
Czy jest tutaj ktoś, kto na śniadanie ani razu nie zjadł zupy mlecznej? Możemy się założyć, że nie! To typowe śniadanie, które większość jadła w przedszkolu i w domu. Dziś popularne są gotowe płatki śniadaniowe w różnych kształtach i kolorach. Czekoladowe, miodowe albo w kształcie ciasteczek – wybór jest ogromny!
Ale kiedyś, gdy takie cymesy były poza zasięgiem wszystkich ludzi, zupę mleczną jadało się najczęściej z własnoręcznie przygotowanymi kluseczkami. Pamiętacie ten smak? Przypomnijcie sobie chwile dzieciństwa z zacierkami na mleku – smacznymi, mięciutkimi kluskami. Pycha!
Skąd pochodzą zacierki?
Wiele osób zna kluski na mleku, ale oryginalnie prawdziwe zacierki pochodzą z Zagłębia Dąbrowskiego – regionu w Małopolsce, graniczącego z Górnym Śląskiem. Zagłębiowska zacierka tradycyjnie podawana była tam na śniadanie. Danie jest jednak tak smaczne, że zdobyło popularność także w innych częściach kraju!
Łatwe w przygotowaniu i lekkostrawne, jest dobrym pomysłem na poranny posiłek dla dzieci. Sprawdzi się także w przypadku osób, które cierpią na niestrawność i inne dolegliwości żołądkowe – oczywiście pod warunkiem, że nie są uczulone na krowie mleko!
Przepis na zacierki na mleku
Jedni nazywają je po prostu zacierki, inni skubance albo kluski siekane. Niezależnie od używanej nazwy, zawsze chodzi o to samo danie – kluseczki podawane z mlekiem.
Do przygotowania zacierek będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 1 litr swojskiego mleka
- 100 g mąki tortowej
- 1 jajko
- Szczyptę soli
Przygotowanie:
- Do miski wsypcie mąkę. Dodajcie jajko, trochę wody i szczyptę soli. Zagniećcie ciasto.
- W garnku zagotujcie litr mleka. Uważajcie, żeby się nie przypaliło!
- Do wrzącego mleka zetrzyjcie ciasto na tarce na dużych oczkach. Możecie też ręcznie urywać kawałeczki ciasta i wrzucać do mleka – właśnie stąd pochodzi nazwa „zacierki skubane”!
- Gotujcie do miękkości i podawajcie z mlekiem. Dobrze będą też smakowały na przykład z zupą pomidorową, ale najlepsze są zacierki z mlekiem. Smacznego!