ciapkapusta przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Smakowity obiad z 3 składników. Zaskocz wszystkich aromatyczną ciapkapustą!

Słyszałyście o ciapkapuście? To tradycyjne śląskie danie, które każdy koniecznie musi poznać! Jest smaczne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.

Ciapkapusta? Co to takiego? Nie przywidziało ci się! Tak właśnie brzmi nazwa tradycyjnego, śląskiego dania zawierającego jedynie trzy składniki. Mamy dla was przepis, z którego zrobicie własną ciapkapustę w domu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skarby Śląska

Spośród wszystkich kuchni regionalnych, śląska jest chyba najlepiej rozpoznawalna i rozpowszechniona w naszym kraju. Każdy Polak choć raz w życiu jadł kluski śląskie z modrą kapustą! Kuchnia śląska jest naprawdę fascynująca. Region śląski jest bardzo rozległy, dlatego w całym tym obszarze sposoby przygotowywania dań różnią się od siebie. Powstawały przez wpływ kuchni polskiej, austriackiej, czeskiej i niemieckiej – w przeszłości ludzie tych narodowości stale mieszali się między sobą, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się potrawami wyraźnie inspirowanymi kuchnią tych wszystkich krajów. Dzięki niemiecko-polsko-czeskiej historii Śląska wiele dań do dziś ma charakterystycznych nazw, typowych dla śląskiej gwary.

Przepis na ciapkapustę

Jednym ze śląskich dań o ciekawej nazwie jest ciapkapusta, zwana też ciaperkrautem czy panczkrałtem. Przygotowuje się ją z jedynie kilku składników:

  • Boczku
  • Kiełbasy
  • Cebuli
  • Ziemniaków
  • Kapusty kiszonej

Stanowi częsty dodatek do mięs lub podaje się ją samodzielnie – na przykład w formie przystawki.

Aby przygotować ciapkapustę, potrzebujesz:

  • Kilogram ziemniaków
  • 30 dag boczku wędzonego
  • Pół kg kiszonej kapusty
  • 1 dużą cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • Liść laurowy
  • Łyżkę majeranku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Do garnka włóż kapustę, dodaj marchewkę (jeżeli nie było jej w kapuście), liść laurowy i zalej wodą. Gotuj do momentu, aż kapusta lekko zmięknie.
  2. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na dużej patelni, a gdy puści tłuszcz dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Odcedź ugotowaną kapustę, dodaj majeranku i całość przełóż na patelnię. Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez około 20 minut.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedź i dokładnie rozgnieć tłuczkiem na puree. Dodaj do nich kapustę (powinna być gorąca!), wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
  5. I gotowe! Ciapkapusta najlepiej smakuje podawana z żeberkami.
bigos przepis
Wikimedia
Przepisy
Aromatyczny i rozpływający się w ustach bigos! Cała rodzina będzie błagać o dokładkę
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będzie można zacząć przygotowywać wigilijne potrawy. Wśród nich nie może zabraknąć przede wszystkim aromatycznego bigosu!

To tradycyjne danie przyrządzane na bazie kapusty, mięsa, grzybów i śliwek z pewnością skradnie serce niejednego smakosza! Przepis na bigos Będziesz potrzebować  1 kilogram świeżej kapusty 800 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (na przykład łopatki) 400 gramów mięsa wołowego (może być antrykot) 200 gramów wiejskiej kiełbasy 100 gramów boczku wędzonego 50 gramów suszonych grzybów (mogą być borowiki) 30 gramów suszonych śliwek 30 gramów wędzonych śliwek 3 duże cebule ¼ szklanki śliwowicy 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego Olej  Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, słodka papryka Przygotowanie Suszone grzyby zalej letnią wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu wody z moczenia grzybów. Będzie ci jeszcze potrzebna. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie umieść go w dowolnej dużej misce. Na tłuszczu wytopionym z boczku umieść pokrojone na małe kawałki mięso wieprzowe i wołowe. Obsmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie wrzuć do miski z boczkiem (na tym etapie mięso może być nieco surowe w środku). Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Całość dodaj do mięsa. Wszystkie składniki znajdujące się w misce ponownie umieść w dużym garnku. Podgrzewając dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki. Kapustę kiszoną odcedź z wody , posiekaj, a następnie umieść w garnku z mięsem (możesz ją polać wodą, ale pamiętaj, że wtedy straci nieco swojego smaku). Świeżą kapustę również posiekaj, a wiejską kiełbasę...

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Gotujmy.pl/kucharka_1991
Newsy
Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Szybki przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną zupę, koniecznie zróbcie ją z tego przepisu. Wystarczy wam aż na 2 dni. Kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty będzie gotowy w 40 minut.

Sezonowe warzywa to wspaniałe składniki do zrobienia pysznych dań. Są smaczne i delikatne. Jednym z nich jest młoda kapusta, którą w sezonie wiosennym możemy kupić na targach lub bazarkach. Z młodej kapusty możecie przyrządzić wiosenną wersję kapuśniaku, który zachwyci was swoim smakiem. Młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka, chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeśli macie ochotę na inne dania z młodej kapusty, koniecznie wypróbujcie przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem . Jest po prostu przepyszny.  Przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty Kapuśniak to bardzo pożywna i smaczna zupa. Możecie urozmaicić ją dodatkiem ziemniaków, żeberek, kiełbasy lub wędzonym boczkiem. My proponujemy wam przyrządzić go z dodatkiem młodej kapusty. Tę pyszną zupę koniecznie trzeba zrobić, póki sezon na młodą kapustę trwa. Młoda kapusta ma więcej witaminy C niż biała, dlatego warto jeść jej jak najwięcej. Składniki: włoszczyzna pół główki kapusty młodej 30 dag kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu 25 dag boczku wędzonego 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz ewentualnie: kostka rosołowa Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Włoszczyznę i młodą kapustę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Kiszoną kapustę pokrójcie drobno. Cebulę i boczek pokrójcie w kosteczkę.  Do garnka przełóżcie startą młodą kapustę i włoszczyznę. Dolejcie 1,25 l wody. Dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujcie około 10-12 minut. Do drugiego, większego garnka przełóżcie pokrojoną kapustę kiszoną, zalejcie ją 1 l wody i ugotujcie.  Na suchej patelni podsmażcie boczek. Kiedy tłuszcz wytopi się z...

bigos
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Przepyszna kapusta z leśnymi grzybami. Klasyka wigilijnej kuchni. Godzina roboty
Tego dania nie może zabraknąć w święta! Jest bardzo proste w przygotowaniu i wymaga kilku składników.

Jednym z tradycyjnych, wigilijnych dań jest kapusta z grzybami. Wiedzieliście, że tę potrawę przygotowuje się w Polsce od setek lat? Nic dziwnego, że nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, który pełen jest tradycyjnych dań! Sprawdźcie ten przepis, z którego wyczarujecie przepyszną kapustę z grzybami, taką jak u mamy. O kapuście na polskich stołach Dawniej kapusta była jednym z najpopularniejszych składników używanych w kuchni i w pewnym okresie historii naszego kraju jedzono to warzywo praktycznie na okrągło. Tanie i łatwe w uprawie stanowiło bazę większości dań. By nieco przerwać monotonię, do kapusty dodawano różne dodatki, np. groch albo grzyby okraszone smalcem. Co więcej, tak wzbogacona kapusta uchodziła za dość wykwintne danie i przyrządzano ją na różne święta i podniosłe okazje. Zwyczaj przetrwał do dziś i na Wigilię przygotowujemy postną wersję tej tradycyjnej potrawy. Przepis na kapustę z grzybami Aby kontynuować tradycję naszych przodków, przygotujcie na Wigilię jarską kapustę z grzybami! Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy, a jedynie nieco czasu – pamiętajcie o tym, że grzyby trzeba dzień wcześniej namoczyć w wodzie!  Potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 główka kapusty 200 g grzybów suszonych 4 cebule 3 ząbki czosnku Pieprz Sól Przygotowanie Włóż grzyby do naczynia z wodą i odstaw na noc, by się namoczyły. Kapustę umyj i poszatkuj na drobno. Przełóż ją do garnka, dodaj łyżeczkę soli, zalej wodą i gotuj. W tym czasie ugotuj namoczone wcześniej grzyby. Gdy kapusta zmięknie, odcedź ją z wody. Ugotowane grzyby pokrój drobno i dodaj do kapusty wraz z odrobiną wody po gotowaniu. Posiekaj cebulę, czosnek i wrzuć do garnka z kapustą i grzybami. Wymieszaj, dodaj...

kapusta z grochem przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Cudowna w smaku kapusta z grochem. Nieodłączny element wigilijnej kolacji
Kapusta z grochem to tradycja polskiej kuchni. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Danie, oprócz tego, że jest oczywiście niesamowicie smaczne, to również zaskakująco zdrowe! Z powodzeniem mogą je jeść nawet osoby mające problem z cholesterolem oraz dbające o linię.

Jak sama nazwa wskazuje, kapusta z grochem to danie przyrządzane głównie na bazie dwóch składników, znanych Polakom od tysięcy lat. Jej niewątpliwą zaletą jest fakt, że można ją przygotować na wiele sposobów, a co za tym idzie na wiele okazji.  Idealnie sprawdzi się zarówno w wersji postnej na Święta Wielkanocne, jak również w wersji tradycyjnej na Święta Bożego Narodzenia. Ten przepis jest banalnie prosty! Przepis na kapustę z grochem Będziesz potrzebować 1 kilogram kapusty kiszonej 500 gramów grochu 3 cebule Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, majeranek Przygotowanie Groch wsyp do miski, a następnie zalej wodą i odstaw na ok. 1 godzinę, do namoczenia. Po upływie tego czasu umieść namoczony groch w garnku i zalej świeżą wodą. Gotuj pod uchyloną pokrywką aż do miękkości ziaren.  Kapustę kiszoną wraz z wodą umieść w dużym garnku (nie odsączaj z niej wody). Jeśli płynu jest za mało możesz opcjonalnie dolać pół szklanki zwykłej wody. Całość gotuj aż do miękkości kapusty lub odparowania całej wody. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce gorącego oleju.  Tak przygotowaną umieść w garnku z kapustą. Dodaj sól, pieprz, majeranek oraz liść laurowy. Całość gotuj jeszcze przez ok. 10 minut pod pokrywką. Po upływie tego czasu do kapusty dodaj ugotowany wcześniej groch.  Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas przemieszać potrawę, inaczej kapusta się przypali. Tak przygotowaną kapustę z grochem wystudź, a następnie umieść w lodówce na ok. 3 dni. Po tym czasie wszystkie smaki idealnie się przenikną, a potrawa będzie rozpływać się w ustach. Gotowe!