W polskiej kuchni mamy wiele sposobów przygotowania śledzia. Od najprostszego śledzia z cebulką w oleju, poprzez różne korzenne dania ze śledziem jak śledź po żydowsku, po kaszubsku, po japońsku, do różnych odmian sałatek śledziowych.
Także tych wieloskładnikowych i wielopiętrowych jak śledź pod pierzynką. Kolejne warstwy takiej sałatki składają się z lubianych składników, z których każdy osobno jest przysmakiem. Mogą to być drobno pokrojone ziemniaki, ugotowane i starte buraki, poszatkowane jajko na twardo.
To wszystko połączone śmietaną lub majonezem tworzy niemal tort śledziowy, który dla dopełnienia smaku, posypany bywa żółtym, tartym serem. Prostszą wersją jest śledź w śmietanie.
Śledź uwielbiany był w Polsce od średniowiecza
Już w XII w. o śledziach pisał Gall Anonim. Gdy w XIII w. rozpowszechnił się w Polsce transport lądowy, śledź z wybrzeża Morza Bałtyckiego, powędrował w głąb lądu. Wielbicielem śledzi był Władysław Jagiełło. Pokazuje to odnaleziony przez historyków rachunek wystawiony królowi przez handlarza zaopatrującego nadworną kuchnię. Rachunek pochodzi z 1389 r. i zawiera pozycje „sześć beczek śledzi”
Zobacz także:
Zwyczaje postne panujące w dawnej Polsce, doprowadziły do zwiększenia popularności śledzi. Ludzie powstrzymujący się od jedzenia mięsa i nabiału, uzupełniali białko jedząc ryby, w tym śledzie.
Na biednej polskiej wsi, śledź był wartościowym pożywieniem, bo uniezależniał wieśniaków od słabego urodzaju. Ryba rozwożona po kraju była tania i pożywna.
W czasach PRL-u pojawiło się w naszym kraju danie, które, choć w nazwie miało Japonię, to nikt w Japonii nawet nie słyszał o takiej potrawie. Chodzi o śledzia po japońsku. To jajko ugotowane na twardo owinięte płatem śledzia, podane z cebulką oraz łyżką sałatki jarzynowej.
Przepis na śledzie w śmietanie Magdy Gessler
Składniki:
- 5 płatów solonych lub marynowanych śledzi
- 1 duże winne jabłko
- 1 biała cebula
- Mleko do wymoczenia śledzi
- 400 g kwaśnej śmietany
- Pieprz
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- Sól, jeśli używacie kwaśnych śledzi
Przygotowanie:
- Śledzie opłuczcie zimną wodą i wymoczcie w mleku. Kwaśne, marynowane śledzie wystarczy opłukać i osuszyć.
- Śmietanę wymieszajcie z cukrem, dodajcie pieprz, ew. sól, ale tylko wtedy gdy używacie kwaśnych śledzi.
- Cebulę pokrójcie w piórka. Jabłko obierzcie, pokrójcie na ćwiartki, usuńcie gniazdo nasienne, a następnie pokrójcie na cienkie plastry.
- Wszystko wymieszajcie ze śmietaną i odstawcie w chłodne miejsce na 15 minut. Jeśli śmietana jest zbyt gęsta, możecie rozrzedzić ja mlekiem lub słodką śmietanką.
Choć śledzia w śmietanie zwykle jada się po prostu z chlebem, proponujemy inny sposób podania ryby. Połóżcie na jednym talerzu świeżo ugotowane, gorące ziemniaki, a obok zimnego śledzia w śmietanie i serwujcie jako danie obiadowe.
Gorące ziemniaki i zimna śmietana połączone morskim aromatem śledzia z cebulką, tworzą niezapomniany smak. Danie podawane jest w wielu domach jako szybki odpowiednik obiadu w czasie wigilijnych przygotowań do kolacji. Pracy w kuchni jest tak dużo, że nikt nie ma czasu zajmować się obiadem. Wystarczy więc obrać ziemniaki, odłożyć część przygotowanego na wieczór śledzia, zalać go śmietaną i tak przygotowanym, błyskawicznym obiadem zapełnić żołądki domowników.
Źródło: pomorska.pl, haps.pl