Placki z kiszonej kapusty
gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy

Świąteczne jedzenie wciąż zalega wam w lodówce? Zróbcie placki z kiszonej kapusty

Z marnotrawienia jedzenia nie wynika nic dobrego. Szczególnie jeśli mówimy o nadmiarze jedzenia, z jakim związany jest czas pomiędzy świętami a Sylwestrem.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Jednym ze składników, którego nie brakowało na wigilijnych stołach, była kapusta. Kapuście można dać drugie życie. Wystarczy kilka prostych składników i macie danie jak marzenie!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Polacy od lat uwielbiają placki

Każdy region ma swoje placki. W zależności od tego, co lubicie widzieć w ich towarzystwie, można je podawać na słodko lub słono, ze śmietaną, z korniszonami lub sosem grzybowym. Placki wyjdą wam także z kapusty. Te w wersji kapuścianej mają nawet swoją oryginalną nazwę.

Bowiem fuczki to potrawa ukraińska, która jest bardzo dobrze znana w Bieszczadach. Wyrabia się ją z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Smakują jak dobrze doprawione racuchy czy placki ziemniaczane. Smaży się je w tłuszczu.

Dodatek kapusty kiszonej do placków

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, co jednocześnie nie przeszkadza jej być szalenie korzystną dla zdrowia. Posiada wiele właściwości cennych dla organizmu. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry.

Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit.

Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona jest świetna dla osób mających problemy z wrzodami i nadżerkami żołądka. Sok z kiszonej kapusty łagodzi działanie kwasów oraz soli.

Co możecie zrobić z kapustą po świętach?

Świąteczne jedzenie wciąż zalega w lodówce? Podpowiemy wam co zrobić z pysznej kapusty. Proponujemy placki tak zwane fuczki.

Składniki:

  • kubek kiszonej kapusty

  • kubek mąki pszennej

  • łyżeczka soli

  • 2 jajka

  • 300-400 ml mleka

  • 0,5 łyżeczki nasion kolendry

  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego

  • masło klarowane

  • kwaśna śmietana

  • natka pietruszki

Sposób przygotowywania:

  1. Przyprawy zmielcie w moździerzu.

  2. Kapustę kiszoną posiekajcie drobno (może być surowa lub resztki usmażonej kapusty kiszonej lub z grzybami – jeśli właśnie taką podawaliście na święta).

  3. Mąkę wymieszajcie z solą. Wbijcie całe jajka i wlejcie 300 ml mleka.

  4. Wymieszajcie na gładkie i jednolite ciasto do naleśników.

  5. Połączcie posiekaną kapustą z przyprawami i doprawcie solą do smaku.

  6. Chochlą wlejcie trochę ciasta na rozgrzaną patelnię i smażcie na maśle klarowanym na złoty kolor z obu stron. Odsączcie podsmażone placki na ręczniku papierowym. Serwujcie z kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Komentarze
kanapki impreza
plocia/gotujmy.pl
Newsy Absolutny hit każdej imprezy - tak podane kanapki znikną ze stołu błyskawicznie
Sylwester, karnawał i wszelkiego rodzaju inne spotkania okolicznościowe. Żadna z tych imprez nie odbędzie się bez wystrzałowych kanapek.
Hubert Rój
grudzień 28, 2020

Dorośli zwykle potrafią zadowolić się na przykład klasycznymi kanapkami z szynką, papryką konserwową i żółtym serem. Z młodszymi biesiadnikami jest zazwyczaj trochę trudniej. Najmłodsi na pewno nie będą grymasili, kiedy zobaczą na stole te kanapki. Żywe, zielone kolory, apetyczne ciemne oliwki, przemycone pod warzywami mięso w postaci salami lub innej twardej kiełbasy – wszystko to razem to nie tylko prezencja, ale i smak i wartości odżywcze. Co z pieczywem? Tutaj panuje dowolność. Jedni wolą kanapki na tradycyjnym, białym chlebie. Inni preferują wymyślne krakersy i inne suchary. My proponujemy zaś kompromisowe wyjście – a więc bułkę paryską. Oprócz dość długiej pszennej bułki, przyda nam się także kilka niecodziennych składników. O salami już było, warto wspomnieć także o małych kukurydzach konserwowych – na pewno wzbudzą ciekawość waszych gości. Kanapki na imprezę – przepis Składniki Kilka plasterków sera żółtego Kilka plasterków salami lub kawałek innej, twardej kiełbasy Opcjonalnie kilka plasterków szynki konserwowej 1 ogórek Kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych Kilka oliwek czarnych Sałata zielona Kilka małych kukurydz konserwowych 1-2 bułki paryskie Masło do smarowania Przygotowanie Bułkę kroimy na małe plasterki. Smarujemy pieczywo cienką warstwą masła. Warzywa myjemy i suszymy. Na każdej kanapce układamy listek sałaty. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki, podobnie przygotowujemy mięso i ser. Układamy na kanapkach ser, szynkę lub kiełbasę i warzywa. Wieńczymy kanapki pokrojonymi oliwkami Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj