Śledzie od lat królują na polskich stołach. Najczęściej podajemy je klasycznie, w oleju z cebulą. Polacy kochają też śledzie w korzennych marynatach, pochodzące ze Szwecji śledzie w sosie musztardowym, czy pod pierzynką, przykryte śmietaną lub tartymi burakami i jajkiem. Jeśli lubicie połączenie ryby i pomidorów, przygotujcie śledzie po kaszubsku.

Po co dodawać cukier do śledzi?

W śledziach po kaszubsku Magdy Gessler jedną z ważniejszych przypraw jest cukier. Dzięki niemu ryba nabiera delikatności i ma lekko słodkawy smak. Cukier nie tylko nie przeszkadza w potrawie. W towarzystwie octu i oleju nadaje słodyczy i głębi. Nie bójcie się go dodawać, choć oczywiście ważny jest umiar. Śledzi nie podajecie przecież na deser, nie powinny więc być przesadnie słodkie.

Cukier jest bardzo ważnym składnikiem także wielu innych, wytrawnych dań. Dodanie go to potraw powoduje, że smak wydaje się pełniejszy. Dzięki tej przyprawie podkreślane też są smaki wszystkich innych ziół i przypraw w daniu. Magda Gessler do swojego śledzia po kaszubsku dodaje dwie łyżki na 500 g śledzi.

Przepis na śledzie po kaszubsku Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych (matjas)
  • 300 g cebuli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Pół łyżeczki gorczycy

Przygotowanie:

  1. Pierwszym krokiem do przygotowana każdych śledzi jest wypłukanie i wymoczenie ryby w wodzie. Inaczej potrawa może być za słona. Czas moczenia zależy od tego jak bardzo śledź jest słony, z reguły wynosi 2-3 godziny. W tym czasie co pół godziny wymieniajcie wodę. 
  2. Na koniec osuszcie rybę ręcznikiem papierowym i pokrójcie na kawałki.
  3. Na rozgrzanym oleju zeszklijcie cebulę, wcześniej drobno pokrojoną. Po chwili smażenia dodajcie cukier, ocet, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Duście wszystko na patelni przez kilka minut.
  4. Zdejmijcie patelnię z ognia, dodajcie gorczyce, a na koniec same pokrojone śledzie i wymieszajcie.
  5. Po wystygnięciu nakładajcie na półmisek.

Źródło: Haps.pl

Zobacz także: