ciapkapusta przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Smakowity obiad z 3 składników. Zaskocz wszystkich aromatyczną ciapkapustą!

Słyszałyście o ciapkapuście? To tradycyjne śląskie danie, które każdy koniecznie musi poznać! Jest smaczne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Ciapkapusta? Co to takiego? Nie przywidziało ci się! Tak właśnie brzmi nazwa tradycyjnego, śląskiego dania zawierającego jedynie trzy składniki. Mamy dla was przepis, z którego zrobicie własną ciapkapustę w domu!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Skarby Śląska

Spośród wszystkich kuchni regionalnych, śląska jest chyba najlepiej rozpoznawalna i rozpowszechniona w naszym kraju. Każdy Polak choć raz w życiu jadł kluski śląskie z modrą kapustą! Kuchnia śląska jest naprawdę fascynująca. Region śląski jest bardzo rozległy, dlatego w całym tym obszarze sposoby przygotowywania dań różnią się od siebie. Powstawały przez wpływ kuchni polskiej, austriackiej, czeskiej i niemieckiej – w przeszłości ludzie tych narodowości stale mieszali się między sobą, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się potrawami wyraźnie inspirowanymi kuchnią tych wszystkich krajów. Dzięki niemiecko-polsko-czeskiej historii Śląska wiele dań do dziś ma charakterystycznych nazw, typowych dla śląskiej gwary.

Przepis na ciapkapustę

Jednym ze śląskich dań o ciekawej nazwie jest ciapkapusta, zwana też ciaperkrautem czy panczkrałtem. Przygotowuje się ją z jedynie kilku składników:

  • Boczku
  • Kiełbasy
  • Cebuli
  • Ziemniaków
  • Kapusty kiszonej

Stanowi częsty dodatek do mięs lub podaje się ją samodzielnie – na przykład w formie przystawki.

Aby przygotować ciapkapustę, potrzebujesz:

  • Kilogram ziemniaków
  • 30 dag boczku wędzonego
  • Pół kg kiszonej kapusty
  • 1 dużą cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • Liść laurowy
  • Łyżkę majeranku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Do garnka włóż kapustę, dodaj marchewkę (jeżeli nie było jej w kapuście), liść laurowy i zalej wodą. Gotuj do momentu, aż kapusta lekko zmięknie.
  2. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na dużej patelni, a gdy puści tłuszcz dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Odcedź ugotowaną kapustę, dodaj majeranku i całość przełóż na patelnię. Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez około 20 minut.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedź i dokładnie rozgnieć tłuczkiem na puree. Dodaj do nich kapustę (powinna być gorąca!), wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
  5. I gotowe! Ciapkapusta najlepiej smakuje podawana z żeberkami.
Komentarze
karkówka z patelni przepis
Gotujmy.pl
Newsy Pyszna i łatwa w przygotowaniu karkówka z patelni. Jej sekret tkwi w wyjątkowej marynacie!
Lubisz karkówkę z grilla? Z pewnością pokochasz jej wersję smażoną na patelni! Jest tak samo soczysta dzięki użyciu specjalnej marynaty.
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Tęsknicie już za wiosną? My też! Zima jeszcze się nie zaczęła, a my już myślami jesteśmy na majówkowym grillu. Pyszna, pieczona kiełbaska i soczysta karkówka – aż ślinka cieknie! Jeżeli też nie możecie się doczekać dań z grilla, to mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie smaczną i aromatyczną karkówkę prosto z patelni! Sposób na soczyste mięso Pewnie nie raz zastanawiałaś się jak twoja przyjaciółka to robi, że jej mięso jest zawsze soczyste i chrupiące. Przecież żeby mieć pewność, że karkówka się upiekła i nie jest surowa w środku, trzeba ją smażyć (lub grillować) dość długo, a wówczas przecież zawsze będzie lekko wysuszona. Może sekret tkwi w odpowiednim mięsie? Zanim zaczniesz szukać najlepszego rzeźnika w mieście, zapoznaj się z przepisem na soczystą karkówkę z patelni – znamy sposób na to, by mięso nigdy nie wysychało! Przepis na marynowaną karkówkę z patelni Sekret soczystego mięsa tkwi w… marynacie! To ona nadaje mu niepowtarzalnego smaku oraz zapobiega nadmiernej utracie wody. Poznajcie przepis na wyjątkową karkówkę z patelni – smakuje tak samo jak ta z grilla, a do tego jak pachnie! Nie zdziwcie się, jeśli wasi sąsiedzi przybiegną sprawdzić, czy nie grillujecie na balkonie. Zapach karkówki z patelni jest tak samo smakowity i naprawdę trudno je odróżnić! Przygotuj te składniki: 1 kilogram karkówki Olej rzepakowy Łyżka keczupu 2-3 ząbki czosnku Płaska łyżka soli Łyżeczka pieprzu Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżka ostrej papryki Łyżeczka majeranku Przygotowanie Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj obie papryki, majeranek, sól i pieprz, wymieszaj. Wlej 1/3 szklanki oleju oraz łyżkę keczupu i zamieszaj dokładnie jeszcze...

Przeczytaj
roladki z kurczaka przepis
Gotujmy.pl
Newsy Jeden sekretny składnik sprawi, że rolada z kurczaka będzie wyjątkowo soczysta
Przygotowujesz duże przyjęcie dla gości? Koniecznie upiecz te smakowite roladki z kurczaka - smakują każdemu!
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Martwisz się, że twoje pieczone mięso wychodzi zawsze zbyt suche? Winą może być trzymanie go za długo w piekarniku, jednak niektóre rodzaje mięsa po prostu nie są zbyt soczyste, gdy się je upiecze. Dlatego trzeba się uciec do kulinarnych sztuczek – a my je znamy! Dowiedzcie się z tego artykułu co zrobić, by rolada z kurczaka wyszła wyśmienicie! Najlepsza na imprezę Roladki drobiowe to absolutny hit każdej imprezy. Podane na półmisku z dodatkami wyglądają bardzo efektownie i doskonale nadają się na większe przyjęcia. Sprawdzą się na imieninach, urodzinach, podczas świąt czy na zwykłym spotkaniu ze znajomymi. Roladki z kurczaka świetnie smakują podane zarówno na ciepło, jak i na zimno – dzięki temu są doskonałą zimną przekąską podczas dłuższych imprez. Można je podawać jako przystawkę albo danie główne z dodatkiem ziemniaków. Możliwości są nieograniczone! Roladki są nie tylko uniwersalne – delikatne mięso drobiowe smakuje wszystkim, dlatego podając je na przyjęciu możesz mieć pewność, że żaden gość nie wróci do domu głodny. Przepis na roladki drobiowe z ogórkiem Sekretem soczystych roladek są… ogórki konserwowe! Woda z ogórków będzie trzymać wilgoć w mięsie podczas pieczenia, dzięki czemu nie będzie ono wysuszone, a do tego nabierze intensywnego smaku. Aby przyrządzić te smaczne roladki, przygotuj: 3 piersi z kurczaka 1 duży słoik ogórków konserwowych 25 dag całej mozzarelli 10 dag mini marchewek Przyprawę do kurczaka Żółty ser w plastrach Ketchup Sól Przygotowanie Pokrojone w plastry filety rozbij i posyp przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli. Wyłóż nimi formę do pieczenia (np. keksówkę). Mięso powinno dokładnie przykryć dno i boki blachy. Następnie na...

Przeczytaj