Słodki symbol PRL. Pyszne, mleczne krówki. Pamiętacie ich smak? Możecie zrobić je w domu
Adobe Stock
Newsy

Pamiętacie krówki-mordoklejki? Do ich przygotowania w domu potrzebujecie tylko 4 składników 

Idealnie kruche, a nieraz także ciągnące się krówki to dla większości nieodzowny smak dzieciństwa. Zazwyczaj kupuje się je w sklepie, jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste. Sprawdźcie!

Często ludzie lubią wracać do smaków, które kojarzą się im z beztroskim czasem dzieciństwa. Nie tylko przypominają wspaniałe lata, ale również pozwalają znów poczuć się dziećmi.

Wśród nich znajdują domowe ciasta, takie jak blok czekoladowy, draże, lody Bambino, mleko słodzone w tubce, pudrowe pastylki, kogel-mogel, szczypki z odpustu, andruty, ciepłe lody czy polskie, tradycyjne krówki.

Te ostatnie są uwielbiane do dziś, zarówno przez tych większych, jak i tych mniejszych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Krótka historia krówki

Za pomysłodawcę cukierków uznawany jest Feliks Pomorski. Przyrządzania tych słodkości nauczył się jeszcze w młodzieńczych latach, później otworzył swoją własną fabrykę w Poznaniu.

Słodycze zawdzięczają swoją nazwę opakowaniu, w jaki były pakowane po produkcji. Na papierkach widniał obrazek krówki stąd też narodziła się ich nazwa.

Przedsiębiorstwo po wojnie zostało przeniesione do podwarszawskiego Milanówka i od tego momentu funkcjonuje po dziś dzień.

Domowe krówki

Krówki to słodycze, które mimo upływu lat wciąż są uwielbiane przez Polaków. Można je znaleźć w każdym sklepie, jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste.

Poza tym możecie mieć pewność, iż nie zawierają w składzie zbędnych dodatków. Domowe krówki są dobrej jakości i dla niektórych są nawet smaczniejsze niż te kupne.

Przepis na domowe krówki

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 kg cukru
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
Zobacz także
To przysmak z PRL, którego młodzi się brzydzą. Lubicie?

To przysmak z PRL, którego młodzi się brzydzą. Lubicie?

Przepis na zupę „nic”. Pamiętacie ten słodki przebój epoki PRL-u?

Przepis na zupę „nic”. Ten słodki przebój epoki PRL-u będzie pożywniejszy z dodatkiem 1 produktu

Przygotowanie:

  1. Orzechy włoskie posiekajcie w drobniejsze kawałki.
  2. Mleko przelejcie do rondelka z grubszym dnem. Dodajcie do niego cukier.
  3. Całość zagotujcie, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło.
  4. Gdy masa zacznie brązowieć to dodajcie do niej masło. Mieszajcie do jego rozpuszczenia. 
  5. Kiedy masa na krówki zgęstnieje to dorzućcie do niej pokrojone orzechy włoskie. Wszystko wymieszajcie do połączenia składników.
  6. Przygotujcie silikonową formę bądź inne naczynie. Blachę wyłóżcie folią spożywczą. 
  7. Do przygotowanego pojemnika przełóżcie gotową masę krówkową. Dokładnie ją rozprowadźcie. 
  8. Odstawcie ją do całkowitego stężenia, najlepiej jest je włożyć do lodówki.
  9. Gotową masę pokrójcie w kostkę i przełóżcie na talerzyk. Smacznego!
     
Ewa Gawryluk mimo 53-lat ma szczupłą figurę bo ograniczyła słodkości. Czasem jednak robi te kakaowe babeczki
ONS.pl
Newsy
Ewa Gawryluk ma 53 lata i szczupłą figurę, bo ograniczyła słodkości. Czasem jednak robi te kakaowe babeczki
Poznajcie ten przepis! Aktorka nie mogła się oprzeć!

Ewa Gawryluk to znana polska aktorka. Można zobaczyć ją zarówno na ekranach telewizyjnych, jak i na deskach teatrów. Widzowie znają ją z występów w serialach. Od wielu lat gra między innymi w serialu „Na Wspólnej”, gdzie wciela się w postać Ewy Nowak-Hoffer. Aktorka ma 53 lata, a jej figura wprost zachwyca! Sama mówi, że zawdzięcza to samozaparciu i skutecznemu ograniczaniu słodkości. Aktorka co jakiś czas pozwala sobie jednak na odstępstwa od diety. Niedawno podzieliła się na swoim Instagramie pomysłem na deser. Przygotowała pyszne kakaowe babeczki.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ewa Gawryluk (@ewa_gawryluk)   Przepis na babeczki jest bardzo prosty! Nie trzeba ich nawet piec. Robi się go dosłownie w kilkanaście minut. Lista składników też nie jest wyszukana. Składniki na babeczki kakaowe bez pieczenia 1 kostka masła 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kakao Bakalie: orzechy włoskie, laskowe lub ziemne, rodzynki, żurawinę lub skórkę pomarańczową Kilka ciasteczek owsianych w czekoladzie Przygotowanie babeczek bez pieczenia Masło i mleko pogrzejcie na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Dodajcie do rondla kakao i cukier. Mieszajcie aż do rozpuszczenia, uważając, żeby mleko nie wykipiało. Żelatynę rozpuśćcie w osobnym naczyniu w kilku łyżkach zimnego mleka. Mieszajcie, żeby żelatyna była gładka. Dodajcie żelatynę do gotującej się masy i dokładnie wymieszajcie. Zwróćcie uwagę, żeby nie było żadnych grudek. Odstawcie masę na...

Mamy pyszny i zdrowy przepis na domowe lody jogurtowe z rabarbarem. Idealne na ciepłe dni
Gotujmy.pl/kontakt1982
Newsy
Mamy pyszny i zdrowy przepis na domowe lody jogurtowe z rabarbarem. Idealne na ciepłe dni
Nadchodzą ciepłe dni! Zapiszcie sobie ten przepis i wykorzystajcie go dla ochłody. Nie ma nic lepszego niż domowe lody!

Rabarbar, dzięki swojemu unikalnemu kwaśnemu smakowi doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju deserach. Doskonale smakuje jako dodatek do galaretki , w cieście typu pleśniak , w drożdżówkach i deserach. Rabarbar jada się też w wytrawnej odsłonie. Można podawać go razem z mięsem i kotletami . Mamy dla was jeszcze smaczniejszą propozycję. Te lody z rabarbarem są wyborne. Ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale zdecydowanie jest tego warte. Przepis na domowe lody z rabarbarem Przygotujcie te domowe lody jogurtowe z naszego przepisu. Pokochają je dzieci i dorośli. Składniki na lody jogurtowe z rabarbarem puszka mleka skondensowanego (ok. 500 g) 500 g jogurtu naturalnego 3 łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie lodów jogurtowych z rabarbarem Przygotujcie plastikową foremkę o pojemności ok. 1,2 litra. Umyjcie rabarbar. Oczyśćcie, go, pokrójcie go na małe kawałki. Cukier trzcinowy przełóżcie na suchą patelnię. Podgrzejcie go bardzo wolno do rozpuszczenia cukru. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, wrzućcie na patelnię pokrojony rabarbar. Przesmażcie go lekko na bardzo małym ogniu, by cały pokrył się cukrem, ale by cukier się nie spalił. Otwórzcie puszkę z mlekiem skondensowanym. Przelejcie mleko do miski, dodajcie jogurt naturalny i wymieszajcie dokładnie. Możecie dodać też barwnik spożywczy, jeśli chcecie, żeby lody nabrały koloru. Dobrze sprawdzi się tu barwnik różowy lub czerwony, który podkreśli rabarbarowy smak lodów. Masę wstawcie do zamrażarki. Co godzinę wyciągajcie masę z zamrażarki i dokładnie ją mieszajcie, żeby nie powstały twarde i grube kryształki lodu. Po pierwszej godzinie i przy pierwszym przemieszaniu możecie dodać do masy rabarbar i syrop powstały przy smażeniu. Delikatnie przemieszajcie masę, aby rabarbar...

Lody arbuzowe. Przepis na domowe lody na lato
edytaha/Gotujmy.pl
Newsy
Lody arbuzowe. Przepis na domowe lody na lato
Ten przepis na lody arbuzowe jest dla was, jeśli lubicie orzeźwiające, owocowe smaki lodów. Możecie stworzyć je samodzielnie w domu!

Domowe lody arbuzowe będą zawierać znacznie mniej cukru i praktycznie żadnych sztucznych konserwantów czy chemicznych składników , które mogą znajdować się w tych kupnych. Warto więc zainwestować w maszynkę do lodów przed sezonem letnim i korzystać ze zdrowych, domowych przepisów na lody. Samodzielnie możecie przygotować także lody kakaowe z kokosem  czy domowe lody truskawkowe . Przepis na lody arbuzowe Orzeźwiające i soczyste! Idealne, jeśli nie przepadacie za słodkimi, zbyt mdłymi deserami. Składniki: (do maszynki do lodów o pojemności 1 litra) 25 dag miąższu arbuza (bez skóry i pestek) 3 łyżki cukru pudru – ilość uzależniona od słodkości arbuza 10 dag śmietanki kremówki 30% 17 dag gęstego jogurtu bałkańskiego Do podania: miseczki waflowe sos truskawkowy kolorowa posypka cukrowa Przygotowanie: Misę maszyny do lodów zmroźcie min. 24 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania. Wszystkie składniki (oprócz cukru) bardzo dobrze schłodźcie w lodówce. Arbuza obierzcie ze skóry, dokładnie wydłubcie pestki, pokrójcie w mniejsze kawałki, odważcie 25 dag i zmiksujcie z cukrem na jednolitą masę.  Masę połączcie z jogurtem bałkańskim. Kremówkę ubijcie na sztywno, wlejcie do niej masę arbuzowo-jogurtową i dokładnie wymieszajcie. Całość przelejcie do włączonej maszynki i mieszajcie troszkę ponad 30 minut. Lody przełóżcie do plastikowego pojemniczka i włóżcie na chwilę do zamrażarki, żeby jeszcze bardziej zgęstniały. Podawajcie w waflowych miseczkach z sosem truskawkowym (kupionym lub domowym).  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Jak zrobić lody Ekipy w domu? Prosty przepis, nie musicie już biegać po sklepach...

Co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów
Flickr
Newsy
Co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów
Zrobiliście domowe lody i wyszły twarde? Sprawdźcie, co można zrobić, by temu zaradzić.

Przyrządzanie domowych lodów staje się coraz popularniejsze. W końcu tak naprawdę przepis na domowe lody jest banalnie prosty i każdy może je przygotować. Najprostsze są oczywiście klasyczne lody śmietankowe, do których potrzebna jest jedynie śmietanka, cukier i mleko. Jeżeli macie ochotę na lody o ulubionym smaku, na przykład czekoladowe lub truskawkowe, to wystarczy dodać do nich owoce albo rozpuszczoną czekoladę. Miękkie domowe lody bez maszynki Do lodów zwykle wykorzystuje się specjalną maszynkę do robienia lodów, choć tak naprawdę do przygotowania domowych lodów potrzebny wam będzie tylko blender ręczny, który większość z was ma w domu. Zrobienie miękkich lodów bez maszynki jest możliwe, tylko nieco czasochłonne. Należy po prostu po przełożeniu masy do pojemnika odstawić ją do zamrażarki na 30 minut, wyciągnąć, zblendować, włożyć z powrotem do zamrażarki i tak kilka razy przez 3 lub 4 godziny – łącznie lody należy zblendować około 6 razy. Dzięki temu będą puszyste i miękkie! Przepis na domowe lody śmietankowe Do przygotowania domowych lodów będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 400 ml śmietanki 30% 200 ml mleka 2% tłuszczu 80  cukru Przygotowanie: Najpierw zadbajcie o to, by mleko i śmietanka miały odpowiednio niską temperaturę – oba składniki powinny być przechowywane w lodówce. Do małego garnka wlejcie 200 ml śmietanki i dodajcie 80 g cukru. Podgrzewajcie na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Gotową masę przelejcie do pojemnika na lody. Teraz do masy wlejcie resztę śmietanki oraz mleko i wymieszajcie. Wstawcie pojemnik do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie wyjmijcie pudełko i zmiksujcie zawartość za pomocą blendera. Wstawcie znów do...