Ciapkapusta? Co to takiego? Nie przywidziało ci się! Tak właśnie brzmi nazwa tradycyjnego, śląskiego dania zawierającego jedynie trzy składniki. Mamy dla was przepis, z którego zrobicie własną ciapkapustę w domu!

Skarby Śląska

Spośród wszystkich kuchni regionalnych, śląska jest chyba najlepiej rozpoznawalna i rozpowszechniona w naszym kraju. Każdy Polak choć raz w życiu jadł kluski śląskie z modrą kapustą! Kuchnia śląska jest naprawdę fascynująca. Region śląski jest bardzo rozległy, dlatego w całym tym obszarze sposoby przygotowywania dań różnią się od siebie. Powstawały przez wpływ kuchni polskiej, austriackiej, czeskiej i niemieckiej – w przeszłości ludzie tych narodowości stale mieszali się między sobą, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się potrawami wyraźnie inspirowanymi kuchnią tych wszystkich krajów. Dzięki niemiecko-polsko-czeskiej historii Śląska wiele dań do dziś ma charakterystycznych nazw, typowych dla śląskiej gwary.

Przepis na ciapkapustę

Jednym ze śląskich dań o ciekawej nazwie jest ciapkapusta, zwana też ciaperkrautem czy panczkrałtem. Przygotowuje się ją z jedynie kilku składników:

  • Boczku
  • Kiełbasy
  • Cebuli
  • Ziemniaków
  • Kapusty kiszonej

Stanowi częsty dodatek do mięs lub podaje się ją samodzielnie – na przykład w formie przystawki.

Zobacz także:

Aby przygotować ciapkapustę, potrzebujesz:

  • Kilogram ziemniaków
  • 30 dag boczku wędzonego
  • Pół kg kiszonej kapusty
  • 1 dużą cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • Liść laurowy
  • Łyżkę majeranku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Do garnka włóż kapustę, dodaj marchewkę (jeżeli nie było jej w kapuście), liść laurowy i zalej wodą. Gotuj do momentu, aż kapusta lekko zmięknie.
  2. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na dużej patelni, a gdy puści tłuszcz dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Odcedź ugotowaną kapustę, dodaj majeranku i całość przełóż na patelnię. Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez około 20 minut.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedź i dokładnie rozgnieć tłuczkiem na puree. Dodaj do nich kapustę (powinna być gorąca!), wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
  5. I gotowe! Ciapkapusta najlepiej smakuje podawana z żeberkami.