Zróbcie na śniadanie ten wiosenny omlet z warzywami i twarożkiem. To świetny pomysł na zdrowe śniadanie z wiosennych składników.

Wiosna i wczesne lato to czas, w którym pojawiają się w sklepach świeże warzywa i owoce. Warto jeść ich wtedy jak najwięcej. Większość Polaków dalej ma problem z jedzeniem warzyw. Wiele osób nie spożywa nawet minimalnej ilości określnej przez Światową Organizację Zdrowia jako 400 g dziennie.

Kupując nowalijki musicie bardzo uważać na to, żeby były właściwie przechowywane. Jeśli będą zamknięte w folii, mogą wytworzyć się w nich szkodliwe azotyny.

Przepis na wiosenny omlet idealny na śniadanie

Zróbcie omlet z tego przepisu. Jest puszysty i bardzo smaczny. Prezentuje się też przepięknie.

Zobacz także:

Składniki na wiosenny omlet

  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 15 g startego parmezanu
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Masło do smażenia
  • 200 gram białego sera
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku do sera + szczypiorek do posypania omletów
  • Śmietanka
  • Sól, pieprz do smaku
  • 7 rzodkiewek

Przygotowanie wiosennego omletu

  1. Połowę białek ubijcie na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
  2. 2 jajka, 2 żółtka, ser, śmietankę, część szczypiorku i przyprawy połączcie razem widelcem.
  3. Dodajcie do tych składników ubite wcześniej białka.
  4. Delikatnie wymieszajcie za pomocą łyżki.
  5. Na patelni rozgrzejcie masło. Wylejcie na patelnie porcję ciasta.
  6. Smażcie omlety na patelni z dwóch stron. Z porcji wychodzą dwa placki.
  7. Rzodkiewkę pokrójcie na plasterki. Obsmażcie je na maśle z wszystkich stron 3-4 minuty.
  8. Do miski włóżcie ser biały. Dodajcie do niego śmietankę, sól, pieprz świeżo zmielony i szczypiorek.
  9. Wymieszajcie składniki twarożku. Wyłóżcie go na środek każdego omleta i zawińcie lekko.
  10. Omlety podawajcie z twarożkiem, obsmażoną na maśle rzodkiewką i udekorowane szczypiorkiem.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: