Zupa ogórkowa
gotujmy.pl/frank55
Newsy

Robiąc zupę ogórkową dusicie na maśle starte ogórki? Ta decyzja ma ogromny wpływ na jej smak

Smażone ogórki na zupę ogórkową, czy warto? My już wiemy!

Zupa ogórkowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Jest prosta w wykonaniu, sycąca, a jej kwaśny smak orzeźwia. Zazwyczaj przepisy zakładają, dodanie ze słoika starkowanych ogórków prosto do wywaru. Jednak wiele osób, przed dodaniem ich do garnka, wcześniej przesmaża je kilka minut na maśle

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa ogórkowa jest pyszna

Każdy ma swój sposób na ulubione polskie dania. Jest to dodanie konkretnego składnika lub inna obróbka. Co dom to inny przepis na konkretną potrawę. Przykładem jest zupa ogórkowa, gdzie w przepisach dodaje się prosto ze słoika starkowane ogórki kiszone. Jednak są też domowi kucharze, którzy po starkowaniu a przed dodaniem ogórków do zupy, w międzyczasie podsmażają je na maśle.

Smażenie ogórków kiszonych przed dodaniem ich do zupy jest popularne między innymi w okolicach Krakowa. Wiele osób kojarzy taki smak potrawy z czasów dzieciństwa. Mimo wszystko, sporo Polaków nie słyszało o tym sposobie przygotowywania zupy.

Zobacz także
 Męczy was czyszczenie grzybów? Wykorzystajcie tę sprytną technikę

Męczy was czyszczenie grzybów? Pójdzie wam jak z płatka dzięki tej sprytnej technice

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa

Co wpływa na smak zupy ogórkowej? 

Nie od dziś wiadomo, że tłuszcz jest idealnym nośnikiem smaku. Z tego również powodu przykładowo podsmaża się cebulkę przed dodaniem jej do kotletów mielonych. Powszechną praktyką w polskiej kuchni jest także opalanie cebuli przed włożeniem jej do gotującego się rosołu. Nadaje ona nie tylko niepowtarzalny smak, ale i odpowiedni kolor. Innym sposobem udoskonalenia smaku zup jest przygotowywanie ich na bazie pieczonych warzyw, na przykład pomidorów.

Duszenie na maśle startych ogórków, wpływa na smak zupy ogórkowej

Dlaczego więc nie poddać ogórków kiszonych dodatkowej obróbce termicznej? Smażenie na tłuszczu wydobywa z warzyw wyjątkowe walory smakowe czy zapachowe, co nadaje potrawom bogatszego i bardziej wyrazistego smaku. Przygotowanie zupy nie odbiega od jej klasycznej i wszystkim znanej wersji. Jedyna różnica polega na tym, że starte ogórki kiszone należy przesmażyć na łyżce masła przez kilka minut, a następnie przełożyć je do gotującej się zupy. I tyle!

Prawda, że proste? Dzięki takiemu patentowi potrawa zyska na smaku.

zupa ogórkowa podsmażane
Ilonar2301/gotujmy.pl
Przepisy
Niemal wszyscy popełniają błąd podczas gotowania zupy ogórkowej. Nie można zapominać o jednej rzeczy
Chcesz zrobić naprawdę dobrą zupę ogórkową? Na pewno nie znasz tego prostego triku który sprawi, że twoja ogórkowa będzie wyjątkowa!

Zupa ogórkowa to absolutny klasyk na polskich stołach. To charakterystyczne danie naszej kuchni, które wykorzystuje klasyczny polski specjał – kiszone ogórki. Jednak czy wiecie jak zrobić idealną i niepowtarzalną ogórkową? Wystarczy jeden prosty trik! Sposób na pyszną ogórkową Podstawą zupy ogórkowej są oczywiście ogórki. I broń Boże świeże! Bazą są ukiszone ogórki. To właśnie im zupa zawdzięcza charakterystyczną kwaskowość. Jednak tak jak w przypadku większości dań, również zupa ogórkowa nieco się różni w poszczególnych regionach Polski. Wiedzieliście, że podobno sposobem na idealną ogórkową jest… podsmażenie ogórków? Tak przygotowuje się ją w Krakowie! Jak to podsmażać?! Możecie zadać sobie pytanie: „Ale jak to podsmażać ogórki?!”. Krakowiacy bowiem zauważyli, że cebulkę na maśle, skwarki i kotlety łączy jeden składnik – tłuszcz! A to tłuszcz właśnie niesie smak. Potrawy z dużą ilością masła, smalcu czy oleju są po prostu smaczniejsze. Stąd właśnie wziął się pomysł na podsmażenie ogórków do zupy. Jeżeli się dziwicie temu pomysłowi, to pomyślcie, że całkiem sporo osób zesmaża cebulę przed dodaniem jej do zupy i nikt się temu nie dziwi. Zesmażamy też pomidory czy paprykę – smażmy więc i ogórki! Przepis na podsmażoną ogórkową Aby przygotować najlepszą ogórkową na świecie, przygotujcie: Mięso do rosołu 4 ziemniaki Pietruszkę 2 marchewki Ćwierć selera 1 por (jasna część) 2 ząbki czosnku 6 średnich lub dużych ogórków kiszonych Wodę z ogórków 50 g masła Pół szklanki śmietany 18% Łyżkę mąki Koperek Liść laurowy Ziele angielskie...

woda z ogórków
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by mielone były wilgotne? Sok po ogórkach kiszonych może ci w tym pomóc. Genialny trik
Nie wylewaj wody po ogórkach! Możesz ją ponownie wykorzystać w kuchni do kotletów i innych dań!

Wylewasz wodę po ogórkach kiszonych? Ogromny błąd! Można ją wykorzystać chociażby do zakwaszania zup albo po prostu wypić prosto ze słoika. Bogata jest w cenne witaminy i minerały oraz kwas mlekowy, który świetnie usprawnia działanie układu pokarmowego. Jakie jeszcze właściwości ma woda z ogórków? Sprawdź koniecznie, a już nigdy więcej jej nie wylejesz! Właściwości wody z ogórków kiszonych Woda z ogórków jest doskonałym źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Jej właściwości to m.in.: Wspomaganie pracy układu pokarmowego Wyrównanie gospodarki wodno-zasadowej Nawodnienie organizmu Jest źródłem witaminy C, E, K, A oraz B Woda z ogórków na odchudzanie i problemy z żołądkiem Zalewa po ogórkach zawiera duże ilości kwasu mlekowego i bakterii probiotycznych. Działają one kojąco na układ pokarmowy i wspomagają trawienie. Zalety wody po ogórkach docenią także osoby cierpiące na problemy z nieregularnym wypróżnianiem, ponieważ doskonale reguluje ona pracę jelit i pomaga na zaparcia. Pomoże także tym, którzy uskarżają się na zatrzymywanie wody w organizmie! Opuchnięte stopy i dłonie często są wbrew pozorom wynikiem odwodnienia, a nie nadmiaru wody. Gdy jej brakuje, organizm zaczyna zatrzymywać ją w tkankach i stąd opuchlizny. Warto włączyć do swojej diety wodę z ogórków, by zwalczyć ten problem. Jak stosować wodę z ogórków? Sposobów na wykorzystanie zalewy po ogórkach jest naprawdę sporo! Oto najpopularniejsze z nich: Zakwaszanie zup i sosów – zupa ma mało wyrazisty smak? Dodaj do niej wody z ogórków! Nada jej charakteru i kwaśnego posmaku. Świetnie pasuje do zupy jarzynowej, kalafiorowej i ogórkowej oczywiście....

ogórki
AdobeStock
Newsy
Przesmaczna i szybka w przygotowaniu surówka z kiszonych ogórków. Jeden dodatek sprawi, że ją pokochasz
Uwielbiasz kiszone ogórki? Zrób tę pyszną surówkę, a twoi domownicy nie będą już chcieli jeść do obiadu nic innego!

Kiszone ogórki pasują do większości polskich dań. Kotlety mielone, tłuczone ziemniaki i do tego kwaszone ogórki – pycha! Świetnie smakują też jako dodatek do kanapek lub jedzone prosto ze słoika. Ale lepiej nie przesadzić, ponieważ może się to skończyć bólem brzucha! Pyszna przekąska Zbliżająca się zima wystawia naszą odporność na próbę. Warto w tym czasie wesprzeć organizm i jeść dużo produktów bogatych w witaminę C – na przykład cytrusy oraz dobre, polskie kiszonki! Ogórki i kwaszona kapusta to doskonałe źródła tej witaminy i powinniśmy je włączyć do swojej zimowej diety, by wzmocnić odporność. Kiszone ogórki mają szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego jeśli nie przekonuje was tylko wsparcie dla organizmu w walce z infekcjami, to co powiecie na to, że: Kiszone ogórki wspomagają odchudzanie – mają bardzo mało kalorii, za to są dość sycące i zaspokajają naturalną potrzebę organizmu na coś chrupiącego i słonego. Zamiast chipsów i paluszków, polecamy chrupać ogórki! Poprawiają pracę układu pokarmowego – błogosławieństwo dla osób cierpiących na zaparcia i problemy z trawieniem, Pomagają zapobiec niedokrwistości Przepis na surówkę z ogórków kiszonych Aby przygotować prostą surówkę z kiszonych ogórków, potrzebne wam są te składniki: 3-4 ogórki kiszone Pół cebuli Pół papryki czerwonej 30 ml oliwy z oliwek Łyżeczka cukru Pieprz Przygotowanie Ogórki tniemy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, a paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do miski, wsypujemy cukier, sól i dodajemy oliwę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. I gotowe! Surówka smakuje najlepiej podawana...

barszcz czerwony kolor
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby barszcz nie stracił koloru? Zdradzamy genialny sekret babci  
Intensywny kolor barszczu czerwonego to podstawa udanego obiadu. Istnieje jednak ryzyko, że buraki w trakcie gotowania nieco wypłowieją. Na szczęście wiemy, jak temu zapobiec. Jeśli masz w domu cytrynę, jesteś uratowana.

Obok intensywnego wywaru grzybowego, barszcz czerwony z kołdunami to jedna z zup, które najczęściej goszczą na Wigilijnych stołach Polaków. W końcu ile domów, tyle tradycji. Jeśli więc nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez przygotowanej na bazie buraczków, aromatycznej zupy, koniecznie dowiedz się, jak sprawić, by warzywa nie straciły swojego koloru podczas obróbki. Nie gotuj zbyt długo Za intensywny, czerwony kolor buraków odpowiedzialna jest betanina . Pod wpływem nieodpowiedniej temperatury lub czasu gotowania, związek ten może ulec rozpadowi, co sprawi, że zupa stanie się blada i mało apetyczna.  Jeśli nie chcesz doprowadzić do takiej sytuacji, przede wszystkim musisz pamiętać, by nie trzymać wywaru zbyt długo na ogniu. Na tym jednak nie koniec. Zwróć uwagę na temperaturę. Zupa powinna bowiem tylko lekko „mrugać” czy, jak kto woli, „pyrkać”, a nie intensywnie się gotować (podobnie jak rosół). Ocet w domu to skarb Jednak wiadomo, że w gotowaniu nigdy nie można być niczego pewnym na 100 proc. Dlatego też, jeśli chcesz dodatkowo zabezpieczyć swój barszcz czerwony przed utratą koloru, możesz dodać do niego ok. 1/3 szklanki octu winnego lub jabłkowego. Przetestuj sposób z cytryną Twoją zupę może również uratować cytryna . Wystarczy, że dodasz do wywaru dwie łyżki wyciśniętego z niej soku, a kolor buraczków pozostanie intensywnie czerwony. Twoi goście będą zachwyceni zarówno jej wyglądem, smakiem, jak i zapachem. Dodaj świeżego buraka Ostatnim, ale nie mniej pomocnym trikiem, jest dodanie świeżego, pokrojonego w kawałki buraka , pod sam koniec gotowania. To odświeży twoją zupę i sprawi, że kolor będzie wprost idealny. Czosnek jest dobry na wszystko Barszcz czerwony to wbrew pozorom niełatwa...