stek wołowy w kolorowym pieprzu przepis
Gotujmy.pl/Babcia Halinka
Newsy

Rozpływające się w ustach steki wołowe w kolorowym pieprzu. Idealne na obiad i na kolację

Choć stek wołowy to klasyk kuchni amerykańskiej, Polacy go uwielbiają. Jedni przepadają za jego mocno czerwonym wnętrzem, inni cenią sobie dobrze wysmażony brąz. Bez względu na to, którą wersję wolicie, mięso obtoczone w kolorowym pieprzu z pewnością zasmakuje każdemu z was!

Steki wołowe w kolorowym pieprzu to idealny pomysł nie tylko na obiad, ale również na wczesną kolację. Zaserwowane w towarzystwie gotowanych warzyw, zachwycą całą waszą rodzinę i przybyłych gości. Zaufajcie nam, ten przepis nie ma sobie równych.

Jedyne o czym musicie pamiętać to odpowiedni czas, który mięso spędza na patelni. W końcu niektórzy lubią jadać steki średnio wysmażone, a inni krwiste. W zależności od tego powinniście je grillować od 3 do nawet 7 minut. Powodzenia!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Steki wołowe w kolorowym pieprzu

Będziecie potrzebować

  • 4 steki wołowe
  • 1 łyżka masła
  • Olej
  • Przyprawy: sól, 2 łyżeczki zielonego pieprzu i kilka ziarenek czerwonego pieprzu

Przygotowanie

  1. Steki dokładnie umyjcie po bieżącą wodą, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Tak przygotowane mięso natrzyjcie odrobiną oleju.
  3. Czerwony pieprz umieśćcie w moździerzu i rozgniećcie (nie jest to konieczne, przyprawa może równie dobrze zostać wykorzystana w całości).
  4. W małej miseczce umieśćcie czerwony oraz zielony pieprz. W tak przygotowanej mieszance obtoczcie brzegi waszych steków (tak jak na zdjęciu).
  5. Mięso umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę.
  6. Na patelni rozgrzejcie olej i masło, a następnie umieśćcie na niej schłodzone i posolone steki.
  7. Mięso smażcie na dużym ogniu, z obu stron, przez ok. 5-6 minut (po ok. 3 minuty na każdej ze stron, wtedy będzie średnio wysmażony).

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Mięso na patelni
Pixabay/Aga Maszota
Newsy
Jak gotować mięso wołowe żeby było miękkie? Pod żadnym pozorem nie róbcie tych 2 rzeczy
Wszystko, co powinniście wiedzieć o wołowinie jeśli chcecie ją ugotować, upiec, udusić czy usmażyć. Koniecznie zachowajcie te porady.

Wołowina to rodzaj mięsa zawierający dużo białka mikro i makroelementów. Dostarcza organizmowi ważnych witamin, między innymi witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Należy do mięs czerwonych, które są bogate w tłuszcze nasycone, a wołowina dodatkowo w tłuszcze trans. Według wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego spożywanie tego rodzaju mięsa należy ograniczać ze względów zdrowotnych. Tak czy siak, wołowina to stosunkowo trudne mięso do przygotowania. Dobrze przyrządzona wołowina może zachwycić smakiem i kruchością. Łatwo jednak staje się żylasta, sucha i twarda. Warto poznać zasady gotowania wołowiny. Oto one. Jak sprawić, by wołowina była krucha i miękka po ugotowaniu? Aby mięso miało dobrą konsystencję i smak warto je przed obróbką cieplną odpowiednio przygotować. Poznajcie najważniejsze zasady utrzymania wilgoci w mięsie wołowym i nadanie jemu odpowiedniej sprężystości i miękkości: Marynowanie. Przygotowując marynatę połączcie olej z wodą i przyprawami, a także dodajcie do niej ocet lub alkohol: czerwone wino, brandy, a nawet piwo. Marynowanie powinno trwać od kilku do 12 godzin Peklowanie. To sposób nie tylko na przygotowanie mięsa do dalszej obróbki, ale także zakonserwowanie go. Peklowanie polega na marynowaniu mięsa w zalewie solankowej, trwające nawet do 2 tygodni Krojenie. Zasada krojenia w poprzek włókien dotyczy każdego rodzaju dań. Tak należy przygotowywać ją zarówno krojąc na steki jak i na gulasz czy sztukę mięsa do sosu Nie wolno rozbijać. Wołowiny nigdy nie należy rozbijać. Pokrójcie kawałek na 2-centymetrowe steki i taki, bez rozbijania tłuczkiem, smażcie lub gotujcie. Nie wolno solić. Nigdy nie sólcie wołowiny przed smażeniem czy duszeniem Jak gotować wołowinę, żeby była miękka? Jeśli gotujecie wywar lub rosół...

Przepis na kotlety mielone z pieczarkami według Jakuba Kuronia
Adobe Stock
Newsy
Te mielone od Kuronia biją na głowę każde inne. Zawierają 1 podsmażony składnik, który podkręca smak
Jakub Kuroń postanowił zdradzić przepis na przepyszne kotlety mielone z dodatkiem… pieczarek. Gwarantujemy, że zakochacie się w nich od pierwszego wejrzenia.

Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu pojawia się w każdym polskim domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie dodać do niego pieczarki duszone na patelni w towarzystwie cebulki.  Przepis na kotlety mielone według Kuby Kuronia Jakub Kuroń to prawdziwy wirtuoz, od którego można nauczyć się wielu ciekawych, kulinarnych sztuczek. Tym razem mężczyzna postanowił zdradzić, jak przyrządza kotlety mielone. Choć receptura jest bardzo zbliżona do tej tradycyjnej została wzbogacona o dodatek przepysznych pieczarek, które niesamowicie podkręcają smak dania.  Będziecie potrzebować: 500 gramów wieprzowego mięsa mielonego 300 gramów pieczarek 200 ml mleka 2 łyżeczek musztardy stołowej 1 cebuli 1 łyżki masła 1 czerstwej kajzerki Mąki pszennej do panierowania Oleju roślinnego do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Cebule obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę.  Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach (nie musicie ich obierać). Na dużej patelni roztopcie masło, a następnie zeszklijcie na niej posiekaną wcześniej cebulkę. Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również pieczarki. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i smażcie aż do momentu, w którym woda całkowicie odparuje z grzybów. Czerstwą kajzerkę podzielcie na mniejsze części, a następnie umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 20 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu odciśnijcie pieczywo z mleka. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, a następnie dodajcie do niego przesmażone na patelni składniki, musztardę, bułkę odciśniętą z mleka, sól oraz pieprz. Całość...

schab moczony w mleku i cebuli przepis
Adobe Stock
Newsy
Zanurzcie w tym surowego schabowego i zostawcie na noc. Po usmażeniu oczaruje was swoim smakiem
Znany kucharz i autor bloga kulinarnego, Jakub Kuroń, postanowił zdradzić swój sekretny przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego. Okazuje się, że mięso, zanim zostanie wrzucone na tłuszcz, powinno długo moczyć się w miksturze przyrządzonej na bazie mleka. To sprawi, że schab stanie się niesamowicie delikatny i zdecydowanie bardziej aromatyczny.

Z kotletem schabowym jest trochę jak z rosołem – każdy wie jak go robić, ale jednym wychodzi to lepiej, a innym gorzej. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Okazuje się bowiem, że mięso , zanim zostanie poddane obróbce termicznej, powinno przez całą noc leżakować w marynacie z mleka, cebuli, czosnku i przypraw. Spróbujcie je przyrządzić według przepisu Jakuba Kuronia . Przepis na idealnego schabowego Składniki: 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku (najlepiej z kością) 500 ml mleka 250 gramów mąki pszennej 150 gramów bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku Olej do smażenia Przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego Przygotowanie idealnego schabowego Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 4 równe kotlety, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Grubość zależy od was samych, ale im cieńsze, tym smaczniejsze. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok. Cebulę obierzcie, pokrójcie w pióra i przełóżcie do dowolnej, średniej wielkości miski. Czosnek obierzcie, rozgniećcie przy pomocy noża (nie krójcie, ani nie przeciskajcie przez praskę) i dodajcie do cebuli. W misce umieśćcie również mleko oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. W tak przygotowanej miksturze zanurzcie wasze kotlety schabowe i odstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie wasze kotlety. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie umieśćcie na...

Co zrobić, żeby tatar nie ściemniał przed podaniem? Dodajcie do niego 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby tatar nie ściemniał przed podaniem? Dodajcie do niego 1 rzecz
Wasz tatar ciemnieje jeszcze przed podaniem i ma nieładny, nieapetyczny kolor? Wystarczy, że dodacie do niego 1 produkt.

Befsztyk tatarski, nazywany też tatarem, to kultowa potrawa, którą przygotowuje się ze skrobanego, mielonego lub drobno siekanego mięsa wołowego, oleju, soli i pieprzu oraz żółtek jaj, cebuli, maggi lub sosu Worcestershire. Danie to najczęściej podaje się z pokrojoną w kostkę cebulką, kiszonymi ogórkami czy marynowanymi grzybami. Idealne mięso na tatar powinno być chude, miękkie i świeże. Zwykle wykorzystuje się do tego udziec, szynkę, polędwicę lub ligawę. Co warto zaznaczyć - tatar spożywa się na surowo, bez obróbki termicznej, dlatego tak ważne jest, aby przed jego przygotowaniem zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Co zrobić, żeby tatar nie ściemniał przed podaniem? Jeżeli planujecie przygotować na kolację czy przyjęcie tatar, ale nie chcecie, żeby ściemniał przed podaniem, możecie wykorzystać dwa triki. Po pierwsze - nie mieszajcie mięsa z siekaną cebulą przed podaniem, ponieważ warzywo to wydziela dużo soku, który przyspiesza utlenianie i odbarwianie wołowiny. Dodajcie do mięsa trochę soku z cytryny - sok z tego owocu zawiera witaminę C, która spowalnia proces zmiany barwy. Dlaczego mięso wołowe zmienia kolor? Mięso wołowe ma piękny, czerwony kolor, ale pod wpływem tlenu i innych czynników, utlenia się i blaknie, przyjmując brzydki szaro-brązowy kolor. Przepis na klasyczny tatar wołowy Tatar wołowy z poniższego przepisu, został robiony z najlepszej i najdelikatniejszej części tuszy wołowej, czyli z polędwicy. Z uwagi na to, że jest podawany na surowo, mięso powinno być jak najświeższe i najlepszej jakości. Składniki: 400 g polędwicy wołowej (4 porcje) 1 cebula 2 łyżeczki musztardy francuskiej 4 żółtka olej rzepakowy marynowane prawdziwki marynowane warzywa pieprz sól...