Flaczki po warszawsku
gotujmy.pl/ziutula
Newsy

Rozgrzewające flaczki po warszawsku. Miękkie, pachnące przyprawami. Niebiański smak

Szukacie pomysłu na smaczny, ciepły obiad? Zróbcie pyszne flaczki po warszawsku - niesamowicie smakują i do tego świetnie rozgrzewają.
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Choć tegoroczna zima jest dość łagodna, nie wiadomo czy jeszcze wszystkich nie zaskoczy! W końcu bywało, że w Boże Narodzenie pogoda rozpieszczała słońcem i dodatnimi temperaturami, za to w styczniu i lutym zima powracała w całej swej okazałości z mrozem, śniegiem i oblodzonymi chodnikami. Gdy na dworze zimno, nie ma nic lepszego niż gorący obiad czekający w domu. W sezonie zimowym najlepiej sprawdzają się pożywne zupy, gulasz albo flaczki!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na flaki po warszawsku

Idealne na chłodną pogodę są rozgrzewające flaczki przygotowywane według starej, tradycyjnej receptury. Są bardzo smaczne i wzmacniają organizm przed różnymi chorobami!

Do przygotowania flaczków będziecie potrzebowali tych składników:

  • 1 kg oczyszczonych flaków wołowych
  • 2 l bulionu wołowego lub drobiowego
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • Ćwierć selera
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • Gałka muszkatołowa
  • Imbir
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Pokrojone flaki (muszą być wcześniej oczyszczone i obgotowane!) zalejcie odrobiną wrzątku i gotujcie przez około 10 minut. Odcedźcie, przepłuczcie, wlejcie wrzątek i gotujcie przez 40 minut. Gdy zmiękną, ponownie je odcedźcie, przełóżcie do drugiego garnka i zalejcie 1,5 l bulionu. Gotujcie 10 minut.
  2. Następnie wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie w paski. Podsmażcie je na maśle i po kilku minutach wlejcie resztę bulionu. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie rozprowadźcie mąkę i mieszajcie. Przelejcie warzywa z bulionem do garnka z flaczkami.
  3. Do garnka wsypcie przyprawy: imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz.

I gotowe! Flaczki najlepiej smakują podawane ze świeżym pieczywem. Pamiętajcie o tym, że jeżeli przygotowujecie to danie dla gości, używajcie przypraw ostrożnie – lepiej dodać mniej pieprzu lub ostrej papryki i postawić przyprawy na stole, by każdy mógł sobie doprawić podane danie według uznania.

Komentarze
Szynka w galarecie
gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy Wyborne roladki z szynki w galarecie. Zrobią furorę na sylwestrowym stole
Jeśli przygotowujecie Sylwestra lub zostaliście zaproszeni na noworoczną zabawę, koniecznie przygotujcie pyszną szynkę w galarecie - posmakuje wszystkim!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Po świętach zostaje bardzo krótki czas na odpoczynek. Ledwo stół zostanie sprzątnięty i już trzeba go ponownie nakrywać dla gości, którzy przyjdą na sylwestrową imprezę! Powitanie Nowego Roku w gronie przyjaciół to jedne z najmilszych sposobów na spędzenie tego wieczoru. Aby wszystkim przyjemnie minął czas, trzeba koniecznie zadbać o to, co znajdzie się na stole – w końcu nikt nie będzie się bawił z pustym żołądkiem! A jeżeli planujecie spożywać wysokoalkoholowe trunki, to tym bardziej musicie zapewnić sobie i swoim gościom dużo sycących przekąsek, dzięki którym będziecie mieli siły na zabawę do rana! Przepis na szynkę w galarecie Podczas zakrapianych przyjęć świetnie sprawdzają się tłuste i mięsne dania. Bardzo sycą i stanowią dobry „podkład” pod drinki! Przygotowując tegorocznego Sylwestra wypróbujcie przepis na smaczną szynkę w galarecie. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 opakowanie żelatyny 1 porcja bulionu Ponad 20 plasterków szynki konserwowej 2 jaja 1 por 200 g pieczarek 4 łyżki groszku z puszki 2 łyżki masła 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sól Pieprz Przygotowanie Zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu przygotujcie żelatynę z bulionem i odstawcie do stężenia. Jasną część pora pokrójcie w cienkie paski i duście na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła. Do rondelka wrzućcie starte na tarce pieczarki i duście na roztopionej łyżce masła. Ugotowane na twardo jajka pokrójcie w kostkę. Wymieszajcie pieczarki, groszek, jajka i por z 2 łyżkami majonezu i 1 łyżeczką musztardy. Dodajcie sól i pieprz do smaku. Tak powstały farsz nakładajcie na plastry szynki i zawińcie je w roladki. Ułóżcie w półmisku....

Przeczytaj