej sylwestrowej przekąski będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (gotowe ciasto możecie kupić np. w Lidlu) 6 parówek 1 opakowanie pleśniowego sera Przyprawa z ziół – możecie wybrać gotową mieszankę (np. zioła prowansalskie) albo ulubione zioła, jak bazylia lub oregano Oliwa z oliwek Pieprz Przygotowanie Ciasto francuskie wyjmijcie delikatnie z opakowania, rozłóżcie na stolnicy i pokrójcie w równe paski o szerokości ok. 3 cm. Powtórzcie ten krok krojąc ser pleśniowy na równe kawałki i rozłóżcie je po jednym na każdym pasku ciasta francuskiego. Posypcie ziołami. Teraz owińcie ciasto wokół każdej parówki dookoła – powinno przypominać kształtem spiralę. Gotowe parówki w cieście wyłóżcie na blasze pokrytej papierem do...

Przeczytaj
pomidory
AdobeStock
Newsy Co zrobić z przejrzałymi pomidorami? Ta metoda sprawi, że wytrzeszczysz oczy. Proste i pyszne danie
Nie musisz już wyrzucać zleżałych pomidorów! Możesz z nich zrobić pyszną przekąskę - będziesz do tego potrzebować suszarki do grzybów i trochę cierpliwości.
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

Masz w lodówce pomidory, które nie są już pierwszej świeżości? Nie wyrzucaj ich! Można z nich zrobić pyszne i aromatyczne danie! Nie tylko doskonale smakuje, ale też bardzo prosto się je przyrządza. Wystarczy tylko trochę pomidorów i przypraw. Wypróbuj koniecznie ten przepis – zobaczysz, że tak przygotowywane pomidory staną się hitem w twoim domu! Włoski przysmak Coraz popularniejsze w Polsce suszone pomidory, przybyły do nas z Włoch. To tam panuje zwyczaj suszenia małych pomidorków (odmiana rzymska) na słońcu, dzięki czemu zyskują one znacznie intensywniejszy smak. Może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są wspaniałym dodatkiem do sałatek i dań mięsnych! Nadają potrawom wyjątkowy smak i aromat. Pyszna jest także zalewa po takich pomidorkach, która świetnie się nadaje jako sos do sałatki. Przepis na domowe suszone pomidory Zaproście słoneczne Włochy do swojego domu i przygotujcie własne, suszone pomidory! Potrzebujecie suszarki do grzybów oraz tych składników: 3,5 kg pomidorów 15 g bazylii suszonej 10 liści świeżej bazylii 15 g suszonego oregano 15 g czosnku granulowanego 4 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 5 g pieprzu kolorowego 5 g kolendry w ziarnach 0,5 l oliwy z oliwek Sól Przygotowanie Pomidory umyj i pokrój na równe, podłużne połówki. Przyprawy zmiel za pomocą moździerza i wymieszaj. Pomidory ułóż na kratce suszarki, posyp solą i przyprawami z moździerza. Następnie suszymy pomidory przez kilka godzin pamiętając o tym, by co jakiś czas zmieniać wysokość kratek. Gdy pomidory będą już wysuszone, pora zabrać się za zalewę! Oliwę z oliwek podgrzewamy w garnku do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Teraz przekładamy pomidory do słoików na ogórki i do...

Przeczytaj
Pieczona ciecierzyca
kloruś/gotujmy.pl
Przepisy Zdrowsza od czipsów i obłędnie smaczna przekąska z taniego składnika, który masz w domu. Twoje dzieci ją pokochają! 
Szukacie smacznej i zdrowej przekąski? Pieczona ciecierzyca z przyprawami to będzie dla was świetne rozwiązanie.
Hubert Rój
listopad 22, 2020

Ciecierzyca szturmem zdobywa polskie kuchnie. Na początku była znana głównie weganom. Dla amatorów kuchni roślinnej popularna „cieciorka” to świetne źródło białka, błonnika i czystej energii. Teraz ciecierzyca wchodzi powoli do menu reszty Polaków. Wielką zaletą tak zwanego grochu rzymskiego to możliwość przygotowania na wiele sposobów. Ciecierzyca świetnie smakuje nie tylko jako główny składnik wytrawnych potraw, ale także jako podstawa do różnego rodzaju deserów. „Cieciorka” to także podstawowy składnik humusu, czyli śródziemnomorskiej pasty z dodatkiem czosnku, sezamu i kminu rzymskiego. Jeżeli jeszcze nie gustowaliście tego przysmaku, serdecznie polecamy. Najlepiej w połączeniu z białym pieczywem, surową cebulą i ogórkiem konserwowym – pycha! Dzisiaj jednak przedstawimy wam prostszy przepis na ciecierzycę pieczoną z przyprawami. Posłuży wszystkim domownikom jako smaczna, pożywna i zdrowa przekąska. W sam raz na miejsce okropnych czipsów i chrupek ze sklepu! W przygotowaniu ciecierzycy niezwykle ważne jest jej moczenie. W tym przypadku postępujemy całkiem podobnie jak tradycyjną polską fasolą. Odmierzoną ilość ciecierzycy zalewamy wodą i odkładamy na noc. Następnego dnia wylewamy wodę, płuczemy ciecierzycę i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości. A teraz czas już na przepis na pieczoną ciecierzycę: Składniki: 20 dag ciecierzycy gotowanej Oliwa z oliwek Sól i pieprz Czosnek granulowany Papryka słodka w proszku Chilli w proszku Zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciecierzycę gotujemy według zaleceń opisanych powyżej. Przygotowujemy blachę i wykładamy na nią papier do pieczenia. Wykładamy na blaszkę naszą ugotowaną ciecierzycę. Kropimy oliwą z oliwek i posypujemy łyżeczką każdej z...

Przeczytaj