Podroby niekiedy budzą sporo kontrowersji, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich cennych właściwości. Przyrządzone w odpowiedni sposób są idealnym dodatkiem do codziennego bądź niedzielnego obiadu. Delikatny, aromatyczny sos z drobiowymi żołądkami wręcz rozpływa się w ustach. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie, a wy nawet nie zauważycie, kiedy zniknie z talerzy!

Właściwości zdrowotne podrobów

Podroby drobiowe to jedne z popularniejszych produktów w sprzedaży. Wyróżniają się niską ceną, są również bogate w wiele cennych składników. W swoim składzie zawierają przede wszystkim sporą ilość łatwo przyswajalnego białka, witamin i składników mineralnych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przyczyniają się między innymi do łagodzenia stanów zapalnych, poprawiają wzrok, zmniejszają występowanie chorób spowodowanych przez stres, wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, chronią przed depresją czy chorobą Alzheimera, a także korzystnie wpływają na skórę.

Obiad z żołądkami drobiowymi

Przygotowanie domowego sosu z podrobami jest dosyć proste. Sos z żołądkami drobiowymi to świetny pomysł na obiad. Mięso jest delikatne i razem z sosem tworzy aromatyczne danie. Dodatek odpowiednich przypraw podkręca cały smak oraz zapach, który podczas przygotowywania unosi się po całym domu. Taki sos najlepiej smakuje z kluskami śląskimi.

Przepis na żołądki drobiowe w sosie musztardowym

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 3 duże cebule
  • 1 marchewka
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 5 pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 3 szklanki wody do sosu + ¾ szklanki do zaprawki
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Żołądki drobiowe dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie.
  2. Cebulę i obierzcie i posiekajcie w piórka.
  3. Obraną marchewkę oraz umyte, osuszone pieczarki pokrójcie w niewielką kostkę.
  4. W większym garnku rozpuśćcie masło. Gdy naczynie będzie dobrze rozgrzane, wrzućcie do niego żołądki drobiowe, delikatnie je obsmażcie.
  5. Do garnka dodajcie cebulę w piórkach oraz pokrojone pieczarki i marchewkę. Całość dokładnie wymieszajcie, duście na niewielkim ogniu przez około 7 minut.
  6. Później danie przyprawcie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, mieloną ostrą papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem. Całość podlejcie 3 szklankami wody i gotujcie do miękkości żołądków.
  7. Kiedy żołądki drobiowe będą gotowe, dodajcie jedną łyżkę musztardy. Wszystko delikatnie wymieszajcie i duście przez kolejne 5 minut.
  8. W ¾ szklanki wody dokładnie rozmieszajcie dwie łyżki mąki tak, aby nie było grudek. Do sosu z drobiowymi żołądkami dodajcie zaprawkę. Gotujcie przez kilka minut, stale mieszając do zgęstnienia całości.
  9. Tak przygotowany sos z drobiowymi żołądkami podawajcie z kluskami ziemniaczanymi i świeżą surówką. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: