Już za niecały miesiąc będziemy obchodzić święta wielkanocne. Podczas Wielkanocy na stole nie może oczywiście zabraknąć białej kiełbasy. Sprawdźcie, jak przygotowywał ją nieżyjący już polityk i historyk – Jacek Kuroń.

Kim był Jacek Kuroń?

Jacek Kuroń urodził się w 1934 roku we Lwowie. To znany polski polityk, historyk oraz jeden z przywódców opozycji w okresie Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Jacek Kuroń był także dwukrotnie ministrem, a nawet kandydował na urząd prezydenta RP. W wolnych chwilach lubił zajmować się gotowaniem. Swoją pasją zaraził swojego jedynego syna Macieja, który był znanym polskim kucharzem.

Jednym z popisowych dań Jacka Kuronia była biała kiełbasa. Jak ją przygotowywał?

Przepis na białą kiełbasę Jacka Kuronia

Jacek Kuroń lubił sobie czasem popichcić w kuchni. Mamy jego przepis na białą kiełbasę, którą przygotowywał swoim domownikom. Kuroń dodawał do niej dwa nieoczywiste składniki – miód i keczup. Takie połączenie musiało smakować genialnie.

Zobacz także:

Składniki:

  • 500 g białej surowej kiełbasy
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula np. cukrowa
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 500 g krojonych pomidorów z puszki
  • 4 łyżki ulubionego ketchupu
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kiełbasę podsmażcie na oleju z obu stron, do uzyskania ładnego złotego koloru. Przełóżcie ją na talerz.
  2. Wsypcie cebulę pokrojoną w kostkę i smaż całość przez około 5 minut, aż będzie ciemnozłota i miękka.
  3. Po tym czasie dodajcie czosnek pokrojony w płatki i liście laurowe.
  4. Następnie podsmażcie jeszcze dwie minuty, aż składniki uwolnią swoje aromaty.
  5. Dodajcie pokrojone pomidory, miód oraz ketchup.
  6. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  7. Do powstałego sosu włóżcie kiełbaski.
  8. Gotujcie na małym ogniu, pod przykryciem przez 15-20 minut.
  9. Biała kiełbasa w sosie pomidorowym najlepiej smakuje z pieczywem lub ziemniakami puree.

Źródło: msn.com.pl