Jeżeli jesteś poczatkującym adeptem sztuki pieczenia, to śmietanowiec jest ciastem dla ciebie! Ten bardzo prosty w przygotowaniu deser to świetna propozycja dla osób, które dopiero uczą się przygotowywać wypieki lub chcą nauczyć tego swoje dzieci. Śmietanowiec jest banalnie prosty do zrobienia i nawet maluchy mogą go zrobić – oczywiście z pomocą dorosłego!

Ciasto bez pieczenia

Zwłaszcza osoby stawiające pierwsze kroki w gotowaniu i wypiekaniu ciast często się martwią, że ciasto im nie wyjdzie i z tego powodu nawet nie próbują. To prawda, że pieczenie ciast nie jest aż takie proste, jak to się wydaje. Wiele zależy od struktury samego ciasta, piekarnika oraz różnych bliżej nieokreślonych czynników, które sprawiają, że raz wypieki z tej samej receptury wychodzą idealnie, a innym razem nadają się tylko do wyrzucenia. Świetną alternatywą są ciasta, które nie wymagają pieczenia! Nie musimy się wtedy martwić piekarnikiem czy czasem potrzebnym na wyrośnięcie ciasta.

Przepis na śmietanowiec z truskawkami

Jeśli masz ochotę na śmietanowiec, przygotuj te składniki:

  • 1 litr śmietany 18%
  • 3 opakowania galaretki, każda w innym kolorze
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 300-400 g truskawek (tyle, aby wystarczyło na ułożenie z wierzchu ciasta)
  • Szklanka cukru pudru
  • Żelatyna

Przygotowanie

  1. Trzy różnokolorowe galaretki przygotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej do płaskich naczyń. Gdy stężeją, pokrój je w kostkę.
  2. Trzy łyżki żelatyny rozpuść w mleku.
  3. Do dużej miski wlej śmietanę i ubij na sztywno. Następnie powoli dodawaj cukier puder, a na koniec wlej ostudzoną żelatynę, cały czas ubijając.
  4. Pokrojone galaretki dodaj do ubitej masy i wymieszaj.
  5. Do średniej wielkości tortownicy przełóż masę z galaretkami. Szpatułką wygładź powierzchnię ciasta i udekoruj truskawkami. Wstaw ciasto do lodówki.
  6. Gdy ciasto się schłodzi, przygotuj dwie galaretki truskawkowe. Gdy stężeją, wylej je na ciasto i znów odstaw do lodówki.
  7. Kiedy galaretki truskawowe stężeją, śmietanowiec jest gotowy do zjedzenia.

Smacznego!

Zobacz także: