Ceny podstawowych produktów spożywczych w Polsce rosną w zastraszającym tempie. Drożeje wszystko – masło, oliwa, nabiał, a nawet chleb. Już mówi się o tym, że jeśli tak dalej będzie, to ceny chleba mogą nawet wzrosnąć do 40 zł za kilogram.
Piekarz ze Szczecina: Chleb to nie luksus
O swoich problemach głośno zaczynają mówić piekarze. Oto mocna relacja Andrzeja Wojciechowskiego, właściciela piekarni w Szczecinie:
- Mamy wielkie problemy żeby przetrwać. 7 stycznia mąka była droższa o 85 proc. w stosunku do roku 2021, a teraz jest to już 105 proc. Ceny gazu to problem piekarzy w całej Polsce, rozdzwaniają się telefony, piekarze mobilizują się do działania i rządzący muszą usłyszeć nasz głos.
Właściciel szczecińskiej piekarni głośno zastanawia się nad hipotetycznym scenariuszem, w którym ceny chleba skoczą w naprawdę radykalny sposób:
- Możemy skalkulować wzrost cen gazu o 400 procent. Ale kto ode mnie wtedy kupi chleb? On musiałby kosztować 40 złotych za kilogram. To byłby już produkt delikatesowy, a chleb nie może być luksusem, to jest podstawa naszej diety. Nie może to iść w taką stronę – powiedział dla serwisu wiadomoscihandlowe.pl Andrzej Wojciechowski, właściciel piekarni Wojciechowski.
Podniesienie cen to jedyny sposób na przetrwanie dla wielu piekarni, które stanęły ostatnio w obliczu drastycznych podwyżek cen prądu i gazu. Czy uda im się w ogóle przetrwać ten trudny czas?
Zobacz także:
Rachunki za energię zżerają piekarnie
Właściciele niewielkich biznesów, takich jak osiedlowe piekarnie, z przerażeniem oczekują kolejnych rachunków za gaz. Ten podrożał w ostatnim czasie aż o kilkaset procent. Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji?
Przedsiębiorcy znaleźli się w punkcie, w którym jedynym ratunkiem jest podniesienie cen pieczywa. Zdaniem niektórych piekarzy, dalsze prowadzenie biznesu może się wkrótce okazać nieopłacalne.
Przemysław Janiszewski, właściciel Piekarni Jak Dawniej, działającej przy ul. Lipowej w Ostrowitem, nie ukrywa, że jest przerażony swoją obecną sytuacją. I obawia się czy jego biznes w ogóle przetrwa:
- Jest tragicznie. Aż strach myśleć o dalszym życiu, czy warto to ciągnąć w ogóle. Ja już mam dosyć, oddam piekarnię za darmo – mówi.
Dlaczego ceny pieczywa tak bardzo rosną?
Wpływa na to kilka czynników, takich jak m.in.:
- niskie zapasy zbóż z poprzedniego sezonu
- wyższe ceny nawozów
- rosnące ceny transportu
- rosnące ceny paliwa na stacjach benzynowych
- rosnące ceny za prąd i gaz
- rosnące pensje minimalne, które w znacznym stopniu dotyczą osób pracujących przy produkcji żywności
Źródło: slupca.pl, portalspozywczy.pl