Rzodkiewki na ciepło to kulinarny hit…
AdobeStock
Newsy

Rzodkiewki na ciepło to kulinarny hit. Zróbcie je w ten sposób, a już zawsze będziecie je tak jeść

Zwykle spożywamy je na surowo jako dodatek do sałatek lub kanapek, ale czy jedliście kiedyś rzodkiewki przygotowywane w ten sposób?

W sklepach i warzywniakach pojawiły się już pierwsze nowalijki. Rzodkiewki, sałata i szczypior, kojarzą nam się ze świeżością i zdrowiem. Doskonale pasują do kanapek z wędliną, twarożku czy sałatek. Pewną odmianą na waszym stole mogą być rzodkiewki podane w wersji na ciepło. Wystarczy udusić je przez kilka minut na patelni zgodnie z poniższym przepisem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na rzodkiewki na ciepło

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki pokrójcie na połówki lub na ćwiartki, czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie rzodkiewki.
  3. Podsmażcie je szybko, a potem dodajcie czosnek i duście je przez 10 minut, aż dobrze zmiękną.
  4. Na koniec doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  5. Podajcie posypane szczypiorkiem jako dodatek do dań obiadowych.
Zobacz także
Wiecie że można pic napar z rzodkiewki? Oto na co pomaga

Wiecie, że można pić napar z rzodkiewki? Sprawdźcie, na co pomaga

Przepis na kiszone rzodkiewki. Działa jak naturalny antybiotyk

Przepis na kiszone rzodkiewki. Działa jak naturalny antybiotyk

Dlaczego warto jeść rzodkiewki?

Rzodkiewki nie tylko wspaniale smakują, ale też są bardzo zdrowe i mogą pomóc w walce z różnymi chorobami. Ponadto, rzodkiewki są bogatym źródłem witaminy B6, błonnika, witaminy C i licznych minerałów, w tym wapnia, miedzi, potasu, manganu, magnezu, ryboflawiny i cynku.

Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

  • Pomagają pozbyć się flegmy. Rzodkiewki są bardzo przydatne, jeśli chodzi o usuwanie śluzu. To z kolei pomaga oczyścić zatoki.
  • Są pomocne w profilaktyce raka. Rzodkiewki zawierają związek znany jako glukozynolany, który hamuje wzrost komórek rakowych, jednocześnie indukując apoptozę, która powoduje śmierć komórek rakowych.
  • Poprawiają trawienie. Ponieważ rzodkiewki są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, w znacznym stopniu przyczyniają się do zmniejszenia dolegliwości trawiennych.
  • Pomagają w detoksykacji. Rzodkiewki zawierają fitochemikalia, takie jak indole, a także silne flawonoidy, takie jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna, które usuwają toksyny z okrężnicy, wątroby, żołądka i pęcherzyka żółciowego.
  • Ze względu na działanie moczopędne, jedzenie rzodkiewek powoduje obniżenie ciśnienia krwi.
  • Warzywa te zawierają również antocyjany, które hamują uszkodzenia czerwonych krwinek i zapobiegają chorobom układu krążenia.
  • Ponieważ rzodkiewki mają działanie moczopędne, pomagają oczyścić nerki i układ moczowy.
  • Rzodkiewki są bogate w cynk oraz witaminę C. Obie te substancje przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego.

Źródło: nutriplanet.org, msn.com

Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pixabay
Newsy
Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pozbywacie się tej części mandarynek? To błąd! Zacznijcie ją jeść dla waszego zdrowia.

Mandarynki to jedne z najpopularniejszych cytrusów w Polsce. Najwięcej tych owoców zjadamy w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiecie, jaka część mandarynki jest uznawana za najzdrowszą? Możecie się zdziwić. Czy wiecie, że najzdrowszą częścią mandarynki jest biała skórka, czy tzw. albedo? Czym jest albedo? Albedo to nic innego, jak biała skórka, która pokrywa mandarynki. Znajduje się ona się między miąższem a właściwą skórką. Mimo iż albedo jest gorzkie i niesmaczne, w rzeczywistości to najzdrowsza część tego owocu. Dlaczego? Albedo jest bogatym źródłem pektyn. Pektyny pomagają w lepszym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Pektyny walczą również ze złym cholesterolem LDL we krwi. Albedo przeciwdziała procesowi starzenia wielu komórek. Eksperci porównują to do „liftingu od spodu" skóry.  Zjadanie mandarynek razem z albedo, zapewnia naszemu organizmowi moc witamin, takich jak witamina A, C i P, które mają korzystne działanie na układ odpornościowy. Wysoka zawartość błonnika w tej białej substancji, pomaga również w uzyskaniu uczucia sytości po zjedzeniu cytrusów. Albedo jest bogate w moc przeciwutleniaczy i poprawia krążenie krwi. Badania łączą je z działaniem antyseptycznym i przeciwzapalnym w walce z infekcjami dróg oddechowych. Pektyny w połączeniu z błonnikiem, regulują przemianę materii i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Jedzenie tych owoców z białą skórką, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka kolczystokomórkowego skóry. Dlaczego warto jeść mandarynki? Mandarynki to wspaniały, smaczny, niskokaloryczny owoc, pełen witamin, składników odżywczych i minerałów, które zapewniają nam...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...

Rzodkiewka marynowana z miodem. Przepis na smaczną przekąskę
Gotujmy.pl/Kamazka439
Newsy
Rzodkiewka marynowana z miodem. Przepis na smaczną przekąskę do obiadu
Szukacie ciekawego pomysłu na prostą i smaczną przekąskę lub dodatek do dań? Zróbcie marynowane rzodkiewki. W tej zalewie nie mają sobie równych!

Marzy wam się pyszna i zdrowa przekąska ? Koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na rzodkiewki marynowane w miodzie. Taka przekąska świetnie pasuje do dań mięsnych, sałatek lub jako dodatek na kanapki z wędliną czy twarożkiem. Jest też bardzo zdrowa. Rzodkiewki kryją w sobie ogromne korzyści zdrowotne - są bogate w istotne składniki odżywcze, takie jak potas i siarka. Działają też silnie detoksykująco, ponieważ oczyszczają krew, zabijając toksyny i odpady, które nasz organizm gromadzi z czasem. Rzodkiewka zmniejsza również dystrybucję czerwonych krwinek, która występuje u osób cierpiących na żółtaczkę, zwiększając dopływ świeżego tlenu do krwi. Ponadto, warzywo to świetnie syci, choć ma mało kalorii, nie zawiera tłuszczu i ma niską zawartość węglowodanów. Rzodkiewki są też bogate w witaminę C, kwas foliowy i antocyjany, które są uważane za pomocne w leczeniu kilku rodzajów raka oraz zawierają zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy i flawonoidów, silnych sprzymierzeńców w walce z namnażaniem się komórek nowotworowych. Jak przygotować przekąskę z tych zdrowych i przepysznych, sezonowych warzyw? Podpowiadamy! Przepis na rzodkiewkę marynowaną z miodem Rzodkiewka marynowana z miodem to doskonały dodatek do wielu dań. Jej przygotowanie jest banalnie proste, ale na efekt końcowy musicie poczekać około 2 tygodni. Po tym czasie rzodkiewka smakuje naprawdę wyśmienicie. Zróbcie ją a wszyscy będą się nią zajadać! Składniki: rzodkiewka - 2 pęczki olej - 1/3 szklanki ocet - 1/3 szklanki woda - 1/3 szklanki miód - 3 łyżki cukier - 1 łyżka czosnek - 1 ząbek gorczyca - 1 łyżeczka sól - 1/2 łyżeczki pieprz biały - 1/4 łyżeczki Przygotowanie: Umyte rzodkiewki przekroić na...

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
AdobeStock
Newsy
Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
Na początku lipca ruszyły pierwsze zbiory czerwonych porzeczek. Dlaczego warto je jeść? Owoce te skrywają w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Na krzakach pojawiły się już pierwsze owoce czerwonej porzeczki . Z uwagi na jej cierpki, kwaskowaty smak, porzeczka zwykle jest wykorzystywana głównie do produkcji dżemów , win, kompotów lub jako ozdobny dodatek do dań. Są też jednak tacy, którzy lubią spożywać ją na surowo. Dlaczego warto jeść czerwoną porzeczkę? Wartości odżywcze czerwonej porzeczki Owoce czerwonej porzeczki skrywają mnóstwo witamin i minerałów. Zawierają witaminę B, C, E oraz K, a także moc minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk. Korzyści zdrowotne czerwonej porzeczki Z uwagi na tak liczne bogactwo witamin oraz minerałów, czerwone porzeczki niosą mnóstwo korzyści zdrowotnych. Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza uszkodzenia komórek skóry spowodowane przez wolne rodniki. Witamina C może również pomóc w regeneracji komórek skóry i sprzyja gojeniu się uszkodzeń spowodowanych promieniowaniem UV. Czerwone porzeczki są bogate w żelazo, które jest niezbędnym pierwiastkiem do tworzenia czerwonych krwinek . Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych. Nie tylko pomaga zapobiegać przeziębieniom, ale także zmniejsza ryzyko powstawania niektórych rodzajów nowotworów. Czerwone porzeczki zawierają dużo potasu, a ten sprzyja zdrowiu naszego serca – reguluje krążenie krwi oraz pomaga zapobiegać nadciśnieniu . Potas jest również dobry dla innych narządów, w tym nerek, a także może zmniejszać ryzyko udaru mózgu . Czerwona porzeczka doskonale oczyszcza organizm z toksyn, wspiera zdrowie układu pokarmowego, a także...