Świetny pomysł na wykorzystanie młodych warzyw. Zróbcie ten wiosenny omlet na śniadanie
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy

Świetny pomysł na wykorzystanie młodych warzyw. Zróbcie ten wiosenny omlet na śniadanie

Mamy super pomysł na wiosenne śniadanie. Ten omlet z nowalijkami doskonale smakuje i jest bardzo zdrowy.

Zróbcie na śniadanie ten wiosenny omlet z warzywami i twarożkiem. To świetny pomysł na zdrowe śniadanie z wiosennych składników.

Wiosna i wczesne lato to czas, w którym pojawiają się w sklepach świeże warzywa i owoce. Warto jeść ich wtedy jak najwięcej. Większość Polaków dalej ma problem z jedzeniem warzyw. Wiele osób nie spożywa nawet minimalnej ilości określnej przez Światową Organizację Zdrowia jako 400 g dziennie.

Kupując nowalijki musicie bardzo uważać na to, żeby były właściwie przechowywane. Jeśli będą zamknięte w folii, mogą wytworzyć się w nich szkodliwe azotyny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wiosenny omlet idealny na śniadanie

Zróbcie omlet z tego przepisu. Jest puszysty i bardzo smaczny. Prezentuje się też przepięknie.

Składniki na wiosenny omlet

  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 15 g startego parmezanu
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Masło do smażenia
  • 200 gram białego sera
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku do sera + szczypiorek do posypania omletów
  • Śmietanka
  • Sól, pieprz do smaku
  • 7 rzodkiewek
Zobacz także
Przepis na omleta z zupką chińską

Pyszny i prosty w wykonaniu omlet z zupki chińskiej. Słyszeliście o takim sposobie jej wykorzystania?

Banalny trik na przewrócenie omletu na patelni. Tak robią najlepsi szefowie kuchni

Banalny trik na przewrócenie omletu na patelni. Już nigdy wam się nie porwie na kawałki

Przygotowanie wiosennego omletu

  1. Połowę białek ubijcie na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
  2. 2 jajka, 2 żółtka, ser, śmietankę, część szczypiorku i przyprawy połączcie razem widelcem.
  3. Dodajcie do tych składników ubite wcześniej białka.
  4. Delikatnie wymieszajcie za pomocą łyżki.
  5. Na patelni rozgrzejcie masło. Wylejcie na patelnie porcję ciasta.
  6. Smażcie omlety na patelni z dwóch stron. Z porcji wychodzą dwa placki.
  7. Rzodkiewkę pokrójcie na plasterki. Obsmażcie je na maśle z wszystkich stron 3-4 minuty.
  8. Do miski włóżcie ser biały. Dodajcie do niego śmietankę, sól, pieprz świeżo zmielony i szczypiorek.
  9. Wymieszajcie składniki twarożku. Wyłóżcie go na środek każdego omleta i zawińcie lekko.
  10. Omlety podawajcie z twarożkiem, obsmażoną na maśle rzodkiewką i udekorowane szczypiorkiem.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Jeżeli znudziła się wam już klasyczna jajecznica na maśle, spróbujcie tej z poniższego przepisu – z dodatkiem kiełbasy i sera smakuje obłędnie, a do tego jak pachnie!

Miłośnikom ostrych smaków na pewno zasmakuje jajecznica usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem. Danie jest przepyszne i tak pachnie, że aż ślinka cieknie! Dodajcie do tej jajecznicy pomidora, posypcie świeżym szczypiorkiem i zjedzcie prosto z patelni – wtedy jest najsmaczniejsza! Wypróbujcie prosty przepis na jajecznicę z kiełbasą chorizo i serem autorstwa użytkownika portalu Gotujmy.pl Jajecznica – pomysł na zdrowe śniadanie Smażone jajka to jeden z najzdrowszych pomysłów na śniadanie . W jajecznicy jest wszystko, czego potrzeba waszemu organizmowi – jajka dostarczą wam białek i witamin, a masło zdrowych tłuszczów. Natomiast kromka razowego chleba zapewni odpowiednią dawkę węglowodanów. By jajecznica była jak najsmaczniejsza, używajcie do niej najlepiej jajek z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ważne też, by nie przesadzać z ilością tłuszczu, na której smażycie jajka – niewielka łyżeczka masła powinna wystarczyć na dwa średnie jajka. Przepis na jajecznicę z serem i kiełbasą chorizo Do przygotowania smacznej jajecznicy w hiszpańskim stylu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 plastrów kiełbasy chorizo 2 łyżki startego sera manchego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 pomidor 5 jaj 1 łyżeczka oliwy Sól Pieprz Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, roztrzepcie widelcem i doprawcie solą oraz pieprzem. Plasterki kiełbasy pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej mięso. Gdy kiełbasa już się zarumieni, a tłuszcz się wytopi, dodajcie do niej obranego ze skórki pomidora ( sprawdźcie tutaj, jak sparzyć i obrać pomidory ) i smażcie kilka minut. Wsypcie 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wlejcie jajka i posypcie je 2 łyżkami startego sera...

Jajka faszerowane smażone
Adobe Stock
Newsy
Jajka smażone w skorupkach. Ten przepis jest znany od lat
Też przygotowujecie je na Wielkanoc w ten sposób? Jeśli nie, musicie poznać ten przepis!

Jajka bezsprzecznie królują na stołach w trakcie Wielkanocy. Przygotowujecie je pewne na twardo, dodajcie do żurku, robicie faszerowane jajka. To znane wszystkim potrawy i odsłony jajek, którymi nie zaskoczycie swoich gości, ale na pewno ich zadowolicie. Jeśli macie ochotę na przygotowanie czegoś innowacyjnego, zróbcie ten przepis. Może wasze babcie tez go znały, bo jest przygotowywany od lat, ale wciąż mało popularny! To jajka faszerowane w skorupkach. Jajka faszerowane w skorupkach – przepis Składniki na jajka faszerowane, smażone w skorupkach 8 jajek 200 g pieczarek ¼ sera camembert Pęczek posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Sól Biały pieprz Masło klarowane Kilka łyżek bułki tartej do panierowania Przygotowanie jajek smażonych Jajka ugotujcie na twardo. Przekrójcie skorupki jajek bardzo ostrym nożem na pół. Uważajcie, żeby nie uszkodzić skorupki. To najtrudniejsza część w tym przepisie! Wyjmijcie z każdej połówki jajka jego zawartość. Róbcie to bardzo delikatnie, żeby skorupka była cała i mogła posłużyć do nafaszerowania. Wykorzystajcie w tym celu łyżeczkę. Pieczarki umyjcie i posiekajcie drobno w małą kostkę. Podsmażcie pieczarki na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą miękkie. Pokrójcie na małe kostki farsz jajeczny. Wymieszajcie z pieczarkami.  Dodajcie do farszu siekany szczypiorek i pokrojony w małe kosteczki ser camembert. Dodajcie majonez, przyprawcie solą i pieprzem i delikatnie wszystko wymieszajcie. Każdą skorupkę nafaszerujcie powstałym farszem.  Wierzch jajka przyłóżcie do rozsypanej bułki tartej, by dużo bułki przykleiło się do farszu. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego.  Wyłóżcie jajka farszem (bułką tartą) do dołu i smażcie ok....

Medaliony drobiowe z pieczarkami w panierce. Pyszny i prosty przepis na tani obiad
Martyna12/gotujmy.pl
Newsy
Medaliony drobiowe z pieczarkami w panierce. Pyszny i prosty przepis na tani obiad
Delikatne medaliony drobiowe z farszem to wspaniały pomysł na szybki i prosty obiad. Wypróbujcie sami!

Jeśli szukacie inspiracji na smaczny i prosty obiad, to spróbujcie faszerowanych medalionów z indyka! Są bardzo delikatne, a farsz z pieczarek, cebuli i sera żółtego nadaje im charakteru. Panierka z dodatkiem sezamu sprawia, że mają przyjemny, lekko orzechowy smak. Przygotowanie medalionów jest szybkie, bardzo proste, a składniki tanie i łatwo dostępne. Polecamy wam przepis jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl! Przepis na medaliony drobiowe z pieczarkami Do przygotowania tych soczystych medalionów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Kilogram mięsa mielonego z fileta z indyka 2 kajzerki Mleko 1 jajko Masło klarowane Sól Pieprz Farsz: Kilogram pieczarek 250 g żółtego sera 2 cebule 2 łyżki klarowanego masła Sól Pieprz Panierka: Szklanka nasion sezamu Szklanka bułki tartej Przygotowanie: Namoczcie kajzerki w mleku. Obierzcie cebulę, a pieczarki dokładnie umyjcie. Pokrójcie wszystko bardzo drobno. Rozgrzejcie na patelni porcję masła klarowanego i wrzućcie cebulę. Gdy się zeszkli, dodajcie pieczarki i duście tak długo, aż odparuje z nich woda. Doprawcie solą i pieprzem. Zetrzyjcie żółty ser i wsypcie na patelnię. Wymieszajcie. Włóżcie do dużej miski mięso mielone, dodajcie do niego namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki. Wbijcie jedno jajko, dodajcie sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszajcie i wyróbcie na jednolitą masę do połączenia składników. Z mięsa formujcie kulki. Każdą rozpłaszczcie na dłoni i na środek połóżcie porcję farszu. Sklejcie brzegi i spłaszczcie w kształt medalionu. Do miski wsypcie po szklance bułki tartej i sezamu. Wymieszajcie. Każdy medalion obtoczcie w panierce z bułki i sezamu. Na...

Robert Makłowicz robi pyszny letni obiad. Do pyr z gzikiem dodaje nieoczywisty produkt. To jadalne? SEO: Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad
AdobeStock
Newsy
Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad
Robert Makłowicz robi pyszny letni obiad. Do pyr z gzikiem dodaje nieoczywisty produkt. To jadalne?

Robert Makłowicz to jeden z bardziej poważanych polskich kucharzy. Kochają go młodzi i starsi. Makłowicz niejednokrotnie zaskakuje swoim poczuciem humoru, śmiałością i niebanalnymi historiami ze świata, w które wplata też kulinaria. Kocha kuchnie świata, ale ma ogrom szacunku także do polskich tradycji. Tym razem przestawił swoją wersję tradycyjnego gzika. Zaskakuje jeden dodatek. Przepis na gzika z pyrami od Roberta Makłowicza Robert Makłowicz umieścił ostatnio na swojej stronie przepis na idealny letni obiad , albo zakąskę. Proponuje przygotowanie gzika z ziemniakami . Robert podpowiada jak przyprawić twarożek , żeby wydobyć z niego najlepszy smak. Składniki na gzika Kilogram ziemniaków Łyżeczka masła Sól 500 g twarogu Kilka rzodkiewek 3 łyżki oleju np. oleju rydzowego 4 łyżki słodkiej śmietanki Pęczek szczypiorku Przyprawy do gzika: Szałwia Tymianek Cząber Koper i koperek do gotowania ziemniaków Kwiaty rukoli Przygotowanie gzika z pyrami Roberta Makłowicza Umyjcie ziemniaki. Ziemniaki w mundurkach włóżcie do gorącej wody. Dodajcie do wody sól, masło i koper Szczypior posiekajcie, rzodkiewkę zetrzyjcie na tarce lub posikajcie bardzo drobno. Ser wymieszajcie ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Wlejcie do sera śmietankę, olej i wymieszajcie. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki twarożku i doprawcie go solą i pieprzem. Do twarożku dodajcie też świeże lub suszone zioła: szałwię, tymianek i cząber w dowolnych proporcjach. Ziemniaki odcedźcie. Przekrójcie ziemniaki na ćwiartki lub połówki. Zaserwujcie ziemniaki z przygotowanym twarożkiem (gzikiem). Udekorujcie potrawę kwiatami rukoli, jak radzi Robert Makłowicz. Jeśli ich nie macie, możecie wykorzystać kwiaty szczypiorku lub pominąć ten krok....