Ciapkapusta? Co to takiego? Nie przywidziało ci się! Tak właśnie brzmi nazwa tradycyjnego, śląskiego dania zawierającego jedynie trzy składniki. Mamy dla was przepis, z którego zrobicie własną ciapkapustę w domu!
Skarby Śląska
Spośród wszystkich kuchni regionalnych, śląska jest chyba najlepiej rozpoznawalna i rozpowszechniona w naszym kraju. Każdy Polak choć raz w życiu jadł kluski śląskie z modrą kapustą! Kuchnia śląska jest naprawdę fascynująca. Region śląski jest bardzo rozległy, dlatego w całym tym obszarze sposoby przygotowywania dań różnią się od siebie. Powstawały przez wpływ kuchni polskiej, austriackiej, czeskiej i niemieckiej – w przeszłości ludzie tych narodowości stale mieszali się między sobą, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się potrawami wyraźnie inspirowanymi kuchnią tych wszystkich krajów. Dzięki niemiecko-polsko-czeskiej historii Śląska wiele dań do dziś ma charakterystycznych nazw, typowych dla śląskiej gwary.
Przepis na ciapkapustę
Jednym ze śląskich dań o ciekawej nazwie jest ciapkapusta, zwana też ciaperkrautem czy panczkrałtem. Przygotowuje się ją z jedynie kilku składników:
- Boczku
- Kiełbasy
- Cebuli
- Ziemniaków
- Kapusty kiszonej
Stanowi częsty dodatek do mięs lub podaje się ją samodzielnie – na przykład w formie przystawki.
Zobacz także:
Aby przygotować ciapkapustę, potrzebujesz:
- Kilogram ziemniaków
- 30 dag boczku wędzonego
- Pół kg kiszonej kapusty
- 1 dużą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- Liść laurowy
- Łyżkę majeranku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Do garnka włóż kapustę, dodaj marchewkę (jeżeli nie było jej w kapuście), liść laurowy i zalej wodą. Gotuj do momentu, aż kapusta lekko zmięknie.
- Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na dużej patelni, a gdy puści tłuszcz dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
- Odcedź ugotowaną kapustę, dodaj majeranku i całość przełóż na patelnię. Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez około 20 minut.
- Ugotowane ziemniaki odcedź i dokładnie rozgnieć tłuczkiem na puree. Dodaj do nich kapustę (powinna być gorąca!), wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
- I gotowe! Ciapkapusta najlepiej smakuje podawana z żeberkami.