W sklepach i warzywniakach pojawiły się już pierwsze nowalijki. Rzodkiewki, sałata i szczypior, kojarzą nam się ze świeżością i zdrowiem. Doskonale pasują do kanapek z wędliną, twarożku czy sałatek. Pewną odmianą na waszym stole mogą być rzodkiewki podane w wersji na ciepło. Wystarczy udusić je przez kilka minut na patelni zgodnie z poniższym przepisem.

Przepis na rzodkiewki na ciepło

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki pokrójcie na połówki lub na ćwiartki, czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie rzodkiewki.
  3. Podsmażcie je szybko, a potem dodajcie czosnek i duście je przez 10 minut, aż dobrze zmiękną.
  4. Na koniec doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  5. Podajcie posypane szczypiorkiem jako dodatek do dań obiadowych.

Dlaczego warto jeść rzodkiewki?

Rzodkiewki nie tylko wspaniale smakują, ale też są bardzo zdrowe i mogą pomóc w walce z różnymi chorobami. Ponadto, rzodkiewki są bogatym źródłem witaminy B6, błonnika, witaminy C i licznych minerałów, w tym wapnia, miedzi, potasu, manganu, magnezu, ryboflawiny i cynku.

Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

  • Pomagają pozbyć się flegmy. Rzodkiewki są bardzo przydatne, jeśli chodzi o usuwanie śluzu. To z kolei pomaga oczyścić zatoki.
  • Są pomocne w profilaktyce raka. Rzodkiewki zawierają związek znany jako glukozynolany, który hamuje wzrost komórek rakowych, jednocześnie indukując apoptozę, która powoduje śmierć komórek rakowych.
  • Poprawiają trawienie. Ponieważ rzodkiewki są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, w znacznym stopniu przyczyniają się do zmniejszenia dolegliwości trawiennych.
  • Pomagają w detoksykacji. Rzodkiewki zawierają fitochemikalia, takie jak indole, a także silne flawonoidy, takie jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna, które usuwają toksyny z okrężnicy, wątroby, żołądka i pęcherzyka żółciowego.
  • Ze względu na działanie moczopędne, jedzenie rzodkiewek powoduje obniżenie ciśnienia krwi.
  • Warzywa te zawierają również antocyjany, które hamują uszkodzenia czerwonych krwinek i zapobiegają chorobom układu krążenia.
  • Ponieważ rzodkiewki mają działanie moczopędne, pomagają oczyścić nerki i układ moczowy.
  • Rzodkiewki są bogate w cynk oraz witaminę C. Obie te substancje przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego.

Źródło: nutriplanet.org, msn.com

Zobacz także: