Pieczony kurczak, panierowane piersi lub schabowe nadal znajdują się w repertuarze ulubionych weekendowych obiadów Polaków. Te tradycyjne, sycące, a jednocześnie proste w przyrządzeniu dania doczekały się już setek wersji i modyfikacji. Jeśli jednak zabieramy się już za gotowanie tego typu obiadu, warto przygotować nieco więcej jedzenia. Z resztek można przyrządzić naprawdę świetne dania, które zaskoczą i zachwycą całą rodzinę.
Gotowanie z resztek
Przygotowywanie dań z resztek z poprzedniego dnia zapobiega marnowaniu jedzenia. Często też znacząco przyspiesza gotowanie, co jest wyjątkowo użyteczne w tygodniu. Kiedy „baza” dania jest już gotowa, przyrządzenie obiadu odbywa się błyskawicznie. Warto więc ugotować nieco więcej w dniu, w którym mamy na to czas, np. w weekend. Jeśli następne dni będą zapracowane, w lodówce będą już czekać składniki na 30-minutowy obiad! Takie danie z łatwością wykona także osoba zastępująca cię w kuchni, kiedy nie masz czasu gotować, np. nastoletnie dziecko lub mąż – nawet jeśli są początkującymi lub mało wprawionymi kucharzami.
Przepis na poniedziałkową potrawkę z kurczaka
Składniki:
- 2 ugotowane udka z kurczaka lub piersi
- 4-5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
- ziele angielski
- liść laurowy
- papryka w proszku (ostra i słodka)
Przygotowanie
- Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Kiedy przestygną obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pozostałe warzywa obieramy, dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę oraz pora kroimy w krążki.
- Do garnka wlewamy olej. Dodajemy warzywa oprócz ziemniaków, ziele oraz liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Warzywa możemy podlać odrobiną wody.
- Dokładamy ziemniaki i pokrojone w mniejsze kawałki mięso. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki.
- Podajemy z ulubioną surówką.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj też: