jajecznica
Pixabay
Newsy

Smażycie jajecznicę na takiej patelni? Nic dziwnego, że ma taki kolor i jest niesmaczna

Smażenie jajecznicy to z jednej strony czynność prosta, z drugiej wymagająca zwrócenia uwagi na najmniejsze szczegóły.

Jak to zwykle bywa w sztuce kulinarnej – danie daniu nierówne. Nie inaczej jest w przypadku pospolitej jajecznicy.

Jak to się dzieje, że jednym wychodzi ona perfekcyjnie, a inni z trudem potem przeżuwają i przełykają wysmażone przez siebie jajka?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jest szczególnie ważne podczas smażenia jajecznicy?

Wiemy o tym doskonale, że o gustach się nie dyskutuje. Są ludzie, którzy uwielbiają na przykład tłustą, smażoną na smalcu jajecznicę z dodatkiem kiełbasy i cebuli.

Osoby o bardziej delikatnych podniebieniach, wolą lekko ścięte jajka usmażone tylko i wyłącznie na prawdziwy maśle.

Niezależnie od tego, jaki sposób smażenia jajecznicy wybieracie i wolicie, koniecznie zwróćcie uwagę na jeden mały szczegół.

A jest nim oczywiście patelnia, na której przyjdzie wam smażyć jajecznicę. Wybór naczynia jest sprawą fundamentalną.

Na jakiej patelni nie powinno się smażyć jajek?

Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami solidnych, starych i mocnych patelni żeliwnych, to niestety musimy poradzić wam dokupienie innego sprzętu do smażenia jajecznicy.

Żeliwne patelnie są doskonałe do smażenia naleśników i innych dań, ale akurat niekoniecznie do smażenia jajek.

Dlaczego? Żeliwne patelnie niestety mają to do siebie, że z ich powierzchni przedostają się do potraw drobinki stopu żelaza i węgla. Jajka podczas smażenia mogą przybrać zielonkawy odcień.

Nie jest to groźne dla zdrowia ludzi, ale wpływa znacząco na wygląd, a także czasami smak i zapach potraw. Zwłaszcza tych delikatnych.

Taki stan rzeczy nie będzie przeszkadzał przy smażeniu naleśników, ale mocniej wpłynie właśnie na smażone jajka.

Na jakiej patelni powinno się smażyć jajecznicę?

Stanie się tak niestety niezależnie od tego, czy usmażycie je na oleju, smalcu, maśle czy jeszcze czymś innym. Jak sobie z tym więc poradzić?

Tak jak wspominaliśmy już, rozwiązanie jest tylko jedno – koniecznie powinniście zaopatrzyć się w dobrą, teflonową patelnię.

Warstwa teflonu na waszym naczyniu do smażenia, zapewni wam doskonałe osiągi w smażeniu nawet bez dodatku dużej ilości tłuszczów.

Smażenie będzie krótkie, wydajne, a co najważniejsze, patelnia nie odciśnie swojego piętna na smaku waszej potrawy.

Gdzie można znaleźć dobry przepis na jajecznicę?

Wskazówki do usmażenia perfekcyjnej, tradycyjnej jajecznicy znajdziecie tutaj: Oto sekret najlepszej na świecie jajecznicy. Zachwycicie się jej puszystą i lekką konsystencją

Jeśli lubicie z kolei różne, nietypowe kulinarne pomysły, wypróbujcie pomysłu na jajecznicę autorstwa Roberta Makłowicza.

Znajdziecie go klikając w ten link: Jajecznica Roberta Makłowicza to istna rewelacja. Kucharz wzbogaca ją o 1 nietypowy składnik

Czy to prawda, że pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Dzięki temu trikowi wszystkie wyjdą wam idealnie
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Dzięki 1 trikowi wszystkie zawsze wyjdą wam idealnie
Pierwszy naleśnik przykleja się do patelni albo wychodzi za tłusty? Podpowiadamy, jak poradzić sobie z tym odwiecznym problemem.

Podobno wśród rozwódek funkcjonuje powiedzenie, że pierwszy mąż jest jak pierwszy naleśnik – nigdy nie wychodzi. Nie jesteśmy ekspertami w sprawach matrymonialnych, ale wydaje się, że w kwestii naleśników wcale nie musi być tak źle! Sekret udanych naleśników już podczas pierwszego smażenia zawiera się w trzech głównych krokach. Jak kiedyś smażono naleśniki? Niezależnie od tego, czy wolicie naleśniki cienkie, czy nieco grubsze, musicie stosować się do podstawowych zasad. Wszystko po, by uniknąć uciążliwego odczyszczania powierzchni patelni z naleśnikowej spalenizny.Skoro już jesteśmy przy patelniach, musimy zadać wam pytanie. Pamiętacie smak naleśników waszych mam i babć? Tajemnicą  ich pięknego, rumianego wyglądu były właśnie odpowiednie żeliwne, stalowe patelnie, często wyprodukowane przez Romów. Właśnie Romowie byli niegdyś specjalistami w produkcji tych naczyń. Dzisiejsze patelnie produkowane na masową skalę mocno różnią się jakością od tzw. cygańskich. Warto więc zainwestować w specjalną patelnię do smażenia naleśników. Niekoniecznie musi być żeliwna. Powinno wystarczyć także mocne, wytrzymałe naczynie z powłoką teflonową. Bez tego trudno o nieprzywierania ciasta. Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni? Oprócz patelni, warto przyjrzeć się temu w jakiej temperaturze smażycie swoje naleśniki. Co prawda, smażenie ma to do siebie, że wymaga dużego ognia, ale akurat nie w tym przypadku. Kurek z gazem powinniście ustawić w środkowej pozycji – tak, by ogień był średniej wielkości. Zbyt duża temperatura może sprawić, że naleśniki się nie udadzą. Z kolei na małym ogniu ciasto będzie potrzebowało zbyt dużo czasu na odpowiednie wysmażenie. Pamiętajcie tylko o tym, by przed wlaniem ciasta na naczynie po raz pierwszy,...

jajecznica na mleku
Pixabay
Newsy
Jak uratować zbyt suchą jajecznicę? Dodajcie to, a będzie mięciutka i puszysta
Nie wyszła wam jajecznica? Spokojnie! Jeszcze da się ją uratować.

Na śniadanie nie ma chyba nic lepszego niż pyszna, puszysta i rozpływająca się w ustach jajecznica! Smażona na maśle z dodatkiem szczypiorku to idealne rozpoczęcie dnia. W dodatku jest bardzo zdrowa. Czasami niestety w wyniku zbyt dużego pośpiechu, używania niewłaściwej patelni lub innych, często popełnianych błędów, jajecznica nie wychodzi zbyt smaczna – jest twarda lub wyschnięta na wiór. Jak tego uniknąć? To bardzo proste! Przepis na jajecznicę na mleku Rozwiązaniem jest dodanie do jajecznicy odrobiny mleka! Tak przygotowane danie jest znacznie bardziej delikatne i soczyste. Alergicy nie muszą się niczym martwić! Choć jajka najczęściej przyrządza się na mleku krowim, to dobrze spisze się także mleko sojowe. Pamiętajcie też, że nie bez znaczenia jest sam proces smażenia jajecznicy. By wyszła miękka i puszysta, ważna jest cierpliwość. Gdy smaży się jajka szybko i na dużym ogniu, to mogą się przypalić i będą twarde. Sekretem smacznej jajecznicy jest niewielka patelnia i smażenie jej na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed wylaniem jajek na patelnię, wcześniej w miseczce ubijcie je porządnie trzepaczką przynajmniej przez minutę. I pamiętajcie o tym, że jajecznicę soli się dopiero na końcu! Do przygotowania jajecznicy na mleku będą potrzebne poniższe składniki: 4 jajka 7 łyżek mleka (krowiego lub sojowego) Sól Przygotowanie Na patelnię wylejcie mleko. Gdy delikatnie się podgrzeje, wbijcie jajka. Delikatnie mieszajcie jajka tak, by białka oddzieliły się od żółtek. Smażcie na małym ogniu. I gotowe! Jeśli wolicie, możecie wcześniej w misce od razu wymieszać jajka z mlekiem i tak przygotowaną mieszankę wylać na suchą patelnię. Sposób z mlekiem działa nawet wtedy, gdy jajecznica smażona na maśle wyszła zbyt sucha. Trzeba dolać do niej odrobinę mleka i podgrzewać na...

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Wiele gospodyń domowych zapomina dodać 1 składnik do jajecznicy. To fatalny błąd
Jajecznica nie wydaje się daniem specjalnie trudnym w przygotowaniu. Jednak większość osób ją smażących zapomina o jednym szczególe…

Jajka to podstawowy produkt wielu Polaków podczas śniadania. Jajka na miękk o, jajka na twardo, jajecznica, omlety – to wszystko jecie codziennie na śniadanie. Każda gospodyni domowa ma swój własny sposób na omlet i jajecznicę, ale to nie oznacza, że nie można być otwartym na ciągłe dokształcanie się w tej materii. Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę? Oczywiście, większość z degustujących przyzna, że najwspanialsza jajecznica to ta złożona z samych jajek smażonych na maśle. Nie mamy wyjścia, musimy przyznać wam rację. Jednak jest sposób, by jajecznica wyszła jeszcze delikatniejsza i bardziej aksamitna, niż ta na maśle. Jeśli lubicie takie właśnie smaki, nie wahajcie się użyć do swoich jajek śmietanki. Większość z was zapewne o tym zapomina już na etapie przygotowań do smażenia. Oczywiście jajka na maśle są niezwykle smaczne, ale jeśli dodacie do jajek ten jeden składnik, odkryjecie to danie na nowo. Ponadto delikatna śmietanka sprawi, że jajecznica zyska nieco na objętości. Rozwiązanie w sam raz na pustki w lodówce i w wytłaczankach. Poza śmietanką, mamy dla was jeszcze jedną bardzo cenną wskazówkę dotyczącą smażenia perfekcyjnej jajecznicy. Jak mieszać jajka smażąc jajecznicę? Chodzi tu o jeden szczegół, który często umyka smażącym już po wbiciu jajek na patelnię. Co to takiego? Wszystko sprowadza się do tego, której szkole smażenia jajek jesteście wierni. Pierwsza z nich zakłada mieszanie całości od razu. Druga szkoła to pozwolenie jajkom na krótkie wysmażenie się na patelni, a wymieszanie ich dopiero po chwili. Wydaje się, że akurat w tym konkretnym przypadku prawda, czyli najlepsze rozwiązanie, leży po środku. Kiedy wbijecie jajka ze skorupek na patelnię, nie mieszajcie od razu całości. Żółtka zostawcie w spokoju, zacznijcie mieszać białka....

Co zrobić, żeby jajecznica miała marmurkową teksturę? Szef kuchni radzi, by nie robić 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Trzeba pamiętać o 4 rzeczach
Mimo iż zrobienie jajecznicy wydaje się być z pozoru proste, bardzo łatwo jest ją zepsuć. Co zrobić, by nasza jajecznica miała idealną, puszystą konsystencję? Poznajcie wskazówki profesjonalnego szefa kuchni.

Chyba nie ma osoby, która nie przygotowywała w swoim życiu jajecznicy. To proste i smaczne danie idealnie się sprawdza jako pożywne śniadanie lub kolacja. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy rozgrzać na patelni odrobinę masła lub oleju i wylać na nią dobrze wymieszane jajka, po czym delikatnie mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Istnieje wiele odmian „jajecznicy idealnej". Dla jednych najlepiej smakuje ona z cebulą i boczkiem, drudzy wolą pozostawić ją w naturalnej wersji i tylko doprawiają ją do smaku przyprawami. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez pomidorów, pieczarek, szczypioru lub kurek. Jak zrobić, idealną puszystą jajecznicę o marmurkowej teksturze? Jak zrobić idealną jajecznicę?  Ryan Bartlow to hiszpański szef kuchni, który pracował w najlepszych restauracjach świata. Kulinarny mistrz podzielił się ostatnio sekretem idealnej jajecznicy. Jak ją przygotowuje? Poznajcie jego magiczne triki. Po pierwsze. Przed wylaniem jajek na patelnię, dobrze rozbijacie jajka na jednolitą masę? To błąd. Zdaniem Bartlowa, żółtka i białka nie powinny się ze sobą całkowicie połączyć. Zostaw smugi a nadasz swojej jajecznicy ciekawa teksturę i marmurkowy wygląd - radzi szef kuchni. Po drugie, Bartlow odradza też długie trzymanie jajecznicy na gazie. Kucharz zawsze wyłącza palnik w połowie smażenia jajecznicy i miesza ją już na wyłączonym palniku. Efekt? Pulchna i soczysta jajecznica. Po trzecie, nie bez znaczenia jest też wielkość patelni. Sama patelnia powinna być wystarczająco mała, aby jajka nie rozpływały się zbyt cienko i nie gotowały się zbyt szybko. Mieszajcie często jajecznicę podczas smażenia, aby kontrolować sposób zastygania jajek. Dzięki temu jajecznica będzie równomiernie usmażona i nic się nie przypali. Po...