Schabowe inaczej. Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem
gosia p./Gotujmy.pl
Newsy

Schabowe inaczej. Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem 

Schabowe to absolutny klasyk kuchni polskiej. W jaki sposób można go urozmaicić, aby zyskał nowy smak i zachwycił zwłaszcza najmłodszych domowników?

Schabowy gości na polskich stołach praktycznie co niedzielę. Jeśli sięgacie po to danie regularnie, warto urozmaicić ten klasyczny przepis i dodać do niego odrobinę sera – zwłaszcza takiego, który łatwo się roztapia. Można także dodać plaster pomidora, który nada potrawie świeżości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem

Ten szybki przepis nie zajmie więcej czasu niż tradycyjne schabowe, a sprawi, że niedzielny obiad zaskoczy waszych gości.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu wieprzowego
  • 6 plastrów serka topionego
  • 1-2 pomidory
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
Zobacz także
Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada

Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy

Przygotowanie:

  1. Plastry schabów rozbijcie tłuczkiem i z każdej strony posypcie solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny.
  2. Następnie każdy schab maczajcie w roztrzepanym jajku i panierujcie w bułce tartej.
  3. Po czym smażcie na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Na usmażonych schabach ułóżcie po plastrze serka topionego, a na serze po plastrze pomidora.
  4. Takie schaby układajcie na blasze i zapieczcie w piekarniku w temp. 180 stopni około 15 minut.
  5. Gotowe posypcie drobno posiekanym szczypiorkiem.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Mocno czosnkowe schabowe. Są rewelacyjne do ziemniaków
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Schabowe inaczej - przepis na mocno czosnkowe schabowe
Klasyczne kotlety schabowe są jedną z najpopularniejszych polskich potraw. Według tradycyjnego przepisu, przyprawiane są jedynie solą i pieprzem. Jednak przygotowane nieco inaczej z czosnkiem są równie smaczne. Bliscy z pewnością będą nimi zachwyceni.

Tradycyjne kotlety schabowe są przyprawiane wyłącznie solą oraz pieprzem. Takie zestawienie przypraw pozwala na wyczucie idealne smaku mięsa. To klasyczne połączenie znane i uwielbiane przez wszystkich. Mięso często w takiej postaci gości na stole.  Niedzielny obiad Wielu Polaków nie wyobraża sobie weekendowego obiadu z rodziną bez tradycyjnego kotleta schabowego. Jest on wręcz punktem obowiązkowym. Gości on na stole również podczas różnych uroczystości. Idealnie przyprawiony i usmażony ze złocistą panierką, wręcz rozpływa się w ustach. Schabowe są lubiane zarówno przez mniejszych, jak i  większych. Schabowe z czosnkiem Kotlety schabowe z czosnkiem to jest dopiero przysmak! Nadaje on mięsu nowego aromatu, który idealnie wkomponowuje się w całość. To dość zaskakujące połączenie, aczkolwiek niesamowicie smaczne. Zdecydowanie przypadnie do gustu waszym bliskim. Nim się obejrzycie, znikną z talerzy! Przepis na mocno czosnkowe schabowe Składniki: ½ kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku 2 łyżki czosnku granulowanego  2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem ½ szklanki bułki tartej 1 jajko mąka pszenna olej do smażenia sól  pieprz Przygotowanie: Schab umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Później pokrójcie go na równej wielkości plastry. Mięso umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie rozbijcie je delikatnie za pomocą tłuczka. Tak przygotowany schab przyprawcie czosnkiem granulowanym, suszonymi pomidorami z czosnkiem, solą, pieprzem oraz dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.  Na jeden talerz przesypcie bułkę tartą, na drugi mąkę, a do trzeciego wbijcie jajko i roztrzepcie je za pomocą widelca. Na patelnię wlejcie olej oraz postawcie ją na kuchenkę...

Pychotka schabowa
Gotujmy.pl/Henia
Newsy
„Pychotka schabowa” z niespodzianką według przepisu Heni. Jeśli znudziły się wam tradycyjne schabowe, polecamy ten unikalny przepis
Szukacie pomysłu na schab w nowej odsłonie? Ten niezwykły przepis na pewno zachwyci was przepysznymi dodatkami!

Schabowe na pewno goszczą stale na waszych stołach. To oczywiście niezawodny klasyk, ale czasem też mogą się już nudzić. Następnym razem, gdy kupicie schab, przygotujcie te kotlety. Są pyszne i na pewno zadowolą wszystkich, których nimi poczęstujecie. Zawijane schabowe Pomysł na schab, który chcemy zaprezentować, polega na zawinięciu w schab pysznego farszu. Taki kotlet jest chrupiący z zewnątrz, mięso pozostaje soczyste, a we wnętrzu kryje się aromatyczny, kremowy farsz o głębokim smaku.  Składniki na zawijane schabowe: 6 (lub tyle ile chcecie przygotować kotletów) kawałków schabu 6 (tyle samo co kotletów) plastrów sera lub sera topionego 6 (tyle samo co kotletów) gałązek natki pietruszki Składniki na farsz do schabowych: 300 g pieczarek Cebula Papryka słodka Papryka ostra Oliwa z oliwek Inne przyprawy według uznania Składniki do panierowania: Jajko Mąka Bułka tarta Przygotowanie schabowej pychotki: Schab rozbijcie na cienkie kotlety. Uważajcie, aby nie przebić mięsa. Rozbite kotlety posypcie przyprawami (solą i pieprzem) i odstawcie na kilkanaście minut. Pieczarki oczyśćcie. Zetrzyjcie je na dużych oczkach tarki. Na dużej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Zeszklijcie na niej pokrojoną cebulę. Po pewnym czasie dodajcie tarte pieczarki i duście wszystko razem. Tak przygotowany farsz doprawcie solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na połowie kotleta wyłóżcie farsz pieczarkowy, plaster sera i gałązkę pietruszki. Przykryjcie kotlet drugą połową z wierzchu. Farszu nie może być za dużo. Kotlety składajcie tak, aby farsz był bezpieczny wewnątrz kotleta i nie wydostawał się z żadnej strony. Gotowe poduszeczki ze schabu oprószcie pieprzem i solą. Schabowe sakiewki panierujcie...

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację
2milutka/Gotujmy.pl
Newsy
Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację
Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. to świetny sposób na sycący, a jednocześnie lekki w smaku letni obiad!

Chcesz zaskoczyć swoich gości wyrafinowanym daniem, które łączy ze sobą słodkie i słone smaki? Proponujemy przepis na roladki schabowe inspirowane połączeniem kuchni polskiej i włoskiej – tradycyjne schabowe zawijasy nadziewane tu są morelami, a drugie skrzypce gra  włoskie mascarpone oraz szynka parmeńska. Schab z morelami to wyjątkowo pyszne połączenie, które można przygotować na wiele sposobów. W podobnym nieco śródziemnomorskim stylu możecie podać także inne przystawki np.  szparagi z szynką parmeńską .  Tego rodzaju dania doskonale sprawdzą się na przyjęcie na świeżym powietrzu. Mogą być serwowane na gorąco i na zimno. Przepis na roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską To świetna propozycja na imprezowe danie i przystawkę: pokrojone na małe kawałki roladki można pięknie podać na półmisku podczas urodzinowego, imieninowego czy rocznicowego obiadu. Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 150 g serka mascarpone 5 moreli 100 g szynki parmeńskiej 1 cebula pęczek świeżej melisy cytrynowej 1 szklanka rosołu drobiowego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła sól morska do smaku kolorowy pieprz z młynka do smaku 50 ml białego półwytrawnego wina Przygotowanie: Schab delikatnie rozbijcie przez woreczek foliowy, delikatnie posólcie, posmarujcie utartym serkiem mascarpone, a morele pokrójcie na paski i wyjmijcie pestki. Owoce ułóżcie na mięsie, posypujcie listkami melisy, a całość zwińcie w roladki. Następnie owińcie roladki plasterkami szynki parmeńskiej i zepnijcie wykałaczkami, aby się nie rozpadły podczas duszenia. Na patelni rozgrzejcie olej z masłem, obsmażcie roladki z każdej strony, wlejcie rosół oraz wino i dodajcie pokrojoną w plasterki cebulkę. Przykryjcie...

Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę
Gotujmy.pl/lemieszek1@wp.pl
Newsy
Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę
Doskonałe danie ze schabu na rodzinny obiad. Dzięki farszowi mięso jest soczyste i miękkie.

Schab jest bardzo uniwersalnym mięsem, z którego możecie przygotować wiele różnych potraw. Tradycyjne schabowe w panierce , pieczeń faszerowaną suszonymi śliwkami , schab, który zastąpi kupną wędlinę aż po schabowe bez panierki czy duszony schab. W każdej wersji smakuje przepysznie. Możliwości jest tak wiele, że to mięso chyba nigdy się nie nudzi. Z czym podawać roladki ze schabu? Koniecznie podawajcie z frytkami, ziemniakami przygotowanymi tak, jak lubicie najbardziej albo z kaszą np. gryczaną. Danie dobrze komponuje się z tartymi buraczkami, mizerią albo ogórkiem kiszonym. Czy faszerować roladki ze schabu? To co zawsze się sprawdza to warzywa pokrojone w słupki, na przykład ogórki kiszone czy czerwona papryka oraz kawałki cebuli. Dobrym pomysłem jest również włożenie plasterków boczku lub szynki, dzięki czemu roladki będą bardziej soczyste. Możecie włożyć również kawałek razowego chleba, plasterek żółtego sera. Tak naprawdę sprawdzi się tu niemal wszystko. Dodatkowo roladki możecie zapanierować przed smażeniem, tak jak klasyczne kotlety schabowe. Dzięki temu będą przyjemnie chrupiące. Inną opcją jest zrobienie sosu np. do pieczeni, grzybowego albo gulaszowego. Roladki ze schabu z boczkiem i papryką - przepis Składniki 10 plastrów schabu pół czerwonej papryki 10 plastrów boczku wędzonego Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany Mielona ostra papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Schab umyjcie i osuszcie. Rozbijcie tłuczkiem, ale uważajcie, żeby nie zrobić w mięsie dziur. Możecie mięso zawinąć w folię spożywczą przed rozbijaniem – dzięki temu, będziecie mieć mniej sprzątania. Mięso dokładnie natrzyjcie przyprawami. Boczek pokrójcie w plastry. Czerwoną paprykę...