Sycąca potrawka z kurczaka. Idealny przepis dla zabieganych i zapracowanych
sammako/Gotujmy.pl
Newsy

Sycąca potrawka z kurczaka. Idealny przepis dla zabieganych i zapracowanych

Zostały ci kawałki pieczonego kurczaka i reszta ziemniaków? Nie musisz ich odgrzewać i serwować rodzinie tego samego dania dwa dni z rzędu. Podpowiadamy, jak przygotować pyszną potrawkę z kurczaka, którą przyrządzisz z resztek z niedzielnego obiadu! 
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 07, 2021

Pieczony kurczak, panierowane piersi lub schabowe nadal znajdują się w repertuarze ulubionych weekendowych obiadów Polaków. Te tradycyjne, sycące, a jednocześnie proste w przyrządzeniu dania doczekały się już setek wersji i modyfikacji. Jeśli jednak zabieramy się już za gotowanie tego typu obiadu, warto przygotować nieco więcej jedzenia. Z resztek można przyrządzić naprawdę świetne dania, które zaskoczą i zachwycą całą rodzinę.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Gotowanie z resztek

Przygotowywanie dań z resztek z poprzedniego dnia zapobiega marnowaniu jedzenia. Często też znacząco przyspiesza gotowanie, co jest wyjątkowo użyteczne w tygodniu. Kiedy „baza” dania jest już gotowa, przyrządzenie obiadu odbywa się błyskawicznie. Warto więc ugotować nieco więcej w dniu, w którym mamy na to czas, np. w weekend. Jeśli następne dni będą zapracowane, w lodówce będą już czekać składniki na 30-minutowy obiad! Takie danie z łatwością wykona także osoba zastępująca cię w kuchni, kiedy nie masz czasu gotować, np. nastoletnie dziecko lub mąż – nawet jeśli są początkującymi lub mało wprawionymi kucharzami.

Zobacz także

Przepis na poniedziałkową potrawkę z kurczaka

Składniki:

  • 2 ugotowane udka z kurczaka lub piersi
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • ziele angielski
  • liść laurowy
  • papryka w proszku (ostra i słodka)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Kiedy przestygną obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pozostałe warzywa obieramy, dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę oraz pora kroimy w krążki.
  2. Do garnka wlewamy olej. Dodajemy warzywa oprócz ziemniaków, ziele oraz liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Warzywa możemy podlać odrobiną wody.
  3. Dokładamy ziemniaki i pokrojone w mniejsze kawałki mięso. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki.
  4. Podajemy z ulubioną surówką.
  5. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl


Czytaj też:

Komentarze