Wyjątkowe pączki z osobliwych składników to świetna alternatywa dla tych, którzy lubią niecodzienne rozwiązania i eksperymenty w kuchni.

Po co do ciasta na pączki dodawać ziemniaki?

W tym przepisie mąka pszenna została połączona z ziemniakami. Warzywa dodadzą puszystości i wydłużą świeżość słodkości. Do tego ziemniaki same w sobie są dość mączne, więc pod wpływem cukru i drożdży, a także dodatku mąki, utworzą puszyste i miękkie ciasto. Tak przygotowane pączki będą także znacznie dłużej świeże niż te zrobione z samej tylko mąki.

Poza tym jednym nietypowym, ziemniaczanym wkładem, pozostałe składniki nie różnią się od tych zawartych w zwykłych recepturach: też dodajcie do nich spirytus lub inny mocny alkohol, dzięki czemu unikniecie nasączenia pączków tłuszczem podczas smażenia. Do tych pączków także dodajcie konfiturę, a po usmażeniu udekorujcie je tak jak lubicie: można zrobić lukier lub obtoczyć pączki w cukrze pudrze.

Przepis na puszyste pączki z ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków przeciśniętych przez praskę — ważne, żeby były jeszcze ciepłe
  • 100 g drożdży
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki spirytusu
  • 1 litr oleju do smażenia lub 1 kg smalcu
  • Marmolada do nadziania

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotujcie tuż przed robieniem pączków. Ugotowane ziemniaki wykorzystacie do ciasta gdy lekko przestygną, ale będą jeszcze ciepłe. Nie można ugotować więc ich dużo wcześniej. Przeciśnijcie ziemniaki przez praskę. Bardzo ważne, żeby kartofle były bardzo rozdrobnione.
  2. W miseczce umieśćcie drożdże, łyżkę cukru i łyżkę wody, rozmieszajcie i pozostawcie do czasu gdy drożdże zaczną pracować.
  3. W garnku rozpuśćcie na niewielkim ogniu masło i zostawcie do lekkiego przestudzenia.
  4. Do drugiej miski rozbijcie jajka i żółtka i dosypcie resztę cukru, a następnie utrzyjcie mikserem na puszysty kogel-mogel. Miksujcie do całkowitego rozpuszczenia cukru w masie jajecznej.
  5. Na stolicę przesiejcie mąkę, dodajcie przeciśnięte przez praskę ciepłe ziemniaki, wlejcie kogel-mogel i zaczyn z drożdży. Zagniećcie ciasto, dodajcie spirytus i wróbcie w ciasto, a następnie dodajcie roztopione, przestudzone masło i także je wróbcie je w ciasto. Ręczne zagniatanie można zastąpić mikserem lub blenderem planetarnym.
  6. Wyrobione ciasto przenieście do dużej miski, przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin.
  7. Po tym czasie ponownie wyróbcie ciasto odrywajcie kawałek po kawałku i toczcie niewielkie kulki. Do środka każdej kulki wstrzyknijcie marmoladę i odłóżcie do wyrośnięcia na około 30 min.
  8. Smażcie pączki na gorącym tłuszczu  z każdej strony na złoty kolor i po wyjęciu odłóżcie na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu,
  9. Gotowe, ostudzone pączki polejcie lukrem zrobionym z cukru i soku z cytryny w proporcjach 1:1 lub obtoczcie w cukrze pudrze

Źródło: mamadu.pl

Zobacz także: