Czy jest tutaj ktoś, kto na śniadanie ani razu nie zjadł zupy mlecznej? Możemy się założyć, że nie! To typowe śniadanie, które większość jadła w przedszkolu i w domu. Dziś popularne są gotowe płatki śniadaniowe w różnych kształtach i kolorach. Czekoladowe, miodowe albo w kształcie ciasteczek – wybór jest ogromny!
Ale kiedyś, gdy takie cymesy były poza zasięgiem wszystkich ludzi, zupę mleczną jadało się najczęściej z własnoręcznie przygotowanymi kluseczkami. Pamiętacie ten smak? Przypomnijcie sobie chwile dzieciństwa z zacierkami na mleku – smacznymi, mięciutkimi kluskami. Pycha!
Skąd pochodzą zacierki?
Wiele osób zna kluski na mleku, ale oryginalnie prawdziwe zacierki pochodzą z Zagłębia Dąbrowskiego – regionu w Małopolsce, graniczącego z Górnym Śląskiem. Zagłębiowska zacierka tradycyjnie podawana była tam na śniadanie. Danie jest jednak tak smaczne, że zdobyło popularność także w innych częściach kraju!
Łatwe w przygotowaniu i lekkostrawne, jest dobrym pomysłem na poranny posiłek dla dzieci. Sprawdzi się także w przypadku osób, które cierpią na niestrawność i inne dolegliwości żołądkowe – oczywiście pod warunkiem, że nie są uczulone na krowie mleko!
Zobacz także:
Przepis na zacierki na mleku
Jedni nazywają je po prostu zacierki, inni skubance albo kluski siekane. Niezależnie od używanej nazwy, zawsze chodzi o to samo danie – kluseczki podawane z mlekiem.
Do przygotowania zacierek będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 1 litr swojskiego mleka
- 100 g mąki tortowej
- 1 jajko
- Szczyptę soli
Przygotowanie:
- Do miski wsypcie mąkę. Dodajcie jajko, trochę wody i szczyptę soli. Zagniećcie ciasto.
- W garnku zagotujcie litr mleka. Uważajcie, żeby się nie przypaliło!
- Do wrzącego mleka zetrzyjcie ciasto na tarce na dużych oczkach. Możecie też ręcznie urywać kawałeczki ciasta i wrzucać do mleka – właśnie stąd pochodzi nazwa „zacierki skubane”!
- Gotujcie do miękkości i podawajcie z mlekiem. Dobrze będą też smakowały na przykład z zupą pomidorową, ale najlepsze są zacierki z mlekiem. Smacznego!