Schabowe inaczej. Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem
gosia p./Gotujmy.pl
Newsy

Schabowe inaczej. Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem 

Schabowe to absolutny klasyk kuchni polskiej. W jaki sposób można go urozmaicić, aby zyskał nowy smak i zachwycił zwłaszcza najmłodszych domowników?

Schabowy gości na polskich stołach praktycznie co niedzielę. Jeśli sięgacie po to danie regularnie, warto urozmaicić ten klasyczny przepis i dodać do niego odrobinę sera – zwłaszcza takiego, który łatwo się roztapia. Można także dodać plaster pomidora, który nada potrawie świeżości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem

Ten szybki przepis nie zajmie więcej czasu niż tradycyjne schabowe, a sprawi, że niedzielny obiad zaskoczy waszych gości.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu wieprzowego
  • 6 plastrów serka topionego
  • 1-2 pomidory
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
Zobacz także
Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada

Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy

Przygotowanie:

  1. Plastry schabów rozbijcie tłuczkiem i z każdej strony posypcie solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny.
  2. Następnie każdy schab maczajcie w roztrzepanym jajku i panierujcie w bułce tartej.
  3. Po czym smażcie na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Na usmażonych schabach ułóżcie po plastrze serka topionego, a na serze po plastrze pomidora.
  4. Takie schaby układajcie na blasze i zapieczcie w piekarniku w temp. 180 stopni około 15 minut.
  5. Gotowe posypcie drobno posiekanym szczypiorkiem.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

sposób na miękkiego schabowego
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Kotlety schabowe znowu wyszły twarde? Popełniacie 1 podstawowy błąd
Mimo że kotlet schabowy z ziemniaczkami i surówką to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, podczas jego przyrządzania wiele pań domu wciąż napotyka problemy. Wbrew powszechnemu myśleniu przypalone, gumowate lub twarde mięso to nie tylko wina słabej jakości schabu.

Dobrej jakości mięso to podstawa udanego obiadu. Jeśli chcecie pysznie zjeść, nigdy nie powinniście oszczędzać na tego typu produktach. Wasz schab powinien pochodzić z wieprzowiny hodowanej w odpowiednich warunkach i co najważniejsze, niefaszerowanej żadnymi antybiotykami, hormonami i szkodliwymi substancjami. Najlepiej więc kupować go bezpośrednio od sprawdzonych dostawców. Twarde mięso na schabowe Niestety, mimo dobrej jakości mięsa zdarza się, że kotlety schabowe wciąż wychodzą zbyt twarde. To efekt nieprawidłowej obróbki i przygotowania. Przyrządzanie schabowych powinniście bowiem rozpocząć od przykrycia plastrów folią spożywczą i rozbicia na grubość ok. 0,5 cm.  Często popełnianym przez Polaków błędem jest przyprawianie mięsa tysiącem różnych, zmielonych produktów, podczas gdy to potrzebuje tylko soli i pieprzu. Jeśli nie chcecie, by było twarde, koniecznie zaufajcie nam w tej kwestii. Podobnie w przypadku panierowania – pamiętajcie, by zawsze używać do tego mąki, jajek i bułki tartej. Z kolei smażyć najlepiej na smalcu. Przepis na szybkiego schabowego Składniki: 6 plastrów schabu 2 cebule 2 szklanki mleka 2 jajka Mąkę Bułkę tartą Smalec lub masło klarowane Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Kotlety przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra, a następnie umieśćcie wraz z mięsem w szklanym naczyniu w kolejności – cebula, schab, cebula, schab. Całość zalejcie mlekiem i odstawcie najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso dokładnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie oprószcie solą i pieprzem. Tak przygotowane panierujcie w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieśćcie smalec lub masło klarowane,...

Mocno czosnkowe schabowe. Są rewelacyjne do ziemniaków
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Schabowe inaczej - przepis na mocno czosnkowe schabowe
Klasyczne kotlety schabowe są jedną z najpopularniejszych polskich potraw. Według tradycyjnego przepisu, przyprawiane są jedynie solą i pieprzem. Jednak przygotowane nieco inaczej z czosnkiem są równie smaczne. Bliscy z pewnością będą nimi zachwyceni.

Tradycyjne kotlety schabowe są przyprawiane wyłącznie solą oraz pieprzem. Takie zestawienie przypraw pozwala na wyczucie idealne smaku mięsa. To klasyczne połączenie znane i uwielbiane przez wszystkich. Mięso często w takiej postaci gości na stole.  Niedzielny obiad Wielu Polaków nie wyobraża sobie weekendowego obiadu z rodziną bez tradycyjnego kotleta schabowego. Jest on wręcz punktem obowiązkowym. Gości on na stole również podczas różnych uroczystości. Idealnie przyprawiony i usmażony ze złocistą panierką, wręcz rozpływa się w ustach. Schabowe są lubiane zarówno przez mniejszych, jak i  większych. Schabowe z czosnkiem Kotlety schabowe z czosnkiem to jest dopiero przysmak! Nadaje on mięsu nowego aromatu, który idealnie wkomponowuje się w całość. To dość zaskakujące połączenie, aczkolwiek niesamowicie smaczne. Zdecydowanie przypadnie do gustu waszym bliskim. Nim się obejrzycie, znikną z talerzy! Przepis na mocno czosnkowe schabowe Składniki: ½ kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku 2 łyżki czosnku granulowanego  2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem ½ szklanki bułki tartej 1 jajko mąka pszenna olej do smażenia sól  pieprz Przygotowanie: Schab umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Później pokrójcie go na równej wielkości plastry. Mięso umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie rozbijcie je delikatnie za pomocą tłuczka. Tak przygotowany schab przyprawcie czosnkiem granulowanym, suszonymi pomidorami z czosnkiem, solą, pieprzem oraz dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.  Na jeden talerz przesypcie bułkę tartą, na drugi mąkę, a do trzeciego wbijcie jajko i roztrzepcie je za pomocą widelca. Na patelnię wlejcie olej oraz postawcie ją na kuchenkę...

Pychotka schabowa
Gotujmy.pl/Henia
Newsy
„Pychotka schabowa” z niespodzianką według przepisu Heni. Jeśli znudziły się wam tradycyjne schabowe, polecamy ten unikalny przepis
Szukacie pomysłu na schab w nowej odsłonie? Ten niezwykły przepis na pewno zachwyci was przepysznymi dodatkami!

Schabowe na pewno goszczą stale na waszych stołach. To oczywiście niezawodny klasyk, ale czasem też mogą się już nudzić. Następnym razem, gdy kupicie schab, przygotujcie te kotlety. Są pyszne i na pewno zadowolą wszystkich, których nimi poczęstujecie. Zawijane schabowe Pomysł na schab, który chcemy zaprezentować, polega na zawinięciu w schab pysznego farszu. Taki kotlet jest chrupiący z zewnątrz, mięso pozostaje soczyste, a we wnętrzu kryje się aromatyczny, kremowy farsz o głębokim smaku.  Składniki na zawijane schabowe: 6 (lub tyle ile chcecie przygotować kotletów) kawałków schabu 6 (tyle samo co kotletów) plastrów sera lub sera topionego 6 (tyle samo co kotletów) gałązek natki pietruszki Składniki na farsz do schabowych: 300 g pieczarek Cebula Papryka słodka Papryka ostra Oliwa z oliwek Inne przyprawy według uznania Składniki do panierowania: Jajko Mąka Bułka tarta Przygotowanie schabowej pychotki: Schab rozbijcie na cienkie kotlety. Uważajcie, aby nie przebić mięsa. Rozbite kotlety posypcie przyprawami (solą i pieprzem) i odstawcie na kilkanaście minut. Pieczarki oczyśćcie. Zetrzyjcie je na dużych oczkach tarki. Na dużej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Zeszklijcie na niej pokrojoną cebulę. Po pewnym czasie dodajcie tarte pieczarki i duście wszystko razem. Tak przygotowany farsz doprawcie solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na połowie kotleta wyłóżcie farsz pieczarkowy, plaster sera i gałązkę pietruszki. Przykryjcie kotlet drugą połową z wierzchu. Farszu nie może być za dużo. Kotlety składajcie tak, aby farsz był bezpieczny wewnątrz kotleta i nie wydostawał się z żadnej strony. Gotowe poduszeczki ze schabu oprószcie pieprzem i solą. Schabowe sakiewki panierujcie...

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację
2milutka/Gotujmy.pl
Newsy
Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację
Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. to świetny sposób na sycący, a jednocześnie lekki w smaku letni obiad!

Chcesz zaskoczyć swoich gości wyrafinowanym daniem, które łączy ze sobą słodkie i słone smaki? Proponujemy przepis na roladki schabowe inspirowane połączeniem kuchni polskiej i włoskiej – tradycyjne schabowe zawijasy nadziewane tu są morelami, a drugie skrzypce gra  włoskie mascarpone oraz szynka parmeńska. Schab z morelami to wyjątkowo pyszne połączenie, które można przygotować na wiele sposobów. W podobnym nieco śródziemnomorskim stylu możecie podać także inne przystawki np.  szparagi z szynką parmeńską .  Tego rodzaju dania doskonale sprawdzą się na przyjęcie na świeżym powietrzu. Mogą być serwowane na gorąco i na zimno. Przepis na roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską To świetna propozycja na imprezowe danie i przystawkę: pokrojone na małe kawałki roladki można pięknie podać na półmisku podczas urodzinowego, imieninowego czy rocznicowego obiadu. Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 150 g serka mascarpone 5 moreli 100 g szynki parmeńskiej 1 cebula pęczek świeżej melisy cytrynowej 1 szklanka rosołu drobiowego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła sól morska do smaku kolorowy pieprz z młynka do smaku 50 ml białego półwytrawnego wina Przygotowanie: Schab delikatnie rozbijcie przez woreczek foliowy, delikatnie posólcie, posmarujcie utartym serkiem mascarpone, a morele pokrójcie na paski i wyjmijcie pestki. Owoce ułóżcie na mięsie, posypujcie listkami melisy, a całość zwińcie w roladki. Następnie owińcie roladki plasterkami szynki parmeńskiej i zepnijcie wykałaczkami, aby się nie rozpadły podczas duszenia. Na patelni rozgrzejcie olej z masłem, obsmażcie roladki z każdej strony, wlejcie rosół oraz wino i dodajcie pokrojoną w plasterki cebulkę. Przykryjcie...