Często ludzie lubią wracać do smaków, które kojarzą się im z beztroskim czasem dzieciństwa. Nie tylko przypominają wspaniałe lata, ale również pozwalają znów poczuć się dziećmi.
Wśród nich znajdują domowe ciasta, takie jak blok czekoladowy, draże, lody Bambino, mleko słodzone w tubce, pudrowe pastylki, kogel-mogel, szczypki z odpustu, andruty, ciepłe lody czy polskie, tradycyjne krówki.
Te ostatnie są uwielbiane do dziś, zarówno przez tych większych, jak i tych mniejszych.
Krótka historia krówki
Za pomysłodawcę cukierków uznawany jest Feliks Pomorski. Przyrządzania tych słodkości nauczył się jeszcze w młodzieńczych latach, później otworzył swoją własną fabrykę w Poznaniu.
Zobacz także:
Słodycze zawdzięczają swoją nazwę opakowaniu, w jaki były pakowane po produkcji. Na papierkach widniał obrazek krówki stąd też narodziła się ich nazwa.
Przedsiębiorstwo po wojnie zostało przeniesione do podwarszawskiego Milanówka i od tego momentu funkcjonuje po dziś dzień.
Domowe krówki
Krówki to słodycze, które mimo upływu lat wciąż są uwielbiane przez Polaków. Można je znaleźć w każdym sklepie, jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste.
Poza tym możecie mieć pewność, iż nie zawierają w składzie zbędnych dodatków. Domowe krówki są dobrej jakości i dla niektórych są nawet smaczniejsze niż te kupne.
Przepis na domowe krówki
Składniki:
- 1 litr mleka
- 1 kg cukru
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g masła
Przygotowanie:
- Orzechy włoskie posiekajcie w drobniejsze kawałki.
- Mleko przelejcie do rondelka z grubszym dnem. Dodajcie do niego cukier.
- Całość zagotujcie, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło.
- Gdy masa zacznie brązowieć to dodajcie do niej masło. Mieszajcie do jego rozpuszczenia.
- Kiedy masa na krówki zgęstnieje to dorzućcie do niej pokrojone orzechy włoskie. Wszystko wymieszajcie do połączenia składników.
- Przygotujcie silikonową formę bądź inne naczynie. Blachę wyłóżcie folią spożywczą.
- Do przygotowanego pojemnika przełóżcie gotową masę krówkową. Dokładnie ją rozprowadźcie.
- Odstawcie ją do całkowitego stężenia, najlepiej jest je włożyć do lodówki.
- Gotową masę pokrójcie w kostkę i przełóżcie na talerzyk. Smacznego!