Ciasto drożdżowe
gotujmy.pl/ziutula
Newsy

Pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką z babcinej receptury. Wyjdzie puszyste dzięki 1 sztuczce

Ciasto drożdżowe to najbardziej klasyczne ciasto, które piekły nam nasze babcie. Chyba każdy z nas pamięta jego zapach w trakcie pieczenia.

Ciasto drożdżowe ze słodką kruszonką kojarzy się nam z ciepłym, rodzinnym domem. Przyznajcie, że gdy babcia podawała nam tylko kawałek, już po jednym kęsie byliśmy w siódmym niebie. A smakowało zawsze po prostu wyśmienicie. Z powidłami, ze świeżymi owocami z masłem czy z miodem. Tego nie da się zapomnieć. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Klasyczne ciasto drożdżowe 

Aby upiec klasyczne ciasto drożdżowe, i przypomnieć sobie te piękne chwile, trzeba tylko znać kilka prostych zasad. Żeby pięknie wyrosło, przede wszystkim musimy wyrabiać je ciepłymi dłońmi.

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Nasze ciasto bowiem potrzebuje ciepłego domu. Temperatura w naszej kuchni nie powinna być niższa niż 23 stopni Celsjusza. Jeśli nie będziemy przestrzegać ilości drożdży w przepisie, i użyjemy ich więcej, ciasto może się nie udać i błyskawicznie sczerstwieć.

Pamiętajmy też, aby ciasto wylewać do formy na 0,5 wysokości. Wtedy na pewno się z niej nie wyleje! Gdy ciasto będzie już gotowe, dajmy mu chwilę przestygnąć zanim wyciągniemy go z formy.

Sekret na puszyste ciasto 

Aby ciasto wyszło puszyste pamiętajmy o kupieniu dobrych drożdży!  Nie mogą być twarde, suche. Dzięki świeżym, dobrym jakościowo drożdżom, ciasto wyjdzie idealnie puszyste. 

Zobacz także
Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w godzinę

Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w 60 minut

Przepis na racuchy drożdżowe z 1 dodatkiem, który ożywi ich smak. Tak robiły je nasze babcie

Przepis na racuchy drożdżowe z 1 dodatkiem, który ożywi ich smak. Tak robiły je nasze babcie

Przepis na pyszne ciasto drożdżowe  

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 40 g drożdży
  • 0,75 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Na kruszonkę:

  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • Około 80g masła (8 łyżek)

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zróbcie rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i łyżeczki cukru
  2. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. 
  3. Masło rozpuście i odstawcie do ostygnięcia.
  4. Mąkę przesiejcie, dodajcie jajka, rozczyn, sól, cukier i wyrabiajcie dłońmi przez ok 10 minut.
  5. Po tym czasie dolejcie masło i nie przestawajcie wyrabiać ciasta.
  6. Po chwili ciasto odstawcie do zwiększenia objętości
  7. Większą keksówkę nasmarujcie tłuszczem i przełóżcie do niej ciasto.
  8. Następnie formę z ciastem zostawcie na 15 minut do napuszenia.
  9. W między czasie zróbcie kruszonkę i posypcie nią ciasto.
  10. Placek pieczcie w 200 stopniach ok 40 minut. 

Gotowe! 

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...

ciasto drożdżowe bez wyrabiania przepis
AdobeStock
Newsy
Lekkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Sprawdzony przepis, którego nie znają młode gospodynie
Lubicie ciasto drożdżowe, ale nie macie siły go wyrabiać? Wypróbujcie przepis, w którym wystarczy tylko raz zamieszać ciasto i gotowe!

Mówi się, że ciasto drożdżowe należy do najprostszych w przygotowaniu wypieków. Co prawda jego przyrządzenie wymaga trochę czasu i uwagi, ale w porównaniu do innych ciast jest naprawdę bezproblemowe. Rzeczywiście, jeśli porównać je ze żmudnym procesem przygotowywania ciasta francuskiego albo efektownych tortów, to jest ono wprost banalne do zrobienia. Jednak jest jedna rzecz, która zniechęca do przygotowań. Zwłaszcza tych, którzy mają mało siły w rękach! Zgadliście – chodzi oczywiście o wyrabianie ciasta . Dobre ciasto drożdżowe trzeba wyrabiać przez około 15 minut i nie chodzi tutaj o wygodne mieszanie mikserem. Potrzebny jest do tego robot kuchenny ze specjalną końcówką lub siła własnych mięśni ! Ciasto należy mocno wyrabiać tak, by wtłoczyć do niego jak najwięcej powietrza . Dzięki temu wyrośnie puszyste. Ktoś, kto ma słabą kondycję i wprawę w kuchni, ten bardzo szybko zmęczy się wyrabianiem. Czy można w jakiś sposób obejść ten przykry obowiązek? Oczywiście! Da się zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania , o czym piszemy w przepisie podanym poniżej. Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania Ciasto drożdżowe zrobione według tego przepisu jest prostsze, ale wymaga bardzo dużo czasu – dlatego lepiej zarezerwujcie sobie kilka godzin na pieczenie ! Aby przygotować proste ciasto drożdżowe, którego nie trzeba wyrabiać, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 100 g świeżych drożdży (1 kostka) Pół kilograma mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju ¾ szklanki mleka 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego Rodzynki Przygotowanie: Wszystkie składniki trzeba po prostu ułożyć w misce warstwami, dzięki czemu nie trzeba go nawet szczególnie mocno mieszać! Pokruszcie kostkę drożdży i wsypcie na dno...

jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe
ONS, AdobeStock
Newsy
Magda Gessler zdradziła sposób na puszyste ciasto drożdżowe. Gwiazda stosuje 1 trik
Wysoki i puszysty placek drożdżowy to duma każdej gospodyni! Magda Gessler podpowiada co zrobić, by ciasto drożdżowe wyszło wyjątkowo pulchne.

Ekspertka od gotowania i właścicielka doskonale prosperujących restauracji - Magda Gessler jak nikt inny zna się na pieczeniu i gotowaniu, Oglądający program „Kuchenne rewolucje”, w którym Magda ratuje restauracje w tarapatach, często mogą poznać nie tylko świetne przepisy gwiazdy na pyszne dania, ale i triki kulinarne. Często okazuje się, że takie pozornie proste porady całkowicie zmieniają smak różnych dań. Triki, którymi dzieli się Magda, są niezwykle cenne, ponieważ dziś próżno szukać ich w książkach kucharskich. Niedawno Gessler zdradziła swój sposób na puszyste ciasto drożdżowe. Zróbcie je według przepisu restauratorki, a wyjdzie przepyszne! Przepis na ciasto drożdżowe Magdy Gessler Aby przygotować pulchne ciasto drożdżowe będziecie potrzebowali podanych niżej składników. Składniki: 600 g mąki 135 g masła 135 g cukru 35 g smalcu 15 g drożdży 170 ml mleka 7 jajek Sól Przygotowanie: Do miski wlejcie 170 ml ciepłego mleka, dodajcie pokruszone drożdże oraz połowę podanej ilości cukru. Wymieszajcie i dodajcie do masy tyle mąki, by po wymieszaniu zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia. Ogrzejcie lekko jajka. Wbijcie je do miski i dodajcie cukier. W osobnym naczyniu rozpuśćcie masło ze smalcem. Wyrośnięty zaczyn połączcie z jajkami z cukrem. Dodajcie szczyptę soli i wsypcie przesianą mąkę. Zagniećcie dokładnie ciasto do połączenia się wszystkich składników. Wlejcie do niego masło ze smalcem i dalej wyrabiajcie. Na koniec posypcie mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z tak przygotowanego ciasta możecie zrobić smaczny placek drożdżowy z owocami i kruszonką, roladę drożdżową albo bułeczki! Trik Magdy Gessler...

rogaliki drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Delikatne jak mgiełka rogaliki drożdżowe z marmoladą. Wychodzą pyszne. Nie znajdziecie takich w sklepie
Z twarogiem bądź czekoladą, jednak te z marmoladą są na pierwszym miejscu. Mowa oczywiście o delikatnych, przepysznych rogalikach drożdżowych. Tak dobrych jeszcze nie jedliście, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Puszyste rogaliki drożdżowe z nadzieniem z marmolady to powrót do dzieciństwa. Podane z ciepłym mlekiem są iście wyborne. Mogą również stanowić jako słodki dodatek do kawy. Wiele osób wzbrania się przed wypiekami z ciasta drożdżowego w obawie przed nieudanym zaczynem. Jednak nie należy się go bać. Odpowiednie proporcje sprawią, że wypiek wyjdzie każdemu. Rogaliki drożdżowe to jeden z pyszniejszych mini wypieków. Są puszyste, delikatne, a nadzienie z marmoladą jest dopełnieniem słodyczy. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy bądź na przekąskę do szklanki ciepłego mleka. Koniecznie sprawdźcie ten przepis na rogaliki. Tak dobrych nigdzie nie dostaniecie! Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą Składniki: ½ opakowania drożdży  1 szklanka ciepłego mleka 1 kg mąki 6 łyżek cukru 3 jajka ¾ szklanki oleju białko jaja do smarowania marmolada Przygotowanie: Na początku przygotujcie rozczyn. Mleko delikatnie podgrzejcie. Do większej miski wkruszcie drożdże, dodajcie trzy łyżki cukru, jedną szklankę mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypcie pozostałą mąkę oraz cukier, wbijcie trzy jajka i wlejcie olej. Partiami dodawajcie wyrośnięty rozczyn z drożdży, cały czas zagniatając ciasto. Gdy ciasto będzie dokładnie wyrobione odstawcie je ponownie do wyrośnięcia. Ciasto podzielcie na cztery części. Weźcie pierwszą z nich i rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na kształt koła na grubość około 3mm. Tak rozwałkowane ciasto pokrójcie na 8 trójkątów. Na każdą podstawę trójkąta ciasta układajcie po łyżeczce marmolady, a następnie zwijajcie ku wierzchołkowi tworząc w ten sposób rogaliki. Postąpcie tak z resztą ciasta....