Smażona kiszona kapusta Karola Okrasy. Dodajcie 2 łyżeczki tego produktu a będzie jeszcze lepsza
ONS/AdobeStock
Newsy

Smażona kiszona kapusta Karola Okrasy. Dodajcie 2 łyżeczki tego produktu, a będzie jeszcze lepsza

„Spróbuj kopytek z dodatkiem mąki razowej. Wyjątkowego smaku nadaje im smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą" - zachęca Karol Okrasa.

Możemy ją jeść na surowo, możemy pić z niej sok lub zrobić z niej zdrową surówkę. Możemy też, jak Karol Okrasa, usmażyć ją na patelni i podać z pysznymi kopytkami. Domyślacie się już o czym mowa?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na smażoną kapustę kiszoną Karola Okrasy

Karol Okrasa podzielił się przepisem na pyszną, smażoną kapustę kiszoną z kopytkami. Znany kucharz w bardzo oryginalny sposób wzbogaca jej smak dodając do niej dwie łyżeczki miodu wielokwiatowego. Podajcie ją tak jak on ze zdrowymi, razowymi kopytkami, a zakochacie się w tym daniu. Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.

Składniki:

  • ziemniaki – 1 kg
  • jaja – 1 szt.
  • mąka pszenna typ 550 – 200 g
  • mąka razowa – 50 g
  • sól
  • pieprz biały, mielony
  • olej
  • kiszona kapusta – 250 g
  • miód wielokwiatowy – 2 łyżeczki
  • cebula – 2 szt.
  • cytryna – 2 szt.
Zobacz także
Babka ziemniaczana z boczkiem Karola Okrasy. Podajcie ją z tym dodatkiem a zyska na smaku

Babka ziemniaczana z boczkiem Karola Okrasy. Dodajcie do niej 1 składnik dla świetnej konsystencji

Dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek

Przepis na dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotujcie w mundurkach i obierzcie.
  2. Ostudzone ziemniaki przeciśnijcie przez praskę, dodajcie jajo, dosypcie mąkę pszenną i razową, sól oraz biały pieprz.
  3. Delikatnie wyrabiajcie ciasto, aby składniki dobrze się połączyły.
  4. Z ciasta uformujcie wałki o średnicy 3 cm, delikatnie je spłaszczcie i pokrójcie na małe kluseczki.
  5. Kopytka gotujcie partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Przełóżcie łyżką cedzakową na talerz i ostudźcie.
  7. Ostudzone kopytka smażcie na oleju na złoty kolor.
  8. Kapustę kiszoną odciśnijcie i posiekajcie.
  9. Na patelni przesmażcie na miodzie pokrojoną w kostkę cebulę i dodajcie do niej kiszoną kapustę.
  10. Dolejcie odrobinę oleju. Duście ok. 7 minut, mieszając.
  11. Doprawcie pieprzem, skórką i sokiem z cytryny, solą, ewentualnie miodem.
  12. Kopytka podawajcie wymieszane ze smażoną kapustą.

Jak jeszcze można wykorzystać kapustę kiszoną?

Kapusta kiszona ma bardzo szerokie zastosowanie w kulinariach. Możecie ją jeść na surowo lub przygotować z niej pyszną surówkę, bigos, kapuśniak, pierogi, paszteciki i tartę. 

Źródło: Kuchnialidla.pl

Kapusta kiszona na zimę
Swietłana Moniakowa/Adobe Stock, WWWiola/gotujmy.pl
Przepisy
Marynowana kapusta do słoików jak marzenie. Ten sposób znają tylko nasze babcie
Jesień i zima to pora na wszelkiego rodzaju kiszonki. Oprócz tradycyjnego kiszenia kapusty, warto spróbować ten przepis.

Kiedy nie dysponujemy już świeżymi sezonowymi warzywami, czas postawić na stare, dobre kiszonki i różnego rodzaju marynowane warzywa w occie. Kiszone ogórki, kiszona kapusta – te domowe wyroby to świetne źródło witamin. Jednak oprócz nich w książkach kucharskich znajdziemy wiele ciekawych przepisów, które urozmaicą nam zimowe obiady. O potrzebie jedzenia kiszonej kapusty wiedzieli o tym już setki lat temu – w rejsy dookoła świata zabierano całe beczki kiszonej kapusty – wszystko to po to, by marynarze nie nabawili się szkorbutu, wywoływanego brakiem witamin. Dzisiaj mamy już większą świadomość w tym zakresie, a także znacznie większy zakres dostępnych źródeł witaminy C i innych mikroelementów. Nie jesteśmy skazani jak marynarze na kapustę kiszoną, warto spróbować przygotować ją na nieco inny sposób. Być może jedliście już kapustę z tego przepisu przygotowaną przez wasze babcie. Ten prosty sposób na marynowaną kapustę wykorzystywali nie tylko nasi przodkowie. Do dzisiaj tak przygotowana kapusta jest nieodłącznym dodatkiem w azjatyckich barach szybkiej obsługi. Przepis na marynowaną w occie kapustę Składniki: 2 kg szatkowanej kapusty 2 cebule 3-4 marchewki 1 czerwona papryka (opcjonalnie) Półtorej szklanki octu Pół szklanki oleju Ok. ¾ szklanki cukru 2 łyżki soli Pieprz Szczypta chili Przygotowanie: Do poszatkowanej kapusty dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet i olej, dodajemy cukier, sól, pieprz i chilli. Zagotowujemy, by składniki mogły się połączyć. Warzywa mieszamy i składamy do słoiczków. Następnie zalewamy słoiki naszą mieszanką octową. Zakręcamy i...

Kapuśniak
Flickr/Varchar N
Triki kulinarne
Zdrowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przez jeden sekretny składnik nabierze niezwykłego smaku!
Sok z kiszonej kapusty jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Pamiętacie o częstym spożywaniu kiszonek?

Potrawy z kiszonej kapusty zadbają o nasz organizm. Wartość energetyczna kapusty kwaszonej dla 100 g to około 17 kcal, co może być dobrą informacją dla osób na diecie. Jak widzicie, potrawy z kapusty to samo zdrowie! Doskonałym kompromisem między łatwością przygotowywania, smakiem i ciepłym sposobem podawania dania będzie zupa. Szczególnie polecamy kapuśniak. Obiecujemy, że wasze ciało wam za to podziękuje! Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia poprzez proces zasolenia i fermentacji. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Bogaty skład kiszonej kapusty Mogłoby się wydawać, że kiszona kapusta niczym nie zaskoczy. Błąd! Właśnie w niej znajdziemy: witaminę C  wapń i fosfor witamy E naturalne przeciwutleniacze, bakterie Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy fitoncydy działające bakteriobójczo Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach To tradycyjna, swojska zupa, której nie może zabraknąć na rodzinnym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce, ale i dodaniu kilku kropel sosu sojowego . To ekstra składnik! Ponadto, można podczas jej przygotowania, do podsmażanej wcześnie szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Będzie jeszcze bogatsza. Choć pamiętajmy, że i bez kiełbasy kapuśniak to sycąca zupa.  Składniki na nasz kapuśniak: 0,3 kg żeberek  0,3 kg kiszonej kapusty marchewka pietruszka kawałek selera 4 średniej wielkości ziemniaki cebula szalotka łyżka masła 6-7 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 4-6 ziarenek czarnego pieprzu sos sojowy do smaku sól morska do smaku pół...

Placki z kiszonej kapusty
gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy
Świąteczne jedzenie wciąż zalega wam w lodówce? Zróbcie placki z kiszonej kapusty
Z marnotrawienia jedzenia nie wynika nic dobrego. Szczególnie jeśli mówimy o nadmiarze jedzenia, z jakim związany jest czas pomiędzy świętami a Sylwestrem.

Jednym ze składników, którego nie brakowało na wigilijnych stołach, była kapusta. Kapuście można dać drugie życie. Wystarczy kilka prostych składników i macie danie jak marzenie! Polacy od lat uwielbiają placki Każdy region ma swoje placki. W zależności od tego, co lubicie widzieć w ich towarzystwie, można je podawać na słodko lub słono, ze śmietaną, z korniszonami lub sosem grzybowym. Placki wyjdą wam także z kapusty. Te w wersji kapuścianej mają nawet swoją oryginalną nazwę. Bowiem fuczki to potrawa ukraińska, która jest bardzo dobrze znana w Bieszczadach. Wyrabia się ją z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Smakują jak dobrze doprawione racuchy czy placki ziemniaczane. Smaży się je w tłuszczu. Dodatek kapusty kiszonej do placków Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, co jednocześnie nie przeszkadza jej być szalenie korzystną dla zdrowia. Posiada wiele właściwości cennych dla organizmu. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona jest świetna dla osób mających...

kwaśnica przepis
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Tym daniem zajadają się wszyscy górale. Genialnie rozgrzewa w chłodne dni
Do Zakopanego na kwaśnicę przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Podobno nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w górach. Ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że przysmak z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.

Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni! Przepis na góralską kwaśnicę Składniki 1 kilogram kiszonej kapusty 500 gramów wędzonych żeberek baranich 300 gramów kiełbasy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Olej Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą. Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą. Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty. Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek. Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości). Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą.  Gotowe! Źródło: gotujmy.pl