żołądki drobiowe w sosie musztardowym
Gotujmy.pl/anulka7
Newsy

Pyszne drobiowe żołądki w takim sosie, że palce lizać. Doskonale smakują ze śląskimi kluskami

Wbrew pozorom podroby drobiowe są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a ich niezwykły smak jest wręcz nieporównywalny do żadnego innego. Pyszny sos z drobiowymi żołądkami to świetna propozycja na rodzinny obiad. Skorzystajcie z tego przepisu, a bliscy nie przejdą obojętnie obok tego dania!

Podroby niekiedy budzą sporo kontrowersji, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich cennych właściwości. Przyrządzone w odpowiedni sposób są idealnym dodatkiem do codziennego bądź niedzielnego obiadu. Delikatny, aromatyczny sos z drobiowymi żołądkami wręcz rozpływa się w ustach. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie, a wy nawet nie zauważycie, kiedy zniknie z talerzy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne podrobów

Podroby drobiowe to jedne z popularniejszych produktów w sprzedaży. Wyróżniają się niską ceną, są również bogate w wiele cennych składników. W swoim składzie zawierają przede wszystkim sporą ilość łatwo przyswajalnego białka, witamin i składników mineralnych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przyczyniają się między innymi do łagodzenia stanów zapalnych, poprawiają wzrok, zmniejszają występowanie chorób spowodowanych przez stres, wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, chronią przed depresją czy chorobą Alzheimera, a także korzystnie wpływają na skórę.

Obiad z żołądkami drobiowymi

Przygotowanie domowego sosu z podrobami jest dosyć proste. Sos z żołądkami drobiowymi to świetny pomysł na obiad. Mięso jest delikatne i razem z sosem tworzy aromatyczne danie. Dodatek odpowiednich przypraw podkręca cały smak oraz zapach, który podczas przygotowywania unosi się po całym domu. Taki sos najlepiej smakuje z kluskami śląskimi.

Przepis na żołądki drobiowe w sosie musztardowym

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 3 duże cebule
  • 1 marchewka
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 5 pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 3 szklanki wody do sosu + ¾ szklanki do zaprawki
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Żołądki drobiowe dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie.
  2. Cebulę i obierzcie i posiekajcie w piórka.
  3. Obraną marchewkę oraz umyte, osuszone pieczarki pokrójcie w niewielką kostkę.
  4. W większym garnku rozpuśćcie masło. Gdy naczynie będzie dobrze rozgrzane, wrzućcie do niego żołądki drobiowe, delikatnie je obsmażcie.
  5. Do garnka dodajcie cebulę w piórkach oraz pokrojone pieczarki i marchewkę. Całość dokładnie wymieszajcie, duście na niewielkim ogniu przez około 7 minut.
  6. Później danie przyprawcie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, mieloną ostrą papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem. Całość podlejcie 3 szklankami wody i gotujcie do miękkości żołądków.
  7. Kiedy żołądki drobiowe będą gotowe, dodajcie jedną łyżkę musztardy. Wszystko delikatnie wymieszajcie i duście przez kolejne 5 minut.
  8. W ¾ szklanki wody dokładnie rozmieszajcie dwie łyżki mąki tak, aby nie było grudek. Do sosu z drobiowymi żołądkami dodajcie zaprawkę. Gotujcie przez kilka minut, stale mieszając do zgęstnienia całości.
  9. Tak przygotowany sos z drobiowymi żołądkami podawajcie z kluskami ziemniaczanymi i świeżą surówką. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat
Gotujmy.pl
Newsy
Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat
Potrawka z podrobów to przepis, z którego korzystały już wasze babcie! Jak zaserwować ją w nieco bardziej nowoczesny sposób?

Potrawka to świetny sposób na wykorzystanie mięsa, na bazie którego gotowaliście zupę albo takiego, z którym po prostu… nie wiecie, co zrobić! Chociaż utarło się, że potrawki to szybkie dania – mogą być one także bardziej wykwintne, a także serwowane gościom na przyjęciach. Chcecie nadać swojej potrawce staropolskiego sznytu? Przygotujcie ją na podrobach! Podroby – charakterystyka Podroby to wewnętrzne organy zwierząt takie jak np. płuca, serca, żołądki, wątróbka czy grasica. Często uważane są za mięso „kategorii B” – to jednak nieprawda, mają dużo składników odżywczych i często są korzystne dla zdrowia dzięki np. wysokiej zawartości białka. Najbardziej zdrowymi podrobami są wątróbki, mózgi, nerki, ozory, serca i płuca. Czy zdarza wam się używać ich w kuchni? Przepis na żołądki drobiowe w potrawce Składniki 1 kg żołądków drobiowych 2 duże cebule 2 szklanki mrożonej włoszczyzny, krojonej w słupki 1 średniej wielkości papryka 0,5 kg pieczarek 2 płaskie łyżki mąki litr wrzątku sól, pieprz do smaku Przygotowanie:  Żołądki umyjcie, oczyśćcie i przekrójcie na połówki albo trzy części (jeśli są naprawdę duże). Przyrumieńcie na suchej patelni (najlepiej robić to partiami, żeby się przyrumieniły, a nie dusiły we własnym sosie).  W międzyczasie obierzcie cebule i pokrójcie je w kostkę oraz zeszklijcie na odrobinie oleju w rondlu. Przyrumienione żołądki wrzućcie do rondla z cebulą.  Na patelni podsmażcie mrożoną włoszczyznę, a następnie dodajcie do żołądków. Wlejcie litr wrzątku, doprowadźcie do wrzenia, po czym zmniejszcie gaz niemalże do minimum i duście wszystko do miękkości.  Podczas kiedy żołądki się duszą,...

zupa z żołądów drobiowych
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy
Tania zupa z żołądków drobiowych. Dzięki tym warzywom zyska niesamowity smak
Podroby drobiowe to cenny, ale często zapominany surowiec do przyrządzenia naprawdę smacznych dań. Na przykład zupy.

Dawniej, w kuchniach naszych mam i babć nic nie mogło się zmarnować. Nie inaczej było z podrobami wszelkiej maści. Obecnie sytuacja wygląda już nieco inaczej. Podroby raczej nie walają się paniom domu po kuchni, a po prostu tkwią na stoiskach mięsnych niedostrzegane przez klientów. Stąd między innymi wynika ich niewysoka cena. Za znacznie mniej niż 10 zł za 1 kilogram dostaniecie niemal wszędzie naprawdę jakościowy produkt. Żołądki drobiowe to nie tylko interesujący smak, ale cała masa wartościowego białka i innych mikroelementów. Zamiast zwykłych zup Szukacie pomysłu na podroby? Zróbcie z nich szybką zupę. Nie trzeba będzie do niej parogodzinnego gotowania kości. Wystarczy, że podsmażycie na tłuszczu – najlepiej na maśle – starte na tarce warzywa, a potem dodajcie do nich żołądki. Całość zalejecie wodą, a po kilkudziesięciu minutach gotowania otrzymacie ciekawą alternatywę dla oklepanej pomidorówki, ogórkowej czy krupniku. Do taniej jak… barszcz zupy z żołądków drobiowych warto podać świeże pieczywo. Polecamy z naszej strony ciemne, razowe chleby posmarowane delikatnie świeżym masełkiem. Przepis na zupę z żołądków drobiowych Składniki: 1 kg żołądków drobiowych Ok. ćwiartka korzenia selera 1-2 marchewki Pietruszka – korzeń 1 łyżka masła Natka pietruszki Ziele angielskie Liść laurowy Pieprz Sól Opcjonalnie – mąka i smalec (lub masło) do wykonania zasmażki Przygotowanie: Warzywa zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach i wrzućcie na patelnię lub na garnek z możliwością smażenia. Podsmażcie delikatnie warzywa na maśle do momentu, kiedy zaczną puszczać aromatyczny zapach. Żołądki drobiowe umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i wrzućcie do garnka. Zalejcie...

Jak przyrządzić cynaderki wieprzowe. Dodajcie tej przyprawy, a wyjdą jak dawniej
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Jak przyrządzić cynaderki wieprzowe. Dodajcie tej przyprawy, a wyjdą jak dawniej
Cynaderki to danie, które coraz rzadziej gości na polskich stołach. A szkoda, bo są naprawdę pyszne!

Cynaderki to inaczej nerki, czyli rodzaj podrobów mięsnych. Chociaż podroby uważa się często za produkt „kategorii B”, tak naprawdę zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wątróbki, serca, móżdżki, ozory czy żołądki to źródło pełnowartościowego białka, a także witamin i innych składników mineralnych. Największe korzyści dla zdrowia przynoszą wątróbki, mózg, ozory, serca, płuca i właśnie… cynaderki! Jak je przyrządzić, aby były i zdrowe i pyszne? Przepis na cynaderki wieprzowe Chociaż podroby wydają się być skomplikowane w przyrządzaniu, tak naprawdę wykonają je nawet mniej doświadczeni kucharze. Wypróbujcie prosty przepis na pyszne nerki w ziołach i bulionie! Składniki: 1 kg nerek wieprzowych 4 cebule 5 dag smalcu 1 marchewka 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 kostka bulionu cielęcego pieprz mielony papryka mielona 2 łyżki mąki + 1 łyżka smalcu (na zasmażkę) 0,5 litra wody majeranek Przygotowanie: Nerki przekrójcie na pół. Zalejcie wodą. Po godzinie wymieńcie wodę na świeżą. Po upływie trzech godzin odcedźcie nerki. Wykrójcie z nich moczowody i zdejmijcie białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalejcie wodą i zostawcie na godzinę, a potem znowu zmieńcie wodę. Po godzinie zlejcie wodę z ostatniego moczenia. Włóżcie nerki do garnka, zalejcie 1 litrem wody, zagotujcie i gotujcie 15 minut. Odcedźcie. Pokrójcie w talarki. Obsmażcie na rumiano na smalcu. Włóżcie do rondla, dodajcie pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w talarki marchew (można też utrzeć ją na tarce jarzynowej na grubych oczkach)  oraz bulion. Dolejcie 500 ml wody i duście ok. 1 godziny. Gdy nerki będą miękkie,...

zapiekanka gołąbkowa przepis
Eli_555/gotujmy.pl
Newsy
Obłędnie smaczna i delikatna zapiekanka gołąbkowa. Koniecznie podajcie ją z tym sosem. Będziecie w 7 niebie
Zapiekaliście już gołąbki w piekarniku? Fani tego dania będą zachwyceni!

Macie ochotę na gołąbki w innej formie? Zapieczcie je w piekarniku! Możecie do tego przepisu wykorzystać resztkę farszu, który został wam po przyrządzaniu gołąbków, lub zrobić go według poniższego przepisu. Przepis na zapiekankę gołąbkową Do przygotowania zapiekanki z gołąbków potrzebna wam będzie połowa główki białej kapusty oraz poniższe składniki: Składniki do farszu: 1 kg mielonego mięsa 200 g ryżu (2 torebki) 2 jajka 2 cebule 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju Natka pietruszki Sól Pieprz Składniki do sosu: 30 dag pieczarek 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki bulionu grzybowego Sól Pieprz Przygotowanie farszu: Ugotujcie 2 torebki ryżu w osolonej wodzie. Do miski włóżcie mięso mielone i wbijcie do niego dwa jajka, dodajcie 2 łyżki bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę. Dodajcie do mięsa mielonego. Doprawcie solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszajcie. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i włóżcie cały farsz. Podsmażajcie na większym ogniu przez kilka minut. Podlejcie farsz dwiema szklankami wody, przykryjcie i duście na małym ogniu przez minimum pół godziny. Przygotowanie sosu: Umyjcie i oczyśćcie pieczarki. Pokrójcie je w paseczki. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Na rozgrzany na patelni olej wrzućcie cebulę, podsmażcie i dodajcie pieczarki oraz czosnek. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu przez 10 minut. Wlejcie na patelnię 2 szklanki bulionu...