Rzodkiewki na ciepło to kulinarny hit…
AdobeStock
Newsy

Rzodkiewki na ciepło to kulinarny hit. Zróbcie je w ten sposób, a już zawsze będziecie je tak jeść

Zwykle spożywamy je na surowo jako dodatek do sałatek lub kanapek, ale czy jedliście kiedyś rzodkiewki przygotowywane w ten sposób?

W sklepach i warzywniakach pojawiły się już pierwsze nowalijki. Rzodkiewki, sałata i szczypior, kojarzą nam się ze świeżością i zdrowiem. Doskonale pasują do kanapek z wędliną, twarożku czy sałatek. Pewną odmianą na waszym stole mogą być rzodkiewki podane w wersji na ciepło. Wystarczy udusić je przez kilka minut na patelni zgodnie z poniższym przepisem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na rzodkiewki na ciepło

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki pokrójcie na połówki lub na ćwiartki, czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie rzodkiewki.
  3. Podsmażcie je szybko, a potem dodajcie czosnek i duście je przez 10 minut, aż dobrze zmiękną.
  4. Na koniec doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  5. Podajcie posypane szczypiorkiem jako dodatek do dań obiadowych.
Zobacz także
Wiecie że można pic napar z rzodkiewki? Oto na co pomaga

Wiecie, że można pić napar z rzodkiewki? Sprawdźcie, na co pomaga

Przepis na kiszone rzodkiewki. Działa jak naturalny antybiotyk

Przepis na kiszone rzodkiewki. Działa jak naturalny antybiotyk

Dlaczego warto jeść rzodkiewki?

Rzodkiewki nie tylko wspaniale smakują, ale też są bardzo zdrowe i mogą pomóc w walce z różnymi chorobami. Ponadto, rzodkiewki są bogatym źródłem witaminy B6, błonnika, witaminy C i licznych minerałów, w tym wapnia, miedzi, potasu, manganu, magnezu, ryboflawiny i cynku.

Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

  • Pomagają pozbyć się flegmy. Rzodkiewki są bardzo przydatne, jeśli chodzi o usuwanie śluzu. To z kolei pomaga oczyścić zatoki.
  • Są pomocne w profilaktyce raka. Rzodkiewki zawierają związek znany jako glukozynolany, który hamuje wzrost komórek rakowych, jednocześnie indukując apoptozę, która powoduje śmierć komórek rakowych.
  • Poprawiają trawienie. Ponieważ rzodkiewki są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, w znacznym stopniu przyczyniają się do zmniejszenia dolegliwości trawiennych.
  • Pomagają w detoksykacji. Rzodkiewki zawierają fitochemikalia, takie jak indole, a także silne flawonoidy, takie jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna, które usuwają toksyny z okrężnicy, wątroby, żołądka i pęcherzyka żółciowego.
  • Ze względu na działanie moczopędne, jedzenie rzodkiewek powoduje obniżenie ciśnienia krwi.
  • Warzywa te zawierają również antocyjany, które hamują uszkodzenia czerwonych krwinek i zapobiegają chorobom układu krążenia.
  • Ponieważ rzodkiewki mają działanie moczopędne, pomagają oczyścić nerki i układ moczowy.
  • Rzodkiewki są bogate w cynk oraz witaminę C. Obie te substancje przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego.

Źródło: nutriplanet.org, msn.com

Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pixabay
Newsy
Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pozbywacie się tej części mandarynek? To błąd! Zacznijcie ją jeść dla waszego zdrowia.

Mandarynki to jedne z najpopularniejszych cytrusów w Polsce. Najwięcej tych owoców zjadamy w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiecie, jaka część mandarynki jest uznawana za najzdrowszą? Możecie się zdziwić. Czy wiecie, że najzdrowszą częścią mandarynki jest biała skórka, czy tzw. albedo? Czym jest albedo? Albedo to nic innego, jak biała skórka, która pokrywa mandarynki. Znajduje się ona się między miąższem a właściwą skórką. Mimo iż albedo jest gorzkie i niesmaczne, w rzeczywistości to najzdrowsza część tego owocu. Dlaczego? Albedo jest bogatym źródłem pektyn. Pektyny pomagają w lepszym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Pektyny walczą również ze złym cholesterolem LDL we krwi. Albedo przeciwdziała procesowi starzenia wielu komórek. Eksperci porównują to do „liftingu od spodu" skóry.  Zjadanie mandarynek razem z albedo, zapewnia naszemu organizmowi moc witamin, takich jak witamina A, C i P, które mają korzystne działanie na układ odpornościowy. Wysoka zawartość błonnika w tej białej substancji, pomaga również w uzyskaniu uczucia sytości po zjedzeniu cytrusów. Albedo jest bogate w moc przeciwutleniaczy i poprawia krążenie krwi. Badania łączą je z działaniem antyseptycznym i przeciwzapalnym w walce z infekcjami dróg oddechowych. Pektyny w połączeniu z błonnikiem, regulują przemianę materii i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Jedzenie tych owoców z białą skórką, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka kolczystokomórkowego skóry. Dlaczego warto jeść mandarynki? Mandarynki to wspaniały, smaczny, niskokaloryczny owoc, pełen witamin, składników odżywczych i minerałów, które zapewniają nam...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...

Jak zrobić grzybową kawę? Pomoże na zmęczenie, obniży poziom cukru i zbije cholesterol
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić grzybową kawę? Pomoże na zmęczenie, obniży poziom cukru i zbije cholesterol
Słyszeliście kiedyś o grzybowej kawie albo o kawie dodatkiem sproszkowanych grzybów? Przeczytajcie.

Picie grzybowej kawy jest bardzo popularne w krajach azjatyckich. W Polsce mało kto tak pije kawę. To błąd, ponieważ taka kawa ma bardzo wiele korzyści dla zdrowia. Jak powstaje kawa grzybowa? Żeby zrobić grzybową kawę, będziecie potrzebowali kawy i sproszkowanych grzybów. Ale nie byle jakich. Do przygotowania kawy grzybowej, możecie użyć różnych gatunków chińskich grzybów, takich jak: chaga reishi cordyceps Te gatunki dostaniecie w specjalistycznych sklepach, w internecie i w dobrych supermarketach. Przejdźmy teraz do tego, dlaczego warto poświęcić trochę czasu na ich znalezienie. Dlaczego warto pić grzybową kawę? Grzybowa kawa ma przyjemny smak i jest mniej kwaśna niż ta tradycyjna. Dodanie do swojej ulubionej kawy sproszkowanych grzybów, zwiększa walory zdrowotne napoju. Chińskie grzyby zawierają zdrowe przeciwutleniacze, minerały i witaminy, takie jak: witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź, potas i fosfor. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz, co ciekawe, po dodaniu do kawy sprawiają, że ma ona mniejszą zawartość kofeiny. Rodzaje grzybów i ich korzyści dla zdrowia A oto konkrety: Reishi Reishi jest jednym z najczęściej stosowanych grzybów w medycynie naturalnej. Grzyb ten znajdziemy w różnych częściach Azji.  Reishi może być spożywany na surowo lub w postaci sproszkowanej, którą można mieszać z wodą, kawą lub herbatą. Grzyby reishi: wzmacniają układ odpornościowy  pomagają się zrelaksować i zwalczyć depresję zawierają cenne przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom komórek regulują poziom glukozy i cholesterolu Chaga Grzyby chaga rosną na brzozach w zimnym klimacie i przypominają z...

To warzywo zapobiega rakowi jelit i wątroby. Rośnie w Polsce, można je hodować nawet na balkonie
Adobe Stock
Newsy
To warzywo zapobiega chorobom serca i wątroby. Rośnie w Polsce, można je hodować nawet na balkonie
Krzak pełen soczystych owoców tej rośliny można hodować w ogródku, a także w doniczkach na balkonie czy nawet kuchennym oknie. Uprawa jest łatwa, a owoce obfite. Oto, po co je jeść.

Najzdrowsze warzywa rosną w… Polsce. A jedno z nich nie tylko jest korzystne dla zdrowia, ale też może je jeść zarówno na surowo, jak i w wielu gotowanych, smażonych i pieczonych potrawach. Jest dostępne w sklepach przez okrągły rok, choć w postaci gruntowej, dojrzewającej na słońcu, jest oczywiście najsmaczniejsze. Oto skarbnica zdrowia, którą możecie pokroić na kanapkę. Dlaczego pomidory są tak zdrowe? Nie tylko my, ale także nasi przodkowie nie pamiętaliby czasów, gdy nie było pomidorów. Choć to warzywo, które pochodzi z Ameryki Południowej, w Europie było znane już od XVI w. Początkowo krzaki pomidorów hodowane były jako roślina ozdobna. Nie jedzono tych warzyw, sądząc że mogą być trujące jak wilcze jagody. Dziś wiadomo, że pomidory są pełne wartości odżywczych, a do tego mają bardzo mało kalorii, tylko 18 w 100 g produktu. Są źródłem kwasu jabłkowego, kwasu cytrynowego, kwasu szczawiowego, białka, tłuszczy roślinnych, błonnika, węglowodanów, witamin A, C, E i K, a także witamin z grupy B. Mają też dużo mikroelementów: Cynk Fosfor Fluor Jod Magnez Kobalt Miedź Mangan Żelazo Potas Sód Wapń Jak pomidory działają na organizm? Najcenniejszą substancją zawartą w pomidorach jest likopen. Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki któremu niszczone są wolne rodniki przyczyniające się do wielu chorób. Likopen może znacząco obniżyć ryzyko zawału serca, miażdżycy oraz nowotworu szyjki macicy i prostaty. Działanie pomidorów na organizm człowieka: Chronią przed chorobami serca. Jest to możliwe, dzięki zawartości potasu, błonnika, choliny i witaminy C. Wspomagają proces odchudzania. Zawierają one dużo wody i mało kalorii. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego,...