Możemy ją jeść na surowo, możemy pić z niej sok lub zrobić z niej zdrową surówkę. Możemy też, jak Karol Okrasa, usmażyć ją na patelni i podać z pysznymi kopytkami. Domyślacie się już o czym mowa?
Przepis na smażoną kapustę kiszoną Karola Okrasy
Karol Okrasa podzielił się przepisem na pyszną, smażoną kapustę kiszoną z kopytkami. Znany kucharz w bardzo oryginalny sposób wzbogaca jej smak dodając do niej dwie łyżeczki miodu wielokwiatowego. Podajcie ją tak jak on ze zdrowymi, razowymi kopytkami, a zakochacie się w tym daniu. Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.
Składniki:
- ziemniaki – 1 kg
- jaja – 1 szt.
- mąka pszenna typ 550 – 200 g
- mąka razowa – 50 g
- sól
- pieprz biały, mielony
- olej
- kiszona kapusta – 250 g
- miód wielokwiatowy – 2 łyżeczki
- cebula – 2 szt.
- cytryna – 2 szt.
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotujcie w mundurkach i obierzcie.
- Ostudzone ziemniaki przeciśnijcie przez praskę, dodajcie jajo, dosypcie mąkę pszenną i razową, sól oraz biały pieprz.
- Delikatnie wyrabiajcie ciasto, aby składniki dobrze się połączyły.
- Z ciasta uformujcie wałki o średnicy 3 cm, delikatnie je spłaszczcie i pokrójcie na małe kluseczki.
- Kopytka gotujcie partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Przełóżcie łyżką cedzakową na talerz i ostudźcie.
- Ostudzone kopytka smażcie na oleju na złoty kolor.
- Kapustę kiszoną odciśnijcie i posiekajcie.
- Na patelni przesmażcie na miodzie pokrojoną w kostkę cebulę i dodajcie do niej kiszoną kapustę.
- Dolejcie odrobinę oleju. Duście ok. 7 minut, mieszając.
- Doprawcie pieprzem, skórką i sokiem z cytryny, solą, ewentualnie miodem.
- Kopytka podawajcie wymieszane ze smażoną kapustą.
Jak jeszcze można wykorzystać kapustę kiszoną?
Kapusta kiszona ma bardzo szerokie zastosowanie w kulinariach. Możecie ją jeść na surowo lub przygotować z niej pyszną surówkę, bigos, kapuśniak, pierogi, paszteciki i tartę.
Źródło: Kuchnialidla.pl