Obawiacie się, że sernik pieczony na święta lub inną okazję popęka? By uniknąć wpadki, warto się dowiedzieć, dlaczego sernik może w ogóle pękać i co zrobić, żeby był zwarty i pięknie się prezentował po upieczeniu. To bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych składników do ciasta ani sprzętów - sprawdźcie sami.
Co zrobić, żeby sernik nie pękł po upieczeniu?
Często powodem pękania sernika po upieczeniu jest zbyt wysoka temperatura, w jakiej się piekł. Jednak to nie wszystko. Może się tak też stać w sytuacji, gdy wyciągniecie go zbyt szybko z piekarnika albo gdy użyte do niego składniki nie miały jednakowej temperatury.
By sernik nie popękał, należy dodać do niego lekko ubite białka (ale nie na sztywno!), a po upieczeniu koniecznie starannie odciąć nożem ciasto od krawędzi tortownicy. Taki zabieg zapobiegnie pękaniu i dodatkowo ułatwi wyjęcie ciasta z formy.
Zobacz także:
Jeszcze jednym sprawdzonym trikiem, który zmniejsza ryzyko popękania sernika, jest wstawienie do piekarnika podczas pieczenia ciasta naczynia z wrzącą wodą. Woda pod wpływem wysokiej temperatury zamieni się w parę wodną i nawilży sernik podczas pieczenia.
Przepis na sernik, który nigdy nie pęka
Składniki:
-
1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka
-
1 kostka masła
-
6 jajek
-
80 g cukru
-
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
-
1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
-
Wyjmijcie masło z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową - powinno być miękkie.
-
Włóżcie masło do miski, wsypcie cukier i utrzyjcie na puch - zajmie wam to od 8 do 10 minut.
-
Cały czas mieszając, dodajcie 6 żółtek, jedno po drugim.
-
Wlejcie 1 łyżkę ekstraktu waniliowego albo jedno opakowanie cukru waniliowego.
-
Teraz dodajcie (wciąż mieszając) twaróg, a na koniec budynie śmietankowe.
-
Ubijcie białka mikserem, ale uwaga - nie na sztywno! Miksujcie do momentu, aż piana zacznie sztywnieć.
-
Ubite w ten sposób białka przełóżcie do miski z masą serową i wymieszajcie łopatką. Nie róbcie tego mikserem - jeśli go użyjecie, wówczas z masy zniknie wtłoczone wcześniej w białka powietrze i sernik może popękać.
-
Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia lub wysmarujcie ją masłem i wlejcie masę serową. Na koniec lekko postukajcie sernikiem o blat - dzięki temu uciekną z niego duże bąbelki powietrza i zmniejszy się ryzyko popękania.
-
Włóżcie ciasto do rozgrzanego do 130 stopni piekarnika, na drugi poziom od dołu i pieczcie przez 1,5 godziny.
-
Po tym czasie zostawcie sernik w piekarniku na kilka chwil, a następnie wyciągnijcie go i nożem oddzielcie ciasto od blaszki, by zapobiec popękaniu.
-
Na koniec posypcie wierzch sernika cukrem pudrem albo polejcie je polewą czekoladową. Smacznego!
Źródło: Orchideli/YouTube