Dziś rosół z makaronem to absolutna klasyka polskiej kuchni. Ale nie zawsze tak było! Dawniej przygotowanie domowego makaronu było żmudne i czasochłonne, dlatego w wielu domach używało się innych dodatków do rosołu. W górach często jadano rosół z ziemniakami. Popularny był też bulion z lanymi kluseczkami albo kluskami kładzionymi. A czy znacie kluski ptysiowe? Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi
Składniki na rosół:
- 1,5 litra wody
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 200 g wołowiny na rosół
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- Ćwierć selera
- 1 cebula
- Pół białej części pora
- 1 suszony grzyb
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 goździk
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 1/3 łyżeczki soli
Składniki na kluski:
- ¾ szklanki mąki
- Pół szklanki wody
- 50 g masła
- 2 jajka
- Szczypta proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 4 łyżki drobno pokrojonej, świeżej natki pietruszki
Przygotowanie rosołu:
- Umyjcie mięso pod bieżącą wodą i włóżcie do garnka.
- Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki. Pokrójcie na kawałki i podsmażcie na suchej patelni, by lekko się zarumieniły.
- Cebulę możecie wcześniej opalić na suchej patelni lub bezpośrednio nad palnikiem gazowym.
- Dodajcie do garnka pietruszkę, selera, marchew oraz cebulę, pora i jednego grzybka.
- Do garnka wsypcie przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, goździk, pieprz i sól.
- Zalejcie wszystko około 1,5 litra zimnej wody i gotujcie przez około dwie godziny.
- Po tym czasie wyłówcie z garnka warzywa i mięso. Możecie dodać do rosołu ulubionej przyprawy w płynie, ale nie jest to konieczne.
Przygotowanie klusek:
- W małym garnku zagotujcie pół szklanki wody. Dodajcie 50 g masła i szczyptę soli.
- Gdy zawartość zacznie wrzeć, wsypcie mąkę wymieszaną z odrobiną proszku do pieczenia. Mieszajcie ciasto energicznie przez kilka minut.
- Następnie odłóżcie garnek na bok i wsypcie do niego świeżą, drobno pokrojoną natkę pietruszki i wymieszajcie.
- Kiedy ciasto nieco ostygnie, wbijcie jedno jajko i szybko wymieszajcie.
- W drugim, większym garnku zagotujcie osoloną wodę. Postępujcie dokładnie tak, jak w przypadku klusek kładzionych: zanurzcie łyżkę we wrzątku, nabierzcie nią odrobinę ciasta i połóżcie na powierzchni wody. Starajcie się to zrobić w miarę szybko, by kluski gotowały się w tym samym czasie.
- Kluski powinny się gotować przez około 1 minutę od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyłówcie je za pomocą łyżki cedzakowej i przełóżcie bezpośrednio do miseczek.
I gotowe! Do miseczek z kluskami wlejcie gorący rosół. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także: