Stworzył mapę restauracji dla zaszczepionych. Naraził się na atak antyszczepionkowców…
AdobeStock
Newsy

Stworzył mapę restauracji dla zaszczepionych. Naraził się na atak antyszczepionkowców…

Pewien warszawski informatyk stworzył specjalną mapę restauracji dla osób zaszczepionych. Jego projekt spotkał się jednak z ogromnym atakiem ze strony antyszczepionkowców i mężczyzna musiał go zamknąć.

Informatyk Filip Tepper postanowił stworzyć w dobrej wierze mapę restauracji, w których wymagany jest certyfikat zaszczepienia, dzięki której ludzie mogliby bezpiecznie spożywać posiłki. Jego pomysł skończył się jednak fiaskiem, ponieważ został wykorzystany przez antyszczepionkowców:

- Chciałem wiedzieć, gdzie będę mógł usiąść i zjeść posiłek, napić się drinka w poczuciu większego bezpieczeństwa. Stwierdziłem, że ta wiedza może przydać się też innym, stąd pomysł na stronę internetową – powiedział Tepper w rozmowie z „Gazetą Wyborczą”.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ostra reakcja środowisk antyszczepionkowych

Pomysł niestety spotkał się z wielkim sprzeciwem tak zwanych antyszczepionkowców, którzy zaczęli wchodzić na stronę zpaszportem.pl, aby wykorzystywać udostępnione na niej dane do tego, by zemścić się na restauracjach, które „segregują" klientów na zaszczepionych i niezaszczepionych. 

- Musiałem ją zawiesić w wyniku dość natrętnych działań użytkowników wykop.pl. Osoby zaprzeczające istnieniu pandemii stwierdziły, że karą za wymaganie zaświadczeń o szczepieniach będzie masowe wystawianie restauracjom 1 gwiazdki w opiniach Google. Moja mapa dała im platformę do tego, żeby zrobić to jeszcze łatwiej i jeszcze szybciej. Nie chcę im dawać tej satysfakcji – powiedział Tepper.

Zobacz także
Kawa z mlekiem

W tej kawiarni obsługuje się tylko osoby... niezaszczepione. Absurd?

Ta restauracja oferuje darmowy koktajl tylko dla zaszczepionych. „Dzielicie ludzi” – krytykuje internauta

Ta restauracja oferuje darmowy koktajl tylko dla zaszczepionych. „Dzielicie ludzi” – krytykuje internauta

Które warszawskie restauracje nie wpuszczają osób niezaszczepionych?

Na liście znalazły się m.in. takie lokale, jak Der Elefant, Spatif, Joel Sharing Concept, Pacyfik, Paloma oraz Peaches Gastro Girls.

Właściciel tego pierwszego z nich - Artur Jarczyński - jako pierwszy w Polsce wpadł na pomysł, by wpuszczać do swojego lokalu tylko osoby zaszczepione. Reakcja ludzi była skrajna:

- Odbieraliśmy hejterskie telefony, także z groźbami. Ale to nie były telefony od naszych gości, obecnych ani potencjalnych. Ludzie dzwonili, sądząc po kierunkowych, z odległych rejonów Polski. Najbardziej kuriozalne było dla mnie nazwanie nas „nazistowskimi żydami". Po dwóch dniach, dzięki Bogu, te telefony umilkły.

Źródło: wprost.pl

Właściciel tej restauracji jako pierwszy wpuszczał tylko zaszczepionych. Dziś zdradza czy to była dobra decyzja
Adobe Stock
Newsy
Właściciel tej restauracji jako pierwszy wpuszczał tylko zaszczepionych. Co dziś sądzi o tej decyzji?
Czy paszporty covidowe to niesłuszne ograniczenia dla niezaszczepionych czy przywileje dla zaszczepionych?

Temat różnego traktowania osób zaszczepionych na COVID-19 i tych niechcących poddać się szczepieniu budzi w polskim społeczeństwie żywe dyskusje. Z jednej strony słyszymy, że osoby zaszczepione powinny mieć przywileje. Podawany jest choćby argument o nieprzestrzeganiu początkowych założeń systemu tak zwanych paszportów covidowych w Polsce. Z drugiej strony podaje się przykłady innych państw europejskich, w których sytuacja taka jak w Polsce jest wręcz nie do pomyślenia. Z relacji Polaków podróżujących po Europie dowiadujemy się, że Paryżu niemal niemożliwe jest zakupienie kawy na ulicy bez okazania tzw. paszportu covidowego.  Z drugiej strony słychać słowa oburzenia przed próbami wprowadzenia ograniczeń w dostępnie do restauracji, klubów, muzeów czy nawet sklepów, dla osób niezaszczepionych. Ten warszawski restaurator postanowił nie czekać na rządowe ustawy i sam wprowadził ograniczenia dostępu do swojej restauracji dla osób niezaszczepionych. Opowiada jak reagowali klienci i czy dziś zrobiłby to jeszcze raz. Pierwsza knajpa w Polsce, która zaczęła wpuszczać tylko zaszczepionych Artur Jarczyński, jest właścicielem restauracji der Elefant w Warszawie, która 1 października wprowadziła selekcję gości. Przed wejściem są sprawdzane paszporty covidowe. Do środka zapraszani są tylko ci goście, którzy pokażą paszport i udowodnią, że zostali zaszczepieni, są ozdrowieńcami lub mają negatywny test na obecność koronawirusa SARS-CoV-2. Restaurator w rozmowie z Wyborcza.pl opowiada o swoich doświadczeniach z tamtego okresu. Pierwsze dni po wprowadzeniu ograniczeń były trudne: - To prawda. Odbieraliśmy hejterskie telefony, także z groźbami. Ale to nie były telefony od naszych gości, obecnych ani potencjalnych. Ludzie dzwonili, sądząc po kierunkowych,...

Przeciwna „segregacji” w knajpach Edyta Górniak krytykuje Magdę Gessler. Wybierze „grilla u znajomych”?
ONS/ONS
Newsy
Przeciwna „segregacji” w knajpach Edyta Górniak krytykuje Magdę Gessler. Wybierze „grilla u znajomych”?
Edyta Górniak jest oburzona ostatnimi słowami Magdy Gessler. Kto ma rację w sporze o obowiązywanie tzw. paszportów covidowych w restauracjach?

Mimo iż przez kilka miesięcy mogliśmy uznać sytuację pandemiczną za opanowaną, w ostatnich dniach odnotowuje się drastyczny wzrost liczby zakażeń koronawirusem . Tylko w jednym z ostatnich dni mieliśmy aż 533 przypadki zakażenia COVID-19. Czy już wkrótce czeka nas ponowne zamknięcie niektórych sklepów i restauracji ? Magda Gessler ostro osobach niezaszczepionych Pandemia koronawirusa i związany z nią lockdown bardzo dał się we znaki restauratorom, którzy na wiele miesięcy musieli zamknąć swoje biznesy. Dla niektórych z nich straty okazały się nie do odrobienia. Wiele lokali nie udźwignęło skutków pandemii i zostało zamkniętych. Wielką nadzieję dały zmęczonym całą sytuacją ludzim szczepionki, jednak wciąż zaszczepiło się zbyt mało Polaków, abyśmy mogli rozwinąć odporność populacyjną. Wizja ponownego zamknięcia restauracji jest obecnie największą zmorą restauratorów. Pewną furtkę mogłoby stanowić wpuszczanie do lokali gastronomicznych tylko i wyłącznie osób zaszczepionych. Za takim pomysłem jest słynna polska restauratorka Magda Gesser W rozmowie z Plejadą Gessler wyznała, że jeśli dojdzie do czwartej fali epidemii COVID-19, do jej restauracji „będą wchodzić ludzie zaszczepieni, wymazani, a jak nie, to nie wejdą". Edyta Górniak oburzona słowami Magdy Gessler Edyta Górniak dała się poznać jako zagorzała przeciwniczka szczepień. Koronosceptyczna piosenkarka jest oburzona słowami Magdy Gessler, która chce, aby do restauracji mogły wchodzić tylko osoby zaszczepione. Gwiazda ostro zareagowała na ten pomysł. Górniak przyznała, w rozmowie z „Super Expressem”, że kilkukrotnie przesłuchała wypowiedź restauratorki, bo „miała nadzieję, że coś źle usłyszała lub opacznie zrozumiała”. Prawdę mówiąc...

Prezydent tego kraju zachęca do szczepienia oferując darmowe jedzenie. Ciekawy sposób?
AdobeStock
Newsy
Prezydent tego kraju zachęca do szczepienia oferując darmowe jedzenie. Ciekawy sposób?
Jak zachęcić ludzi do szczepień przeciwko COVID-19? Poznajcie nietypowy sposób prezydenta Filipin - Rodrigo Duterte.

Prezydent Filipin Rodrigo Duterte zaapelował do lokalnych władz, aby dostarczyły bezpłatne pakiety żywnościowe wszystkim tym, którzy zdecydują się przejść szczepienie przeciwko COVID-19. To jego sposób na to, żeby zachęcić do szczepienia tych, którzy z różnych względów jeszcze się na to nie zdecydowali. Masowa akcja szczepień na Filipinach W dniach 29 listopada-1 grudnia na Filipinach mają się odbyć masowe szczepienia ludności. Władze tego kraju dążą do zaszczepienia 15 milionów ludzi. Szczególny nacisk kładą zwłaszcza na obszary prowincji, gdzie wciąż jest wiele niezaszczepionych osób. Prezydent Rodrigo Duterte nakazał pracownikom rządowym „wykorzystać wszystkie dostępne zasoby” podczas akcji szczepień, która będzie miała miejsce od 29 listopada do 1 grudnia. Polecił także żołnierzom i policji, aby pomogli w dostarczeniu szczepionek, a nawet poprosił lokalnych urzędników o przekazanie pakietów z jedzeniem dla tych, którzy zostaną zaszczepieni. Zakaz wstępu do restauracji Jakiś czas temu prezydent Filipin stwierdził, że ludzie, którzy nie zostali zaszczepieni przeciwko COVID-19, zwłaszcza ci, którzy odmawiają tego, powinni mieć zakaz wstępu do restauracji i kurortów: - Każdy powinien się zaszczepić. Ci, którzy odmawiają zaszczepienia, nie powinni być wpuszczani do publicznych restauracji lub kurortów, ponieważ stanowią zagrożenie dla zdrowia publicznego i bezpieczeństwa ogółu społeczeństwa – powiedział Rodrigo Duterte. Nasi rodacy powinni to zrozumieć. Każdy musi zostać zaszczepiony – dodał. Duterte powiedział, że będzie wspierał restauracje, które odmawiają obsługiwania osób nieszczepionych. - Wspieram restauracje i wszystkie miejsca, w których...

Mateusz Gessler powiedział, co sądzi o restauracjach tylko dla zaszczepionych. Padły mocne słowa
ONS.pl
Newsy
Mateusz Gessler powiedział, co sądzi o restauracjach tylko dla zaszczepionych. Padły mocne słowa
Czy restauracje powinny wpuszczać w swoje progi osoby, które nie zaszczepiły się na COVID-19? Sprawdźcie, co sądzi na ten temat znany restaurator Mateusz Gessler.

Mateusz Gessler jest synem znanego restauratora Adama Gesslera i Joanny Fedorowicz-Roqueblave. Jego ciocią jest gwiazda polskiej gastronomii – Magda Gessler. Od 2016 r. Mateusz był jurorem popularnego show TVN - „MasterChef Junior". 1 grudnia 2021 r. ostatecznie jednak zrezygnował z udziału w tym programie. Mateusz prowadzi na co dzień kilka świetnie prosperujących restauracji. Ostatnio otworzył nowy lokal na warszawskim Powiślu. W rozmowie z Plejadą został zapytany, czy nie boi się, że z powodu pandemii, będzie musiał zamknąć na jakiś czas swoje restauracje. Powiedział też, co sądzi na temat obowiązkowych szczepień dla klientów. Mateusz Gessler o swoim nowym lokalu Mateusz Gessler otworzył niedawno restaurację, która serwuje euro-azjatyckie dania. Zapytany przez dziennikarkę Plejady czy nie boi się otwierać nowych biznesów w dobie pandemii odpowiedział, że jego zdaniem „świat należy do odważnych": - Świat jest podzielony na dwie kategorie ludzi - tych, którzy napędzają do działania i tych, którzy za nimi chodzą. Myślę, że warto być tym motorem napędowym, warto pokazywać, że nie należy się poddawać, warto czasami zaryzykować w życiu i trochę iść pod prąd. Świat należy do odważnych – przyznał. - Uważam, że jesteśmy tyle warci, ile przeciwności pokonujemy. Dwa ostatnie lata dały nam do zrozumienia, że są pewne wartości, o których nie możemy zapomnieć. Dobro, które otrzymałem w tym covidowym czasie dodało mi siły, żeby uwierzyć w to, że damy radę – dodał. Mateusz Gessler o szczepieniach W związku z rosnącą liczbą zakażeń koronawirusem, coraz głośniej mówi się ostatnio o ewentualnym wprowadzeniu obostrzeń dla osób niezaszczepionych. Co słynny restaurator sądzi na temat obowiązkowych szczepień dla klientów restauracji?...