Obawiacie się, że sernik pieczony na święta lub inną okazję popęka? By uniknąć wpadki, warto się dowiedzieć, dlaczego sernik może w ogóle pękać i co zrobić, żeby był zwarty i pięknie się prezentował po upieczeniu. To bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych składników do ciasta ani sprzętów - sprawdźcie sami. 

Co zrobić, żeby sernik nie pękł po upieczeniu?

Często powodem pękania sernika po upieczeniu jest zbyt wysoka temperatura, w jakiej się piekł. Jednak to nie wszystko. Może się tak też stać w sytuacji, gdy wyciągniecie go zbyt szybko z piekarnika albo gdy użyte do niego składniki nie miały jednakowej temperatury. 

By sernik nie popękał, należy dodać do niego lekko ubite białka (ale nie na sztywno!), a po upieczeniu koniecznie starannie odciąć nożem ciasto od krawędzi tortownicy. Taki zabieg zapobiegnie pękaniu i dodatkowo ułatwi wyjęcie ciasta z formy. 

Zobacz także:

Jeszcze jednym sprawdzonym trikiem, który zmniejsza ryzyko popękania sernika, jest wstawienie do piekarnika podczas pieczenia ciasta naczynia z wrzącą wodą. Woda pod wpływem wysokiej temperatury zamieni się w parę wodną i nawilży sernik podczas pieczenia.

Przepis na sernik, który nigdy nie pęka

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka

  • 1 kostka masła

  • 6 jajek

  • 80 g cukru

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Wyjmijcie masło z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową - powinno być miękkie.

  2. Włóżcie masło do miski, wsypcie cukier i utrzyjcie na puch - zajmie wam to od 8 do 10 minut.

  3. Cały czas mieszając, dodajcie 6 żółtek, jedno po drugim. 

  4. Wlejcie 1 łyżkę ekstraktu waniliowego albo jedno opakowanie cukru waniliowego. 

  5. Teraz dodajcie (wciąż mieszając) twaróg, a na koniec budynie śmietankowe.

  6. Ubijcie białka mikserem, ale uwaga - nie na sztywno! Miksujcie do momentu, aż piana zacznie sztywnieć.

  7. Ubite w ten sposób białka przełóżcie do miski z masą serową i wymieszajcie łopatką. Nie róbcie tego mikserem - jeśli go użyjecie, wówczas z masy zniknie wtłoczone wcześniej w białka powietrze i sernik może popękać.

  8. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia lub wysmarujcie ją masłem i wlejcie masę serową. Na koniec lekko postukajcie sernikiem o blat - dzięki temu uciekną z niego duże bąbelki powietrza i zmniejszy się ryzyko popękania.

  9. Włóżcie ciasto do rozgrzanego do 130 stopni piekarnika, na drugi poziom od dołu i pieczcie przez 1,5 godziny.

  10. Po tym czasie zostawcie sernik w piekarniku na kilka chwil, a następnie wyciągnijcie go i nożem oddzielcie ciasto od blaszki, by zapobiec popękaniu. 

  11. Na koniec posypcie wierzch sernika cukrem pudrem albo polejcie je polewą czekoladową. Smacznego!

Źródło: Orchideli/YouTube