Syrop z czosnku to najtańszy i najskuteczniejszy antybiotyk. Zrobicie go z 3 produktów
AdobeStock
Newsy

Syrop z czosnku to najtańszy i najskuteczniejszy antybiotyk. Zrobicie go z 3 produktów

Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych infekcji. Dlatego w tym czasie warto sięgnąć po syrop z czosnku. Syrop ten jest nawet 10 razy silniejszy niż sama penicylina. Jak go przygotować?

Czosnek od wieków jest stosowany w leczeniu wielu problemów zdrowotnych. Znany jest nie tylko ze swojego charakterystycznego smaku, ale też z tego, że pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi oraz w poprawie krążenia.

Czosnek jest również silnym antybiotykiem ze względu na zawartość allicyny. Właściwości przeciwwirusowe tego warzywa sprawiają, że jest ono także doskonałym sposobem na naturalne wzmocnienie układu odpornościowego.

Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy w czosnku niektórzy badacze uważają, że może on pomóc w ochronie przed uszkodzeniem komórek i starzeniem się, co może zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera i demencji. Czosnek jest przy okazji niskokaloryczny i bogaty w witaminy C i B6.

Oprócz wszystkich tych wspaniałych korzyści, warzywo to ma właściwości antyseptyczne, które mogą pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju niechcianych grzybów i bakterii, które chronią nas przed nieprzyjemnymi infekcjami, takimi jak przeziębienie i grypa.

Zobacz także
Szybko wzmocnisz odporność syropem z 3 składników. Pij codziennie, a zarazki będą się trzymały od ciebie z daleka

Ten syrop z 3 składników szybko wzmocni waszą odporność. Dodawajcie go do herbaty

Na przeziębienie, lepszą odporność i wzdęcia. Prosty i szybki w przygotowaniu syrop z mięty

Na przeziębienie, lepszą odporność i wzdęcia. Szybki w przygotowaniu syrop z mięty

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto przygotować syrop z czosnku?

Syrop czosnkowy to świetny środek na chrypkę, ból gardła, przekrwienie i kaszel. Może łagodzić przekrwienie płuc, ponieważ może powodować rozluźnienie flegmy w płucach w wyniku działania wykrztuśnego. Może też być bardzo pomocny w przypadku zapalenia oskrzeli. Jak go przygotować?

Przepis na syrop z czosnku

Oto przepis na domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny.

Składniki:

  • 3 cytryny
  • 2 główki/12-13 ząbków czosnku (polskiego - ten zwykle jest różowy)
  • 1/2 szklanki miodu (1 szklanka = 250 ml; dobrej jakości)
  • 1/2 szklanki wody (ciepłej, ale nie gorącej)

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  2. Cytryny dobrze wymyjcie i wyciśnijcie z nich sok, który może zawierać pestki i miąższ,
  3. W wyparzonym słoiku umieśćcie czosnek, sok z cytryny i wodę połączoną z miodem.
  4. Całość wymieszajcie i zakręćcie.
  5. Słoik wstawcie do lodówki najlepiej na 3 doby (syrop nadaje się też do spożycia już po przygotowaniu).
  6. Można go przechowywać do 2-3 tygodni.

Dawkowanie syropu

Dawkowanie profilaktycznie powinno wynosić ok. 1 łyżeczki na dobę w przypadku dzieci oraz 1 łyżki w przypadku dorosłych. Jeżeli objawy choroby się nasilą, dawkowanie należy zwiększyć do  3 łyżeczek na dobę w przypadku dzieci i 3 łyżek w przypadku dorosłych. 

Źródło: medonet.pl

Kobieta kaszląca
Aleksandra Suzi/Adobe Stock
Zdrowie
Jedyny skuteczny syrop na męczący kaszel. Wyleczy cię już po 2 dniach. Wystarczy dodać jeden składnik, który każdy ma w domu
Kaszel to prawdziwa zmora nie tylko w czasie pandemii koronawirusa. Sprawdźcie jak sobie z nim radzić.

Kaszle mąż, kaszlą dzieci, kaszlą przechodnie na ulicy czy w środkach transportu. Z racji zaostrzonego rygoru sanitarnego i trwającej właśnie ogólnopolskiej kwarantanny, wystrzegamy się kaszlących ludzi jak ognia. Jednak kaszel to nie tylko COVID-19.  Kaszel to także zwykła jesienna codzienność. Trzeba sobie z nim radzić w każdych warunkach. Zapytacie więc słusznie: tylko jak to robić? Odpowiedź może być  jedna. Najlepsze sposoby na kaszel to stare domowe metody naszych babć i dziadków. Nasi przodkowie radzili sobie w okresie uciążliwego braku wielu leków i byli w stanie zadbać o swoją odporność. Dlatego – nie wydawajcie fortuny na syropy, tabletki i inne lekarstwa.  Zamiast leczyć, od razu warto postawić na zapobieganie chorobie. Świetnym środkiem zapobiegawczym dla całej rodziny będzie skuteczny domowej roboty syrop. Wystarczą nam składniki, które mamy w domach. Niestety, tego typu mikstura z racji na występujący w niej ostry czosnek (nasz naturalny antybiotyk) może nie przypaść do gustu najmłodszym. Dla nich też jest jednak wyjście. Sprawdźcie sami! Przepis na domowy syrop na kaszel: Składniki: Kilka ząbków czosnku Sok ze świeżej cytryny Miód Opcjonalnie mleko (wersja dla dzieci i osób nie lubiących ostrego smaku czosnku) Przygotowanie: Czosnek wyciskamy w wyciskarce, tak by puścił sok. Dodajemy do niego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i dwie łyżki miodu. Całość blendujemy na gładką, płynną masę. Syrop nabierze zdrowotnej mocy, jeżeli będziemy przechowywać go w zimnym miejscu przez kilka dni.  Dawkowanie: dla osiągnięcia odpowiednich efektów, dorośli powinni pić syrop dwa razy dziennie. Jeśli chcemy, by ostry syrop z czosnku piły także nasze dzieci – możemy rozpuścić nieco nasza miksturę w mleku o...

Syrop z cebuli
Borzywoj/Adobe Stock
Newsy
Ten pyszny eliksir ma w sobie ogromną moc uzdrawiania. Najlepszy na zimowe infekcje
Jesień już minęła, ale infekcje nie dają za wygraną. Jak z nimi walczyć? Najlepiej domowymi sposobami i domowymi lekarstwami. Takim jak właśnie ten syrop!

Kiedy za oknem temperatura oscyluje wokół 0 st. C, nasze organizmy są narażone na wszelkiego rodzaju infekcje, wirusy i bakterie. Niskie i wysokie temperatury to trudniejsze warunki dla rozwoju groźnych drobnoustrojów. Infekcje „lubią” więc w miarę ciepłe, dzisiejsze zimy. Zadajmy sobie więc pytanie: czego infekcje nie lubią? Tutaj odpowiedź wcale nie będzie skomplikowana. Śmiertelnym wrogiem wszystkich mikrobów są naturalne antybiotyki, takie jak na przykład czosnek i inne produkty, mające właściwości bakteriobójcze. Należą do nich między innymi miód, imbir, sok z cytryny, a także cebula.  I to właśnie na niej dziś się skupimy. Żeby wzmocnić zdrowotne, antyinfekcyjne działanie cebuli, pomyślmy o przygotowaniu zdrowego syropu na jej bazie. Co da nam picie takiego eliksiru? Syrop z cebuli leczy katar, kaszel i inne objawy przeziębienia. Cebula to nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także działanie wykrztuśne. Syrop z cebuli pomoże także osobom cierpiącym na anemię. Przepis na syrop z cebuli jest prostszy niż można byłoby sobie wyobrazić. Potrzeba nam będzie tylko trochę cierpliwości – cebula wymaga odrobinę czasu, by puścić sok. Przepis na syrop z cebuli Składniki: 3-4 duże cebule Cukier – kilka łyżek Opcjonalnie – odrobina miodu Przygotowanie: Cebulę obieramy. Kroimy nasze cebule w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 6-8 godzin. W tym czasie cebula powinna puścić sok. Po tym czasie syrop jest gotowy. Jeżeli macie taką możliwość, możecie zmiksować cebulę z sokiem w blenderze. Można dodać do syropu odrobinę miodu. Syrop z cebuli należy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce. W ten właśnie sposób uda nam się odczuć jego fantastyczne właściwości zdrowotne. Syrop przechowujmy w...

syrop z cebuli przepis
AdobeStock
Zdrowie
Staroświecki, ale bardzo skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli? O tym na pewno nie wiedzieliście
Łapie cię przeziębienie? Przygotuj ten tradycyjny syrop z cebuli, który szybko postawi cię na nogi!

Gdy dopada nas przeziębienie albo grypa, sięgamy po wszelkie możliwe lekarstwa i specyfiki, których producenci obiecują nam rychły powrót do zdrowia. Warto jednak zaufać w tym przypadku naturalnym sposobom na zwalczanie infekcji. Dziś przedstawiamy wam przepis na prawdziwy syrop z cebuli – idealny na przeziębienie! Naturalny antybiotyk Ludzkość od zawsze choruje na infekcje górnych dróg oddechowych, choć dopiero od niedawna wspomagamy się różnymi lekarstwami, które mają nas wyleczyć z choroby. Dawniej stosowano sposoby, których używały jeszcze nasze babcie. Chorobę należało wyleżeć pod pierzyną i dobrze się odżywiać. Podstawą był tłusty bulion, gotowane mięso, a nawet alkohol dla kurażu! Do tego oczywiście domowe antybiotyki, czyli miód, cebula i czosnek. Dobrze jest nadal po nie sięgnąć podczas przeziębienia, ponieważ mogą świetnie wspomóc leczenie konwencjonalne. Przepis na syrop z cebuli Jeżeli ty lub ktoś z twoich bliskich zachorował na przeziębienie lub grypę, warto skorzystać z tego przepisu. Domowy syrop z cebuli może nie pachnie najlepiej, ale szybko stawia na nogi! Przygotuj te składniki: Duża cebula Miód Przygotowanie Obierz cebulę i zetrzyj na drobnych oczkach. Poczekaj, aż puści sok. Przełóż startą cebulę do miseczki i wymieszaj z łyżką miodu. Dokładnie wymieszaj tak, by z powierzchni zniknęły wszystkie pęcherzyki powietrza. I gotowe! Syrop najlepiej przelać do słoika i zakręcić. Należy go przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 4 dni. Stosowanie Domowy syrop z cebuli należy przyjmować nawet kilkanaście razy dziennie po jednej łyżeczce.

Sok z buraka
Pixabay/congerdesign
Zdrowie
Nie uwierzysz jak syrop z buraka doskonale działa na kaszel. Dolegliwości znikną dosłownie w kilka chwil!
Syrop z buraka można z powodzeniem stosować nie tylko podczas choroby, ale również profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności. Mamy dla was prosty przepis!

Warto wiedzieć, że syrop z buraka na kaszel można przygotować z obu rodzajów buraków, cukrowego i czerwonego. Oba  poradzą sobie z wszelkimi dolegliwościami górnych i dolnych dróg oddechowych. Buraczane bonusy Burak jest bogaty w wiele składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. To warzywo z rodziny komosowatych przede wszystkim wspomaga naszą odporność. Działa przeciwzapalnie. Burak to źródło białka. Jest bogaty w żelazo, potas, magnez oraz wapń. Lecznicze właściwości Swoje lecznicze właściwości burak zawdzięcza betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.  Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są doceniane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak święci triumfy od co najmniej 4000 lat. Dawniej burak był znany jako burak dziki. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę już za czasów Napoleona. Był to czas, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać innych metod jego pozyskiwania. Ponadto, buraki to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną za skuteczny. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga m. in. leczenie białaczki.  Buraki na kaszel Przyrządzony domowo syrop z buraka zmniejsza ból gardła, ułatwia oddychanie i pomaga w odksztuszaniu. Jest w pełni bezpieczny dla dzieci. Może się przydać na kaszel suchy i mokry. W jednym i w drugim przypadku będzie działał równie skutecznie. To jeden z najłatwiejszych do...