kotlety po mazursku
Gotujmy.pl
Newsy

Super przepis na rozpływające się w ustach kotlety po mazursku. Podajcie je z tym farszem a nikt im się nie oprze

Co powiecie na dania rodem z mazurskiej kuchni? Te smaczne i kolorowe roladki z farszem z jajek i szynki, świetnie się sprawdzą jako danie główne na rodzinny niedzielny obiad. Ich przygotowanie jest banalne a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Zainteresowani? Czytajcie dalej!

Szukacie ciekawego przepisu na pyszny, niedzielny obiad? Przygotujcie te oto smakowite kotlety po mazursku. Kotlety po mazursku to nic innego jak schabowe roladki z obłędnie smacznym farszem z szynki, żółtego sera i ugotowanych na twardo jajek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety po mazursku

Kotlety po mazursku to miła "odskocznia" od oklepanych już schabowych i mielonych. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania, to dobrej jakości schab, kilka plastrów szynki konserwowej, ugotowane na twardo jajka, odrobina żółtego sera oraz przyprawy – sól, pieprz oraz świeży koperek.

Kotlety po mazursku to świetna propozycja na obiad dla rodziny oraz na uroczyste przyjęcie ze znajomymi. Zróbcie je a jesteśmy przekonani, że wasi domownicy zjedzą je w kilka chwil a goście na pewno zapytają o przepis.

Jeżeli nie jedliście jeszcze schabowego mięsa z takim nadzieniem, to najwyższa pora je przygotować. Danie jest pyszne i tak piękne, że aż można je jeść oczami. Jak je zrobić? Czytajcie dalej!

Składniki:

  • Kilogram schabu wieprzowego
  • Sól i pieprz do smaku

Farsz:

  • 30 dag szynki konserwowej
  • 3 jajka
  • Pęczek koperku
  • 10 dag żółtego sera
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki keczupu

Panierka:

  • 3 jajka
  • Bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.
  2. Mięso rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Jajka gotujemy na twardo, ostudzimy, obieramy ze skorupek i drobno siekamy.
  4. Szynkę kroimy w drobną kostkę.
  5. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
  6. Siekamy drobno świeży koperek.
  7. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. W środku schabu układamy farsz i zawijamy mięso w roladkę.
  9. Każdą z nich panierujemy najpierw w jajku a potem w bułce tartej.
  10. Roladki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

Smacznego!

roladki drobiowe
Gotujmy.pl
Newsy
Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz. Te doskonałe roladki drobiowe podbiją wasze kubki smakowe
Nie masz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Nie chcesz po raz kolejny przygotowywać oklepanych już schabowych i mielonych? Kup pierś z kurczaka i zrób z niej przepyszne roladki drobiowe z ogórkiem, wędzonym boczkiem i cebulą.

Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Roladki z naszego przepisu są doskonałą propozycją na szybki i prosty obiad. Są tak dobre, że na pewno nie poprzestaniecie na zjedzeniu jednej sztuki. Dodatkowym walorem roladek jest ich bogate wnętrze, które skrywa w sobie doskonałą kompozycję wędzonego boczku, kiszonego ogórka, żółtego sera i cebulki. To danie będzie prawdziwym wybawieniem, gdy będziesz chciała ugotować swoim bliskim coś oryginalnego a jednocześnie pysznego i łatwego w przygotowaniu. Potrzebne składniki: 1 kg piersi z kurczaka 2 ogórki kiszone, 4 plastry wędzonego boczku 1 średnia cebula 3 plastry żółtego sera łyżeczka słodkiej papryki 1 szklanka bułki tartej pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry i rozbijamy je tłuczkiem bardzo cienko, ale nie za cienko, żeby ich nie przerwać. Mięso obsypujemy solą i pieprzem. Na brzegu każdego plastra układamy kawałeczek boczku, słupek żółtego sera i kawałek ogórka kiszonego. Drobno siekamy cebulę i posypujemy nią mięso, po czym zawijamy w roladki. Rozbijamy jajka i mieszamy je z łyżeczką słodkiej papryki. Każdą roladkę moczymy w jajkach a następnie panierujemy w bułce tartej. Zwijki smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl

Kotlety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny/gotujmy.pl
Newsy
Tak dobrych kotletów z kurczaka nie jedliście. Tylko 3 składniki, a ile smaku
Pierś z kurczaka to smaczne mięso, ale szybko może zacząć się nam nudzić. Z naszym przepisem na kotlety odkryjecie je na nowo!

Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze. Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu. Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego Składniki: 25 dag fileta z piersi kurczaka 15 dag świeżych pieczarek 5-10 dag żółtego sera w kawałku cebula ząbek czosnku 2 jajka łyżka mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do kurczaka natka pietruszki sól i pieprz olej Przygotowanie: Mięso kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno. Mieszamy całość dokładnie. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.

Kotlety w cieście
gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Newsy
Znakomicie soczyste kotlety schabowe w cieście. Dodajcie 1 sekretny składnik. Ten smak uzależnia
Dań ze schabu jest mnóstwo! Każde z nich nadaje się zarówno na co dzień, jak i na uroczystość rodzinną, święta czy imprezę. Zaskocz swoich gości pysznym schabem w cieście.

Schab to jedne z najczęściej wykorzystywanych mięs w polskiej kuchni. To z niego przygotowuje się tradycyjne kotlety schabowe, roladki czy pieczeń ze śliwką. Możliwości wykorzystania tego kawałka mięsa jest wiele. Delikatny, a zarazem soczysty schab w cieście, idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań. Do masy przed smażeniem dodaj sekretny składnik, jakim jest ser żółty, a z pewnością zaskoczycie swoich gości! Ten dodatek sprawi, że przygotowane kotlety będą niezwykle delikatne i aromatyczne.  Pyszne kotlety schabowe w cieście Składniki na 2 porcje: 2 plastry schabu 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju garść startego sera żółtego sól pieprz Wykonanie: Na początku opłuczcie i dobrze osuszcie mięso.  Następnie delikatnie rozbijcie plastry schabu tłuczkiem z obu stron na cienkie kotlety. Przyprawcie je solą i pieprzem. Na patelnię wlejcie olej, zacznijcie go rozgrzewać na ogniu. W momencie, kiedy mięso odpoczywa, przygotujcie ciasto. Do miski wbijcie dwa jajka i je roztrzepcie. Dodajcie do nich starty żółty ser, mąkę, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszajcie do momentu powstania gęstej, jednolitej masy.        Przygotowane kotlety wkładajcie po kolei do miski z ciastem. Dokładnie je obtoczcie w masie, a następnie przełóżcie plastry schabu na rozgrzany tłuszcz. Kotlety należy smażyć z obu stron na złoty kolor. Ciasto powinno być lekko podpieczone. Zbyt długie smażenie może spowodować, iż panierka będzie gorzka. Gotowy schab przełóżcie na przygotowany wcześniej ręcznik papierowy, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane kotlety, idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Smacznego!     

Masło w Biedronce tylko za 4,99 zł za kostkę. Do tego karkówka o 50% taniej i darmowe soki
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Masło w Biedronce jeszcze tańsze, teraz tylko 4,75 zł za kostkę. Jest haczyk, ale i tak skorzystacie
W tym tygodniu wpadnijcie do Biedronki po zapas masła, a przy okazji zatrzymajcie się przy lodówce z szynkami. Konserwową, w opakowaniu 200 g dostaniecie za 2,95 zł.

Przeglądając gazetki dyskontów można zauważyć, że sklepy ścigają się na obniżki cen masła. W zeszłym tygodniu Biedronka sprzedawała je po 4,99 zł, Lidl także zaproponował taką mniej niż 5 zł za kostkę, a dziś Biedronka zeszła z ceną do 4,75 zł. Co będzie dalej? Miejmy nadzieję, że tendencja spadkowa zostanie utrzymana. Masło w Biedronce po 4,75 zł, ale jest haczyk Kostka masła Mleczna Dolina 200 g, kosztuje teraz w sieci Biedronka 4,75 zł. Są 2 warunki i 1 limit: Musicie posiadać kartę „Moja Biedronka” Cena obowiązuje przy zakupie 3 kostek Dzienny limit to 3 opakowania Jeśli zależy wam na kupieniu większej ilości, sztuki ponad limit sprzedawane są w cenie regularnej tj. 5,99 zł za kostkę. Oferta ważna jest przez cały tydzień, od poniedziałku 24 stycznia do niedzieli 30 stycznia. Wędliny „Kraina Wędlin” w tym tygodniu 50 proc. taniej Szynkę konserwową „Kraina Wędlin” w opakowaniu 200 g, możecie kupić za jedyne 2,95 zł. Warunki są podobne jak w przypadku masła, tj. cena obowiązuje przy zakupie 3 sztuk i aby otrzymać wędliny w takiej cenie, musicie być posiadaczami karty „Moja Biedronka”. Dzienny limit wędlin cenie promocyjnej to 6 sztuk. Jeśli planujecie przyjęcia czy większe spotkania rodzinne, przemyślcie przygotowanie przekąsek z dodatkiem szynki konserwowej. Te dania można przygotować szybko, są smaczne, a przy takich cenach szynki konserwowej z Biedronki, przystawki będą także tanie. Podajemy kilka inspiracji na wykorzystanie szynki konserwowej w plasterkach: Sałatka szefa. Plastry szynki i sera żółtego pokrójcie w cienkie, dodajcie majonez, drobno pokrojonego ogórka konserwowego i dużo zieleniny np. natki pietruszki Roladki z szynki konserwowej z kremowym serkiem, ogórkami konserwowymi, paprykę konserwową i pieczarkami....