jajecznica
Pixabay
Newsy

Smażycie jajecznicę na takiej patelni? Nic dziwnego, że ma taki kolor i jest niesmaczna

Smażenie jajecznicy to z jednej strony czynność prosta, z drugiej wymagająca zwrócenia uwagi na najmniejsze szczegóły.
Hubert Rój
marzec 12, 2021

Jak to zwykle bywa w sztuce kulinarnej – danie daniu nierówne. Nie inaczej jest w przypadku pospolitej jajecznicy.

Jak to się dzieje, że jednym wychodzi ona perfekcyjnie, a inni z trudem potem przeżuwają i przełykają wysmażone przez siebie jajka?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jest szczególnie ważne podczas smażenia jajecznicy?

Wiemy o tym doskonale, że o gustach się nie dyskutuje. Są ludzie, którzy uwielbiają na przykład tłustą, smażoną na smalcu jajecznicę z dodatkiem kiełbasy i cebuli.

Osoby o bardziej delikatnych podniebieniach, wolą lekko ścięte jajka usmażone tylko i wyłącznie na prawdziwy maśle.

Niezależnie od tego, jaki sposób smażenia jajecznicy wybieracie i wolicie, koniecznie zwróćcie uwagę na jeden mały szczegół.

A jest nim oczywiście patelnia, na której przyjdzie wam smażyć jajecznicę. Wybór naczynia jest sprawą fundamentalną.

Na jakiej patelni nie powinno się smażyć jajek?

Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami solidnych, starych i mocnych patelni żeliwnych, to niestety musimy poradzić wam dokupienie innego sprzętu do smażenia jajecznicy.

Żeliwne patelnie są doskonałe do smażenia naleśników i innych dań, ale akurat niekoniecznie do smażenia jajek.

Dlaczego? Żeliwne patelnie niestety mają to do siebie, że z ich powierzchni przedostają się do potraw drobinki stopu żelaza i węgla. Jajka podczas smażenia mogą przybrać zielonkawy odcień.

Nie jest to groźne dla zdrowia ludzi, ale wpływa znacząco na wygląd, a także czasami smak i zapach potraw. Zwłaszcza tych delikatnych.

Taki stan rzeczy nie będzie przeszkadzał przy smażeniu naleśników, ale mocniej wpłynie właśnie na smażone jajka.

Na jakiej patelni powinno się smażyć jajecznicę?

Stanie się tak niestety niezależnie od tego, czy usmażycie je na oleju, smalcu, maśle czy jeszcze czymś innym. Jak sobie z tym więc poradzić?

Tak jak wspominaliśmy już, rozwiązanie jest tylko jedno – koniecznie powinniście zaopatrzyć się w dobrą, teflonową patelnię.

Warstwa teflonu na waszym naczyniu do smażenia, zapewni wam doskonałe osiągi w smażeniu nawet bez dodatku dużej ilości tłuszczów.

Smażenie będzie krótkie, wydajne, a co najważniejsze, patelnia nie odciśnie swojego piętna na smaku waszej potrawy.

Gdzie można znaleźć dobry przepis na jajecznicę?

Wskazówki do usmażenia perfekcyjnej, tradycyjnej jajecznicy znajdziecie tutaj: Oto sekret najlepszej na świecie jajecznicy. Zachwycicie się jej puszystą i lekką konsystencją

Jeśli lubicie z kolei różne, nietypowe kulinarne pomysły, wypróbujcie pomysłu na jajecznicę autorstwa Roberta Makłowicza.

Znajdziecie go klikając w ten link: Jajecznica Roberta Makłowicza to istna rewelacja. Kucharz wzbogaca ją o 1 nietypowy składnik

Komentarze
Jajecznica z kabanosem
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy Najprostszy sposób na przepyszną jajecznicę. Jeden dodatek deklasuje wszystkie inne!
Jajecznica na śniadanie to nieodłączny punkt programu dla nas wszystkich. Jak sprawić, by jajka nie przestały nam się nudzić? Wypróbujcie ten przepis.
Hubert Rój
listopad 22, 2020

Tak, przyznajemy wam rację – mało jest wśród nas osób, które muszą uczyć się przygotowywania jajecznicy. Nieprzypadkowo kulinarne niezdary często opowiadają o tym, że jedyne co mogą przygotować w kuchni to woda na herbatę i jajecznica. Nawet jeżeli do gotowania mamy dwie lewe ręce, możemy zwykle przygotować jajka na swój ulubiony sposób. Doświadczeni w „jajecznicowym” fachu mają swoje wymagania – jedni lubią mocno wysmażone jajka na smalcu, inni delikatnie ścięte na równie delikatnym maśle. Opcji jak wiadomo jest wiele. My polecimy wam dzisiaj jeden z przepisów z portalu gotujmy.pl. Znajdziemy w nim jeden kluczowy składnik – będzie nim mianowicie kabanos. Cienkie kiełbaski wymieszane z jajami mogą być naszym asem w rękawie zwłaszcza, gdy chcemy podać jajecznicę naszym dzieciom. Wybredne maluchy na pewno nie pogardzą chudym i aromatycznym mięsem kabanosów. Jak już wspomnieliśmy – tylko od naszych upodobań zależy to, jakiego tłuszczu użyjemy do smażenia naszych jajek. Jeżeli przygotowujemy śniadanie dla dzieci, możemy wybrać masło. Jeżeli lubimy bardziej „zdecydowane” smaki, nie wahajmy użyć się smalcu – tak samo jak robiły to przecież nasze babcie. Poniżej, dla formalności, zamieszczamy przepis na wspomnianą jajecznicę z kabanosami. Składniki: 4-5 jaj (najlepiej od „szczęśliwych kur” z zagrody) 1 kabanos Sól Opcjonalnie pieprz Smalec bądź inny tłuszcz do smażenia. Przygotowanie: Podsmażamy na tłuszczu pokrojoną cienko kiełbaskę. Następnie wbijamy na patelnię jaja, doprawiamy do smaku. Mieszamy delikatnie i smażymy wedle uznania – skończmy smażenie w zależności od tego, czy chcemy zjeść jajecznicę „na miękko”, czy nieco bardziej przysmażoną. Podajemy z...

Przeczytaj
Smażenie na patelni, pryskający tłuszcz
Pixabay/ivabalk
Newsy Macie dość pryskającego oleju z patelni i sprzątania całej kuchni? Wystarczy, że podczas smażenia dosypiecie łyżeczkę...
Czegokolwiek byście nie smażyli, proces ogrzewania potrawy na tłuszczu bywa problematyczny. Znamy sposób, dzięki któremu unikniecie dodatkowego sprzątania.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Jeżeli jesteście fanami smażenia beztłuszczowego, nie znacie tego zagadnienia. Większość z was do smażenia używa jednak patelni i tłuszczu. Jak się okazuje, to wcale nie takie proste zadanie. Temperatura smażenia Smażenie odbywa się zazwyczaj w temperaturze znacznie wyższej od 100 stopni. Temperatura smażenia może dochodzić nawet do 200 stopni. Potrawa podczas tego typu obróbki termicznej zmienia kolor, smak, a nawet zapach. Wszystko to wzmaga apetyt, a z chemicznego puntu widzenia dochodzi do połączenia cukrów i białek. Powyższy duet nadaje daniom złocistego koloru. Skórka, która powstaje podczas smażenia sprawia, że potrawy zatrzymują część wody, nie tracąc odpowiedniej soczystości.  Negatywne skutki smażenia  Najbardziej negatywne oddziaływanie na tłuszcz ma właśnie wysoka temperatura. Pod jej wpływem zachodzi cały szereg niekorzystnych pod względem żywieniowym reakcji. Związki powstające w czasie smażenia wpływają w bezpośredni sposób na zmniejszenie wartości odżywczej potrawy. Jakie oleje nadają się do smażenia? Jeśli decydujecie się na obiad podawany z patelni, wybierzcie oleje o przewadze kwasów jednonienasyconych nad wielonienasyconymi. Unikniecie tym samym wylewania resztek płynu po smażeniu. Kwasy jednonienasycone mają bowiem wyższą temperaturę dymienia.  Najlepsze to olej palmowy czy oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy. Nie należy jedynie smażyć na surowych olejach tłoczonych na zimno. Sprawdzą się w daniach serwowanych jako przekąski, np. w sałatkach. Tłuszcz to ważny element smażenia To właśnie dzięki niemu potrawa jest chrupiąca i złocista. Niestety smażenie na nim nie jest zawsze bezpieczne. Tryskające w powietrze krople mogą was poparzyć albo zdewastować domową kuchnię. Pewien prosty trik pomoże wam zniwelować nadmierny efekt...

Przeczytaj
Omlet jajeczny z pieczoną piersią i papryką
kuchenny swiat/gotujmy.pl
Newsy Omlet jajeczny z pieczoną piersią i papryką. Prosty przepis na sycące i zdrowe śniadanie
Omlet to pomysł na wykwintne śniadanie. Klasyczny składa się z samych jaj, ale można dodać do niego niemalże cokolwiek!
Hubert Rój
listopad 26, 2020

Smażone placki z jaj jadali już starożytni Rzymianie. Potrawa ta znana jest większości ludów na całym świecie. Omlety do perfekcji doprowadzili z kolei Francuzi – to właśnie ich omlet z samych jaj smażony na maśle stał się smakowym kanonem. My w Polsce lubimy jednak nieco urozmaicić nasze jajeczne śniadania. Niektórzy dodają do swojego omletu nieco mleka – w ten sposób zrobi się on jeszcze bardziej delikatny. Jeszcze inni eksperymentują z różnymi rodzajami składników – od mięs przez warzywa, aż do grzybów. Polacy nie lubią za to omletów na słodko – w tego rodzaju frykasach lubują się za to w zachodniej Europie. Może warto przygotować takie śniadanie zamiast nudnych i oklepanych naleśników? Spróbujcie sami. Wróćmy do omleta na słono. Naszą propozycją na dziś będzie omlet z pieczoną piersią z kurczaka i papryką. Tego rodzaju kombinacja to gwarancja sycącego, zdrowego, a przede wszystkim pysznego śniadania. Na koniec mała uwaga techniczna – do przygotowania omletu przyda nam się dobra patelnia. Jeżeli dysponujemy tylko i wyłącznie zużytym sprzętem, musimy liczyć się z tym, że masa jajeczna za nic w świecie nie zechce oderwać się od dna patelni. Przepis na omlet jajeczny z piersią z kurczaka i papryką. Składniki: 2 jaja 2 zielone cebulki (ewentualnie możemy wybrać po prostu sam szczypiorek) Kilka plasterków pieczonej piersi z kurczaka. Mała papryka czerwona Łyżka masła Nieco czosnku w proszku Sól i pieprz Przygotowanie: W naczyniu rozbijamy jajka i mieszamy na gładką masę. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Dobrze rozgrzewamy suchą patelnię, następnie umieszczamy na niej masło. Wylewamy masę jajeczną na patelnię i...

Przeczytaj
jajka na twardo i na miękko
Adobe Stock
Newsy Tylko jedno z tych jajek jest naprawdę zdrowe. Zgadniecie które?
Jedni zalecają jedzenie jajek, inni przed nimi ostrzegają. My dzisiaj rozstrzygniemy zaś, jakie jajka są zdrowsze. Te ugotowane na twardo, czy te na miękko.
Hubert Rój
grudzień 28, 2020

O zdrowotności jajek lub wręcz ich szkodliwości napisano już setki stron w naukowych książkach. Cholesterol czy cenne wartości odżywcze i tak dalej… To dziś pozostawimy na boku. Dzisiaj odpowiemy osobom jedzącym regularnie jaja, w jaki sposób spożywać je z troską o własny organizm. Zastanowimy się, czy lepsze będą jajka na twardo, na miękko. Na twardo, na miękko, a może jajecznica? A co z jajecznicą? To przecież jeden z najpopularniejszych sposobów obróbki termicznej jajka w naszym kraju. Kryterium zdrowotności naszego jajka to jego stan skupienia po ugotowaniu. Czyli dokładnie rzecz ujmując to, czy jajko jest ugotowane na twardo, czy na miękko. Jajecznica pod względem procesu ścinania się żółtka i białka nie różni się od innych rodzajów gotowanego jajka. Samo mieszanie jajka na patelni nie zmienia jego właściwości. Salmonella w jajkach Dlatego też zaczniemy od jajka gotowanego na twardo. Ten rodzaj gotowania ma jedną niewątpliwie sporą zaletę. O co chodzi? Tak ugotowane jajko to gwarancja bezpieczeństwa. Przed czym? Oczywiście, że przed salmonellą. Gotowane przez 10 min w wodzie jajo będzie wolne od wszelkiego rodzaju bakterii, które zagrażają zwłaszcza dzieciom i osobom o niskiej odporności. Pozostaje tylko pytanie, co ze smakiem i co z wartościami odżywczymi? O pierwszym nie będziemy tutaj rozprawiać – każdy z nas ma przecież swoje własne preferencje. Miękkie lądowanie dla żołądka A co z wartościami odżywczymi? Tutaj też różnica nie będzie wcale widoczna ani odczuwalna. Gotowane na twardo jajko zachowa podobne właściwości jak to gotowane na miękko. Dlaczego? Temperatura gotowania nie jest na tyle wysoka, by zmienić strukturę tłuszczów, białek i aminokwasów naszego jajka. Jedynie długi czas gotowania może powodować reakcje siarki z...

Przeczytaj