Staropolski kotlet schabowy wg Tomasza Strzelczyka. Sekret smaku tkwi w 3 prostych składnikach
Facebook/Adobe Stock
Newsy

Staropolski kotlet schabowy wg Tomasza Strzelczyka. Sekret smaku tkwi w 3 prostych składnikach

Ten schabowy zachwyca polskich biesiadników od wieków. Jak dowodzi autor wideobloga "Oddasz Fartucha" bardzo różni się od dzisiejszych wersji. Tomasz Strzelczyk pokazuje i wyjaśnia jak go zrobić.

W dawnej Polsce kotletów nie jadało się codziennie. Dostęp do świeżego mięsa był ograniczony. Można było je jeść przy szczególnych okazjach, jak Boże Narodzenie, wesela czy chrzciny. To na te uroczystości organizowano ubój świń i tylko w pierwszych dniach, z tak uzyskanego schabu, można było zjeść tak zwaną karbonadę, czyli świeże mięso. W pozostałym okresie przyrządzano dania z mięsa solonego czy wędzonego.

Korzystając z tego, że dziś w sklepach dostęp do świeżego schabu mamy na co dzień, proponujemy przepis na staropolskiego schabowego, według Tomasza Strzelczyka z "Oddasz Fartucha".

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki wybrać schab na staropolskie kotlety?

Tomasz Strzelczyk własny przepis na staropolskie kotlety, powołał się między innymi na dawną recepturę Andrzeja Grzyba, znalezioną w książce „Kociewska książka kucharska"

Schab opłukać, odsączyć z wody. Kotlety pokroić w plastry tak, by przy każdym została kostka żebrowa, na brzegach, w kilku miejscach naciąć mięso. Następnie kotlety potłuc tłuczkiem, a nożem uformować w owalny kształt, zwężający się przy kostce.

Kucharz zwraca też uwagę, że rozbite już kotlety powinny być grube na przynajmniej 1 cm.

Zobacz także
Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek

Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek

Kotlet schabowy po japońsku. Prosty przepis na niebanalny obiad

Kotlet schabowy po japońsku. Prosty przepis na niebanalny obiad

Przepis na staropolskie kotlety schabowe

Składniki:

  • Schab z kością na kotlety
  • 2 jajka
  • Szklanka mąki
  • Szklanka bułki tartej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki smalcu

Składniki na marynatę:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Duża szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Ważnym składnikiem dania jest własnej roboty bułka tarta, którą Tomasz Strzelczyk przygotowuje z mieszanki czerstwego, białego pieczywa i trze ją na grubej tarce. Czasem do przygotowania bułki używa torebki foliowej  i wałka do ciasta. Wkłada kawałki bułek do woreczka i rozciera wałkiem na grube okruchy.

Przygotowanie:

  1. Kroimy mięso w plastry na grube kotlety, a następnie rozbijamy płaty tłuczkiem na grubość około 1 cm.
  2. Do mleka dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, dużą szczyptę soli, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku i rozmaryn. Mieszamy wszystko razem, do tak przygotowanej marynaty dodajemy mięso i odstawiamy na 40-50 min.
  3. Rozbijamy jajka do miseczki. Dodajemy do nich odrobinę marynaty z kotletów i dokładnie mieszamy.
  4. Kotlet wyjmujemy z marynaty, oczyszczamy z cebuli i obtaczamy w mące, jajkach, a na końcu w bułce tartej.
  5. Rozgrzewamy patelnię ze smalcem i gdy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy na nią kotlet. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy równomiernie do zarumienienia panierki przez 3-4 minuty z każdej strony.

3 najważniejsze sekrety tego dania według autora Oddasz Fartucha to:

  • Marynata do mięsa własnoręcznie zrobiona
  • Gruba bułka tarta
  • Smalec do smażenia

Źródło: Youtube/ Tomasz Strzelczyk. Oddaszfartucha

Tradycyjne kotlety wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze.
Instagram/Tomasz Strzelczyk / Adobe Stock
Newsy
Tradycyjne kotlety mielone wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze
Czy w mistrzostwach polski na tradycyjne kotlety mielone, te Tomasza Strzelczyka trafiłyby na podium? Sprawdźmy.

Każdy kucharz ma własny przepis na najlepsze kotlety mielone. To klasyczne danie kuchni polskiej, które jest u nas przyrządzane od pokoleń. Nic więc dziwnego, że w każdym domu gospodynie dobrze wiedzą, jak usmażyć te najlepsze. Tradycyjne kotlety powinny być duże. Mają podłużny kształt i są lekko spłaszczone. Te klasyczne smaży się na smalcu, a największymi sekretami dobrej masy na mielone jest długie, staranne wyrabianie i lepienie kotletów mokrymi rękami. Dzięki temu nie tylko masa nie klei się do rąk, ale też lepiej przywiera do niej bułka i nie obsypuje się podczas smażenia. Tomasz Strzelczyk do swoich tradycyjnych mielonych dodaje jeszcze jeden składnik, który sprawia, że kotlety są soczyste i smakują jeszcze lepiej. Chodzi o płatki owsiane zamoczone w mleku i dodane do masy mięsnej. Przepis na tradycyjne kotlety mielone Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg skrawków karkówki, boczku i innych mięs (lub mięso mielone wieprzowe) 3 małe cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka 80 g grubych płatków owsianych 100 ml mleka 1 pęczek natki pietruszki Szklanka bułki tartej 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka smalcu do smażenia Miska z wodą do moczenia rąk podczas lepienia kotletów. Przygotowanie: Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy żeby zmiękły i spęczniały. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce, przed końcem mielenia dodajemy 3 niewielkie cebule i czosnek, po czym kończymy mielić mięso. Jeżeli używamy mięsa mielonego, cebule ścieramy na drobnych oczka tarki. Przyprawiamy i wyrabiamy mięso. Do mięsa dodajemy jajka, sól i pieprz oraz lekko odsączone z mleka płatki owsiane, a także drobno posiekana natkę.  Wyrabiamy masę na kotlety. Robimy to dość długo, żeby wszystkie...

Schabowe Gessler
Adobe Stock, ons.pl
Newsy
Przepis Magdy Gessler na idealny kotlety schabowe. Nie zgadniesz, co do nich dodaje
Schabowe to prawdziwa podstawa dla każdej pani domu. Dobre mięso, złocista panierka, ach! Aż cieknie ślinka! Magda Gessler radzi, by użyć jednego nietypowego składnika. Wtedy wyjdą jeszcze lepsze!

Kotlety schabowe wszyscy znamy i kochamy. Mało mówi się jednak o ich pochodzeniu. Wejście popularnych "schaboszczaków" w poczet klasyki polskiej kuchni odbyło się całkiem niedawno, czyli po II wojnie światowej. Kotlety schabowe sięgają swoimi korzeniami do wykwintnego austriackiego specjału, czyli sznycla wiedeńskiego. To delikatne w smaku danie składa się z cieniutko zbitego plastra cielęcego mięsa smażonego w panierce na smalcu. W lepszych restauracjach można było dostać sznycle usmażone na maśle. Dzisiaj wybieramy do naszych kotletów niemal wyłącznie mięso wieprzowe. I wcale nie oznacza to, że nasza potrawa musi być mniej smaczna. Zwłaszcza kiedy zastosujemy jeden trik, który zdradziła uczestnikom „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler. Żeby kotlety schabowe udały się i smakowały tak jak kiedyś, trzeba stosować kilka powszechnie znanych zasad, takich jak cienkie ubicie mięsa, doprawienie solą i pieprzem i smażenia w wysokiej temperaturze. To jednak nie wszystko. Jak twierdzi gwiazda TVN, miękkość wewnątrz, a chrupkość na zewnątrz zapewnimy kotletom poprzez moczenie mięsa w marynacie z mleka i cebuli. Najlepiej zostawić je w chłodnym miejscu na całą noc. Przepis na kotlety schabowe według Magdy Gessler Składniki: 50 dag schabu 1 szklanka mleka 1 cebula 2 duże, roztrzepane jaja mąka pszenna – kilka łyżek bułka tarta sól pieprz smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Schab kroimy na dość grube plastry Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Cebulę kroimy w piórka i obkładamy nią nasze rozbite mięso. Zalewamy mięso z cebulą szklanką mleka i odkładamy do lodówki na noc. Nazajutrz „wyławiamy” kotlety schabowe z zalewy i dokładnie je osuszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem....

Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad
Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Lećcie do sklepu po schab i przygotujcie z niego przepyszne i chrupiące schabowe w lnianej panierce. Będziecie się nimi zajadać!

Schabowe to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Można je przygotowywać na wiele sposobów, ale najpopularniejszym z nich jest obtoczenie mięsa w soli i pieprzu, zamoczenie go w jajku a następnie zapanierowanie w bułce tartej oraz usmażenie na złoto na oleju. Co powiecie na małą odmianę i zapanierowanie schabowego w ziarenkach siemienia lnianego i sezamu? Schabowe w lnianej panierce Schabowe w lnianej panierce to genialna propozycja na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Wszystko, czego potrzebujecie do przygotowania tego dania, to kilka plastrów świeżego schabu, jajka, mąka, bułka tarta, ziarenka siemienia lnianego i sezamu oraz oczywiście olej do smażenia. Przygotowanie takich kotletów zajmie wam mniej niż pół godziny. Podajcie je z ziemniakami i ulubioną surówką, a wasi domownicy oszaleją, gdy ich spróbują. Składniki: 5 kotletów schabowych (360g) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki siemienia lnianego mielonego 2 łyżki ziaren sezamu Olej kokosowy rafinowany do smażenia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe na ok. 0,5 cm. Oprószamy solą i pieprze z obu stron. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Na jeden talerz wysypujemy mąkę pszenną a na drugim mieszamy ze sobą bułkę tartą, siemię lniane i sezam. Na patelnię nakładamy czubatą łyżkę oleju kokosowego i wstawiamy na gaz. Każdy kotlet schabowe oprószamy delikatnie mąką, zanurzamy w jajku i oprószamy panierką ( wszystko z obu stron). Gotowe schabowe smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Źródło: Gotujmy.pl

kotlety po mazursku
Gotujmy.pl
Newsy
Super przepis na rozpływające się w ustach kotlety po mazursku. Podajcie je z tym farszem a nikt im się nie oprze
Co powiecie na dania rodem z mazurskiej kuchni? Te smaczne i kolorowe roladki z farszem z jajek i szynki, świetnie się sprawdzą jako danie główne na rodzinny niedzielny obiad. Ich przygotowanie jest banalne a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Zainteresowani? Czytajcie dalej!

Szukacie ciekawego przepisu na pyszny, niedzielny obiad? Przygotujcie te oto smakowite kotlety po mazursku. Kotlety po mazursku to nic innego jak schabowe roladki z obłędnie smacznym farszem z szynki, żółtego sera i ugotowanych na twardo jajek. Kotlety po mazursku Kotlety po mazursku to miła "odskocznia" od oklepanych już schabowych i mielonych. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania, to dobrej jakości schab, kilka plastrów szynki konserwowej, ugotowane na twardo jajka, odrobina żółtego sera oraz przyprawy – sól, pieprz oraz świeży koperek. Kotlety po mazursku to świetna propozycja na obiad dla rodziny oraz na uroczyste przyjęcie ze znajomymi. Zróbcie je a jesteśmy przekonani, że wasi domownicy zjedzą je w kilka chwil a goście na pewno zapytają o przepis. Jeżeli nie jedliście jeszcze schabowego mięsa z takim nadzieniem, to najwyższa pora je przygotować. Danie jest pyszne i tak piękne, że aż można je jeść oczami. Jak je zrobić? Czytajcie dalej! Składniki: Kilogram schabu wieprzowego Sól i pieprz do smaku Farsz: 30 dag szynki konserwowej 3 jajka Pęczek koperku 10 dag żółtego sera Sól i pieprz do smaku 2 łyżki keczupu Panierka: 3 jajka Bułka tarta Przygotowanie: Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Mięso rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, ostudzimy, obieramy ze skorupek i drobno siekamy. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Siekamy drobno świeży koperek. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W środku schabu układamy farsz i zawijamy mięso w roladkę. Każdą z nich panierujemy najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Roladki smażymy na rumiano...