Już za niecały miesiąc będziemy obchodzić święta wielkanocne. Podczas Wielkanocy na stole nie może oczywiście zabraknąć białej kiełbasy. Sprawdźcie, jak przygotowywał ją nieżyjący już polityk i historyk – Jacek Kuroń.
Kim był Jacek Kuroń?
Jacek Kuroń urodził się w 1934 roku we Lwowie. To znany polski polityk, historyk oraz jeden z przywódców opozycji w okresie Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Jacek Kuroń był także dwukrotnie ministrem, a nawet kandydował na urząd prezydenta RP. W wolnych chwilach lubił zajmować się gotowaniem. Swoją pasją zaraził swojego jedynego syna Macieja, który był znanym polskim kucharzem.
Jednym z popisowych dań Jacka Kuronia była biała kiełbasa. Jak ją przygotowywał?
Przepis na białą kiełbasę Jacka Kuronia
Jacek Kuroń lubił sobie czasem popichcić w kuchni. Mamy jego przepis na białą kiełbasę, którą przygotowywał swoim domownikom. Kuroń dodawał do niej dwa nieoczywiste składniki – miód i keczup. Takie połączenie musiało smakować genialnie.
Zobacz także:
Składniki:
- 500 g białej surowej kiełbasy
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula np. cukrowa
- 3-4 duże ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 500 g krojonych pomidorów z puszki
- 4 łyżki ulubionego ketchupu
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kiełbasę podsmażcie na oleju z obu stron, do uzyskania ładnego złotego koloru. Przełóżcie ją na talerz.
- Wsypcie cebulę pokrojoną w kostkę i smaż całość przez około 5 minut, aż będzie ciemnozłota i miękka.
- Po tym czasie dodajcie czosnek pokrojony w płatki i liście laurowe.
- Następnie podsmażcie jeszcze dwie minuty, aż składniki uwolnią swoje aromaty.
- Dodajcie pokrojone pomidory, miód oraz ketchup.
- Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
- Do powstałego sosu włóżcie kiełbaski.
- Gotujcie na małym ogniu, pod przykryciem przez 15-20 minut.
- Biała kiełbasa w sosie pomidorowym najlepiej smakuje z pieczywem lub ziemniakami puree.
Źródło: msn.com.pl