Flaczki po warszawsku
gotujmy.pl/ziutula
Newsy

Rozgrzewające flaczki po warszawsku. Miękkie, pachnące przyprawami. Niebiański smak

Szukacie pomysłu na smaczny, ciepły obiad? Zróbcie pyszne flaczki po warszawsku - niesamowicie smakują i do tego świetnie rozgrzewają.

Choć tegoroczna zima jest dość łagodna, nie wiadomo czy jeszcze wszystkich nie zaskoczy! W końcu bywało, że w Boże Narodzenie pogoda rozpieszczała słońcem i dodatnimi temperaturami, za to w styczniu i lutym zima powracała w całej swej okazałości z mrozem, śniegiem i oblodzonymi chodnikami. Gdy na dworze zimno, nie ma nic lepszego niż gorący obiad czekający w domu. W sezonie zimowym najlepiej sprawdzają się pożywne zupy, gulasz albo flaczki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na flaki po warszawsku

Idealne na chłodną pogodę są rozgrzewające flaczki przygotowywane według starej, tradycyjnej receptury. Są bardzo smaczne i wzmacniają organizm przed różnymi chorobami!

Do przygotowania flaczków będziecie potrzebowali tych składników:

  • 1 kg oczyszczonych flaków wołowych
  • 2 l bulionu wołowego lub drobiowego
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • Ćwierć selera
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • Gałka muszkatołowa
  • Imbir
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Pokrojone flaki (muszą być wcześniej oczyszczone i obgotowane!) zalejcie odrobiną wrzątku i gotujcie przez około 10 minut. Odcedźcie, przepłuczcie, wlejcie wrzątek i gotujcie przez 40 minut. Gdy zmiękną, ponownie je odcedźcie, przełóżcie do drugiego garnka i zalejcie 1,5 l bulionu. Gotujcie 10 minut.
  2. Następnie wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie w paski. Podsmażcie je na maśle i po kilku minutach wlejcie resztę bulionu. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie rozprowadźcie mąkę i mieszajcie. Przelejcie warzywa z bulionem do garnka z flaczkami.
  3. Do garnka wsypcie przyprawy: imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz.

I gotowe! Flaczki najlepiej smakują podawane ze świeżym pieczywem. Pamiętajcie o tym, że jeżeli przygotowujecie to danie dla gości, używajcie przypraw ostrożnie – lepiej dodać mniej pieprzu lub ostrej papryki i postawić przyprawy na stole, by każdy mógł sobie doprawić podane danie według uznania.

Przepis na flaki z dodatkiem sera żółtego
Adobe Stock
Newsy
Nie uwierzycie, co niektórzy kucharze dodają do flaczków. Odważylibyście się to zjeść?
Tradycyjna receptura na flaki zakłada połączenie mięsa z bulionem, warzywami oraz przyprawami. Okazuje się jednak, że niektórzy kucharze wzbogacają tę potrawę o… ser żółty.

Niecodzienne kombinacje i połączenia tradycji z nowoczesnością to bez wątpienia znak rozpoznawczy najznamienitszych szefów kuchni. To, co dla innych brzmi dziwnie, dla nich stanowi inspiracje i wyzwanie, któremu za wszelką cenę starają się podołać.  W ten oto prosty sposób zrodził się pomysł na flaczki z dodatkiem tartego sera żółtego. Zaufajcie nam, danie w takiej wersji smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przepis na flaki z serem żółtym Będziecie potrzebować: 2 kilogramów flaków wołowych Warzyw: 2 marchewek, 1 selera, kawałka pora, 3 ząbków czosnku 300 gramów ulubionego żółtego sera w kostce Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, papryki, gałki muszkatołowej, imbiru, kolendry, lubczyku Przygotowanie: Flaki umyjcie pod bieżącą wodą, odsączcie, a następnie podzielcie na mniejsze części i umieśćcie w dużym garnku. Tak przygotowane zalejcie gorącą wodą, przykryjcie i zagotujcie.  Kiedy flaki staną się miękkie odcedźcie je, włóżcie do czystego garnka i ponownie zalejcie świeżą wodą i zagotujcie (zamiast wody możecie użyć wcześniej przygotowanego bulionu, pamiętajcie jednak, by zanim połączycie go z flakami koniecznie go podgrzać). Wywar wzbogaćcie o przyprawy i zioła – sól, pieprz, majeranek, paprykę, gałkę muszkatołową, imbir, kolendrę, lubczyk. Możecie ich użyć w formie suszonej, jednak jeśli macie pod ręką świeże składniki, nie wahajcie się. Świeża kolendra czy imbir nadadzą zupie niesamowitego smaku. Warzywa – marchewki oraz selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Pora obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Całość przesmażcie chwilę na maśle i dodajcie do zupy. Flaczki wzbogaćcie również o dodatek przeciśniętych przez praskę ząbków...

flaczki
Gotujmy.pl/pinecha
Newsy
Tak pysznych flaczków jeszcze nie jedliście. Chodzi o 1 składnik. Mistrzowsko podkręca ich smak
Flaczki to danie, które pojawia się na polskim stole dosyć często. Ich smak jest na tyle wyjątkowy, że jest nie do podrobienia. Dzięki 1 sekretnemu składnikowi, wasze flaczki mogą być jeszcze smaczniejsze. Koniecznie sprawdźcie ten patent!

Flaczki to danie idealne na chłodniejsze dni, gdyż doskonale rozgrzewa organizm. Sprawdza się również podczas wielu uroczystości czy po prostu jako propozycja na obiad. Odpowiednie przygotowanie jest gwarancją idealnego smaku i aromatu. Jeśli podczas gotowania dodacie ten składnik, to możecie być pewni sukcesu. Treściwa zupa na każdą okazję Flaczki, dzięki sporej ilości składników, z jakich przygotowuje się zupę, są niesamowicie sycącą potrawą. Dzięki dodatkowi wielu przypraw mają również właściwości rozgrzewające, które idealnie sprawdzają się w zimowe bądź chłodniejsze dni, toteż właśnie teraz jest idealna pora na ich przygotowanie. Poza tym, to danie jest również serwowane podczas wielu imprez rodzinnych, przykładowo wesel, gdyż jak wcześniej wspomnieliśmy, sycą na dłuższy czas, co pozwala na udaną, długą zabawę. Sekretny składnik, który podkręca smak dania Tradycyjne flaczki mają swój wyjątkowy smak i aromat, obok którego niewielu z nas przejdzie obojętnie. Jednak można sprawić, iż będzie on jeszcze bardziej intensywny oraz smaczniejszy. To wszystko dzięki zastosowaniu jednego triku. Podczas przygotowywania zupy, warto dodać do garnka pomidory oraz ostrą paprykę. Te składniki zdecydowanie podkreślą cały smak i sprawią, że flaczki nabiorą zupełnie innego wymiaru. Składniki: około 1 kg flaków wołowych 1 cebula 1 marchewka 1 seler 1 por 3 pomidory 1,2 litra bulionu drobiowego masło puszka pomidorów oliwa z oliwek sól pieprz biały mielony pieprz ziołowy majeranek listki bobkowe ziele angielskie ostra papryka Przygotowanie: Flaczki dokładnie wypłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie gotujcie aż będą miękkie. W międzyczasie zmieniajcie wodę przynajmniej kilka razy....

flaki wołowe przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Aromatyczne flaczki z przepisu Magdy Gessler to niebo w gębie. Lepszej zupy nigdy nie zjecie
Mało kto zna się na gotowaniu tak, jak Magda Gessler! Poznajcie jej przepis na flaczki wołowe - są niesamowite!

Macie ochotę na flaczki? To danie występuje w wielu wariantach, ale wersji Magdy Gessler na pewno jeszcze nie jedliście! Przygotujcie flaczki z tego przepisu, a wszyscy będą was pytać, jak je zrobiliście! Przepis Magdy Gessler na flaki wołowe W sieci krąży przepis na flaki wołowe, który zdradziła słynna restauratorka. Składniki: 1 kg gotowanych flaków wołowych 3 litry bulionu wołowego 2 marchwie 1 korzeń pietruszki Pół selera Ćwierć pora Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżeczka ostrej papryki Majeranek Masło 2 łyżki mąki Przygotowanie: Flaki umyjcie, włóżcie do garnka z osoloną wodą i ugotujcie. Obierzcie marchewki, por i selera, a następnie zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Pora pokrójcie w plasterki. W rondelku rozpuśćcie dwie łyżki masła, podsmażcie i podduście warzywa. Doprawcie solą. Wlejcie do garnka rosół, a gdy się zagotuje, wrzućcie flaki. Gotujcie przez 5 minut, dodajcie duszone warzywa i gotujcie kolejne 5 minut. Doprawcie mieloną papryką. Gotowy wywar zagęśćcie mąką i na koniec doprawcie majerankiem. Historia flaczków Flaki to danie znane chyba we wszystkich kuchniach świata. Zależnie od regionu przygotowuje się je nieco inaczej i z wykorzystaniem innego mięsa. W Polsce, Czechach i na Węgrzech flaczki gotuje się dość podobnie, doprawiając je papryką, by nadać im ostrego smaku. Z kolei we Francji przygotowuje się danie, którego podstawą są cielęce żołądki i flaki. W Ameryce Środkowej jada się flaki wołowe lub wieprzowe duszone z warzywami, natomiast Chińczycy uwielbiają gęstą zupę z makaronem i flaczkami. Ponieważ dawniej mięso było rarytasem, nie wolno było nic marnować i z tego powodu dania z podrobów mięsnych powszechne są we wszystkich kuchniach świata. Polacy...

Dlaczego flaki wyszły gorzkie?
Adobe Stock
Newsy
Flaki wyszły gorzkie w smaku? Pewnie popełniliście 1 fatalny błąd
Jeśli przyrządzone przez was flaczki okazały się niesamowicie gorzkie w smaku, prawdopodobnie popełniliście jeden, fatalny błąd. Nigdy więcej tego nie róbcie!

Jedni je kochają, inni od nich stronią – mowa tu oczywiście o flakach, które w polskiej kuchni od lat wywołują niemałe kontrowersje. Na szczęście fanów tej zupy nie brakuje, a receptura na potrawę wciąż zajmuje zaszczytne pierwsze strony waszych przepiśników.  Dlaczego flaki wyszły gorzkie w smaku? Jeśli mimo wiernego odwzorowania przepisu wasze flaczki okazały się gorzkie, prawdopodobnie popełniliście pewien błąd – zapomnieliście ich wymoczyć. Możecie to zrobić na dwa sposoby - włożyć do miski z wodą i schować do lodówki na całą noc albo obgotować zmieniając wodę aż trzy razy. Ta czynność sprawi, że flaki stracą swój charakterystyczny, nieprzyjemny posmak. Nie mniej ważne są również przyprawy i warzywa. Jeśli chcecie, by wasza zupa wyszła naprawdę smaczna koniecznie dodajcie do niej marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Flaczki przejdą ich aromatem i będą smakować o niebo lepiej. Koniecznie wzbogaćcie również potrawę o dodatek majeranku i gałki muszkatołowej. Przepis na najlepsze flaki wołowe Będziecie potrzebować: 3 litrów bulionu ugotowanego na mięsie wołowym 900 gramów flaków wołowych Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 3 ząbków czosnku, kawałka selera i pora Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, słodkiej i ostrej papryki, majeranku, imbiru i gałki muszkatołowej  Przygotowanie: Flaki opłuczcie pod bieżącą wodą, pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i posólcie. Całość trzymajcie na ogniu przez ok. 30 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Następnie odcedźcie flaki. Proces powtórzcie jeszcze 2 razy. Tak przygotowane flaki opłuczcie pod bieżącą wodą i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach...