Paprykarz szczeciński
Gotujmy.pl/Alaaa
Newsy

Dziecinne prosty przepis na domowy paprykarz rodem z PRL-u. Wychodzi już za pierwszym razem

Na sklepowych półkach nie brakuje puszek chlubnie nazywanych paprykarzem szczecińskim. Nie trzeba jednak być wybitnym znawcą kuchni, żeby zauważyć ogromną różnicę pomiędzy smakiem puszkowanego jedzenia, a domowym, pysznym paprykarzem.

Przepis na paprykarz szczeciński został opracowany w połowie lat 60. Wówczas pieścił podniebienia większości Polaków. Na przestrzeni lat receptura ulegała jednak licznym zmianom. Dziś mało kto wie, jak przyrządzić smakowity paprykarz rodem z PRL-u, dlatego spieszymy z pomocą.

Paprykarz to nie tylko zwykła pasta z ryżu, ryby i warzyw. To także część polskiej tradycji. Produkt doczekał się bowiem nawet własnego pomnika, który odsłonięto na początku października 2020 roku w Szczecinie.

Niewielu również wie, że paprykarz, obok pozostałych niemal dwóch tysięcy produktów regionalnych, został dodany do oficjalnej listy polskich produktów tradycyjnych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki na paprykarz szczeciński:

  • ok. 250 gramów wędzonej ryby (dorsza, makreli, węgorza, pstrąga albo morszczuka)
  • 100 gramów białego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • Ok 150 ml passaty pomidorowej lub koncentratu (trzeba uważać, żeby nie wyszło za rzadkie)
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Słodka i wędzona papryka mielona

Podane składniki wystarczą na około cztery porcje.

Przygotowanie:

  1. W małym garnku ugotujcie ryż zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej roślinny i zeszklijcie wcześniej pokrojoną cebulę.
  4. Marchewkę i pietruszkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie ją na tarce o grubych oczkach.
  5. Paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  6. Do zeszklonej cebuli dodaj marchewkę, pietruszkę, paprykę i podlej bulionem. Gotuj aż do miękkości warzyw.
  7. Do całości dodaj rozdrobnioną rybę oraz ryż. Całość gotuj przez ok. 4 minuty.
  8. Na patelnię wlej passatę lub koncentrat pomidorowy, a także przyprawy: pieprz, sól, paprykę słodką i wędzoną. Gotuj przez kolejne 4 minuty i gotowe!

Tak przygotowany paprykarz możesz opcjonalnie ozdobić świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Idealnie nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno.

paprykarz przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Mamy tu fanów paprykarza szczecińskiego? Z łatwością zrobicie go sami w domu
Paprykarz to jeden z symboli PRLu. Jeżeli chcesz sobie przypomnieć jego smak, możesz go przygotować sama w domu! Wystarczy kilka składników.

Konserwa rybna z ryżem w sosie pomidorowym jest już tak popularną w Polsce przekąską, że została wpisana na listę produktów tradycyjnych! Smak paprykarza znany jest u nas od blisko 50 lat i choć koneserzy preferują oryginalny produkt z puszki, to z łatwością możecie sami zrobić paprykarza w domu! Afrykańskie korzenie polskiej konserwy Pierwszy paprykarz pojawił się w Polsce w latach 60. XX wieku. Polscy technolodzy pracujący na statkach u wybrzeży Afryki Zachodniej byli zachwyceni daniem spożywanym w okolicach Senegalu, które było bardzo podobne do naszego paprykarza. Ponieważ składniki konserwy były bardzo tanie (mięso było pozyskiwane ze ścinków przy produkcji ryb), paprykarz szczeciński z ogromnym powodzeniem natychmiast podbił PRL. Danie stało się bardzo popularne i szybko zaczęły powstawać wariacje na jego temat – używano mięsa z innych ryb lub dodawano kaszę zamiast ryżu. Dopiero w 2010 roku sprawa ta została uporządkowana prawnie i od tamtego czasu tylko oryginalny paprykarz szczeciński może nosić tę nazwę. W dodatku wówczas stał się polskim produktem tradycyjnym! Przepis na paprykarza szczecińskiego Paprykarz składa się z kilku łatwo dostępnych składników, a jego przygotowanie jest niezwykle proste, dlatego zachęcamy do przygotowania domowej wersji tego przysmaku. Do jej przygotowania potrzebujecie: 250 dag mięsa dowolnej wędzonej ryby. Polecamy wymieszać ze sobą różne gatunki – doskonale sprawdza się makrela, morszczuk i pstrąg. 1 woreczek (100 gram) białego ryżu 3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pół szklanki bulionu 1 marchew 1 duża cebula 1 korzeń pietruszki 1 łyżka papryki słodkiej Pół łyżki papryki ostrej Sól Pieprz Przygotowanie Dokładnie obierz ryby ze skóry i ości, pozostawiając samo...

Paprykarz
Gotujmy.pl/bogusia82
Przepisy
Unikatowy sposób na przyrządzenie domowego paprykarza szczecińskiego. Kultowy smakołyk 
Smaki młodości można odtwarzać w domowych warunkach! Kiedyś, kiedy w sklepach było tyle co nic, dosłownie się nim zajadaliśmy. Ten współczesny, sklepowy, już tak nie smakuje. Chcecie spróbować samodzielnie odtworzyć jego smak?

Produkty home made to dobro samo w sobie. To także spożywanie wedle zasady wiem, co jem. Coraz częściej spotykamy się z podobnym podejściem do odżywiania. I słusznie! W końcu nawet powiedzenie mówi, że w zdrowym ciele mieszka zdrowy duch. Trudno się nie zgodzić! Kiedyś to było Paprykarz szczeciński pamięta lata, kiedy na półkach obok octu stała mąka i niewiele więcej. Nasze kubki smakowe znają go jednak niemalże na pamięć. Przepis na domowy paprykarz szczeciński jest prosty i szybki. Może ponownie zagościć na naszych kanapkach. Tym bardziej, że to dobra alternatywa dla wędliny i serów. Składniki na paprykarz z wędzoną makrelą: 1 duża wędzona makrela 100 g ryżu długoziarnistego 1 średniej wielkości cebula 100-200 g koncentratu pomidorowego  kilka łyżek pikantnego ketchupu słodka papryka w proszku chilli sól pieprz 3-4 łyżki oliwy do smażenia + tyle samo oliwy do masy 2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania domowego paprykarza Gotujemy i studzimy ryż. Makrelę dokładnie obieramy z ości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i  smażymy na złocisty kolor. Dodajemy cukier,  koncentrat oraz keczup. Mieszamy całość na małym ogniu. Po kilku minutach wyłączamy. Miksujemy ryż z makrelą, dodajemy cebulę z koncentratem i ketchupem. Dokładnie łączymy, doprawiamy papryką, chilli, solą i pieprzem. Dokładamy 2-3 łyżki oliwy i raz jeszcze mieszamy. Gotowy paprykarz nadaje się do przechowywania do 2 tygodni w słoikach w lodówce. Dla przedłużenie świeżości produktu można na jego wierzch dodać odrobinę oleju.  Kupny paprykarz Puszki konserwowe z paprykarzem to zmielone mięso rybie z ryżem, cebulą, koncentratem pomidorowym, olejem roślinnym i dodatkiem różnych przypraw. Mimo...

zupa fasolowa z kiełbasą przepis
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy
Zupa fasolowa ze składnikiem, który wszyscy uwielbiają. Klasyk polskiej kuchni idealny na zimowe chłody
Zupa fasolowa z kiełbasą to hit, który podbije serce niejednego smakosza! Mimo iż do jej przygotowania potrzebujesz wielu składników to przepis jest naprawdę dziecinnie prosty!

Ukochana przez Polaków kiełbasa w połączeniu z fasolą i warzywami smakuje naprawdę wybornie. To istne niebo w gębie. Zachwyci całą twoją rodzinę! Przepis na zupę fasolową z kiełbasą Będziesz potrzebować 2 litry wody 300 gramów białej fasoli 200 gramów wędzonej kiełbasy 200 gramów boczku 1 duży i dojrzały pomidor 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka 3 duże ziemniaki 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek. Przygotowanie Fasolę umieść w garnku, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Kiedy już ładnie napęcznieje wylej z niej wodę i przepłucz. Tak przygotowaną fasolę umieść w dużym, czystym garnku. Pomidora oraz paprykę dokładnie umyj, usuń pestki i gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę i dodaj do fasoli. Marchew oraz pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, a następnie umieść w garnku z fasolą.  Całość zalej dwoma litrami wody, a następnie dopraw solą pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, mieloną papryką i majerankiem. Tak przygotowane produkty gotuj przez ok. 1 godzinę. W tym czasie zajmij się mięsem. Boczek pokrój w kostkę, umieść na rozgrzanej patelni i podsmaż. Po kilku minutach dodaj do niego pokrojoną w plasterki kiełbasę i całość smaż jeszcze przez chwilę.  Gotowe mięso umieść w garnku z wywarem. Cebulę obierz i pokrój w pióra, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni (tej samej, na której przygotowywałaś mięso). Tak przygotowaną również dodaj do zupy. Całość gotuj przez kolejne ok. 30 minut. W tym czasie obierz ziemniaki. Następnie pokrój je w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku. Miękkie warzywo dodaj do zupy fasolowej. Na...

zupa z soczewicą przepis
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Prosta i sycąca warzywna zupa, która wspaniale rozgrzewa w zimne dni
Masz na sobie sweter i zimową kurtkę, a mimo to marzniesz? Spróbuj więc rozgrzać swój organizm od środka. Talerz pożywnej, sycącej i prostej zupy z soczewicą zjedzony zaraz przed wyjściem z domu sprawi, że od razu poczujesz różnicę!

W okresie jesienno-zimowym wielu zapomina, jak ważne jest rozgrzewanie organizmu nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz. Syte posiłki i ostre przyprawy to klucz do sukcesu. Ten prosty przepis na zupę z soczewicą powinien więc na stałe zagościć w twojej kuchni. Przepis na zupę z soczewicą Będziesz potrzebować 1 litr bulionu 300 gramów soczewicy gotowanej (może być z puszki) 1 marchew 3 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ papryczki chili 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kminek, suszona pietruszka, ostra papryka Przygotowanie Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie umieść w garnku z rozgrzaną oliwą i zeszklij. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost do garnka z cebulą. Papryczkę chili pokrój drobno i również umieść w garnku. Soczewice odsącz z wody, a następnie dodaj do smażących się warzyw. Całość dopraw solą, pieprzem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminkiem. Wymieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 7 minut. Marchewkę obierz i pokrój tak jak lubisz (mogą być talarki albo kosteczka). Następnie dodaj ją do soczewicy, wymieszaj i duś jeszcze przez kolejne 5 minut.  Po upływie tego czasu całość zalej gorącym bulionem i gotuj na wolnym ogniu, pod pokrywką, aż do miękkości warzyw, przez ok. 15 – 20 minut. W tym czasie obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w niewielką kostkę i ugotuj. Tak przygotowane dodaj do gotującej się zupy. Na koniec posyp zupę suszoną lub, jeśli wolisz, świeżą pietruszką. Gotowe!