Steki wołowe w kolorowym pieprzu to idealny pomysł nie tylko na obiad, ale również na wczesną kolację. Zaserwowane w towarzystwie gotowanych warzyw, zachwycą całą waszą rodzinę i przybyłych gości. Zaufajcie nam, ten przepis nie ma sobie równych.
Jedyne o czym musicie pamiętać to odpowiedni czas, który mięso spędza na patelni. W końcu niektórzy lubią jadać steki średnio wysmażone, a inni krwiste. W zależności od tego powinniście je grillować od 3 do nawet 7 minut. Powodzenia!
Steki wołowe w kolorowym pieprzu
Będziecie potrzebować
- 4 steki wołowe
- 1 łyżka masła
- Olej
- Przyprawy: sól, 2 łyżeczki zielonego pieprzu i kilka ziarenek czerwonego pieprzu
Przygotowanie
- Steki dokładnie umyjcie po bieżącą wodą, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
- Tak przygotowane mięso natrzyjcie odrobiną oleju.
- Czerwony pieprz umieśćcie w moździerzu i rozgniećcie (nie jest to konieczne, przyprawa może równie dobrze zostać wykorzystana w całości).
- W małej miseczce umieśćcie czerwony oraz zielony pieprz. W tak przygotowanej mieszance obtoczcie brzegi waszych steków (tak jak na zdjęciu).
- Mięso umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę.
- Na patelni rozgrzejcie olej i masło, a następnie umieśćcie na niej schłodzone i posolone steki.
- Mięso smażcie na dużym ogniu, z obu stron, przez ok. 5-6 minut (po ok. 3 minuty na każdej ze stron, wtedy będzie średnio wysmażony).
Gotowe!
Źródło: gotujmy