Rosyjskie "syrniczki" z masłem orzechowym na śniadanie. Wyśmienity przepis
mariwanna/gotujmy.pl
Newsy

Rosyjskie "syrniczki" z masłem orzechowym na śniadanie. Wyśmienity przepis

Wypróbujcie genialny przepis na syrniki – tradycyjne danie kuchni Europy Wschodniej!

Lubicie sernik? Jeżeli tak, to na pewno będą wam smakowały syrniczki, czyli rosyjskie placuszki twarogowe. Są bardzo miękkie i niezwykle sycące, dzięki czemu doskonale nadają się na śniadanie. Można je podawać z cukrem, masłem, powidłami albo masłem orzechowym. Szczególnie polecamy ten ostatni dodatek, który jest pełen zdrowych tłuszczów i witamin – skorzystają z nich zwłaszcza osoby dbające o swój układ krążenia!

Wypróbujcie wspaniały przepis na syrniki autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Syrniki – co to jest?

Syrniki (lub twarożniki) to bardzo popularne danie w Rosji, na Białorusi i Ukrainie. To placki na bazie sera twarogowego z dodatkiem mąki i jaj. Można do nich dodawać ulubione smakołyki, na przykład kawałki jabłka, rodzynki albo banana. Syrniki podaje się najczęściej z dżemem, miodem albo kwaśną śmietaną.

Sekretem idealnych syrników jest odpowiednie ich przygotowanie. Masę powinno się mieszać w możliwie jak najdelikatniejszy sposób, dzięki czemu po usmażeniu placki są bardzo serowe, wilgotne i miękkie. Warto użyć do nich zwykłego, półtłustego twarogu. Ser do sernika sprzedawany w wiaderkach będzie się rozpadał i placki mogą nie wyjść.

Zobacz także
Przepis na puszyste pankejki. Zróbcie te lekkie placuszki zamiast oklepanych naleśników

Przepis na puszyste pankejki. Zróbcie te lekkie placuszki zamiast oklepanych naleśników

Dzięki nocnej owsiance w mig zgubicie zbędne kilogramy. Robi się sama!

Dzięki nocnej owsiance w mig zgubicie zbędne kilogramy. Robi się sama!

Przepis na syrniki bananowe z masłem orzechowym

Do przygotowania rosyjskich serniczków na patelni potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 30 dag półtłustego twarogu
  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki mąki (oraz mąka do obtoczenia syrników)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Olej do smażenia
  • Masło orzechowe

Przygotowanie:

  1. Obierzcie banana, pokrójcie na kawałki i dodajcie do twarogu. Rozgniećcie widelcem i dokładnie wymieszajcie.
  2. Następnie dodajcie jedno jajko, łyżkę cukru i wymieszajcie. Wsypcie 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszajcie całą masę do połączenia składników.
  3. Formujcie ciasto w niewielkie kulki. Każdą rozpłaszczcie na dłoni i obtoczcie w mące.
  4. Wylejcie olej na patelnię, rozgrzejcie i smażcie syrniki na małym ogniu z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
  5. Gotowe syrniki podawajcie z masłem orzechowym. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Placuszki bananowe z maślanką. Proste i szybkie, uwielbiane przez niejadków
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Placuszki bananowe z maślanką. Proste i szybkie, uwielbiane przez niejadków
Przygotowanie posiłku dla niejadków jest nieraz sporą zagwostką. Świetnie sprawdzą się placuszki bananowe z maślanką. Są banalne w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nikt się im nie oprze.

W tygodniu, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowywanie wykwintnych śniadań, najczęściej sięga się po szybkie opcje, jak kanapki czy owsianka. Jednak nie wszyscy są usatysfakcjonowani z takiego stanu rzeczy. Szczególnie kwestia dotyczy niejadków. Wiele mam zachodzi w głowę, co przyrządzić by ich pociecha zjadła posiłek ze smakiem. Bananowe placuszki dla niejadków Dobrym rozwiązaniem dla niejadków są posiłki na słodko. Wówczas jest większe prawdopodobieństwo, iż zjedzą je bez większych problemów. Świetnym przepisem są bananowe placuszki z maślanką. To banalne i szybkie w przygotowaniu danie. Można podać je z różnymi dodatkami, takimi jak dżem truskawkowy, serek homogenizowany waniliowy czy krem orzechowo-czekoladowy. Wybór jest kwestią indywidualną, ale z pewnością nikt im się nie oprze i znikną z talerzy w mgnieniu oka.  Przepis na bananowe placuszki z maślanką Składniki: 2 ½ szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże dojrzałe banany 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Do większej miski przelejcie maślankę. Wbijcie do niej jajka, a także dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę cukru wanilinowego oraz szczyptę soli. Wszystko zmiksujcie na jednolitą masę za pomocą miksera.  Do wymieszanych składników dodajcie dwie szklanki mąki. Całość ponownie zmiksujcie do uzyskania gładkiej masy. Banany obierzcie ze skórki i pokrójcie je w niedużą kostkę.  Owoce dodajcie do ciasta i wszystko delikatnie wymieszajcie łyżką. Na patelnię wlejcie niewielką ilość oleju. Całość dobrze rozgrzejcie. Na rozgrzaną patelnię wykładajcie po jednej łyżce ciasta. Delikatnie je rozpłaszczcie. Placki smażcie z obu...

serniczki placki z twarogu
Flickr
Newsy
Przepis na serniczki, słodkie placki z twarogu. Za wschodnią granicą jada się je na śniadanie w każdym domu
Serniczki, syrniki, twarożniki – takie nazwy noszą te same wschodnie placuszki na bazie twarogu, które podbiją wasze serca, kiedy tylko je spróbujecie.

Brak pomysłu na pożywne śniadanie dla całej rodziny? Wystarczy kostka twarogu, najlepiej półtłustego, by wasze danie nie było zbyt suche. Placki zrobicie w mig! Dodajcie nieco mąki, jajko, cukier, sól, a wyjdzie wam danie, które wyglądem przypomina nieco racuchy, a smakiem naleśniki z serem. Serniczki można więc śmiało nazwać leniwymi naleśnikami z sernikiem. Zamiast żmudnego zawijania placków w koperty, wystarczy szybko wymieszać wszystko w misce. A potem oczywiście zostaje szybkie smażenie z obu stron na złoty kolor z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Dziesiątki różnych opcji Z czym podawać serniczki? Świetnie smakują same lub z dodatkiem niewielkiej ilości cukru pudru, a także śmietany. W Rosji, na Białorusi i na Ukrainie twarożniki jedzą także z powidłami, dżemami, a przede wszystkim z miodem i uwaga – z mlekiem zagęszczonym… Ta ostatnia opcja wydaje się dość osobliwa i nietypowa, szczególnie dla polskich podniebień, ale uwierzcie nam – serniczki na słodko zawsze będą smakować doskonale! Przepis na serniczki Składniki: Kostka sera białego tłustego lub półtłustego (ok. 20 dag) 2 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki cukru Szczypta soli Olej Dowolne dodatki – np. dżem, miód, cukier puder, śmietana, świeże owoce itd. Przygotowanie: Jajko wbijcie do miski lubi innego naczynia. Dodajcie mąkę, cukier i sól i dobrze wymieszajcie. Twaróg rozdrobnijcie widelcem, a potem dodajcie do ciasta. Wymieszajcie dobrze wszystkie składniki. Jeżeli używacie wilgotnego, tłustego sera białego, możecie dodać do ciasta nieco więcej mąki, by serniczki były dość zwarte. Obtoczcie gotowe placuszki w mące. Na patelnię wylejcie nieco oleju i dobrze go rozgrzejcie. Smażcie serniczki z obu stron na złoty kolor....

placki ziemniaczane ze śledziem
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Co powiecie na śledzia podanego na chrupiących plackach ziemniaczanych? Dodajcie 1 rzecz a jeszcze bardziej zyska na smaku
Placki ziemniaczane ze śledziem? Czemu nie! Dodajcie do nich jeszcze twarożek i jeden smaczny dodatek który sprawi, że placki będą smakowały naprawdę wyjątkowo!

Placki ziemniaczane smakują doskonale z wieloma dodatkami. Z cukrem, śmietaną, sosem grzybowym i oczywiście gulaszem węgierskim, są fantastyczne. Możliwości jest wiele i ogranicza was tylko wyobraźnia! Doskonałym dodatkiem do placków jest smaczny twarożek z dodatkiem śmietany, koperku i szczypiorku. Ułóżcie dodatkowo na plackach śledzie – nada im to niesamowitego charakteru! Tak przygotowane placki z pewnością posmakują waszym gościom. Przepis na placki ziemniaczane ze śledziem Do przygotowania takich placuszków będziecie potrzebowali poniższych składników: 400 g ziemniaków 1 łyżkę mąki 1 jajko Sól Pieprz Do twarożku: 1 kostkę półtłustego twarogu (250 g) 250 g śledzi w oleju 2 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku 1 łyżkę koperku 1 łyżkę szczypiorku Sól Pieprz Przygotowanie W misce wymieszajcie twaróg z dwiema łyżkami śmietany. Dodajcie pieprz i sól oraz świeży i posiekany koperek oraz szczypiorek. Zamieszajcie i odstawcie. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie łyżkę mąki, jedno jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszajcie. Śledzie pokrójcie na kawałki o szerokości ok. 2-3 cm. Rozgrzejcie na patelni dużą ilość oleju. Gdy już będzie gorący, chochelką nakładajcie ciasto i smażcie placuszki tak, by się zarumieniły i nieco przypiekły z obu stron. Po usmażeniu przełóżcie je na talerz wyłożony grubą warstwą papierowych ręczników. To sprawi, że placki nie będą tak tłuste (ręczniki wchłoną nadmiar oleju). Gotowe placki ułóżcie na talerzu. Na każdym połóżcie łyżkę twarożku i na to jeden kawałek śledzia. Posypcie świeżo mielonym pieprzem i połóżcie kawałek świeżego koperku dla dekoracji. I gotowe!...

placki z jabłkami przepis
Adobe Stock
Przepisy
Pyszne placuszki z jabłkami za mniej niż 5zł! Wychodzą puszyste dzięki 1 prostemu trikowi
Kuchenne triki bywają całkiem proste. Dzielimy się jednym z nich i smażymy genialne puszyste placuszki z jabłkami.

Puszyste placuszki jabłkowe na kefirze, to niezawodna propozycja na każdy rodzaj głodu. Podczas ich przygotowywania koniecznie jednak pamiętajcie, żeby przesiać mąkę! Ta niepozorna czynność napowietrzy ciasto i sprawi, że będą niebiańsko lekkie i puszyste. Na śniadanie, obiad czy kolację – tak naprawdę to danie idealnie sprawdzi się w każdej roli, ale to nie koniec jego zalet. Przede wszystkim jest bajecznie proste i tanie! Większość składników na pewno macie w domu, na resztę wydacie nie więcej niż 5 złotych! Jakiej maki użyć na puszyste placki z jabłkami? Gdy na liście zakupów pojawia się pozycja „mąka”, zwykle bierzemy z półki w sklepie dowolną, nie zastanawiając się nadmiernie, którą torebkę wybrać. Mąki mają na opakowaniach symbole liczbowe, oznaczające stopień rozdrobnienia. Poziom zmielenia odpowiada przeznaczeniu do jakiego jest stosowana. Czasem producenci ułatwiają nam zadanie i poza symbolami dołączają opisy „tortowa", „na naleśniki czy „na pierogi". Popularne typy mąk: Typ 450: mąka tortowa Typ 550: mąka luksusowa Typ 750: chlebowa Typ 1400: sitkowa Typ 1850: graham Typ 2000: razowa Na placki, podobnie jak na naleśniki, najlepiej używać mąk drobno mielonych, typu 450 do 550. Dodatkowo zawsze warto przesiać ją przez sito, żeby odpowiednio napowietrzyć, dzięki czemu placki będą zawsze miękkie i puszyste. Przepis na placuszki z jabłkami na kefirze Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 400 ml kefiru 1 duże jajko 2 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijmy od najważniejszego, czyli od przesiania sypkich składników: mąki pszennej, proszku do pieczenia oraz dwóch łyżeczek...