Sycąca potrawka z kurczaka. Idealny przepis dla zabieganych i zapracowanych
sammako/Gotujmy.pl
Newsy

Sycąca potrawka z kurczaka. Idealny przepis dla zabieganych i zapracowanych

Zostały ci kawałki pieczonego kurczaka i reszta ziemniaków? Nie musisz ich odgrzewać i serwować rodzinie tego samego dania dwa dni z rzędu. Podpowiadamy, jak przygotować pyszną potrawkę z kurczaka, którą przyrządzisz z resztek z niedzielnego obiadu! 

Pieczony kurczak, panierowane piersi lub schabowe nadal znajdują się w repertuarze ulubionych weekendowych obiadów Polaków. Te tradycyjne, sycące, a jednocześnie proste w przyrządzeniu dania doczekały się już setek wersji i modyfikacji. Jeśli jednak zabieramy się już za gotowanie tego typu obiadu, warto przygotować nieco więcej jedzenia. Z resztek można przyrządzić naprawdę świetne dania, które zaskoczą i zachwycą całą rodzinę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gotowanie z resztek

Przygotowywanie dań z resztek z poprzedniego dnia zapobiega marnowaniu jedzenia. Często też znacząco przyspiesza gotowanie, co jest wyjątkowo użyteczne w tygodniu. Kiedy „baza” dania jest już gotowa, przyrządzenie obiadu odbywa się błyskawicznie. Warto więc ugotować nieco więcej w dniu, w którym mamy na to czas, np. w weekend. Jeśli następne dni będą zapracowane, w lodówce będą już czekać składniki na 30-minutowy obiad! Takie danie z łatwością wykona także osoba zastępująca cię w kuchni, kiedy nie masz czasu gotować, np. nastoletnie dziecko lub mąż – nawet jeśli są początkującymi lub mało wprawionymi kucharzami.

Przepis na poniedziałkową potrawkę z kurczaka

Składniki:

  • 2 ugotowane udka z kurczaka lub piersi
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • ziele angielski
  • liść laurowy
  • papryka w proszku (ostra i słodka)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Kiedy przestygną obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pozostałe warzywa obieramy, dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę oraz pora kroimy w krążki.
  2. Do garnka wlewamy olej. Dodajemy warzywa oprócz ziemniaków, ziele oraz liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Warzywa możemy podlać odrobiną wody.
  3. Dokładamy ziemniaki i pokrojone w mniejsze kawałki mięso. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki.
  4. Podajemy z ulubioną surówką.
  5. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl


Czytaj też:

Barszcz czerwony
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie to do barszczu, a na pewno nie straci koloru. Idealny trik. Babcia będzie z was dumna 
Barszcz czerwony pojawi się na naszych stołach podczas wigilii. Co zrobić, by nie stracił swojego ostrego, czerwonego koloru?

Każda doświadczona gospodyni domowa zna ten prosty przepis na pamięć.  Nawet jeśli obudzicie babcię o 3 w nocy, to bez problemu wyrecytuje go wam z głowy. Kłopot z barszczem mogą mieć za to młodsze panie domu. Wydawałoby się, że nie da się go zepsuć, a jednak często zdarza nam się, że nasza zupa traci swój magiczny, krwiście czerwony kolor. Intensywna  barwa barszczu czerwonego to zasługa betaniny. Ta substancja zawarta jest oczywiście w czerwonych burakach. Długie gotowanie buraków w naszej zupie może sprawić, że kolor nieco przyblaknie. To samo stanie się, kiedy zdecydujemy się na zabielanie barszczu śmietaną. Do wigilijnego barszczu śmietany zwyczajowo nie dodajemy. Ale warto dodać do niego jeden z dwóch magicznych składników, które pozwolą na utrzymanie pięknego koloru bez względu na wszystko. Tymi składnikami są ocet lub sok z cytryny. Oczywiście, dobry barszcz bez odrobiny kwasowości nie może się udać, ale czasem możemy o tym po prostu zapomnieć. Oprócz tego nie należy przesadzać z czasem gotowania naszej czerwonej zupy i intensywnością ognia. Barszcz powinniśmy gotować na wolnym ogniu tak jak rosół, ale za to znacznie krócej – tylko tyle, ile potrzeba by nasze buraki zdążyły zmięknąć. A teraz pora na przypomnienie tradycyjnego przepisu na barszcz czerwony (bez zakwasu) w sam raz do uszek z grzybami i kapustą. Przepis na barszcz czerwony Składniki: 1 kg buraków czerwonych 2 marchewki Pół selera Pół pora lub cebula Korzeń pietruszki Kilka ząbków czosnku Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek Sól i pieprz Ocet Przygotowanie: Obieramy włoszczyznę, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy. Gdy warzywa...

Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy
Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...
Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem. Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem… Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach. Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi! Składniki: 20 dag ryżu 2 filety z kurczaka Mała czerwona papryka Mała cebula Kilka ząbków czosnku 10 dag zielonego groszku Łyżeczka przyprawy curry Papryka słodka i ostra w proszku Olej rzepakowy Natka pietruszki Przygotowanie: Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry....

Danie jednorękawowe
dża/gotujmy.pl
Newsy
Wciąż czujecie się przejedzeni po świętach? W takim razie zróbcie ten lekki obiad z rękawa
Ryby w panierce, smażone pierogi, tłuste śledzie i bigosy – święta mogą dać naszemu żołądkowi w kość. Czas na lekkie i dietetyczne jedzenie.

Właśnie tak powinna prezentować się teraz wasza dieta. Jeżeli nie macie cierpliwości do detoksów i innego oczyszczania organizmu po wielkiej wyżerce, jaką były długie święta Bożego Narodzenia, warto przynajmniej odstawić na bok potrawy smażone. Dobrze byłoby także unikać przez jakiś czas tłustego jedzenia. Co w takim razie przygotowywać sobie i swojej całej rodzinie na obiad? Służymy radą. Dzisiaj polecamy wam przepis na mięso i warzywa pieczone razem w rękawie. Co takiego? Tak, wrzućcie do rękawa do pieczenia mięsa marchewkę i ziemniaki – będą mięciutkie  i niezwykle smaczne! Oprócz tego nie zapomnijcie o jednej przyprawie. Będzie nią w tym przepisie rozmaryn, najlepiej świeży. Gałązki tej aromatycznej rośliny nadadzą naszemu mięsu i warzywom niepowtarzalny aromat. Przepis na mięso i warzywa z rękawa Składniki Kawałek szynki wieprzowej, ok. 40 dag Majeranek suszony Sól i pieprz Cebula 2-3 ząbki czosnku Ok. 1 kg ziemniaków 3 spore marchewki Papryczka chilii lub zwykła papryka czerwona Tymianek suszony 1 łyżeczka oleju Gałązka świeżego rozmarynu Przygotowanie Mięso myjemy, następnie osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem w proszku. Wkładamy przygotowane mięso do rękawa piekarskiego. Cebulę kroimy w piórka, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, ziemniaki obieramy i kroimy w małe kawałki. Podobnie postępujemy z marchwią i papryką. Doprawiamy warzywa do smaku, polewamy niewielką ilością oleju. Zamykamy wszystko w rękawie do pieczenia, na koniec wkładamy do środka gałązkę rozmarynu. Zamykamy rękaw, ale robimy w nim niewielki otwór. Pieczemy ok. godzinę w dobrze rozgrzanym piekarniku (200 st. C). Źródło: gotujmy.pl

barszcz ukraiński przepis
AdobeStock
Przepisy
Fantastyczny przepis na barszcz ukraiński! Dodaj ten jeden składnik
Jesień to idealny czas na sycące i rozgrzewające zupy - takie, jak barszcz ukraiński! To pyszne danie nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, a jego smak wynagradza godziny spędzone w kuchni!

Jesień i zima to najlepszy czas na gotowanie zup. Ciepłe posiłki rozgrzewają i wzmacniają odporność! Dziś mamy dla was wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński – jest nie tylko nieprawdopodobnie smaczny, ale i bardzo sycący! Barszcz ukraiński w Polsce Już po samej nazwie możemy się domyślać, że ojczyzną tego dania jest Ukraina. Rzeczywiście, to właśnie u naszych wschodnich sąsiadów rozwinęła się tradycja gotowania treściwej zupy bazującej na burakach. Co ciekawe, na samym początku nie gotowano jej z buraków, a liści barszczu zwyczajnego. I do tego kiszonych! To właśnie tej roślinie barszcz zawdzięcza swoją nazwę. Z czasem, gdy rozpowszechniła się uprawa buraków, do zupy zaczęto dodawać ciemnoczerwone bulwy. Na Ukrainie istnieje aż 40 (!) sposobów przygotowania tego dania. Polski barszcz ukraiński oczywiście nieco różni się od pierwowzoru. W przeciwieństwie do naszych sąsiadów, my dodajemy do barszczu białą fasolę i grzyby. Przepis na barszcz ukraiński Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, przygotujcie: 600 g buraków 100 g suchej białej fasoli 2 pomidory 1 duży ziemniak 4 liście kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 łyżki koncentratu barszczu 1 łyżka masła 100 ml śmietanki 22% cukier, sól, pieprz   Z wymienionych składników przygotujecie 6 porcji barszczu. Czas przygotowania wynosi niecałe dwie godziny, ale pamiętajcie o tym, że biała fasola musi się wcześniej namoczyć przez 8 godzin! Przygotowanie Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 8 godz., odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy godzinę, odcedzamy i odstawiamy. Buraki płuczemy, obieramy, kroimy w zapałkę, zalewamy 750 ml wody, solimy i gotujemy godzinę....