Lubicie sernik? Jeżeli tak, to na pewno będą wam smakowały syrniczki, czyli rosyjskie placuszki twarogowe. Są bardzo miękkie i niezwykle sycące, dzięki czemu doskonale nadają się na śniadanie. Można je podawać z cukrem, masłem, powidłami albo masłem orzechowym. Szczególnie polecamy ten ostatni dodatek, który jest pełen zdrowych tłuszczów i witamin – skorzystają z nich zwłaszcza osoby dbające o swój układ krążenia!
Wypróbujcie wspaniały przepis na syrniki autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Syrniki – co to jest?
Syrniki (lub twarożniki) to bardzo popularne danie w Rosji, na Białorusi i Ukrainie. To placki na bazie sera twarogowego z dodatkiem mąki i jaj. Można do nich dodawać ulubione smakołyki, na przykład kawałki jabłka, rodzynki albo banana. Syrniki podaje się najczęściej z dżemem, miodem albo kwaśną śmietaną.
Sekretem idealnych syrników jest odpowiednie ich przygotowanie. Masę powinno się mieszać w możliwie jak najdelikatniejszy sposób, dzięki czemu po usmażeniu placki są bardzo serowe, wilgotne i miękkie. Warto użyć do nich zwykłego, półtłustego twarogu. Ser do sernika sprzedawany w wiaderkach będzie się rozpadał i placki mogą nie wyjść.
Zobacz także:
Przepis na syrniki bananowe z masłem orzechowym
Do przygotowania rosyjskich serniczków na patelni potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 30 dag półtłustego twarogu
- 1 dojrzały banan
- 3 łyżki mąki (oraz mąka do obtoczenia syrników)
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Olej do smażenia
- Masło orzechowe
Przygotowanie:
- Obierzcie banana, pokrójcie na kawałki i dodajcie do twarogu. Rozgniećcie widelcem i dokładnie wymieszajcie.
- Następnie dodajcie jedno jajko, łyżkę cukru i wymieszajcie. Wsypcie 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszajcie całą masę do połączenia składników.
- Formujcie ciasto w niewielkie kulki. Każdą rozpłaszczcie na dłoni i obtoczcie w mące.
- Wylejcie olej na patelnię, rozgrzejcie i smażcie syrniki na małym ogniu z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
- Gotowe syrniki podawajcie z masłem orzechowym. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: