Jeśli macie w lodówce resztkę rosołu i nie wiecie co z nim zrobić, koniecznie wykorzystajcie go do przyrządzenia tej przepysznej zupy. Potrawa zasmakuje nie tylko fanom kulinarnych, serowych wariacji. Wasza rodzina będzie nią zachwycona! Przepis jest banalnie prosty.

Całość wieńczy oczywiście mięsna wkładka w postaci klopsików. Jeśli przyrządzicie tego typu danie, możecie śmiało odpuścić sobie rozmyślanie na temat drugiego dania. Cała rodzina nasyci się taką zupą bez problemu!

Przepis na zupę serową z klopsikami

Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego z indyka
  • 1 litr bulionu
  • 1 por
  • 1 jajko
  • 4 serki topione
  • 100 gramów ulubionego sera żółtego w kostce
  • 100 ml śmietany 12 proc.
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Oliwa lub olej do smażenia
  • Przyprawy: pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niego jajko, bułkę tartą, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
  2. Z tak przygotowanego mięsa uformujcie niewielkie kulki (tak żeby mieściły się na łyżce do zupy).
  3. Na rozgrzanej patelni umieśćcie oliwę lub olej, a następnie kuleczki uformowane z mięsa. Smażcie z każdej ze stron, aż do uzyskania złotego koloru.
  4. W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion i dodajcie do niego przesmażone klopsy. Całość gotujcie przez ok. 7 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie z rosołu klopsy, a do wywaru dodajcie serki topione i dokładnie wymieszajcie zupę.
  5. Pora pokrójcie w plasterki lub półplasterki, a następnie przesmażcie na oleju lub oliwie. Tak przygotowane umieśćcie w wywarze wraz z startym, żółtym serem. Całość zagotujcie.
  6. Na koniec zdejmijcie garnek z ognia i dodajcie do zupy śmietanę. Całość wymieszajcie i podawajcie wraz z klopsikami.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: