Paszteciki z farszem
Gotujmy.pl/femme0fatale
Newsy

Smakują na ciepło i na zimno. Bajecznie pyszne i chrupiące paszteciki z przepisu babci

Któż z was nie lubi wracać we wspomnieniach do kuchni babci? Niektóre z waszych babć to z pewnością prawdziwe mistrzynie ciast, inne potrafią jak nikt inny doprawić mielonego. Nasz przepis przypomina coś jeszcze innego. Oto domowe paszteciki z babcinej receptury.
Aleksandra Jaworska
grudzień 29, 2020

Paszteciki można traktować jako samodzielne danie, ale również podawać jako dodatek do zupy kremu lub barszczu czerwonego. Przyrządzone prawidłowo powinny być lekkie, chrupiące i niewielkie. Będą stanowić doskonałą przekąskę na nadchodzącego Sylwestra. Wasi goście oniemieją z zachwytu!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pasztecik szczeciński

Wśród znanych pasztecików można wyróżnić jeden, w pewien sposób szczególny i przywiązany do konkretnego obszaru Polski. O czym mowa? To rodzaj smażonego ciasta drożdżowego nadziewanego mieszankami mięsnymi bądź jarskimi. To danie typowe dla Szczecina.

Nadzienie składa się najczęściej z wieprzowiny połączonej z wołowiną, kapusty z grzybami bądź sera i pieczarek. W czasach PRL dość powszechnym zjawiskiem było zastępowanie farszu mięsnego pastą jajeczną. 

Pasztecik z barszczem lub krokietem

Pasztecik serwowany jest zazwyczaj z niezabielanym, mocno przyprawionym czerwonym barszczem, zastępczo za krokieta.  

W 2008 roku pojawiła się propozycja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, aby pasztecik wpisać na listę produktów tradycyjnych, chronionych przez unijne prawo. Ostatecznie pasztecik znalazł się na wspomnianej liście 22 grudnia 2010 roku.

Wszyscy producenci muszą od tej pory ściśle przestrzegać jego receptury. Dzień 20 października jest oficjalnym Dniem Pasztecika Szczecińskiego. Zamiast świętować, możecie zrobić go sami w domu!

Sylwestrowy pasztecik z kapustą

Paszteciki można nadziewać wieloma produktami spożywczymi. Możecie wybrać to, co tylko przyjdzie wam do głowy lub co akurat macie w lodówce. Odważymy się jednak zaproponować wam jakże pyszną klasykę.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki + mąka do posypywania

  • 250 g masła

  • 3 jajka

  • 200 g śmietany 18%

  • duża szczypta soli

  • 40 g drożdży

  • 1 kg kapusty kiszonej

  • 1 kg pieczarek

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki ścieracie na tarce o grubych oczkach. Podsmażacie na łyżce oleju do całkowitego odparowania wody.

  2. Kapustę kroicie, odcedzacie i mocno wyciskacie z wody. Można ją także pokroić.

  3. Pieczarki i kapustę mieszacie, doprawiacie solą i pieprzem do smaku.

  4. W międzyczasie do miski wlewacie śmietanę, kruszycie drożdże i łączycie.

  5. Na stolnicę wysypujecie mąkę i sól, na środku robiąc dołek, w który wlewacie śmietanę. Wrzucanie do niego tez masło, wbijacie jajko i 2 żółtka. Całość dokładnie zagniatacie.

  6. Ciasto rozwałkowujecie na stolnicy na prostokąt o grubości 5 mm. 

  7. Następnie wykładacie pasek farszu, zawijacie pasztecik i odcinacie od reszty ciasta.

  8. Powstały wałek należy pokroić na kawałki o grubości około 2-3 centymetrów.

  9. Wierzch pasztecików smarujecie pozostałym białkiem. Układacie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  10. Paszteciki powinny się piec do ładnego zarumienienia maksymalnie 25 minut. 

Smacznego!

Komentarze
Krokiety
gotujmy.pl/Marta1986
Newsy Prosty i sprawdzony trik na szczelne zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypadnie
Jeśli lubicie krokiety wiecie, że najtrudniejsze w procesie ich przygotowywania jest zwijanie farszu. Podzielenie działania na etapy pozwoli wam zaoszczędzić czas i nerwy.
Aleksandra Jaworska
grudzień 29, 2020

Do niektórych przekąsek wracamy ze szczególnym sentymentem. Wybrane potrawy sprawdzają się jako pyszne i uniwersalne dania, które smakują większości. Jedynym w takich dań jest znany wszystkim krokiet, panierowany zazwyczaj  w bułce tartej. Czym tak naprawdę są krokiety? Krokietem można nazwać rodzaj pasztecika lub zasmażanego naleśnika z farszem w postaci niewielkiej rolady. Do sporządzenia krokietów konieczne jest wykonanie farszu. Wigilijne znacznie różnią się od tych, które jada się na co dzień. Krokiety można bowiem nadziewać dosłownie wszystkim. Zazwyczaj po rozsmarowaniu farszu naleśnik zawija się i układa w rodzaj koperty obtoczonej w jajku z mąką i tartej bułce, a następnie smaży się na patelni w oleju. Właśnie ten element sprawia nawet zaawansowanym kucharzom najwięcej trudności. Farsz do krokietów bywa problematyczny pod wieloma względami.  Najpopularniejsze rodzaje farszu: farsz z kapustą kiszoną i grzybami; farsz mięsny – z gotowanego, a następnie zmielonego mięsa z dodatkami; farsz mięsno-kapuściany – z posiekanej kiszonej kapusty z mielonym mięsem; farsz mięsno-grzybowy – z pokrojonymi grzybami dodanymi do zmielonego mięsa; mieszany – z pieczarkami, żółtym serem i podsmażoną cebulką; jednorodny/wegetariański– np. z drobno posiekanym jajkiem. Krokiety osobno lub z czerwonym barszczem Krokiety można jeść jako samodzielne danie lub podawać jako dodatek do zdrowego, czerwonego barszczu. Jakkolwiek byście ich nie uwielbiali, warto zapoznać się z techniką na ich składanie, jeśli wolicie - zwijanie. Dzięki kilku prostym trikom wasze krokiety nie będą się rozpadać ani rwać ciasta, w które je skręcacie. W końcu krokiet, z którego wysypuje się z...

Przeczytaj