Ciasto drożdżowe ze słodką kruszonką kojarzy się nam z ciepłym, rodzinnym domem. Przyznajcie, że gdy babcia podawała nam tylko kawałek, już po jednym kęsie byliśmy w siódmym niebie. A smakowało zawsze po prostu wyśmienicie. Z powidłami, ze świeżymi owocami z masłem czy z miodem. Tego nie da się zapomnieć. 

Klasyczne ciasto drożdżowe 

Aby upiec klasyczne ciasto drożdżowe, i przypomnieć sobie te piękne chwile, trzeba tylko znać kilka prostych zasad. Żeby pięknie wyrosło, przede wszystkim musimy wyrabiać je ciepłymi dłońmi.

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Nasze ciasto bowiem potrzebuje ciepłego domu. Temperatura w naszej kuchni nie powinna być niższa niż 23 stopni Celsjusza. Jeśli nie będziemy przestrzegać ilości drożdży w przepisie, i użyjemy ich więcej, ciasto może się nie udać i błyskawicznie sczerstwieć.

Pamiętajmy też, aby ciasto wylewać do formy na 0,5 wysokości. Wtedy na pewno się z niej nie wyleje! Gdy ciasto będzie już gotowe, dajmy mu chwilę przestygnąć zanim wyciągniemy go z formy.

Zobacz także:

Sekret na puszyste ciasto 

Aby ciasto wyszło puszyste pamiętajmy o kupieniu dobrych drożdży!  Nie mogą być twarde, suche. Dzięki świeżym, dobrym jakościowo drożdżom, ciasto wyjdzie idealnie puszyste. 

Przepis na pyszne ciasto drożdżowe  

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 40 g drożdży
  • 0,75 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Na kruszonkę:

  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • Około 80g masła (8 łyżek)

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zróbcie rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i łyżeczki cukru
  2. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. 
  3. Masło rozpuście i odstawcie do ostygnięcia.
  4. Mąkę przesiejcie, dodajcie jajka, rozczyn, sól, cukier i wyrabiajcie dłońmi przez ok 10 minut.
  5. Po tym czasie dolejcie masło i nie przestawajcie wyrabiać ciasta.
  6. Po chwili ciasto odstawcie do zwiększenia objętości
  7. Większą keksówkę nasmarujcie tłuszczem i przełóżcie do niej ciasto.
  8. Następnie formę z ciastem zostawcie na 15 minut do napuszenia.
  9. W między czasie zróbcie kruszonkę i posypcie nią ciasto.
  10. Placek pieczcie w 200 stopniach ok 40 minut. 

Gotowe!