Stary przepis na białą kiełbasę Jacka Kuronia. Dodawał do niej 2 nieoczekiwane składniki
Instagram/strajk_kobiet/AdobeStock
Newsy

Stary przepis na białą kiełbasę Jacka Kuronia. Dodawał do niej 2 nieoczekiwane składniki

Szukacie ciekawego i niebanalnego przepisu na gotowaną białą kiełbasę? Sprawdźcie starą recepturę Jacka Kuronia.

Już za niecały miesiąc będziemy obchodzić święta wielkanocne. Podczas Wielkanocy na stole nie może oczywiście zabraknąć białej kiełbasy. Sprawdźcie, jak przygotowywał ją nieżyjący już polityk i historyk – Jacek Kuroń.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim był Jacek Kuroń?

Jacek Kuroń urodził się w 1934 roku we Lwowie. To znany polski polityk, historyk oraz jeden z przywódców opozycji w okresie Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Jacek Kuroń był także dwukrotnie ministrem, a nawet kandydował na urząd prezydenta RP. W wolnych chwilach lubił zajmować się gotowaniem. Swoją pasją zaraził swojego jedynego syna Macieja, który był znanym polskim kucharzem.

Jednym z popisowych dań Jacka Kuronia była biała kiełbasa. Jak ją przygotowywał?

Przepis na białą kiełbasę Jacka Kuronia

Jacek Kuroń lubił sobie czasem popichcić w kuchni. Mamy jego przepis na białą kiełbasę, którą przygotowywał swoim domownikom. Kuroń dodawał do niej dwa nieoczywiste składniki – miód i keczup. Takie połączenie musiało smakować genialnie.

Zobacz także
Genialny siekany kotlet Jaśka Kuronia:"przepyszny, delikatny i prosty w wykonaniu "

Genialne siekane kotlety drobiowe Jaśka Kuronia: „Przepyszne, delikatne i proste w wykonaniu"

Mielone z piekarnika Jakuba Kuronia. Genialny trik na rumianą skórkę i soczysty środek

Mielone z piekarnika Jakuba Kuronia. Genialny trik na rumianą skórkę i soczysty środek

Składniki:

  • 500 g białej surowej kiełbasy
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula np. cukrowa
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 500 g krojonych pomidorów z puszki
  • 4 łyżki ulubionego ketchupu
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kiełbasę podsmażcie na oleju z obu stron, do uzyskania ładnego złotego koloru. Przełóżcie ją na talerz.
  2. Wsypcie cebulę pokrojoną w kostkę i smaż całość przez około 5 minut, aż będzie ciemnozłota i miękka.
  3. Po tym czasie dodajcie czosnek pokrojony w płatki i liście laurowe.
  4. Następnie podsmażcie jeszcze dwie minuty, aż składniki uwolnią swoje aromaty.
  5. Dodajcie pokrojone pomidory, miód oraz ketchup.
  6. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  7. Do powstałego sosu włóżcie kiełbaski.
  8. Gotujcie na małym ogniu, pod przykryciem przez 15-20 minut.
  9. Biała kiełbasa w sosie pomidorowym najlepiej smakuje z pieczywem lub ziemniakami puree.

Źródło: msn.com.pl

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym. To przysmak wielkanocnego stołu
Gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym. To przysmak wielkanocnego stołu
Przygotujcie kiełbasę w ten sposób. Wasi goście i domownicy będą zachwyceni!

Biała kiełbasa króluje na wielkanocnych stołach. Jest dodawana do klasycznego żurku, ale jada się ją też gotowaną i pieczoną. Wiele osób twierdzi, że to właśnie biała kiełbasa jest największym przysmakiem na wielkanocnym stole.  Sprawdźcie, jak przygotować kiełbasę w sosie chrzanowym. To ciekawa odmiana i dobry sposób na podanie tego dania! Nie tylko na Wielkanoc. Składniki na białą kiełbasę w sosie chrzanowym 5 sztuk białej kiełbasy Kilka liści laurowych Kilka kulek ziela angielskiego Duża biała cebula Łyżka mąki Ok. pół kubka śmietany 18% 3 łyżeczki chrzanu ze słoika Masło Pieprz Sól Ząbek czosnku Koperek do podania Przygotowanie białej kiełbasy w sosie chrzanowym Do garnka wlejcie wodę. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i ząbek czosnku. Doprowadźcie wodę do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodajcie białą kiełbasę. Gotujcie kiełbasę na wolnym ogniu. Jeśli korzystacie z kiełbasy parzonej, gotujcie ją przez ok. 10 minut, jeśli korzystacie z kiełbasy surowej, gotujcie ją ok. 30 minut. Wyciągnijcie kiełbasę z wody i odlejcie ok. szklankę wywaru w którym gotowała się kiełbasa. Posłuży jako baza do przygotowania sosu. Cebulę obierzecie i posiekajcie drobno. Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie cebulę i podsmażcie lekko do zeszklenia. Na patelnię dodajcie mąkę i mieszajcie intensywnie. Powinna powstać zasmażka. Smażcie ją przez ok. 2 minuty. Na patelnię wlejcie ok. ¾ szklanki wywaru z gotowania kiełbasy. Gotujcie sos, co jakiś czas go mieszając.  Gdy sos będzie już odpowiednio gęsty, dodajcie do niego chrzan i pozostały wywar. Do śmietany dodajcie łyżkę ciepłego sosu i mieszajcie, żeby się zahartowała. Dodajcie śmietanę do sosu i dobrze wymieszajcie. Doprawcie sos...

Jakub Kuroń zdradził przepis na bigos na 4 mięsach
Instagram
Newsy
Jakub Kuroń podał przepis na czteromięsny bigos. Tak pyszny, że będziecie go wyjadać łyżkami
Cztery rodzaje mięsa, dwa rodzaje kapusty i dwa rodzaje owoców, a do tego garść aromatycznych przypraw. Bigos Jakuba Kuronia to prawdziwy kulinarny majstersztyk.

Trudno sobie nawet wyobrazić polską kuchnię bez bigosu. To tradycyjne danie gości na naszych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. W czym tkwi sekret idealnego bigosu? To nie tylko dobór najlepszych składników i przypraw, ale również odpowiednio długi czas gotowania. Jak zrobić smaczny bigos? Bigos to tradycyjne polskie danie, które przygotowuje się z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej, różnych rodzajów mięsa (najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego, ale świetnie się tu sprawdzi także boczek, kiełbasa i oczywiście dziczyzna), grzybów i dodatku suszonych owoców - śliwek, rodzynek a nawet wiśni. Nie bez znaczenia są też przyprawy. Nasz bigos będzie smaczny i aromatyczny, gdy dodamy do niego ziele angielskie, kminek, liście laurowe, ziarna jałowca, majeranek oraz pieprz. Bigos należy bardzo długo gotować na wolnym ogniu, regularnie go mieszając i pozwalając składnikom dobrze się przegryźć. Jak przygotowuje bigos znany polskich kucharz Jakub Kuroń? Przepis na bigos Jakuba Kuronia Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na bigos. Znany polski kucharz przygotowuje go z czterech rodzajów mięsa, dwóch rodzajów kapusty, dwóch rodzajów owoców oraz mnóstwa aromatycznych przypraw. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej białej kapusty 500 g wieprzowiny bez kości 500 g wołowiny bez kości 500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej 250 g wędzonego boczku lub okrawków z wędlin pozostałości z sosów i pieczeni, jakie tylko znajdziemy w lodówce 500 g kwaśnych jabłek 4 cebule 6 ząbków czosnku 100 g śliwek 50 g suszonych grzybów 4 liście laurowe 20 ziaren pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca 4 goździki po...

żurek przepis
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 trik z białą kiełbasą i wrzućcie ją do gotującego się żurku. Prosta metoda, która genialnie podkręci jego smak
Jeżeli jeszcze nie znaliście tej kulinarnej sztuczki na ugotowanie kiełbasy do żurku, to koniecznie ją wykorzystajcie. Dzięki niej zupa wyjdzie jeszcze lepsza.

Czymże byłaby Wielkanoc bez żurku? Ta tradycyjna zupa jest pamiątką z dawnych czasów, gdy ludzie zimą musieli oszczędzać zapasy i nie mogli sobie pozwolić na wymyślne dania. Zupa z zakwasu (czyli żurek) była jedną z potraw, które można było gotować wówczas praktycznie bez ograniczeń. Sprawdźcie poniższy przepis na wielkanocny żurek i koniecznie wykorzystajcie prosty trik na białą kiełbasę! Przepis na wielkanocny żurek z białą kiełbasą Do przygotowania pysznego, tradycyjnego żurku na Wielkanoc z dodatkiem białej kiełbasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 ml zakwasu na żurek 250 ml słodkiej śmietany Pół kilograma białej parzonej kiełbasy Pół kilograma ziemniaków 150 g wędzonego boczku 3 cebule 3 łyżki masła Kilka suszonych grzybów lub pieczarek 5 średnich jajek 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw ponacinajcie kiełbasę – dzięki temu skóra nie popęka i nie odpadnie w trakcie gotowania! Cebule obierzcie i pokrójcie je drobno w kostkę. Rozpuśćcie na patelni 3 łyżki masła i podsmażcie pokrojoną cebulę. Wlejcie dwa litry wody do dużego garnka. Dodajcie ponacinaną kiełbasę, pokruszone grzyby, podsmażoną cebulę oraz 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól i pieprz. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie z garnka kiełbasę i wlejcie zakwas na żurek. Gdy się zagotuje, gotujcie przez 10 minut. Zabielcie śmietaną i zdejmijcie garnek z gazu. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie w dużą kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, włóżcie je do garnka z żurkiem. Ugotujcie jajka na twardo, a po ugotowaniu obierzcie ze skorupek i pokrójcie na...

biała kiełbasa z cebulą
Gotujmy.pl/aniakuk
Newsy
Wielkanocna biała kiełbasa z cebulą. Sycące i bardzo proste danie na świąteczny obiad
Biała kiełbasa to obowiązkowy produkt podczas świąt wielkanocnych. Podsmażcie ją razem z cebulką, a zachwycicie gości. Proste i szybkie w przygotowaniu danie, zdecydowanie będzie numerem jeden podczas Wielkanocy!

Wielkanoc tuż tuż. To idealna pora, by zacząć komponować świąteczne menu. Oprócz klasycznego śniadania, warto również pomyśleć o uroczystym obiedzie. Na stole nie może zabraknąć takich dań jak mazurek wielkanocny, babka, jajka faszerowane czy żurek. Podczas świąt wielkanocnych nie może także zabraknąć białej kiełbasy, która zazwyczaj pojawia się w zupie. Można ją również przygotować w postaci dania głównego. Podana z podsmażoną cebulką zachwyci każdego! Biała kiełbasa z podsmażaną cebulką Choć podczas Wielkanocy śniadanie jest kluczowym punktem, to warto również pomyśleć o innych posiłkach w ciągu dnia. Oprócz klasycznego żurku, który wręcz jest obowiązkowym gościem na stole, można również przyrządzić dania główne z udziałem białej kiełbasy. Wiele osób rezygnuje z użycia tego składnika w obawie przed trudnym przepisem. Nic bardziej mylnego! Biała kiełbasa z podsmażaną cebulką to szybkie, łatwe i przepyszne danie, które posmakuje każdemu. Idealnie sprawdzi się jako obiadowa propozycja na Wielkanoc. Podajcie się bliskim z gotowanymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Będą zachwyceni! Przepis na białą kiełbasę z cebulką Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 2 kg cebuli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego vegeta majeranek pieprz ostra mielona papryka olej do podsmażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a na niej ułóżcie surową białą kiełbasę. Delikatnie ją podsmażcie. Uważajcie, aby się nie przypaliła. Przełóżcie ją na talerz. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Na rozgrzany olej na patelni wrzućcie pokrojoną cebulę, chwilę duśćcie ją pod przykryciem. Podsmażoną cebulę przyprawcie majerankiem, mielonym pieprzem,...