stek wołowy w kolorowym pieprzu przepis
Gotujmy.pl/Babcia Halinka
Newsy

Rozpływające się w ustach steki wołowe w kolorowym pieprzu. Idealne na obiad i na kolację

Choć stek wołowy to klasyk kuchni amerykańskiej, Polacy go uwielbiają. Jedni przepadają za jego mocno czerwonym wnętrzem, inni cenią sobie dobrze wysmażony brąz. Bez względu na to, którą wersję wolicie, mięso obtoczone w kolorowym pieprzu z pewnością zasmakuje każdemu z was!
Weronika Kępa
styczeń 12, 2021

Steki wołowe w kolorowym pieprzu to idealny pomysł nie tylko na obiad, ale również na wczesną kolację. Zaserwowane w towarzystwie gotowanych warzyw, zachwycą całą waszą rodzinę i przybyłych gości. Zaufajcie nam, ten przepis nie ma sobie równych.

Jedyne o czym musicie pamiętać to odpowiedni czas, który mięso spędza na patelni. W końcu niektórzy lubią jadać steki średnio wysmażone, a inni krwiste. W zależności od tego powinniście je grillować od 3 do nawet 7 minut. Powodzenia!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Steki wołowe w kolorowym pieprzu

Będziecie potrzebować

  • 4 steki wołowe
  • 1 łyżka masła
  • Olej
  • Przyprawy: sól, 2 łyżeczki zielonego pieprzu i kilka ziarenek czerwonego pieprzu

Przygotowanie

  1. Steki dokładnie umyjcie po bieżącą wodą, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Tak przygotowane mięso natrzyjcie odrobiną oleju.
  3. Czerwony pieprz umieśćcie w moździerzu i rozgniećcie (nie jest to konieczne, przyprawa może równie dobrze zostać wykorzystana w całości).
  4. W małej miseczce umieśćcie czerwony oraz zielony pieprz. W tak przygotowanej mieszance obtoczcie brzegi waszych steków (tak jak na zdjęciu).
  5. Mięso umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę.
  6. Na patelni rozgrzejcie olej i masło, a następnie umieśćcie na niej schłodzone i posolone steki.
  7. Mięso smażcie na dużym ogniu, z obu stron, przez ok. 5-6 minut (po ok. 3 minuty na każdej ze stron, wtedy będzie średnio wysmażony).

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze
Przepis na idealnego steka
Pixabay
Przepisy Jak przygotować IDEALNY stek? To banalnie proste! Słynny szef kuchni zdradza swój TOP przepis!
Amerykański sen o idealnym steku teraz może stać się rzeczywistością. Brytyjski kucharz Jamie Oliver, zdradza swój przepis na mięso. Musicie tego spróbować!
Weronika Kępa
listopad 07, 2020

Stek to jedno z najlepszych, a już na pewno najbardziej sycących dań, które można przygotować z wołowiny. Mimo to w Polsce wciąż wiele osób boi się go przyrządzać w swojej domowej kuchni. Najczęściej zamawiamy więc steka w restauracji licząc na to, że ktoś potraktuje go bardziej profesjonalnie i wydobędzie cały jego smak. Nic bardziej mylnego! Domowy stek też może zachwycać. Udowadnia to przepis słynnego szefa kuchni! Będziesz potrzebować 250 g steku z łopatki (mięso należy wyjąć z lodówki około godzinę przed smażeniem, tak aby mogło nabrać temperatury pokojowej) 1 ząbek czosnku 2 łyżki tłuszczu do smażenia (może być masło klarowane, oliwa rafinowana, olej słonecznikowy lub rzepakowy) Kawałek masła Sól i pieprz 4 łodygi świeżego tymianku Rodzaje wysmażenia steków Stek to mięso, które możesz jeść w czterech różnych stopniach wysmażenia. Ich nazwy najczęściej słyszymy w języku angielskim. W końcu to danie rodem z Ameryki! Rare to najniższy stopień wysmażenia. W środku mięso jest niemal surowe, ale jego skórka jest chrupka. Medium rare to stek o średnio krwistym stopniu wysmażenia. W środku zaczyna powoli zmieniać kolor na brązowy. Medium to z kolei stek średnio wysmażony. Mięso jest gorące w środku i nieco zaróżowione, ale znaczna jego większość jest brązowa. Well done to ostatni stopień wysmażenia. Mięso jest całkowicie brązowe i wysmażone w środku. Przygotowanie Mięso umyj i obierz z błon. Na patelni rozgrzej dowolny tłuszcz (musi być naprawdę gorący, żeby położyć na nim mięso). Nasmaruj gruboziarnistą solą tę stronę mięsa, którą będziesz smażyć jako pierwszą. Mięso połóż na patelni i smaż w sumie około 10 minut (medium) z obu stron przewracając je co minutę (nie...

Przeczytaj