Dziś rosół z makaronem to absolutna klasyka polskiej kuchni. Ale nie zawsze tak było! Dawniej przygotowanie domowego makaronu było żmudne i czasochłonne, dlatego w wielu domach używało się innych dodatków do rosołu. W górach często jadano rosół z ziemniakami. Popularny był też bulion z lanymi kluseczkami albo kluskami kładzionymi. A czy znacie kluski ptysiowe? Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi

Składniki na rosół:

  • 1,5 litra wody
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 200 g wołowiny na rosół
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Ćwierć selera
  • 1 cebula
  • Pół białej części pora
  • 1 suszony grzyb
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 goździk
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki na kluski:

  • ¾ szklanki mąki
  • Pół szklanki wody
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki drobno pokrojonej, świeżej natki pietruszki

Przygotowanie rosołu:

  1. Umyjcie mięso pod bieżącą wodą i włóżcie do garnka.
  2. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki. Pokrójcie na kawałki i podsmażcie na suchej patelni, by lekko się zarumieniły.
  3. Cebulę możecie wcześniej opalić na suchej patelni lub bezpośrednio nad palnikiem gazowym.
  4. Dodajcie do garnka pietruszkę, selera, marchew oraz cebulę, pora i jednego grzybka.
  5. Do garnka wsypcie przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, goździk, pieprz i sól.
  6. Zalejcie wszystko około 1,5 litra zimnej wody i gotujcie przez około dwie godziny.
  7. Po tym czasie wyłówcie z garnka warzywa i mięso. Możecie dodać do rosołu ulubionej przyprawy w płynie, ale nie jest to konieczne.

Przygotowanie klusek:

  1. W małym garnku zagotujcie pół szklanki wody. Dodajcie 50 g masła i szczyptę soli.
  2. Gdy zawartość zacznie wrzeć, wsypcie mąkę wymieszaną z odrobiną proszku do pieczenia. Mieszajcie ciasto energicznie przez kilka minut.
  3. Następnie odłóżcie garnek na bok i wsypcie do niego świeżą, drobno pokrojoną natkę pietruszki i wymieszajcie.
  4. Kiedy ciasto nieco ostygnie, wbijcie jedno jajko i szybko wymieszajcie.
  5. W drugim, większym garnku zagotujcie osoloną wodę. Postępujcie dokładnie tak, jak w przypadku klusek kładzionych: zanurzcie łyżkę we wrzątku, nabierzcie nią odrobinę ciasta i połóżcie na powierzchni wody. Starajcie się to zrobić w miarę szybko, by kluski gotowały się w tym samym czasie.
  6. Kluski powinny się gotować przez około 1 minutę od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyłówcie je za pomocą łyżki cedzakowej i przełóżcie bezpośrednio do miseczek.

I gotowe! Do miseczek z kluskami wlejcie gorący rosół. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: