Paszteciki z farszem
Gotujmy.pl/femme0fatale
Newsy

Smakują na ciepło i na zimno. Bajecznie pyszne i chrupiące paszteciki z przepisu babci

Któż z was nie lubi wracać we wspomnieniach do kuchni babci? Niektóre z waszych babć to z pewnością prawdziwe mistrzynie ciast, inne potrafią jak nikt inny doprawić mielonego. Nasz przepis przypomina coś jeszcze innego. Oto domowe paszteciki z babcinej receptury.

Paszteciki można traktować jako samodzielne danie, ale również podawać jako dodatek do zupy kremu lub barszczu czerwonego. Przyrządzone prawidłowo powinny być lekkie, chrupiące i niewielkie. Będą stanowić doskonałą przekąskę na nadchodzącego Sylwestra. Wasi goście oniemieją z zachwytu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pasztecik szczeciński

Wśród znanych pasztecików można wyróżnić jeden, w pewien sposób szczególny i przywiązany do konkretnego obszaru Polski. O czym mowa? To rodzaj smażonego ciasta drożdżowego nadziewanego mieszankami mięsnymi bądź jarskimi. To danie typowe dla Szczecina.

Nadzienie składa się najczęściej z wieprzowiny połączonej z wołowiną, kapusty z grzybami bądź sera i pieczarek. W czasach PRL dość powszechnym zjawiskiem było zastępowanie farszu mięsnego pastą jajeczną. 

Pasztecik z barszczem lub krokietem

Pasztecik serwowany jest zazwyczaj z niezabielanym, mocno przyprawionym czerwonym barszczem, zastępczo za krokieta.  

W 2008 roku pojawiła się propozycja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, aby pasztecik wpisać na listę produktów tradycyjnych, chronionych przez unijne prawo. Ostatecznie pasztecik znalazł się na wspomnianej liście 22 grudnia 2010 roku.

Wszyscy producenci muszą od tej pory ściśle przestrzegać jego receptury. Dzień 20 października jest oficjalnym Dniem Pasztecika Szczecińskiego. Zamiast świętować, możecie zrobić go sami w domu!

Sylwestrowy pasztecik z kapustą

Paszteciki można nadziewać wieloma produktami spożywczymi. Możecie wybrać to, co tylko przyjdzie wam do głowy lub co akurat macie w lodówce. Odważymy się jednak zaproponować wam jakże pyszną klasykę.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki + mąka do posypywania

  • 250 g masła

  • 3 jajka

  • 200 g śmietany 18%

  • duża szczypta soli

  • 40 g drożdży

  • 1 kg kapusty kiszonej

  • 1 kg pieczarek

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki ścieracie na tarce o grubych oczkach. Podsmażacie na łyżce oleju do całkowitego odparowania wody.

  2. Kapustę kroicie, odcedzacie i mocno wyciskacie z wody. Można ją także pokroić.

  3. Pieczarki i kapustę mieszacie, doprawiacie solą i pieprzem do smaku.

  4. W międzyczasie do miski wlewacie śmietanę, kruszycie drożdże i łączycie.

  5. Na stolnicę wysypujecie mąkę i sól, na środku robiąc dołek, w który wlewacie śmietanę. Wrzucanie do niego tez masło, wbijacie jajko i 2 żółtka. Całość dokładnie zagniatacie.

  6. Ciasto rozwałkowujecie na stolnicy na prostokąt o grubości 5 mm. 

  7. Następnie wykładacie pasek farszu, zawijacie pasztecik i odcinacie od reszty ciasta.

  8. Powstały wałek należy pokroić na kawałki o grubości około 2-3 centymetrów.

  9. Wierzch pasztecików smarujecie pozostałym białkiem. Układacie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  10. Paszteciki powinny się piec do ładnego zarumienienia maksymalnie 25 minut. 

Smacznego!

Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
światzpiernika/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
Mamy coś dla miłośników gołąbków z mięsnym farszem! Wypróbujcie ten świetny przepis.

Pyszne gołąbki to zawsze sprawdzony pomysł na obiad. Najlepiej smakują oczywiście te z młodej kapusty ! Do zrobienia farszu wykorzystajcie mięso wołowe, które nada gołąbkom wyjątkowego smaku i aromatu. Polecamy wam poniższy przepis na to danie, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z ryżem i wołowiną Do przygotowania gołąbków z wołowiną potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 niewielka główka kapusty białej 450 g wołowiny 2 ząbki czosnku 2 cebule 200 g ryżu (2 woreczki) 1 kostka rosołowa Kilka pieczarek Sól Pieprz Olej 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Zagotujcie wodę w dużym garnku. Z kapusty wytnijcie głąb, nabijcie ją na widelec i zanurzcie na około 3 minuty w wodzie. Kapustę można sparzyć na jeszcze kilka innych sposobów – możecie ją wstawić do mikrofalówki, a nawet… wcześniej zamrozić! Torebki ryżu włóżcie do garnka z gorącą wodą i ugotujcie. Wołowinę zmielcie w maszynce i usmażcie na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Gdy mięso się zarumieni, dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek – możecie go również pokroić albo przecisnąć przez praskę. Całość wymieszajcie i podsmażajcie jeszcze kilka chwil. Dodajcie do mięsa ugotowany ryż i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Nakładajcie farsz na liście kapusty i zawijajcie ciasno. Pamiętajcie, by zostawić kilka liści, które posłużą do duszenia gołąbków. Na dnie garnka połóżcie liście kapusty i układajcie na nich ciasno gołąbki. Zalejcie wodą, dodajcie pokruszoną kostkę rosołową i duście na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny. W tym czasie oczyśćcie pieczarki i pokrójcie je w kostkę. Podsmażcie je na patelni na oleju...

paszteciki z kiełbasą przepis
jaga85/Gotujmy.pl
Newsy
Wielkanocne paszteciki z białą kiełbasą. Zapieczcie je w tym cieście a zasmakują każdemu
Jeśli lubicie wytrawne paszteciki, to na pewno posmakują wam te w świątecznej wersji z białą kiełbasą!

Od słodkich wypieków i ciast, lepsze są tylko ciasta w wytrawnej wersji, czyli paszteciki! Doskonale nadają się na świąteczny stół zarówno w formie przystawki, a także jako smaczny dodatek do zupy. Do pasztecików ciasto możecie zrobić sami lub kupić gotowe w sklepie. Coraz więcej supermarketów ma w swojej ofercie różne rodzaje pół-gotowych ciast, które wystarczy tylko upiec w piekarniku. Wykorzystajcie do poniższego przepisu duży rulon ciasta francuskiego. Przepis na wielkanocne paszteciki z ciasta francuskiego Do przygotowania pasztecików wielkanocnych, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego 250 gram pieczarek 8 przepiórczych jaj 1 kiełbasa białą parzona Posiekana natka pietruszki 1 jajko do posmarowania Garść sezamu Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Pieczarki oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w plastry. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, wrzućcie pieczarki i podsmażajcie, aż będą miękkie. Pod sam koniec doprawcie je solą i pieprzem. Zgaście ogień pod patelnią i zostawcie do ostudzenia. Kiełbasę pokrójcie w cienkie (ok. 0,5 cm) plasterki i również usmażcie na oleju. Jaja przepiórcze ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Rozwińcie całe ciasto francuskie i pokrójcie je w 8 równych kwadratów. Na każdy kawałek ciasta połóżcie łyżkę pieczarek, kilka plastrów kiełbasy, jedno całe ugotowane jajko i posypcie posiekaną natką świeżej pietruszki. Ważne, by użyć jaj przepiórczych, które są małe – kurze jajko nie zmieściłoby się w paszteciku! Każdy kwadrat zawińcie do środka w kopertkę. Posklejajcie rogi ciasta. Wyłóżcie dużą blachę papierem...

Ewa Wachowicz kapuśniaczki
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Pyszne kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z przepisu Ewy Wachowicz. Gwarantujemy, że lepszych nie jedliście
Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać. Tym razem podzieliła się przepisem na przepyszne kapuśniaczki, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Koniecznie musicie ich spróbować!

Kapuśniaczki czy paszteciki, to mini bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty kiszonej, bądź w wersji z grzybami czy pieczarkami. Idealne nie tylko od święta. Świetnie się sprawdzą również na niedzielny obiad lub w formie przekąski. Mini bułeczki z farszem z kiszonej kapusty podawane z czerwonym barszczem najczęściej są kojarzone i serwowane podczas Wigilii czy świąt Bożego Narodzenia. Jednak idealnie zdadzą egzamin również podczas obiadu. Posypane kminkiem są niezwykle aromatyczne, a ich niewielka forma sprawdzi się podczas różnych uroczystości w formie przekąski. Ewa Wachowicz prezentuje przepis na kapuśniaczki z kiszoną kapustą na delikatnym cieście drożdżowym, które wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na drożdżowe kapuśniaczki według Ewy Wachowicz Składniki: Ciasto: 1 kg mąki ½ litra ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 2 żółtka Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 1 szczypta soli 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżeczka mąki Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka masła 1 cebula sól pieprz Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko kminek Wykonanie: Przygotowanie kapuśniaczków rozpocznijcie od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże wymieszajcie razem z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą oraz łyżeczką mąki. Odstawcie je do wyrośnięcia. Do większej miski wsypcie kilogram mąki. Dodajcie do niej żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyróbcie na gładkie, sprężyste ciasto. Gdyby było zbyt gęste, możecie dodać 1 lub 2 łyżki mleka. W międzyczasie roztopcie masło, ale pamiętajcie żeby nie było zbyt gorące. Później dodajcie je do ciasta i ponownie je wyróbcie. Tak przygotowane ciasto przykryjcie...

Przepis na kotlety z kapusty kiszonej. Idealne do barszczu
aaaishaaa/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety z kapusty kiszonej. Idealne do barszczu i solo
Brak pomysłów na obiad? Zróbcie szybkie i proste kotlety z kapusty kiszonej. Palce lizać!

Lubicie krokiety? Farsz z kapusty i grzybów zawinięty w ciasto naleśnikowe smakuje fantastycznie, jednak nie zawsze ma się czas i ochotę na smażenie naleśników, zawijanie krokietów , panierowanie i smażenie. Szybszym sposobem jest usmażenie… kotletów z kapusty! Robi się je dokładnie tak samo, jak farsz na krokiety. Należy jedynie dodać nieco mąki, by masa była bardziej zwarta i usmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Takie kotlety smakują podobnie do krokietów i wspaniale nadają się choćby do podania z barszczem czerwonym . Kotlety z kapusty kiszonej z pieczarkami to fantastyczny pomysł na tani i bardzo szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny! Przepis jest prosty i nie wymaga wiele pracy, a uwierzcie, że warto – kotlety smakują genialnie. Wypróbujcie przepis udostępniony na portalu Gotujmy.pl przez jedną z jego użytkowniczek. Przepis na kotlety z kapusty kiszonej Do przygotowania smacznych i chrupiących kotletów z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma kapusty kiszonej 1 szklanka posiekanych drobno pieczarek 1 bułka 2 łyżki mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Namoczcie bułkę i odciśnijcie. Opłuczcie kapustę kiszoną w zimnej wodzie. Odciśnijcie i poszatkujcie, ale nie bardzo drobno – za chwilę należy użyć blendera do wymieszania składników. Dodajcie do kapusty bułkę, pieczarki i zmiksujcie za pomocą blendera. Doprawcie solą, pieprzem i słodką papryką i wsypcie 2 łyżki mąki. Wymieszajcie. Formujcie masę w kształt kotletów i obtoczcie w bułce. Smażcie na patelni na bardzo mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Zamiast tego, kotlety można także upiec w piekarniku – wystarczy...