Jak to zwykle bywa w sztuce kulinarnej – danie daniu nierówne. Nie inaczej jest w przypadku pospolitej jajecznicy.

Jak to się dzieje, że jednym wychodzi ona perfekcyjnie, a inni z trudem potem przeżuwają i przełykają wysmażone przez siebie jajka?

Co jest szczególnie ważne podczas smażenia jajecznicy?

Wiemy o tym doskonale, że o gustach się nie dyskutuje. Są ludzie, którzy uwielbiają na przykład tłustą, smażoną na smalcu jajecznicę z dodatkiem kiełbasy i cebuli.

Osoby o bardziej delikatnych podniebieniach, wolą lekko ścięte jajka usmażone tylko i wyłącznie na prawdziwy maśle.

Zobacz także:

Niezależnie od tego, jaki sposób smażenia jajecznicy wybieracie i wolicie, koniecznie zwróćcie uwagę na jeden mały szczegół.

A jest nim oczywiście patelnia, na której przyjdzie wam smażyć jajecznicę. Wybór naczynia jest sprawą fundamentalną.

Na jakiej patelni nie powinno się smażyć jajek?

Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami solidnych, starych i mocnych patelni żeliwnych, to niestety musimy poradzić wam dokupienie innego sprzętu do smażenia jajecznicy.

Żeliwne patelnie są doskonałe do smażenia naleśników i innych dań, ale akurat niekoniecznie do smażenia jajek.

Dlaczego? Żeliwne patelnie niestety mają to do siebie, że z ich powierzchni przedostają się do potraw drobinki stopu żelaza i węgla. Jajka podczas smażenia mogą przybrać zielonkawy odcień.

Nie jest to groźne dla zdrowia ludzi, ale wpływa znacząco na wygląd, a także czasami smak i zapach potraw. Zwłaszcza tych delikatnych.

Taki stan rzeczy nie będzie przeszkadzał przy smażeniu naleśników, ale mocniej wpłynie właśnie na smażone jajka.

Na jakiej patelni powinno się smażyć jajecznicę?

Stanie się tak niestety niezależnie od tego, czy usmażycie je na oleju, smalcu, maśle czy jeszcze czymś innym. Jak sobie z tym więc poradzić?

Tak jak wspominaliśmy już, rozwiązanie jest tylko jedno – koniecznie powinniście zaopatrzyć się w dobrą, teflonową patelnię.

Warstwa teflonu na waszym naczyniu do smażenia, zapewni wam doskonałe osiągi w smażeniu nawet bez dodatku dużej ilości tłuszczów.

Smażenie będzie krótkie, wydajne, a co najważniejsze, patelnia nie odciśnie swojego piętna na smaku waszej potrawy.

Gdzie można znaleźć dobry przepis na jajecznicę?

Wskazówki do usmażenia perfekcyjnej, tradycyjnej jajecznicy znajdziecie tutaj: Oto sekret najlepszej na świecie jajecznicy. Zachwycicie się jej puszystą i lekką konsystencją

Jeśli lubicie z kolei różne, nietypowe kulinarne pomysły, wypróbujcie pomysłu na jajecznicę autorstwa Roberta Makłowicza.

Znajdziecie go klikając w ten link: Jajecznica Roberta Makłowicza to istna rewelacja. Kucharz wzbogaca ją o 1 nietypowy składnik