Placki z kiszonej kapusty
gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy

Świąteczne jedzenie wciąż zalega wam w lodówce? Zróbcie placki z kiszonej kapusty

Z marnotrawienia jedzenia nie wynika nic dobrego. Szczególnie jeśli mówimy o nadmiarze jedzenia, z jakim związany jest czas pomiędzy świętami a Sylwestrem.

Jednym ze składników, którego nie brakowało na wigilijnych stołach, była kapusta. Kapuście można dać drugie życie. Wystarczy kilka prostych składników i macie danie jak marzenie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Polacy od lat uwielbiają placki

Każdy region ma swoje placki. W zależności od tego, co lubicie widzieć w ich towarzystwie, można je podawać na słodko lub słono, ze śmietaną, z korniszonami lub sosem grzybowym. Placki wyjdą wam także z kapusty. Te w wersji kapuścianej mają nawet swoją oryginalną nazwę.

Bowiem fuczki to potrawa ukraińska, która jest bardzo dobrze znana w Bieszczadach. Wyrabia się ją z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Smakują jak dobrze doprawione racuchy czy placki ziemniaczane. Smaży się je w tłuszczu.

Dodatek kapusty kiszonej do placków

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, co jednocześnie nie przeszkadza jej być szalenie korzystną dla zdrowia. Posiada wiele właściwości cennych dla organizmu. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry.

Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit.

Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona jest świetna dla osób mających problemy z wrzodami i nadżerkami żołądka. Sok z kiszonej kapusty łagodzi działanie kwasów oraz soli.

Co możecie zrobić z kapustą po świętach?

Świąteczne jedzenie wciąż zalega w lodówce? Podpowiemy wam co zrobić z pysznej kapusty. Proponujemy placki tak zwane fuczki.

Składniki:

  • kubek kiszonej kapusty

  • kubek mąki pszennej

  • łyżeczka soli

  • 2 jajka

  • 300-400 ml mleka

  • 0,5 łyżeczki nasion kolendry

  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego

  • masło klarowane

  • kwaśna śmietana

  • natka pietruszki

Sposób przygotowywania:

  1. Przyprawy zmielcie w moździerzu.

  2. Kapustę kiszoną posiekajcie drobno (może być surowa lub resztki usmażonej kapusty kiszonej lub z grzybami – jeśli właśnie taką podawaliście na święta).

  3. Mąkę wymieszajcie z solą. Wbijcie całe jajka i wlejcie 300 ml mleka.

  4. Wymieszajcie na gładkie i jednolite ciasto do naleśników.

  5. Połączcie posiekaną kapustą z przyprawami i doprawcie solą do smaku.

  6. Chochlą wlejcie trochę ciasta na rozgrzaną patelnię i smażcie na maśle klarowanym na złoty kolor z obu stron. Odsączcie podsmażone placki na ręczniku papierowym. Serwujcie z kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

bigos
Pixabay
Newsy
Fatalny błąd podczas przygotowywania bigosu. Kapusta traci swoje cenne właściwości
Kapusta kiszona jest nie tylko smaczna, ale i bardzo wartościowa. Podczas przygotowywania dań z jej udziałem, wiele osób popełnia jednak strategiczny błąd, który pozbywa ją cennych składników. Sprawdźcie jak tego uniknąć!

Bigos to tradycyjna, polska potrawa. Jest ona przygotowywana z połączenia kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem mięsa, suszonych grzybów, a nawet śliwek. Co dom, to inny przepis. Mimo upływu lat, danie nadal cieszy się ogromną popularnością na naszych stołach.  Na zdrowie  Kiszona kapusta ma wiele cennych właściwości, a także jest źródłem wielu wartości odżywczych, takich jak witamina C, magnez, potas, wapń czy żelazo. Dzięki tym składnikom, produkt w zbawienny sposób wpływa na funkcjonowanie całego naszego organizmu, a przede wszystkim: pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego, likwiduje zaparcia, dzięki niewielkiej ilości kilokalorii jest idealna dla osób będących na diecie, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca czy miażdżycy, pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi, obniża poziom złego cholesterolu,  pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie, a także wzmacnia odporność. To produkt, który nie jest zbyt doceniany w codziennej diecie. Warto go wprowadzić do jadłospisu chociażby ze względu na poprawę ogólnego funkcjonowania organizmu, a także z uwagi na fakt, że jest to naturalny probiotyk. Kapusta kiszona jest nie tylko cenna, ale i bardzo smaczna.  Zastosowanie kapusty kiszonej w kuchni Wbrew pozorom, produkt ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest nie tylko dodatkiem do surówek z dodatkiem marchewki czy cebuli, ale także gra pierwsze skrzypce w bigosie. Świetnie się sprawdza jako składnik do farszu do pierogów z grzybami, pasztecików, krokietów. Może być również dodatkiem do dań mięsnych, zup czy zapiekanek. Co nieco, niektórym może przeszkadzać jej zapach, jednak należy pamiętać iż to właśnie związki siarkowe odpowiadają za właściwości zdrowotne.  Przygotowanie...

placki z kiszonej kapusty
Newsy
Bieszczadzkie fuczki z kapusty kiszonej to hit. Usmażcie z podwójnej porcji, bo nikt im się nie oprze
Doskonałe w smaku, proste w przyrządzeniu i bardzo niedrogie – właśnie takie są fuczki, czyli danie niezwykle popularne w Bieszczadach.

Bieszczadzkie fuczki z kapusty kiszonej to hit. Usmażcie z podwójnej porcji, bo nikt im się nie oprze Doskonałe w smaku, proste w przyrządzeniu i bardzo niedrogie – właśnie takie są fuczki, czyli danie niezwykle popularne w Bieszczadach. Fuczki przypominają klasyczne placki ziemniaczane, ale robi się je najczęściej z kiszonej kapusty, niekiedy z gotowanej. To bardzo proste i niedrogie danie, które zrobicie z łatwością. Wystarczy połączyć kilka składników, dokładnie wymieszać, a następnie smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane i chrupiące. Gwarantujemy, że pokochacie je równie mocno, co placuszki z ziemniaków. Fuczki – jaka kapusta jest najlepsza? Sprawdzi się zarówno kiszona, jak i gotowana, ale oczywiście pierwsza wersja jest o niebo Musicie ugotować kapustę do miękkości w małej ilości wody. Ale te najsmaczniejsze wyjdą oczywiście z kiszonej, dlatego polecamy właśnie tę wersję. Z czym podawać fuczki? Doskonale smakują z kwaśną śmietaną albo sosem czosnkowym, zachęcamy do eksperymentowania – jeśli został wam sos grzybowy, pomidorowy czy myśliwski to warto spróbować takiego połączenia. Najprostszy sos czosnkowy uzyskacie łącząc jogurt naturalny lub gęsty jogurt grecki z kilkoma ząbkami czosnku. Całość wystarczy doprawić solą i pieprzem i gotowe! Przepis na bieszczadzkie fuczki z kapusty kiszonej Składniki 300g kiszonej kapusty Opcjonalnie: 1 cebula 1 jajko 1 szklanka pszennej mąki 3/4 szklanki wody lub mleka Sól i pieprz do smaku Cząber Mielony kminek Olej do smażenia Przygotowanie Jeśli używacie cebuli, zetrzyjcie ją na tarce albo drobno posiekajcie. Kapustę odsączcie z wody i drobno poszatkujcie. W dużej misce wymieszajcie dokładnie wodę lub mleko, mąkę, jajko i przyprawy. Ciasto,...

surówka z kiszonej kapusty i buraków
Gotujmy.pl
Newsy
Smaczna surówka z buraczków i kiszonej kapusty. Będzie pasowała do kotletów mielonych i gołąbków
O zaletach jedzenia kiszonej kapusty można się rozpisywać bez końca. A co, gdyby dodać do niej równie zdrowego i pysznego czerwonego buraka? Taka sałatka to prawdziwa bomba dla zdrowia. Jak ją przygotować? Koniecznie sprawdźcie!

Lubicie jeść kiszonki? To świetnie, ponieważ są bardzo pyszne i mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kiszona kapusta bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Doskonale też wzmacnia odporność, ma pozytywny wpływ na układ krążenia i serca oraz zbawienie wpływa na włosy, cerę i paznokcie. Kapusta kiszona zawiera także duże ilości witaminy C, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Gdy dodamy do surówki z kiszonej kapusty buraka, jeszcze bardziej zyska ona na walorach zdrowotnych. Właściwości zdrowotne buraków Buraki zawierają mnóstwo witaminy C, a także witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Znajdziemy w nich także fosfor, cynk, potas, żelazo i magnez. Burak jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też wspaniale smakuje. Jak w smaczny sposób połączyć kapustę kiszoną z burakami? Czytajcie dalej! Surówka z buraczków i kiszonej kapusty Jeśli lubicie jeść kiszoną kapustę i buraczki, zróbcie tę oto przepyszną i bardzo zdrową surówkę. Na pewno wam zasmakuje i będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Jak ją przygotować? To prostsze niż wam się wydaje. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Ta surówka jest naprawdę pyszna i bardzo zdrowa! Składniki: 30 dag kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 3 ugotowane buraki 2 łyżki oliwy Cukier Pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę kiszoną odcedzić z nadmiaru wody. Drobno posiekać i włożyć do miski. Buraki czerwone ugotować. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew i jabłko obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i razem z marchewką zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki włożyć do miski z kapustą. Przyprawić do smaku pieprzem i odrobiną cukru. Dodać oliwę i...

Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń zdradził przepis na smaczną i zdrową kapustę kiszoną. Najwyższy czas ją przygotować
Jesień to idealny czas na przygotowanie domowej kapusty kiszonej. Swoim przepisem na to smaczne i bardzo zdrowe danie podzielił się Jakub Kuroń.

Zalety kapusty kiszonej można by wymieniać bez końca. Kiszona kapusta nie tylko doskonale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami, ale też korzystnie wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, ma pozytywne działanie na serce i układ krążenia oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Kapusta kiszona to prawdziwe bogactwo witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Zawiera także naturalne mikroorganizmy wspierające nasze zdrowie. Możecie ją podawać do obiadu lub zrobić z niej przepyszny bigos czy farsz do pierogów. Nie kupujcie więcej kapusty kiszonej, tylko zróbcie ją sami, bo ta przygotowana w domowym zaciszu jest o wiele smaczniejsza od tej ze sklepu. Przepis na kapustę kiszoną Jakuba Kuronia Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, przygotujcie smaczną, domową kapustę kiszoną z przepisu Jakuba Kuronia. Znany kucharz wzbogaca jej smak dodając do niej kwaśne jabłka i kminek. Jak ją przygotować? Przepis jest naprawdę prosty. Składniki: 10 kg białej kapusty 1 kg kwaśnych jabłek, typu szara reneta 40 g kminku 200 g soli Sposób przygotowania: Oczyśćcie główki kapusty z wierzchnich, nieładnych liści. Zdejmijcie z każdej główki kilka liści do wyłożenia nimi dna beczki. Przekrójcie każdą główkę na pół, usuńcie głąba, poszatkujcie i posolcie. Możecie  zostawić np. dwie główki kapusty w całości, żeby mieć potem „surowiec” do gołąbków. Dno beczki wyłóżcie liśćmi, wsypcie poszatkowaną kapustę, przesypcie ją kminkiem, liśćmi laurowymi oraz dodajcie do niej jabłka. Następnie ubijcie dokładnie kapustę (dawniej taką kapustę po prostu udeptywano nogami), do czasu, gdy na wierzchu pokaże się sól. Kapustę przykryjcie talerzem,...