Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność
AdobeStock
Newsy

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność

Marynowany czosnek nie tylko świetnie smakuje, ale też doskonale wspomaga naszą odporność. Sprawdźcie, jak przygotowuje go siostra Anastazja.

Czosnek nie bez powodu jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw świata. To niezwykle silny przeciwutleniacz, która posiada wyjątkowe właściwości przeciwwirusowe, mikrobiologiczne i antybiotyczne.

Czosnek od stuleci jest wykorzystywany w leczeniu grypy i przeziębienia, ponieważ zapewnia efekt obkurczający. Zawiera mnóstwo enzymów, witamin i minerałów, które pomagają w zwiększeniu naszej odporności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prozdrowotne właściwości czosnku

Oprócz tego, czosnek działa na ludzki organizm w następujący sposób:

  • obniża stres oksydacyjny i zapalny, który jest głównym źródłem problemów z krążeniem krwi i miażdżycy
  • pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie
  • pomaga wzmocnić nasz układ mięśniowo-szkieletowy
  • może działać jako środek chemoprewencyjny w leczeniu raka płuc
  • ma działanie pasożytobójcze
  • jest uznawany za środek wykrztuśny

Ponadto, jest bogaty w witaminę PP, C, B1, B2 i A, także w potas, magnez i wapń.

Zobacz także
Przepis na kremówkę według siostry Anastazji

Kremówka z przepisu siostry Anastazji nie ma sobie równych. Sekretem jest sposób przygotowania ciasta

sernik anastazji

Przepis na sernik z rodzynkami siostry Anastazji. O smaku zadecyduje to, ile razy zmieliliście ser

Przepis siostry Anastazji na marynowany czosnek

Marynowany czosnek jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też świetnie smakuje. Siostra Anastazja podzieliła się jakiś czas temu przepisem na czosnek ze słoika. Najsłynniejsza polska zakonnica przygotowuje go z dodatkiem bazylii i estragonu. 

Składniki:

  • 50 dag czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu (na 1 słoik)
  • bazylia
  • oliwa (na 1 słoik 1 łyżeczka)

Składniki na zalewę:

  • ½ l wody
  • 5-6 łyżek octu winnego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Czosnek dokładnie oczyśćcie, sparzcie wrzątkiem i przelejcie zimną wodą.
  2. Na dno każdego słoika wsypcie estragon, odrobinę bazylii i wypełnijcie słoik czosnkiem.
  3. Z wody, octu, cukru i soli przygotujcie zalewę, doprawcie ją według smaku, zagotujcie i przestudzoną zalewą zalejcie słoiki z czosnkiem.
  4. Do każdego słoika dodajcie 1 łyżeczkę oliwy.
  5. Szczelnie zakręćcie i pasteryzujcie przez ok. 10-15 min.

Kiszony czosnek nie tylko świetnie podkreśli smak różnych dań - zwłaszcza swojskich wędlin, ale też zbawiennie wpłynie na wasze zdrowie.

Źródło: siostra-anastazja.pl

Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go a szybko podkręcicie swoją odporność
AdobeStock
Newsy
Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go, a szybko wzmocnicie swoją odporność
Szukacie ciekawego pomysłu na zdrową i smaczną przekąskę? Zróbcie kiszony czosnek.

Czy słyszeliście kiedyś o tym, że można kisić czosnek ? Kiszony czosnek nie tylko ma wspaniały smak, ale też doskonale wspomaga naszą odporność . Jakie jeszcze ma zalety? Jakie są zalety kiszonego czosnku? Jeżeli lubicie jeść czosnek i szukacie ciekawego pomysłu na zdrową i smaczna przekąskę, ukiście go w słoiku. Kiszony czosnek nie tylko świetnie podkreśli smak różnych dań, ale też zbawiennie wpłynie na wasze zdrowie. Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw świata. Jest stosowany w medycynie tradycyjnej na całym świecie i ma liczne korzyści zdrowotne, takie jak m.in. wzmocnienie odpowiedzi immunologicznej organizmu. W dalekiej przeszłości czosnek był używany jako lekarstwo przez samego Hipokratesa, którego niektórzy uważają za ojca współczesnej medycyny. Był również używany w medycynie przez Egipcjan, Babilończyków, Rzymian i Chińczyków. Czosnek ma wyjątkową reputację bardzo silnego przeciwutleniacza o właściwościach przeciwwirusowych, mikrobiologicznych i antybiotycznych. Jest również wykorzystywany w leczeniu grypy i przeziębienia, ponieważ zapewnia efekt obkurczający. Warzywo to jest także dobrym źródłem enzymów, witamin i minerałów, które pomagają w zwiększeniu odporności. Ale główną zaletą czosnku jest jego zdolność do obniżania stresu oksydacyjnego i zapalnego, który jest głównym źródłem problemów z krążeniem krwi i miażdżycy. Marynowany czosnek nie tylko świetnie smakuje, ale też pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie zaś jego przeciwzapalny składnik pomaga wzmocnić nasz układ mięśniowo-szkieletowy. Czosnek zawiera też przeciwutleniacze, które wzmacniają układ odpornościowy. Badania wykazały, że może działać jako środek chemoprewencyjny w leczeniu raka płuc a także ma działanie...

Marynowane rzodkiewki
Gotujmy.pl/Lizusek2
Przepisy
SUPER-TANIA i przepyszna przekąska z rzodkiewki! W mig znika z talerza!
Rzodkiewka, uważana za królową nowalijek, to powszechnie znane, ale jednocześnie nieco zapomniane warzywo. Niegdyś nagminnie dodawana do kanapek i twarogów, dzisiaj coraz częściej zastępowana przez ogórki, pomidory, czy paprykę. Z nami jednak odkryjesz i pokochasz ją na nowo!

Niewiele osób wie, że rzodkiewka to źródło wielu cennych witamin i minerałów , między innymi potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, czy potasu. To małe i niepozorne warzywo powinno więc stanowić jeden z głównych składników diety każdego człowieka. Dla tych, którzy nie przepadają za jej tradycyjnym smakiem mamy smakowitą alternatywę w postaci marynaty , którą przygotujesz bez wydawania pieniędzy. Zapewne wszystko masz w domu! Będziesz potrzebować 2 pęczki dojrzałych rzodkiewek 2 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ziarenka pieprzu 1 szklanka wody 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka soli Pół łyżeczki cukru Opcjonalnie 1 łyżeczka gorczycy i dwa goździki Wymienione składniki starczą na jeden słoik o pojemności 250 ml. W zależności od liczby słoików, które chcesz zapełnić, zwiększ proporcje. Przygotowanie Umyj i osusz rzodkiewki, a następnie odetnij od nich liście i ogonki. Rzodkiewki pokrój na połówki (chyba, że są duże, wtedy pokrój na ćwiartki), a następnie włóż do przygotowanego wcześniej (wyparzonego) słoika. Obierz czosnek i dodaj w całości do rzodkiewek. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie (to jest też moment, w którym możesz dodać gorczycę i goździki). Wodę, ocet, sól oraz cukier włóż do małego rondelka i gotuj na małym ogniu przez około dziewięć minut (do momentu aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą). Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewki zalewamy zimną marynatą, zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na trzy dni (nie trzeba ich pasteryzować). Po tym czasie są gotowe do jedzenia! Zdrowo, smacznie i tanio Sami przyznacie, że przepis jest prosty i nie...

Nie ma lepszego dodatku do kanapki. Jak zrobić ogórki „krokodylki”?
AdobeStock
Newsy
Nie ma lepszego dodatku do kanapki. Jak zrobić ogórki „krokodylki”?
Słyszeliście kiedyś o ogórkach krokodylkach? To wspaniały dodatek do kanapek lub innych dań. Zróbcie je a będziecie się nimi zajadać.

Ogórki kiszone , ogórki małosolne , ogórki konserwowe , mizeria . Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie tych wspaniałych letnich warzyw. A co powiecie na ogórki krokodylki w zalewie z octu z dodatkiem czosnku i chili ? Jak zrobić ogórki „krokodylki”? Sezon ogórkowy w pełni. Jeśli przygotowujecie właśnie przetwory na zimę, koniecznie przetestujcie nasz przepis na ogórki krokodylki. Ogórki krokodylki to świetny dodatek do kanapek, mięsnych dań i jedzenia solo, prosto ze słoika. Do ich przygotowania najlepiej nadają się przerośnięte ogórki, z którymi zwykle nie za bardzo wiadomo, co zrobić. Przygotujcie ogórki w pysznej zalewie octowej z dodatkiem czosnku i chili a zakochacie się w ich niebanalnym smaku. Składniki: 2 kg ogórków 1 kg cukru 1 szklanka octu 2-3 łyżeczki chili  2 główki czosnku 2 łyżki soli Przygotowanie: Ogórki obierzcie i pokrójcie na połówki lub ćwiartki. Przełóżcie ogórki do dużej miski i zasypcie je 2 łyżkami soli. Wymieszajcie i odstawcie na 5 godzin.  Po upływie tego czasu należy odlać sok. Przygotujcie zalewę - wsypcie do garnka cukier, dodajcie ocet i zagotujcie zalewę. Zalejcie gorącą zalewą ogórki i wymieszajcie. Dodajcie chili, pokrojone ząbki czosnku a następnie całość wymieszajcie. Ogórki odstawcie na 12 h. Po upływie tego czasu ogórki można przełożyć do słoików, zalać zalewą i mocno zakręcić. Nie trzeba ich pasteryzować. Jak smakują ogórki krokodylki? Ogórki krokodylki z chili to świetna alternatywa dla tradycyjnych ogórków kiszonych, konserwowych czy małosolnych. W smaku są troszkę słodkie, a troszkę...

Unikacie octu? Oto jak zrobić dobra zalewę do grzybów bez niego.
AdobeStock_
Newsy
Unikacie octu? Podpowiadamy jak zrobić dobrą zalewę do grzybów bez tego dodatku
Nie lubicie octu spirytusowego? Wybierajcie jabłkowy. Nie trawicie żadnego octu? W takim razie róbcie grzybowe przetwory bez octu. Podajemy przepisy.

Grzybki w occie to przekąska nie dla każdego. Jeśli nie tolerujecie octu, nie znaczy to, że musicie zrezygnować z przetworów z tych pracowicie zbieranych jesienią leśnych grzybów. Podgrzybki, rydze czy kurki w słoikach, nadal możesz spokojnie jeść. Bez octu podrażniającego u niektórych żołądek, pogarszającego trawienie czy powodującego niszczenie krwinek czerwonych. Podpowiadamy jak to zrobić. Kiszenie zamiast marynowania Przygotowanie przetworów bez octu i pasteryzowanie grzybków w słoikach, w zalewie składającej się z wody, soli i przypraw, to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko dla osób mających dolegliwości żołądkowe po spożyciu octu. To zdrowy sposób na dostarczenie organizmowi dobrych bakterii jelitowych i naturalnych probiotyków. W solankach doskonale wychodzą rydze i kurki. Przygotowuje się je często celowo bez octu, chcąc utrzymać delikatny smak tych odmian. Przyrządzając grzyby w solance użyjcie ładnych, równych okazów w całości. Układajcie je w czystych, wyparzonych słoikach, kapeluszami do góry, a podawajcie, podobnie jak marynowane grzyby, do mięs i pasztetów. Grzyby w solance przed odłożeniem do spiżarni trzeba pasteryzować. Przechowywać je można kilka miesięcy, podobnie jak inne przetwory kiszone i marynowane. Klasyczna zalewa do grzybów bez octu Przygotowując zalewę bez octu , warto pamiętać, że na każdy litr wody powinna przypadać 1 łyżka stołowa soli. Składniki: Woda – 1l Sól – 1 łyżka Ziele angielskie – 4 ziarenka Listek laurowy – 3-4 listki Gorczyca - 5-6 ziarenek Przygotowanie: 1. Przygotowujemy odpowiednią ilość wody, dodajemy sól, mieszamy, a następnie zagotowujemy mieszankę. 2. Gorąca zalewę wlewamy do słoików wypełnionych grzybami...