Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu
Flickr
Newsy

Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu. Wielu o tym wciąż zapomina

Na pewno nikogo nie cieszy widok popękanego sernika. By zapobiec takiej katastrofie, pamiętajcie o jednej rzeczy podczas przygotowywania tego ciasta.

Obawiacie się, że sernik pieczony na święta lub inną okazję popęka? By uniknąć wpadki, warto się dowiedzieć, dlaczego sernik może w ogóle pękać i co zrobić, żeby był zwarty i pięknie się prezentował po upieczeniu. To bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych składników do ciasta ani sprzętów - sprawdźcie sami. 

Co zrobić, żeby sernik nie pękł po upieczeniu?

Często powodem pękania sernika po upieczeniu jest zbyt wysoka temperatura, w jakiej się piekł. Jednak to nie wszystko. Może się tak też stać w sytuacji, gdy wyciągniecie go zbyt szybko z piekarnika albo gdy użyte do niego składniki nie miały jednakowej temperatury. 

By sernik nie popękał, należy dodać do niego lekko ubite białka (ale nie na sztywno!), a po upieczeniu koniecznie starannie odciąć nożem ciasto od krawędzi tortownicy. Taki zabieg zapobiegnie pękaniu i dodatkowo ułatwi wyjęcie ciasta z formy. 

Jeszcze jednym sprawdzonym trikiem, który zmniejsza ryzyko popękania sernika, jest wstawienie do piekarnika podczas pieczenia ciasta naczynia z wrzącą wodą. Woda pod wpływem wysokiej temperatury zamieni się w parę wodną i nawilży sernik podczas pieczenia.

Zobacz także
Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadały na dno? Ten trik teściowej zawsze działa

Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadały na dno? Ten trik teściowej zawsze działa

Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagać o przepis

Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagali o przepis

Przepis na sernik, który nigdy nie pęka

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka

  • 1 kostka masła

  • 6 jajek

  • 80 g cukru

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Wyjmijcie masło z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową - powinno być miękkie.

  2. Włóżcie masło do miski, wsypcie cukier i utrzyjcie na puch - zajmie wam to od 8 do 10 minut.

  3. Cały czas mieszając, dodajcie 6 żółtek, jedno po drugim. 

  4. Wlejcie 1 łyżkę ekstraktu waniliowego albo jedno opakowanie cukru waniliowego. 

  5. Teraz dodajcie (wciąż mieszając) twaróg, a na koniec budynie śmietankowe.

  6. Ubijcie białka mikserem, ale uwaga - nie na sztywno! Miksujcie do momentu, aż piana zacznie sztywnieć.

  7. Ubite w ten sposób białka przełóżcie do miski z masą serową i wymieszajcie łopatką. Nie róbcie tego mikserem - jeśli go użyjecie, wówczas z masy zniknie wtłoczone wcześniej w białka powietrze i sernik może popękać.

  8. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia lub wysmarujcie ją masłem i wlejcie masę serową. Na koniec lekko postukajcie sernikiem o blat - dzięki temu uciekną z niego duże bąbelki powietrza i zmniejszy się ryzyko popękania.

  9. Włóżcie ciasto do rozgrzanego do 130 stopni piekarnika, na drugi poziom od dołu i pieczcie przez 1,5 godziny.

  10. Po tym czasie zostawcie sernik w piekarniku na kilka chwil, a następnie wyciągnijcie go i nożem oddzielcie ciasto od blaszki, by zapobiec popękaniu. 

  11. Na koniec posypcie wierzch sernika cukrem pudrem albo polejcie je polewą czekoladową. Smacznego!

Źródło: Orchideli/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Flickr
Newsy
Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Robicie wszystko według przepisu, a sernik pęka po upieczeniu? Da się to naprawić – sprawdźcie, jak!

Sernik wam pękł po upieczeniu? Jeszcze nic straconego! Możecie go łatwo naprawić za pomocą kilku składników, które macie w kuchni. Dlaczego sernik pęka? Zwykle powodem, dla którego sernik pęka po upieczeniu jest to, że nie wszystkie użyte składniki miały tę samą temperaturę. Dlatego tak ważne jest, by przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć je wcześniej z lodówki, a ostatecznie możecie ogrzać część z nich wkładając je do letniej wody – można tak zrobić na przykład z jajkami. Jak naprawić popękany sernik? „Naprawienie” pękniętego sernika jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali: 2 szklanki śmietany ¼ szklanki cukru Łyżeczka ekstraktu waniliowego Wymieszajcie wszystkie składniki. Gdy sernik będzie już upieczony i nieco ostygnie, posmarujcie wierzch powstałym kremem i wstawcie ciasto z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 10 minut. W ten sposób wierzch się wyrówna i spękania nie będą już widoczne. Przepis na domowy sernik Do przygotowania klasycznego, domowego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram półtłustego twarogu mielonego 1,5 szklanki cukru 100 g masła 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek średniej wielkości 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Do miski przesiejcie mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i wymieszajcie. Do dużej miski wsypcie 1,5 szklanki cukru, dodajcie masło, cukier waniliowy i za pomocą miksera ucierajcie na najwyższych. Dodawajcie powoli po jednym żółtku, cały czas ucierając. Zmniejszcie obroty do średnich i dodawajcie twaróg, a następnie mąkę. Mieszajcie cały czas do uzyskania jednolitej masy. Ubijcie białka na sztywno i wlejcie je...

Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagać o przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagali o przepis
Na świątecznym stole absolutnie nie może zabraknąć króla każdego przyjęcia, czyli sernika. By wyszedł puszysty i rozpływający się w ustach, wykorzystajcie jeden prosty patent.

Jeżeli nie przepadacie za ciężkimi sernikami i wolicie te o leciutkiej konsystencji, mamy dla was coś ekstra. Jeden składnik, którego zwykle używacie w zupełnie innych przepisach, odmieni wasz sernik i sprawi, że masa serowa będzie cudnie delikatna i aksamitna.  Co zrobić, żeby sernik był puszysty, lekki i aksamitny? By sernik wyszedł lekki jak chmurka, następnym razem dodajcie do niego… cukier żelujący. Zwykle używa się go do robienia dżemów, jednak z powodzeniem można go użyć także do zrobienia sernika. Dobrze zwiąże on masę sprawiając, że będzie bardzo delikatna. Z łatwością zrobicie taki sernik korzystając z poniższego przepisu.  Przepis na miękki i aksamitny sernik Składniki: 1 szklanka mąki 4 jajka 350 g twarogu 350 g serka śmietankowego 100 g cukru 100 g cukru żelującego pół szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Jeżeli korzystacie ze zwykłego twarogu, zmielcie go 3 razy w maszynce. Jeśli jej nie posiadacie, możecie skorzystać z gotowego, już zmielonego twarogu z wiaderka (warto jednak upewnić się, że wybrany przez was produkt jest wysokiej jakości). Następnie do twarogu dodajcie 250 g serka śmietankowego oraz cukier żelujący i utrzyjcie. Później dodajcie kwaśną śmietanę, jajka, dwie łyżki mąki pszennej, jedną łyżkę mąki kukurydzianej oraz dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii.  W osobnej misce wymieszajcie resztę serka z mąką pszenną. W trakcie mieszania wsypcie cukier (zwykły) i 4 łyżki wody. Kiedy składniki się połączą, zagniećcie ciasto, zawińcie je w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto i...

Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
Wykorzystajcie świeże truskawki do przygotowania prostego sernika na zimno bez pieczenia. Palce lizać!

Nadchodzące ciepłe dni to świetna okazja do zrobienia smacznego sernika na zimno bez pieczenia. Dodajcie do niego świeże truskawki i puszystą, ubitą śmietanę – będzie smakował fantastycznie! Wypróbujcie prosty przepis na to pyszne ciasto od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na sernik na zimno z truskawkami Do przygotowania bardzo prostego i pysznego sernika na zimno potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na spód: 100 g herbatników kakaowych 100 g zmielonych orzechów włoskich 120 g masła Masa serowa: 800 g twarogu mielonego z wiaderka 400 ml zimnej śmietany kremówki 9 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 70 ml gorącej wody 2 kopiaste łyżki żelatyny 400 ml wrzątku Truskawki Galaretka o smaku truskawkowym Przygotowanie: Wsypcie herbatniki do kielicha blendera i zmiksujcie je na proszek. Masło roztopcie w rondelku lub w mikrofalówce. Do herbatników dodajcie zmielone orzechy i płynne masło. Wymieszajcie, rozłóżcie na dnie tortownicy o średnicy 23 centymetrów i dociśnijcie. Wstawcie do lodówki do schłodzenia. W 70 ml ciepłej wody rozpuśćcie 2 duże łyżki żelatyny. Odstawcie. Wlejcie do miski 400 ml zimnej śmietany kremówki i wsypcie cukier puder. Ubijcie mikserem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajcie dwie łyżki ekstraktu waniliowego i ponownie wymieszajcie. Następnie dodawajcie do ubitej śmietany po jednej łyżce twarogu, miksując cały czas na średnich obrotach. Gdy już wszystkie składniki się połączą, wlewajcie powoli letnią żelatynę, cały czas mieszając. Połowę masy serowej wyłóżcie na spód tortownicy. Z truskawek ułóżcie dwa kręgi, na to wyłóżcie resztę masy, wyrównajcie z wierzchu i odstawcie do...

Gotujmy.pl/alaaa
Przepisy
Sernik wiedeński z brzoskwiniami to idealne ciasto na Wielkanoc. Smakuje każdemu
Jeśli macie ochotę na bajecznie pyszny sernik, koniecznie zróbcie go z tego przepisu. Jest niezawodny!

Sernik to ciasto proste w przygotowaniu. Jednak by wyszło idealne, trzeba pamiętać o podstawowych zasadach przy jego przyrządzaniu. Podstawą dobrego sernika jest twaróg . Tylko ten dobrej jakości gwarantuje wyjątkowy smak i ładny wygląd ciasta. Twaróg tłusty i półtłusty to zawsze dobry wybór. Sernik z dobrej, gotowej masy serowej również się udaje. Aby sernik był lekki i puszysty należy do masy serowej dodać ubite na sztywno białka jaj. Aby był kremowy i wilgotny wystarczy dodać do masy kawałki brzoskwiń. Sernik trzeba piec maksymalnie do 180 stopni C i nie wyciągać od razu z piekarnika. Tak przygotowane ciasto będzie rozpływać się w ustach.  Przepis na sernik wiedeński z brzoskwiniami Składniki: 1 kg twarogu półtłustego  7 jajek 80 g masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 sztuka budyniu waniliowego brzoskwinie w puszce cukier puder Sposób przygotowania:  Twaróg półtłusty zmielcie dwukrotnie w maszynce do mięsa. 80 g masła rozpuśćcie na średnim ogniu i odłóżcie do wystygnięcia.  Brzoskwinie wyjmijcie z puszki i wyłóżcie na sitko. Odsączcie je z nadmiaru płynu. Żółtka i białka jajek oddzielcie od siebie. W większej misce ubijcie żółtka z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodajcie esencję waniliową oraz proszek budyniowy i dokładnie razem wymieszajcie. Następnie dodajcie porcjami zmielony twaróg i mieszajcie do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajcie zimne, rozpuszczone masło i ponownie ją wymieszajcie.  Do białek jaj dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywno. Gdy piana będzie gotowa dodajcie ją porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszajcie do połączenia się składników....