Szukacie ciekawego przepisu na pyszny, niedzielny obiad? Przygotujcie te oto smakowite kotlety po mazursku. Kotlety po mazursku to nic innego jak schabowe roladki z obłędnie smacznym farszem z szynki, żółtego sera i ugotowanych na twardo jajek.

Kotlety po mazursku

Kotlety po mazursku to miła "odskocznia" od oklepanych już schabowych i mielonych. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania, to dobrej jakości schab, kilka plastrów szynki konserwowej, ugotowane na twardo jajka, odrobina żółtego sera oraz przyprawy – sól, pieprz oraz świeży koperek.

Kotlety po mazursku to świetna propozycja na obiad dla rodziny oraz na uroczyste przyjęcie ze znajomymi. Zróbcie je a jesteśmy przekonani, że wasi domownicy zjedzą je w kilka chwil a goście na pewno zapytają o przepis.

Jeżeli nie jedliście jeszcze schabowego mięsa z takim nadzieniem, to najwyższa pora je przygotować. Danie jest pyszne i tak piękne, że aż można je jeść oczami. Jak je zrobić? Czytajcie dalej!

Zobacz także:

Składniki:

  • Kilogram schabu wieprzowego
  • Sól i pieprz do smaku

Farsz:

  • 30 dag szynki konserwowej
  • 3 jajka
  • Pęczek koperku
  • 10 dag żółtego sera
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki keczupu

Panierka:

  • 3 jajka
  • Bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.
  2. Mięso rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Jajka gotujemy na twardo, ostudzimy, obieramy ze skorupek i drobno siekamy.
  4. Szynkę kroimy w drobną kostkę.
  5. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
  6. Siekamy drobno świeży koperek.
  7. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. W środku schabu układamy farsz i zawijamy mięso w roladkę.
  9. Każdą z nich panierujemy najpierw w jajku a potem w bułce tartej.
  10. Roladki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

Smacznego!