Często ludzie lubią wracać do smaków, które kojarzą się im z beztroskim czasem dzieciństwa. Nie tylko przypominają wspaniałe lata, ale również pozwalają znów poczuć się dziećmi.

Wśród nich znajdują domowe ciasta, takie jak blok czekoladowy, draże, lody Bambino, mleko słodzone w tubce, pudrowe pastylki, kogel-mogel, szczypki z odpustu, andruty, ciepłe lody czy polskie, tradycyjne krówki.

Te ostatnie są uwielbiane do dziś, zarówno przez tych większych, jak i tych mniejszych.

Krótka historia krówki

Za pomysłodawcę cukierków uznawany jest Feliks Pomorski. Przyrządzania tych słodkości nauczył się jeszcze w młodzieńczych latach, później otworzył swoją własną fabrykę w Poznaniu.

Zobacz także:

Słodycze zawdzięczają swoją nazwę opakowaniu, w jaki były pakowane po produkcji. Na papierkach widniał obrazek krówki stąd też narodziła się ich nazwa.

Przedsiębiorstwo po wojnie zostało przeniesione do podwarszawskiego Milanówka i od tego momentu funkcjonuje po dziś dzień.

Domowe krówki

Krówki to słodycze, które mimo upływu lat wciąż są uwielbiane przez Polaków. Można je znaleźć w każdym sklepie, jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste.

Poza tym możecie mieć pewność, iż nie zawierają w składzie zbędnych dodatków. Domowe krówki są dobrej jakości i dla niektórych są nawet smaczniejsze niż te kupne.

Przepis na domowe krówki

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 kg cukru
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g masła

Przygotowanie:

  1. Orzechy włoskie posiekajcie w drobniejsze kawałki.
  2. Mleko przelejcie do rondelka z grubszym dnem. Dodajcie do niego cukier.
  3. Całość zagotujcie, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło.
  4. Gdy masa zacznie brązowieć to dodajcie do niej masło. Mieszajcie do jego rozpuszczenia. 
  5. Kiedy masa na krówki zgęstnieje to dorzućcie do niej pokrojone orzechy włoskie. Wszystko wymieszajcie do połączenia składników.
  6. Przygotujcie silikonową formę bądź inne naczynie. Blachę wyłóżcie folią spożywczą. 
  7. Do przygotowanego pojemnika przełóżcie gotową masę krówkową. Dokładnie ją rozprowadźcie. 
  8. Odstawcie ją do całkowitego stężenia, najlepiej jest je włożyć do lodówki.
  9. Gotową masę pokrójcie w kostkę i przełóżcie na talerzyk. Smacznego!