Słodki symbol PRL. Pyszne, mleczne krówki. Pamiętacie ich smak? Możecie zrobić je w domu
Adobe Stock
Newsy

Pamiętacie krówki-mordoklejki? Do ich przygotowania w domu potrzebujecie tylko 4 składników 

Idealnie kruche, a nieraz także ciągnące się krówki to dla większości nieodzowny smak dzieciństwa. Zazwyczaj kupuje się je w sklepie, jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste. Sprawdźcie!

Często ludzie lubią wracać do smaków, które kojarzą się im z beztroskim czasem dzieciństwa. Nie tylko przypominają wspaniałe lata, ale również pozwalają znów poczuć się dziećmi.

Wśród nich znajdują domowe ciasta, takie jak blok czekoladowy, draże, lody Bambino, mleko słodzone w tubce, pudrowe pastylki, kogel-mogel, szczypki z odpustu, andruty, ciepłe lody czy polskie, tradycyjne krówki.

Te ostatnie są uwielbiane do dziś, zarówno przez tych większych, jak i tych mniejszych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Krótka historia krówki

Za pomysłodawcę cukierków uznawany jest Feliks Pomorski. Przyrządzania tych słodkości nauczył się jeszcze w młodzieńczych latach, później otworzył swoją własną fabrykę w Poznaniu.

Słodycze zawdzięczają swoją nazwę opakowaniu, w jaki były pakowane po produkcji. Na papierkach widniał obrazek krówki stąd też narodziła się ich nazwa.

Przedsiębiorstwo po wojnie zostało przeniesione do podwarszawskiego Milanówka i od tego momentu funkcjonuje po dziś dzień.

Domowe krówki

Krówki to słodycze, które mimo upływu lat wciąż są uwielbiane przez Polaków. Można je znaleźć w każdym sklepie, jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste.

Poza tym możecie mieć pewność, iż nie zawierają w składzie zbędnych dodatków. Domowe krówki są dobrej jakości i dla niektórych są nawet smaczniejsze niż te kupne.

Przepis na domowe krówki

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 kg cukru
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
Zobacz także
To przysmak z PRL, którego młodzi się brzydzą. Lubicie?

To przysmak z PRL, którego młodzi się brzydzą. Lubicie?

Przepis na zupę „nic”. Pamiętacie ten słodki przebój epoki PRL-u?

Przepis na zupę „nic”. Ten słodki przebój epoki PRL-u będzie pożywniejszy z dodatkiem 1 produktu

Przygotowanie:

  1. Orzechy włoskie posiekajcie w drobniejsze kawałki.
  2. Mleko przelejcie do rondelka z grubszym dnem. Dodajcie do niego cukier.
  3. Całość zagotujcie, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło.
  4. Gdy masa zacznie brązowieć to dodajcie do niej masło. Mieszajcie do jego rozpuszczenia. 
  5. Kiedy masa na krówki zgęstnieje to dorzućcie do niej pokrojone orzechy włoskie. Wszystko wymieszajcie do połączenia składników.
  6. Przygotujcie silikonową formę bądź inne naczynie. Blachę wyłóżcie folią spożywczą. 
  7. Do przygotowanego pojemnika przełóżcie gotową masę krówkową. Dokładnie ją rozprowadźcie. 
  8. Odstawcie ją do całkowitego stężenia, najlepiej jest je włożyć do lodówki.
  9. Gotową masę pokrójcie w kostkę i przełóżcie na talerzyk. Smacznego!
     
Pomysły na wykorzystanie przejrzałych brzoskwiń
Pixabay
Triki kulinarne
Nigdy nie wyrzucaj PRZEJRZAŁYCH brzoskwiń! Oto garść fantastycznych i szybkich przepisów do wykorzystania!
Sytuacje, w których okazuje się, że kupiliśmy za dużo owoców nie należą do rzadkości. Wiele z nich szybko przejrzewa. To jednak nie powód, by je wyrzucać!

Pomysłów na kreatywne wykorzystanie przejrzałych owoców jest wiele. Aby je zrealizować wcale nie musisz być mistrzem w kuchni, nie potrzebujesz też żadnych skomplikowanych przyborów. Wystarczą dobre chęci i odrobina wolnego czasu, by móc cieszyć się smakiem słodziutkich brzoskwiń nawet przez całą zimę! Mrożone pyszności Nie od dziś wiadomo, że niezawodnym sposobem na przechowywanie różnego rodzaju żywności jest jej mrożenie. Sprawdzi się ono również w przypadku przejrzałych brzoskwiń, które w każdej chwili będzie można wykorzystać, na przykład do zrobienia pysznego koktajlu lub lodów na patyku. Aby przygotować smakowite lody wystarczy wyjąć brzoskwinie z zamrażalnika (odczekaj chwilę aż lód puści) i polać je śmietaną 30 proc. Całość zblendować na gładką masę, przełożyć do dowolnego pojemnika i ponownie zamrozić.  Domowe przetwory Z przejrzałych brzoskwiń możesz także przygotować pyszny domowy dżem . Wystarczy, że zasypiesz obrane owoce cukrem (nie za dużo, przejrzałe brzoskwinie są już i tak wystarczająco słodkie) i odstawisz na ok. 30 minut. Następnie wrzuć je do garnka i zacznij gotować, od czasu do czasu mieszając, tak aby się nie przypaliły. Z czasem masa zacznie gęstnieć, wtedy gotuj ją jeszcze przez ok. 15 minut. Gotowy dżem przelej do słoików! Pyszne wypieki Chlebek bananowy to już żadna nowość, ale czy kiedykolwiek sprawdzałeś jak smakuje chlebek brzoskwiniowy? Nie? To czas najwyższy! Wystarczy, że wmieszasz wcześniej zblendowane przejrzałe owoce do ciasta na chleb i gotowe! Domowe słodycze Było mrożenie, gotowanie i pieczenie, więc przyszedł czas na… suszenie w piekarniku! Przejrzałe brzoskwinie zblenduj. Tak przygotowaną masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj (powinna powstać dosyć...

ptasie mleczko
AdobeStock
Triki kulinarne
To prawdziwy HIT czasów PRL! Kiedy jesz ptasie mleczko nie zapominaj o jednej rzeczy!
Ptasie mleczko - klasyka polskiego cukiernictwa! Czy wy też jedliście te słodycze w pewien charakterystyczny sposób?

Galaretki, wuzetka i ptasie mleczko to niekwestionowane hity PRLu. W tamtym czasie trudno było dostać jakiekolwiek słodycze, dlatego kupno jednego z tych klasyków było niesamowitym szczęściem! Zwłaszcza ptasie mleczko jest uwielbiane przez wszystkie pokolenia Polaków. Delikatna, piankowa masa oblana pyszną, mleczną czekoladą. Palce lizać! Każdy miał swój sposób jedzenia tych łakoci – jaki był wasz? Ptasie mleczko – król polskich słodyczy Historia tych wyjątkowych łakoci sięga lat 30. ubiegłego wieku. W 1936 roku Jan Wedel opatentował nowy rodzaj czekoladek pod nazwą „Ptasie Mleko”, który powszechnie przyjął się jako ptasie mleczko. Po dwudziestu latach patent wygasł i wielu cukierników produkowało własne rodzaje ptasiego mleczka, a nazwa ta na stałe weszła do branżowej nomenklatury. W końcu kilka lat temu nazwę ponownie zastrzeżono i jedynie firma Wedel może nazywać swoje produkty „Ptasie mleczko”. Jednak nie zmienia to faktu, że te słodycze są tak popularne, że właśnie w ten sposób określamy wszystkie czekoladki w postaci miękkiej pianki oblanej czekoladą. A jak ty jesz ptasie mleczko? Chyba większość z nas jako dzieci miała własne sposoby jedzenia różnych słodyczy. Rodzice pozwalali nam jeść je od czasu do czasu, więc każdy starał się delektować nimi jak najdłużej. Dlatego niektórym do dziś został zwyczaj jedzenia ptasiego mleczka, który może i nie jest zbyt elegancki, ale pozwala cieszyć się jedzeniem czekoladek jak najdłużej! Mianowicie sporo dzieci (i dorosłych) je ptasie mleczko obgryzając najpierw cienką warstwę czekolady, a dopiero na końcu zjadają waniliową piankę. Czy tak wypada? Nie! A czy dzięki temu ptasie mleczko smakuje lepiej? Jeszcze jak!

babka piernikowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Ozdobna babka piernikowa. Stół wigilijny będzie wyglądać wyjątkowo
Choć babka wielu kojarzy się głównie z Wielkanocą, przyrządzona z dodatkiem przyprawy do piernika i cynamonu sprawi, że nikt nie będzie miał wątpliwości co do okazji. Ten przepyszny deser, posypany cukrem pudrem i przystrojony gałązką świerku, z pewnością zachwyci twoich gości!

Babka piernikowa to nie tylko przepyszny deser, ale również wyjątkowo piękna ozdoba dla twojego stołu. Przyrządzona na wigilijną kolację z pewnością przykuje uwagę gości. Przepis jest banalnie prosty, naprawdę warto po niego sięgnąć. Przepis na babkę piernikową Będziesz potrzebować 200 gramów masła 4 średnie jajka 370 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 200 gramów cukru do wypieków 30 gramów orzechów włoskich 2 łyżki miodu 20 gramów przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Miękkie masło wraz z cukrem umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą masę.  Do miski wbijaj po jednym jajku, za każdym razem miksując.  Dodaj miód, przyprawę do piernika oraz cynamon. Całość ponownie zmiksuj. Do powstałej masy przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Zmiksuj. Orzechy włoskie posiekaj lub rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w misce z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką.  Foremkę na babkę posmaruj cienką warstwą masła. Do tak przygotowanego naczynia przełóż gotową masę na ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Deser piecz przez ok. 50 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ciasto jest już gotowe przy pomocy wykałaczki lub patyczka. Jeśli ten po wyjęciu jest suchy oznacza to, że czas wyłączyć piekarnik. Smakołyk pozostaw jeszcze na kilka minut w piekarniku, aby mógł odpocząć, a następnie wyjmij w celu wystudzenia.  Gotowe!

Klopsiki z Ikei
Agnieszka/Adobe Stock
Newsy
W restauracji Ikei klopsiki mięsne to prawdziwy hit. Podobne możesz szybko zrobić w domu
Köttbullar to znak rozpoznawczy restauracji Ikei. Te szwedzkie klopsiki zdobyły sobie popularność na całym świecie. Pora, by nauczyć się robić je w domu.

Szwedzka kuchnia długo musiała czekać na moment swojej chwały. Nic w tym dziwnego – dania i wypieki ludów północy blado wypadają w porównaniu do wyszukanych specjałów kuchni południa Europy. Nie bez przyczyny chodzimy na pizzę, a nie na kanapki z pastą rybną… O szwedzkim gotowaniu dowiedzieliśmy się dopiero za sprawą sieci sklepów meblowych Ikea. Meble i wyposażenie domowe ze skandynawskim znakiem jakości podbiło Europę. Podobnie było z klopsikami köttbullar. Podawane w przysklepowej knajpie kotleciki szybko pokochali klienci. Czym różnią się one od polskich pulpetów? Z pewnością rozmiarem. Köttbullar przypominają wielkością na pierwszy rzut oka orzechy włoskie. Szwedzi do swoich mięsnych kulek wykorzystują także nieco inne mięso. Zamiast wyłącznie wieprzowego, wolą wymieszać je z wołowiną. W szlachetnych wersjach pulpecików można wyczuć także jagnięcinę. Szwedzi inaczej przygotowują swoje danie niż Polacy. Zamiast dusić pulpety w sosie, obsmażają je na maśle albo pieką w piekarniku. Skandynawowie podają je z powidłami żurawinowymi, piklami z ogórków i tłuczonymi ziemniakami. Oto przepis na słynne szwedzkie klopsiki : Składniki: 30 dag drobno zmielonego mięsa mielonego (najlepiej 20 dag wieprzowego i 10 dag wołowego) Ok. 10 dag bułki tartej 1 czerwona cebula 50 ml słodkiej śmietany Jajko 2 łyżki miodu Sól i pieprz Masło do smażenia Przygotowanie: Bułkę tartą mieszamy ze śmietanką i odstawiamy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni na oleju. Wyrabiamy masę mięsną – dodajemy do niej jajko, miód, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowaną wcześniej masę śmietankowo-bułkową, a także cebulkę. Wyrabiamy małe pulpeciki. Smażymy krótko na maśle na...