Schabowe inaczej. Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem
gosia p./Gotujmy.pl
Newsy

Schabowe inaczej. Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem 

Schabowe to absolutny klasyk kuchni polskiej. W jaki sposób można go urozmaicić, aby zyskał nowy smak i zachwycił zwłaszcza najmłodszych domowników?

Schabowy gości na polskich stołach praktycznie co niedzielę. Jeśli sięgacie po to danie regularnie, warto urozmaicić ten klasyczny przepis i dodać do niego odrobinę sera – zwłaszcza takiego, który łatwo się roztapia. Można także dodać plaster pomidora, który nada potrawie świeżości.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem

Ten szybki przepis nie zajmie więcej czasu niż tradycyjne schabowe, a sprawi, że niedzielny obiad zaskoczy waszych gości.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu wieprzowego
  • 6 plastrów serka topionego
  • 1-2 pomidory
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Plastry schabów rozbijcie tłuczkiem i z każdej strony posypcie solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny.
  2. Następnie każdy schab maczajcie w roztrzepanym jajku i panierujcie w bułce tartej.
  3. Po czym smażcie na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Na usmażonych schabach ułóżcie po plastrze serka topionego, a na serze po plastrze pomidora.
  4. Takie schaby układajcie na blasze i zapieczcie w piekarniku w temp. 180 stopni około 15 minut.
  5. Gotowe posypcie drobno posiekanym szczypiorkiem.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Komentarze