kluski ptysiowe przepis
Babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy

Rosół smakuje genialnie z takim dodatkiem. Przełamcie klasykę. Gdy go spróbujecie powiecie „wow”

Jeżeli uwielbiacie rosół z lanymi kluseczkami, to na pewno posmakuje wam ten pomysł na pyszny dodatek do tej zupy. Palce lizać!

Dziś rosół z makaronem to absolutna klasyka polskiej kuchni. Ale nie zawsze tak było! Dawniej przygotowanie domowego makaronu było żmudne i czasochłonne, dlatego w wielu domach używało się innych dodatków do rosołu. W górach często jadano rosół z ziemniakami. Popularny był też bulion z lanymi kluseczkami albo kluskami kładzionymi. A czy znacie kluski ptysiowe? Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi

Składniki na rosół:

  • 1,5 litra wody
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 200 g wołowiny na rosół
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Ćwierć selera
  • 1 cebula
  • Pół białej części pora
  • 1 suszony grzyb
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 goździk
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki na kluski:

  • ¾ szklanki mąki
  • Pół szklanki wody
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki drobno pokrojonej, świeżej natki pietruszki

Przygotowanie rosołu:

  1. Umyjcie mięso pod bieżącą wodą i włóżcie do garnka.
  2. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki. Pokrójcie na kawałki i podsmażcie na suchej patelni, by lekko się zarumieniły.
  3. Cebulę możecie wcześniej opalić na suchej patelni lub bezpośrednio nad palnikiem gazowym.
  4. Dodajcie do garnka pietruszkę, selera, marchew oraz cebulę, pora i jednego grzybka.
  5. Do garnka wsypcie przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, goździk, pieprz i sól.
  6. Zalejcie wszystko około 1,5 litra zimnej wody i gotujcie przez około dwie godziny.
  7. Po tym czasie wyłówcie z garnka warzywa i mięso. Możecie dodać do rosołu ulubionej przyprawy w płynie, ale nie jest to konieczne.

Przygotowanie klusek:

  1. W małym garnku zagotujcie pół szklanki wody. Dodajcie 50 g masła i szczyptę soli.
  2. Gdy zawartość zacznie wrzeć, wsypcie mąkę wymieszaną z odrobiną proszku do pieczenia. Mieszajcie ciasto energicznie przez kilka minut.
  3. Następnie odłóżcie garnek na bok i wsypcie do niego świeżą, drobno pokrojoną natkę pietruszki i wymieszajcie.
  4. Kiedy ciasto nieco ostygnie, wbijcie jedno jajko i szybko wymieszajcie.
  5. W drugim, większym garnku zagotujcie osoloną wodę. Postępujcie dokładnie tak, jak w przypadku klusek kładzionych: zanurzcie łyżkę we wrzątku, nabierzcie nią odrobinę ciasta i połóżcie na powierzchni wody. Starajcie się to zrobić w miarę szybko, by kluski gotowały się w tym samym czasie.
  6. Kluski powinny się gotować przez około 1 minutę od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyłówcie je za pomocą łyżki cedzakowej i przełóżcie bezpośrednio do miseczek.

I gotowe! Do miseczek z kluskami wlejcie gorący rosół. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

 

Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi. Rosół w ciekawy sposób
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi. Rosół w ciekawy sposób
Jest mnóstwo sposobów na zaserwowanie rosołu. Prezentujemy wam dziś naprawdę nietypowy. Ten rosół przygotowano go ze specjalnymi kluskami.

Rosół na pewno gości często na waszych stołach. Najczęściej jecie go z makaronem . W niektórych domach jada się rosół z dodatkiem klusek lanych , krojonych naleśników, ryżu lub po prostu czysty bulion. Mamy jeszcze jeden pomysł na dodatek do rosołu. Zaserwowany w ten sposób zaskoczy domowników. Rosół z kluskami ptysiowymi Chodzi o rosół z dodatkiem klusek ptysiowych. Są puszyste i pyszne, doskonale pasują do głębokiego w smaku rosołu. Składniki na rosół z kluskami ptysiowymi Ćwiartka z kurczaka 200 g wołowiny rosołowej 3 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera wielkości pietruszki 1 cebula 1/2 białej części pora 1 grzybek suszony 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarna czarnego pieprzu 1 goździk 6 szklanek wody 1/3 łyżeczki soli Pół szklani wody 50 g masła 2 jajka 3/4 szklanki mąki szczypta soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki Przygotowanie rosołu z kluskami ptysiowymi Umyte mięso z kurczaka i wołowinę umieśćcie w garnku. Obierzcie i pokrójcie marchewkę, seler, cebulę, pora, pietruszkę. Rozgrzejcie suchą patelnię i podrumieńcie na niej warzywa. Dodajcie przyprawy: liście laurowe, rozgniecione w moździerzu ziele angielskie, ziarna pieprzu, goździki, sól i suszony grzyb. Zalejcie wodą i gotujcie pod przykryciem mięso z warzywami i przyprawami. Rosół przecedźcie. Doprawcie go do smaku ulubionymi przyprawami. Zagotujcie wodę do gotowania klusek, posólcie ją. Zagotujcie w małym rondlu pół szklanki wody z masłem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszajcie mocno, aż ciasto zrobi się szkliste. Zdejmijcie rondel z gazu i wsypcie pokrojoną bardzo...

Rosół z lubczykiem
Adobe Stock
Newsy
Rosół wyszedł brązowy? To wina 1 warzywa. Większość osób popełnia ten błąd
Jeśli wasz rosół ma dziwny kolor, winowajcą może być warzywo, które zawsze do tej zupy dodajecie!

Podstawą umiejętności kulinarnych jest ugotowanie smacznego rosołu – to wiedzą wszyscy. W końcu rosół jest klasyczną zupą, którą w Polsce jada się bardzo często! A do tego stanowi podstawę innych zup oraz wielu sosów. Trudno jest nazywać się kucharzem nie umiejąc ugotować bulionu! Właśnie dlatego umiejętność ugotowania pysznego i złotego rosołu, jest tak cenna. Czasami jednak nie wszystko idzie zgodnie z planem i zupa wychodzi mętna, mdła albo brązowa. Dowiedzcie się, jak temu zaradzić! Dlaczego rosół wychodzi brązowy? Zdarza się, że rosół nie ma takiej barwy, jak byście chcieli. Może na przykład wyjść bardzo blady – to zwykle wina krótkiego czasu gotowania albo zbyt dużej ilości wody. Ale czasami dzieje się odwrotnie i rosół wychodzi brązowy! Dlaczego tak się dzieje? Winna jest zbyt mocno opalona cebula. Jeśli opalacie ją tak intensywnie, że wrzucacie do rosołu praktycznie węgielek, a nie cebulę, to nie ma się co dziwić, że zupa wyszła brązowa. Najważniejszy jest umiar! Pamiętajcie też o tym, by nie opalać cebuli nad gazowym palnikiem , ponieważ przechodzi ona wówczas trującymi substancjami znajdującymi się w gazie. Przepis na rosół drobiowy Do przygotowania klasycznego rosołu na mięsie drobiowym, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1,5 – 2 litry wody (zimnej!) 1 korpus z kurczaka 2 udka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Kawałek pora 1 cebula w łupinie Ćwierć selera (korzeń) Świeży lubczyk Natka pietruszki Sól Przygotowanie: Mięso umyjcie w zimnej wodzie i włóżcie do garnka. Zalejcie 1,5 l zimnej wody lub więcej, jeśli mięsa wyszło dużo – odpowiednie proporcje to 1,5 litra wody na 1 kg mięsa z...

Jak przyrządzić szponder wołowy? Zrobicie z niego niesamowity rosół
AdobeStock
Newsy
Jak przyrządzić szponder wołowy? Zrobicie z niego niesamowity rosół
Szponder wołowy to obowiązkowy składnik dobrego rosołu! Poznajcie przepis na pyszny bulion wołowy ze szpondrem.

Rosół ze szpondrem wołowym jest doskonałą bazą do innych zup i sosów, ale będzie też świetnie smakował podany tradycyjnie z makaronem. Sprawdźcie, jak przyrządzić rosół wołowy ze szpondrem! Jak zrobić dobry rosół? O sposobach na ugotowanie pysznego rosołu pisaliśmy już wielokrotnie. Wykorzystajcie trik na piękny zapach rosołu oraz jego złocisty kolor . Szponder wołowy do rosołu Szponder, czyli żebra wołowe są jednym z podstawowych składników smacznego rosołu. Znajduje się w nich całkiem sporo tłuszczu, dlatego wywar gotowany na szpondrze jest bardzo bogaty i sycący. Poza gotowaniem na nim rosołu szponder można upiec w piekarniku, na grillu lub udusić na patelni. Przepis na rosół ze szpondrem wołowym Do przygotowania esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego, w tym szpondra 2 korzenie pietruszki 2 marchewki Ćwierć selera Biała część pora 1 cebula Świeża natka pietruszki 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 2 liście laurowe Łyżeczka soli Przygotowanie: Umyjcie mięso pod zimną, bieżącą wodą. Przełóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami zimnej wody. Zagotujcie. Kiedy mięso się już zagotuje, wyjmijcie łyżką cedzakową lub sitkiem znajdujące się na powierzchni wody szumowiny, czyli ścięte białko. Zmniejszcie ogień i przykryjcie garnek pokrywką. Gotujcie na małym ogniu przez pół godziny. Umyjcie por, selera, pietruszki i marchewki. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki i w razie potrzeby pokrójcie na mniejsze kawałki. Włóżcie do garnka. Cebulę obierzcie i opalcie nad palnikiem gazowym lub, jeśli korzystacie z kuchni indukcyjnej, przekrójcie cebulę na pół i podpieczcie na suchej, rozgrzanej patelni....

Rosół z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej. Totalnie odmienia smak zupy
Gotujmy.pl
Newsy
Rosół z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej. Totalnie odmienia smak zupy
Jeśli macie ochotę na rosół, koniecznie zróbcie go z dodatkiem tego składnika. Ten smak was zachwyci!

Rosół jest dobry dosłownie na wszystko. To najpyszniejsza zupa jaka istnieje na świecie. Ugotowany na dobrym mięsie z aromatycznymi przyprawami zawsze smakuje wyśmienicie.  Idealny rosół musi być gorący, klarowny i mieć złocisty kolor. Ten składnik odmieni wasz rosół. Koniecznie spróbujcie go z dodatkiem podsmażonych kurek . Ich aromat przenika do rosołu. Masło na którym podsmaża się grzyby też. To połączenie w rosole nadaje mu fantastyczny smak.  Przepis na rosół z tajemnym dodatkiem  Składniki: 1 kurczak ok. 1-1,2 kg  3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera  1/2 pora 1 cebula 1 kapelusz suszonego borowika kilka liści lubczyku 1 goździk 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarna czarnego pieprzu 2,5 litra wody 1/2 łyżeczki cukru Maggi 6 średniej wielkości ziemniaków 10 dag kurek  1 łyżka masła Natka pietruszki Sól Sposób przygotowania: Cebulę, marchew, por obierzcie i umyjcie a następnie opieczcie na rumiano na patelni bez tłuszczu. Opieczoną cebulę, marchew i pora włóżcie do garnka razem z resztą obranych warzyw. Dołóżcie borowika i przyprawy:  liść laurowy, ziele angielskie, pieprz , goździk oraz lubczyk. Mięso pokrójcie na porcje i ułóżcie w garnku z warzywami. Całość zalejcie wodą. Dodajcie trochę soli i doprowadźcie do wrzenia.  Wywar gotujcie na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmijcie mięso i warzywa. Wywar przecedźcie. W garnku powinno zostać ok 1 litra.  Rosół doprawcie Maggi i dalej gotujcie na małym ogniu. W międzyczasie oczyśćcie kurki i podsmażcie je na patelni z masłem delikatnie mieszając aż odparuje woda którą puszczą grzyby.   Następnie...