Zofia Zborowska chce schudnąć po ciąży. Role to nie jedyny powód
Adobe Stock
Newsy

Puszyste i długo świeże pączki z gotowanymi ziemniakami. Podajemy nietypowy przepis

Wyglądają jak pączki, smakują jak pączki, a w środku oprócz mąki mają… ziemniaki. Jak zrobić pączki z ziemniakami i po co je w ogóle dodawać?

Wyjątkowe pączki z osobliwych składników to świetna alternatywa dla tych, którzy lubią niecodzienne rozwiązania i eksperymenty w kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co do ciasta na pączki dodawać ziemniaki?

W tym przepisie mąka pszenna została połączona z ziemniakami. Warzywa dodadzą puszystości i wydłużą świeżość słodkości. Do tego ziemniaki same w sobie są dość mączne, więc pod wpływem cukru i drożdży, a także dodatku mąki, utworzą puszyste i miękkie ciasto. Tak przygotowane pączki będą także znacznie dłużej świeże niż te zrobione z samej tylko mąki.

Poza tym jednym nietypowym, ziemniaczanym wkładem, pozostałe składniki nie różnią się od tych zawartych w zwykłych recepturach: też dodajcie do nich spirytus lub inny mocny alkohol, dzięki czemu unikniecie nasączenia pączków tłuszczem podczas smażenia. Do tych pączków także dodajcie konfiturę, a po usmażeniu udekorujcie je tak jak lubicie: można zrobić lukier lub obtoczyć pączki w cukrze pudrze.

Zobacz także

Faworki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Przed smażeniem robi z nimi 1 rzecz

promocja na pączki u magdy gessler

Magda Gessler zaskoczyła wszystkich. Będzie sprzedawać pączki za 1 zł. Trzeba jednak spełnić pewien warunek

Przepis na puszyste pączki z ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków przeciśniętych przez praskę — ważne, żeby były jeszcze ciepłe
  • 100 g drożdży
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki spirytusu
  • 1 litr oleju do smażenia lub 1 kg smalcu
  • Marmolada do nadziania

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotujcie tuż przed robieniem pączków. Ugotowane ziemniaki wykorzystacie do ciasta gdy lekko przestygną, ale będą jeszcze ciepłe. Nie można ugotować więc ich dużo wcześniej. Przeciśnijcie ziemniaki przez praskę. Bardzo ważne, żeby kartofle były bardzo rozdrobnione.
  2. W miseczce umieśćcie drożdże, łyżkę cukru i łyżkę wody, rozmieszajcie i pozostawcie do czasu gdy drożdże zaczną pracować.
  3. W garnku rozpuśćcie na niewielkim ogniu masło i zostawcie do lekkiego przestudzenia.
  4. Do drugiej miski rozbijcie jajka i żółtka i dosypcie resztę cukru, a następnie utrzyjcie mikserem na puszysty kogel-mogel. Miksujcie do całkowitego rozpuszczenia cukru w masie jajecznej.
  5. Na stolicę przesiejcie mąkę, dodajcie przeciśnięte przez praskę ciepłe ziemniaki, wlejcie kogel-mogel i zaczyn z drożdży. Zagniećcie ciasto, dodajcie spirytus i wróbcie w ciasto, a następnie dodajcie roztopione, przestudzone masło i także je wróbcie je w ciasto. Ręczne zagniatanie można zastąpić mikserem lub blenderem planetarnym.
  6. Wyrobione ciasto przenieście do dużej miski, przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin.
  7. Po tym czasie ponownie wyróbcie ciasto odrywajcie kawałek po kawałku i toczcie niewielkie kulki. Do środka każdej kulki wstrzyknijcie marmoladę i odłóżcie do wyrośnięcia na około 30 min.
  8. Smażcie pączki na gorącym tłuszczu  z każdej strony na złoty kolor i po wyjęciu odłóżcie na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu,
  9. Gotowe, ostudzone pączki polejcie lukrem zrobionym z cukru i soku z cytryny w proporcjach 1:1 lub obtoczcie w cukrze pudrze

Źródło: mamadu.pl

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...

Smażenie pączków
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Smażycie pączki parę minut, a tłuszcz już się przypala? Wrzućcie to podczas smażenia. Genialny trik naszych babć
Karnawał trwa. Czas więc na słodkie, przepyszne i cóż – nie do końca dietetyczne desery. Na dietę przyjdzie czas w wielkim poście!

Do tłustego czwartku zostało jeszcze kilka tygodni. Pora więc na przetestowanie jakiegoś przepisu na karnawałowe smakołyki. Prawdziwym klasykiem tego okresu są oczywiście ukochane przez wszystkich pączki z obowiązkowym nadzieniem. Różane, wiśniowe, truskawkowe – jakie powidła i dżemy wybierzecie do swoich pączków? A może warto zaryzykować coś bardziej nowoczesnego? Nadzienie krówkowe, czekoladowe albo nawet chałwowe na pewno przypadnie do gustu najmłodszym smakoszom. Pozostaje jeszcze smażenie. Jeżeli macie kłopot z palącym się tłuszczem, nie zapomnijcie o dodaniu do ciasta spirytusu. Możecie także wypróbować babciny patent z wkładaniem do rozgrzanego tłuszczu obranego ziemniaka. Brzmi nietypowo, ale podobno działa. Przepis na pączki Składniki: 250 ml mleka ¼ kostki drożdży (ok. 25 g) 3 łyżki cukru 3 i pół szklanki mąki Łyżeczka soli Jajko 4 żółtka 4 łyżki masła 2 łyżki spirytusu Lukier Nadzienie do pączków dowolnego rodzaju (najlepsze będą gęste dżemy) Przygotowanie: Do miski wlejcie mleko, dodajcie drożdże a także po łyżce mąki i cukru. Wymieszajcie dokładnie i odstawcie na 15 min do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Jajko i żółtka utrzyjcie z resztą cukru, dodajcie do przesianej mąki z solą. Wlejcie rozrobione drożdże. Wyrabiajcie gładkie, miękkie ciasto. W trakcie wyrabiania dodajcie spirytus i rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawcie do wyrośnięcia na godzinę. Na stolnicy wysypcie nieco mąki i rozwałkujcie wyrośnięte ciasto. Wykrajajcie z ciasta o grubości ok. 1 cm. okrągłe placuszki, do których włożycie nadzienie. Smażcie pączki w szerokim naczyniu w głębokim tłuszczu. Podawajcie pączki przybrane lukrem.  

pączki z różą przepis
ONS, Adobestock
Newsy
Nie płaćcie 10 złotych u Magdy Gessler za pączka z różą. Mamy przepis według którego zrobicie te rarytasy w domu za grosze!
Robicie pączki na Tłusty Czwartek? Te z przepisu Magdy Gessler są po prostu boskie!

Magda Gessler znana jest Polakom głównie z programów „Kuchenne rewolucje” i Masterchef”. Nie wszyscy być może wiedzą, że Gessler jest nie tylko gwiazdą telewizji, ale także bardzo przedsiębiorczą bizneswoman! Prowadzi aż kilkanaście restauracji i cukierni z wielkim sukcesem. Widać, że porady dla restauratorów w opałach, biorą się z jej własnego doświadczenia – i pewnie dzięki temu „Kuchenne rewolucje” się udają. Gessler ma doskonałą żyłkę do interesów oraz ogromną wiedzę na temat gotowania. Ta jest zresztą niezbędna każdej osobie, która chce prowadzić dobrą restaurację. Magda często powtarza, że nie da się dobrze zarządzać restauracją i sprzedawać dobrego jedzenia, jeśli nie ma się pojęcia o gotowaniu. Restaurator sam musi umieć dobrze gotować, by móc sprawdzać umiejętności swojej załogi! Magda Gessler doskonale o tym wie i sama często dzieli się własnymi przepisami na dania, które są serwowane w jej restauracjach. Niedawno pochwaliła się, jak zrobić jej słynne pączki różane, które w cukierni „Słodki Słony” można kupić aż za 10 złotych. Zróbcie je sami w domu znaczniej taniej! Przepis na pączki z różą według Magdy Gessler Ten przepis na pewno sprawdzi się w Tłusty Czwartek! Do przygotowania pączków z różą potrzebne wam będą poniższe składniki: 2 kilogramy mąki 2,5 kg smalcu 30 jaj Pół kg masła (2 kostki) Pół kg lukru domowej roboty Pół litra mleka 30 dag cukru 10 dag świeżych drożdży 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 opakowania prawdziwego cukru waniliowego Konfitura z płatków róży Przygotowanie: Do garnka wlejcie mleko, rozkruszcie drożdże i wsypcie 10 dag cukru. Podgrzejcie i mieszajcie cały czas....

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...