Możemy ją jeść na surowo, możemy pić z niej sok lub zrobić z niej zdrową surówkę. Możemy też, jak Karol Okrasa, usmażyć ją na patelni i podać z pysznymi kopytkami. Domyślacie się już o czym mowa?

Przepis na smażoną kapustę kiszoną Karola Okrasy

Karol Okrasa podzielił się przepisem na pyszną, smażoną kapustę kiszoną z kopytkami. Znany kucharz w bardzo oryginalny sposób wzbogaca jej smak dodając do niej dwie łyżeczki miodu wielokwiatowego. Podajcie ją tak jak on ze zdrowymi, razowymi kopytkami, a zakochacie się w tym daniu. Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.

Składniki:

  • ziemniaki – 1 kg
  • jaja – 1 szt.
  • mąka pszenna typ 550 – 200 g
  • mąka razowa – 50 g
  • sól
  • pieprz biały, mielony
  • olej
  • kiszona kapusta – 250 g
  • miód wielokwiatowy – 2 łyżeczki
  • cebula – 2 szt.
  • cytryna – 2 szt.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotujcie w mundurkach i obierzcie.
  2. Ostudzone ziemniaki przeciśnijcie przez praskę, dodajcie jajo, dosypcie mąkę pszenną i razową, sól oraz biały pieprz.
  3. Delikatnie wyrabiajcie ciasto, aby składniki dobrze się połączyły.
  4. Z ciasta uformujcie wałki o średnicy 3 cm, delikatnie je spłaszczcie i pokrójcie na małe kluseczki.
  5. Kopytka gotujcie partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Przełóżcie łyżką cedzakową na talerz i ostudźcie.
  7. Ostudzone kopytka smażcie na oleju na złoty kolor.
  8. Kapustę kiszoną odciśnijcie i posiekajcie.
  9. Na patelni przesmażcie na miodzie pokrojoną w kostkę cebulę i dodajcie do niej kiszoną kapustę.
  10. Dolejcie odrobinę oleju. Duście ok. 7 minut, mieszając.
  11. Doprawcie pieprzem, skórką i sokiem z cytryny, solą, ewentualnie miodem.
  12. Kopytka podawajcie wymieszane ze smażoną kapustą.

Jak jeszcze można wykorzystać kapustę kiszoną?

Kapusta kiszona ma bardzo szerokie zastosowanie w kulinariach. Możecie ją jeść na surowo lub przygotować z niej pyszną surówkę, bigos, kapuśniak, pierogi, paszteciki i tartę. 

Źródło: Kuchnialidla.pl

Zobacz także: