Pyszne i soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler. Ich smak zależy od 1 składnika
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Pyszne i soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler. Ich smak zależy od 1 składnika

Chcesz zrobić kotlety mielone, które oczarują domowników i sprawią, że będą cię błagać o dokładkę? Koniecznie wypróbuj ten przepis od Magdy Gessler!
Katarzyna Wyborska
marzec 03, 2021

Znana restauratorka Magda Gessler od lat z powodzeniem ratuje upadające lokale. Ma świetne pomysły nie tylko na kreatywne nazwy restauracji i odświeżenie wystroju. Kluczem do sukcesu jest pyszne jedzenie z przepisów Magdy Gessler! Dziś pokażemy wam, jak zrobić soczyste kotlety mielone z przepisu restauratorki. Rozpływają się w ustach!

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby kotletów mielonych. Za tym przysmakiem przepadają nawet małe dzieci. Kotlety są proste w przygotowaniu, pyszne i pasuje do nich mnóstwo dodatków.

Zobacz także

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić dobre mielone - wskazówka Magdy Gessler

Pamiętaj o tym, żeby zwracać uwagę na to, gdzie kupujesz mięso. To sprzedawane w marketach często nie jest zbyt smaczne, dlatego najlepiej zaopatrzyć się w nie w porządnym sklepie mięsnym lub u dobrego rzeźnika.

Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jaja
  • 2 kajzerki
  • mleko
  • 2 duże cebule
  • masło (ok. 50 gram)
  • bułka tart
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż się zeszkli. Gotową cebulę studzimy i mieszamy razem z mięsem w dużym naczyniu. Dodajemy sól, pieprz, jajka i 50 ml wody i dodajemy do mięsa.
  2. Kajzerki namaczamy w mleku, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Uzyskaną papkę dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.
  3. Z mięsa formujemy kulki, które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim i rozgrzanym tłuszczu. Kotlety najlepiej smażyć na średnim ogniu. Dzięki temu mięso będzie w środku dobrze usmażone, a panierka się nie przypali.

Kotlety mielone najlepiej spakują z ziemniakami i buraczkami na ciepło lub mizerią. Jeżeli stawiasz na nowoczesne potrawy, to możesz je podać z pieczonymi batatami i surówką z rukoli i pomidorów. Do mielonych pasują również frytki i surówka z kiszonej kapusty. Możliwości jest wiele. Wszystko zależy od waszych upodobań.

 

Czytaj także:

Komentarze