Schabowy gości na polskich stołach praktycznie co niedzielę. Jeśli sięgacie po to danie regularnie, warto urozmaicić ten klasyczny przepis i dodać do niego odrobinę sera – zwłaszcza takiego, który łatwo się roztapia. Można także dodać plaster pomidora, który nada potrawie świeżości.
Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem
Ten szybki przepis nie zajmie więcej czasu niż tradycyjne schabowe, a sprawi, że niedzielny obiad zaskoczy waszych gości.
Składniki:
- 6 plastrów schabu wieprzowego
- 6 plastrów serka topionego
- 1-2 pomidory
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- przyprawa do wieprzowiny
- 1 jajko
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Plastry schabów rozbijcie tłuczkiem i z każdej strony posypcie solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny.
- Następnie każdy schab maczajcie w roztrzepanym jajku i panierujcie w bułce tartej.
- Po czym smażcie na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Na usmażonych schabach ułóżcie po plastrze serka topionego, a na serze po plastrze pomidora.
- Takie schaby układajcie na blasze i zapieczcie w piekarniku w temp. 180 stopni około 15 minut.
- Gotowe posypcie drobno posiekanym szczypiorkiem.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj też: