Szukacie ciekawego przepisu na pyszny, niedzielny obiad? Przygotujcie te oto smakowite kotlety po mazursku. Kotlety po mazursku to nic innego jak schabowe roladki z obłędnie smacznym farszem z szynki, żółtego sera i ugotowanych na twardo jajek.
Kotlety po mazursku
Kotlety po mazursku to miła "odskocznia" od oklepanych już schabowych i mielonych. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania, to dobrej jakości schab, kilka plastrów szynki konserwowej, ugotowane na twardo jajka, odrobina żółtego sera oraz przyprawy – sól, pieprz oraz świeży koperek.
Kotlety po mazursku to świetna propozycja na obiad dla rodziny oraz na uroczyste przyjęcie ze znajomymi. Zróbcie je a jesteśmy przekonani, że wasi domownicy zjedzą je w kilka chwil a goście na pewno zapytają o przepis.
Jeżeli nie jedliście jeszcze schabowego mięsa z takim nadzieniem, to najwyższa pora je przygotować. Danie jest pyszne i tak piękne, że aż można je jeść oczami. Jak je zrobić? Czytajcie dalej!
Zobacz także:
Składniki:
- Kilogram schabu wieprzowego
- Sól i pieprz do smaku
Farsz:
- 30 dag szynki konserwowej
- 3 jajka
- Pęczek koperku
- 10 dag żółtego sera
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki keczupu
Panierka:
- 3 jajka
- Bułka tarta
Przygotowanie:
- Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.
- Mięso rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Jajka gotujemy na twardo, ostudzimy, obieramy ze skorupek i drobno siekamy.
- Szynkę kroimy w drobną kostkę.
- Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
- Siekamy drobno świeży koperek.
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- W środku schabu układamy farsz i zawijamy mięso w roladkę.
- Każdą z nich panierujemy najpierw w jajku a potem w bułce tartej.
- Roladki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.
Smacznego!