Zróbcie na śniadanie ten wiosenny omlet z warzywami i twarożkiem. To świetny pomysł na zdrowe śniadanie z wiosennych składników.
Wiosna i wczesne lato to czas, w którym pojawiają się w sklepach świeże warzywa i owoce. Warto jeść ich wtedy jak najwięcej. Większość Polaków dalej ma problem z jedzeniem warzyw. Wiele osób nie spożywa nawet minimalnej ilości określnej przez Światową Organizację Zdrowia jako 400 g dziennie.
Kupując nowalijki musicie bardzo uważać na to, żeby były właściwie przechowywane. Jeśli będą zamknięte w folii, mogą wytworzyć się w nich szkodliwe azotyny.
Przepis na wiosenny omlet idealny na śniadanie
Zróbcie omlet z tego przepisu. Jest puszysty i bardzo smaczny. Prezentuje się też przepięknie.
Zobacz także:
Składniki na wiosenny omlet
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 15 g startego parmezanu
- Sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- Masło do smażenia
- 200 gram białego sera
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku do sera + szczypiorek do posypania omletów
- Śmietanka
- Sól, pieprz do smaku
- 7 rzodkiewek
Przygotowanie wiosennego omletu
- Połowę białek ubijcie na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
- 2 jajka, 2 żółtka, ser, śmietankę, część szczypiorku i przyprawy połączcie razem widelcem.
- Dodajcie do tych składników ubite wcześniej białka.
- Delikatnie wymieszajcie za pomocą łyżki.
- Na patelni rozgrzejcie masło. Wylejcie na patelnie porcję ciasta.
- Smażcie omlety na patelni z dwóch stron. Z porcji wychodzą dwa placki.
- Rzodkiewkę pokrójcie na plasterki. Obsmażcie je na maśle z wszystkich stron 3-4 minuty.
- Do miski włóżcie ser biały. Dodajcie do niego śmietankę, sól, pieprz świeżo zmielony i szczypiorek.
- Wymieszajcie składniki twarożku. Wyłóżcie go na środek każdego omleta i zawińcie lekko.
- Omlety podawajcie z twarożkiem, obsmażoną na maśle rzodkiewką i udekorowane szczypiorkiem.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: