zacierki przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy

Pamiętacie zacierki na mleku? Do przyrządzenia tych klusek potrzebna będzie tarka

Pamiętacie smak klusek na mleku? Wróćcie do miłych wspomnień i zróbcie te pyszne zacierki z mlekiem!

Czy jest tutaj ktoś, kto na śniadanie ani razu nie zjadł zupy mlecznej? Możemy się założyć, że nie! To typowe śniadanie, które większość jadła w przedszkolu i w domu. Dziś popularne są gotowe płatki śniadaniowe w różnych kształtach i kolorach. Czekoladowe, miodowe albo w kształcie ciasteczek – wybór jest ogromny!

Ale kiedyś, gdy takie cymesy były poza zasięgiem wszystkich ludzi, zupę mleczną jadało się najczęściej z własnoręcznie przygotowanymi kluseczkami. Pamiętacie ten smak? Przypomnijcie sobie chwile dzieciństwa z zacierkami na mleku – smacznymi, mięciutkimi kluskami. Pycha!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd pochodzą zacierki?

Wiele osób zna kluski na mleku, ale oryginalnie prawdziwe zacierki pochodzą z Zagłębia Dąbrowskiego – regionu w Małopolsce, graniczącego z Górnym Śląskiem. Zagłębiowska zacierka tradycyjnie podawana była tam na śniadanie. Danie jest jednak tak smaczne, że zdobyło popularność także w innych częściach kraju!

Łatwe w przygotowaniu i lekkostrawne, jest dobrym pomysłem na poranny posiłek dla dzieci. Sprawdzi się także w przypadku osób, które cierpią na niestrawność i inne dolegliwości żołądkowe – oczywiście pod warunkiem, że nie są uczulone na krowie mleko!

Zobacz także
lane kluski

Kluski lane wyszły wyszły zbyt grube? Dzięki jednemu trikowi będą idealnie cieniutkie

Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie

Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie

Przepis na zacierki na mleku

Jedni nazywają je po prostu zacierki, inni skubance albo kluski siekane. Niezależnie od używanej nazwy, zawsze chodzi o to samo danie – kluseczki podawane z mlekiem.

Do przygotowania zacierek będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 litr swojskiego mleka
  • 100 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • Szczyptę soli

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie mąkę. Dodajcie jajko, trochę wody i szczyptę soli. Zagniećcie ciasto.
  2. W garnku zagotujcie litr mleka. Uważajcie, żeby się nie przypaliło!
  3. Do wrzącego mleka zetrzyjcie ciasto na tarce na dużych oczkach. Możecie też ręcznie urywać kawałeczki ciasta i wrzucać do mleka – właśnie stąd pochodzi nazwa „zacierki skubane”!
  4. Gotujcie do miękkości i podawajcie z mlekiem. Dobrze będą też smakowały na przykład z zupą pomidorową, ale najlepsze są zacierki z mlekiem. Smacznego!
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Adobe Stock
Newsy
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Okazuje się, że to w jakiej kolejności dodacie poszczególne składniki do ciasta naleśnikowego ma duży wpływ na ich smak i konsystencję. Sprawdźcie, jak należy robić to poprawnie.

Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań, jakie można zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś do zjedzenia. Niemal każdy ma w swojej kuchni składniki potrzebne do zrobienia tego dania. Można je podawać ze słodkimi dodatkami, takimi jak biały ser, podprażonymi jabłkami z cynamonem, dżemem, kremem czekoladowo-orzechowym, polane słodką śmietanką, z bita śmietaną i owocami. Ale naleśniki doskonale smakują również w wytrawnej wersji, chociażby ze szpinakiem, sosem pieczarkowym czy w wersji meksykańskiej z podsmażonym mięsem i fasolą. W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników? Wiele osób po prostu dodaje wszystkie składniki jednocześnie do miski, a następnie wszystko ze sobą miksuje. To błąd, który może sprawić, że mąka się zbryli, a ciasto nie będzie miało jednolitej, gładkiej konsystencji. W efekcie uzyskacie naleśniki z grudkami, mało puszyste i po prostu niesmaczne. Najpierw w misce połączcie wszystkie mokre składniki, czyli jajka z mlekiem oraz z wodą (wodą gazową lub piwem). Dopiero w następnym kroku możecie dodać mąkę, najlepiej przesiewając ją przez sitko. To sprawi, że ciasto będzie bardziej napowietrzone, a przez to lżejsze. Do ciasta możecie dodać również olej – to wyeliminuje potrzebę smażenia naleśników na tłuszczu. Przepis na delikatne naleśniki Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3/4-1 szklanka wody, wody gazowanej albo piwa 2 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru, jeśli robicie naleśniki na słodko szczypta soli Przygotowanie: Do dużej miski wlejcie mleko oraz wodę. Wbijcie całe jajko. Połączcie dokładnie składniki. Do masy przesiejcie mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Całość zmiksujcie albo wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na patelni....

jajecznica na mleku
Pixabay
Newsy
Jak uratować zbyt suchą jajecznicę? Dodajcie to, a będzie mięciutka i puszysta
Nie wyszła wam jajecznica? Spokojnie! Jeszcze da się ją uratować.

Na śniadanie nie ma chyba nic lepszego niż pyszna, puszysta i rozpływająca się w ustach jajecznica! Smażona na maśle z dodatkiem szczypiorku to idealne rozpoczęcie dnia. W dodatku jest bardzo zdrowa. Czasami niestety w wyniku zbyt dużego pośpiechu, używania niewłaściwej patelni lub innych, często popełnianych błędów, jajecznica nie wychodzi zbyt smaczna – jest twarda lub wyschnięta na wiór. Jak tego uniknąć? To bardzo proste! Przepis na jajecznicę na mleku Rozwiązaniem jest dodanie do jajecznicy odrobiny mleka! Tak przygotowane danie jest znacznie bardziej delikatne i soczyste. Alergicy nie muszą się niczym martwić! Choć jajka najczęściej przyrządza się na mleku krowim, to dobrze spisze się także mleko sojowe. Pamiętajcie też, że nie bez znaczenia jest sam proces smażenia jajecznicy. By wyszła miękka i puszysta, ważna jest cierpliwość. Gdy smaży się jajka szybko i na dużym ogniu, to mogą się przypalić i będą twarde. Sekretem smacznej jajecznicy jest niewielka patelnia i smażenie jej na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed wylaniem jajek na patelnię, wcześniej w miseczce ubijcie je porządnie trzepaczką przynajmniej przez minutę. I pamiętajcie o tym, że jajecznicę soli się dopiero na końcu! Do przygotowania jajecznicy na mleku będą potrzebne poniższe składniki: 4 jajka 7 łyżek mleka (krowiego lub sojowego) Sól Przygotowanie Na patelnię wylejcie mleko. Gdy delikatnie się podgrzeje, wbijcie jajka. Delikatnie mieszajcie jajka tak, by białka oddzieliły się od żółtek. Smażcie na małym ogniu. I gotowe! Jeśli wolicie, możecie wcześniej w misce od razu wymieszać jajka z mlekiem i tak przygotowaną mieszankę wylać na suchą patelnię. Sposób z mlekiem działa nawet wtedy, gdy jajecznica smażona na maśle wyszła zbyt sucha. Trzeba dolać do niej odrobinę mleka i podgrzewać na...

Ciasto z drożdży wyrabianie
Pixabay
Newsy
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Nie pomińcie tego kroku, bo nigdy nie wyrośnie
Ciasto drożdżowe czasem nie wychodzi lub nie wyrasta? Sprawdźcie, czy na pewno postępujecie według instrukcji!

Ciasto drożdżowe to niesamowity wypiek, który gości często na polskich stołach. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciasto drożdżowe zdecydowanie się nie starzeje i dalej jest uwielbiane przez ludzi w każdym wieku. To baza do wyrobu pysznych chałek, placków z owocami czy drożdżówek z kruszonką. Idealne ciasto drożdżowe zachwyca swoją pulchnością, ale też chrupkością. Powinno rozpływać się w ustach i być lekkie jak chmurka. Pulchne ciasto drożdżowe Pulchne, miękkie i lekkie ciasto drożdżowe, to zasługa oczywiście drożdży. Ujarzmienie tych grzybów i znalezienie dla nich zastosowania w kuchni, to niesamowite osiągnięcie człowieka! Drożdże w procesie oddychania produkują gaz - dwutlenek węgla, który wypełnia ciasto, powoduje jego rośnięcie i odpowiada za niesamowitą pulchność wypieku. By drożdże dobrze sprawowały swoją rolę, trzeba dać im dobre warunki do wzrostu! Te specyficzne grzyby są szczególnie wrażliwe na temperaturę. By ciasto drożdżowe było idealne, koniecznie musicie wykonać wszystkie konieczne czynności bez pomijania żadnego z etapów. Tylko wtedy wasze drożdże będą działać na pełnych obrotach, spulchniając ciasto, a wypiek będzie idealny. Składniki na ciasto drożdżowe 4 łyżki masła 2 jajka 600 g mąki pszennej 200 ml mleka Ciepła woda Szczypta soli 2 łyżki cukru 40 g drożdży Przygotowanie ciasta drożdżowego Wszystkie składniki wykorzystywane do ciasta (oprócz wody i mleka) powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmijcie je z lodówki i pozwólcie odpocząć przez jakiś czas na blacie. Ciasto ze składników o tej samej temperaturze szybciej wyrośnie. Wsypcie do dużej miski mąkę. Rozpuśćcie w podgrzanym mleku drożdże, dodajcie do nich cukier i olej lub masło. Wymieszajcie drożdże z...

lane kluski
Newsy
Mięciutkie kluski lane do mleka lub rosołu. Zróbcie je przez sitko, a zyskają piękny kształt
Proponujemy klasyczny przysmak znany z dzieciństwa w nowej odsłonie. Z czym chętniej byście je zjedli?

Znacie kluski lane? Mamy sposób jak przygotowywać je tak, by miały piękny, symetryczny i estetyczny kształt. To bardzo proste. Składniki na kluski lane Wydaje się, że kluski lane to taki klasyk, że nikomu nie trzeba podawać na niego przepisu. Jedynym problemem w przygotowaniu klusek lanych mogą być proporcje składników. Przygotujcie je z tych elementów: 5 łyżek mąki 2 łyżki wody lub mleka 2 jajka Szczypta soli Jak poprawić kształt klusek lanych? Niektórzy bardzo lubią uroczy i nieregularny kształt klusek lanych, ale jeśli chcecie nadać im bardziej eleganckiego wyglądu, polecamy nasz trik. Weźcie sito o dużych oczkach i postawcie je nad garnkiem. Ciasto na kluski lane wlewajcie przez to sito. Regularne otworki zapewnią kluskom równy, podobny kształt. Przygotowanie klusek lanych Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wodę lub mleko. Roztrzepujemy jajka za pomocą trzepaczki lub widelca. Możemy też wykorzystać mikser.  Dosypujemy mąkę i mieszamy lub ubijamy kilka minut, by ciasto było gładkie. Kluski będą wtedy miękki i puszyste. Konsystencja powstałego ciasta powinna być podobna do gęstej śmietany. Ciasto ma pozostać lejące, ale jednocześnie musi być odpowiednio gęste. W garnku gotujemy wodę. Ciasto wlewamy cienką strużką do gotującej się wody. Wykorzystujemy do tego trik z sitkiem. Kładziemy sito o dużych oczkach na garnku i przecieramy przez nie ciasto za pomocą łopatki. Czekamy, aż kluski wypłyną na powierzchnię, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i od razu przelewamy zimną wodą. Przekładamy kluski na talerz i od razu podajemy. Do czego dodawać kluski lane? Kluski lane są bardzo uniwersalne i szybkie w wykonaniu. Pasują do bulionów, jako zamiennik...