Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków, ale nie tylko. Swoją wyjątkowość zawdzięczają głównie swojej uniwersalności, gdyż można je przygotować praktycznie ze wszystkim. Do najpopularniejszych należą pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, serem, mięsem czy owocami. Wybór jest ogromny i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Pierogi w pikantnej wersji

To danie można przygotować na wiele sposobów, jednak pierogi w pikantnej wersji z mięsem i ostrą papryczką to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Farsz jest bardzo prosty do przygotowania, a ulepienie pierogów zajmuje dosłownie kilka chwil. W takiej wersji idealnie sprawdzą się na rozgrzewający obiad. Przypadną do gustu nie tylko osobom lubiącym ostrzejsze smaki. Dzięki połączeniu kilku składników, można otrzymać smakowitą i sycącą potrawę.

Przepis na pierogi na ostro

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki + do podsypywania
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka gorącej wody

Farsz:

Zobacz także:

  • 150 g kiełbasy podlaskiej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 5 czerwonych ostrych papryczek nadziewanych serkiem
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 250 g ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki obierzcie, ugotujcie do miękkości i odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  2. Kiełbasę podlaską wraz z wędzonym boczkiem pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na suchej patelni. Tłuszcz wytopi się z boczku.
  3. Cebulę obierzcie, pokrójcie i dodajcie do smażonego mięsa. Smażcie do momentu zeszklenia się cebuli. Część tych składników przełóżcie do większej miski, a drugą połowę zostawcie do okraszenia gotowych pierogów.
  4. Ostudzone ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę, a później dodajcie do podsmażonych składników.
  5. Kiełki rzodkiewki drobno posiekajcie, a czerwoną papryczkę wraz z serkiem pokrójcie w małą kostkę. Dodajcie je do miski. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i wymieszajcie do połączenia składników.
  6. Do drugiej miski wsypcie mąkę wraz z solą i wlejcie szklankę gorącej wody. Energicznym ruchem wyróbcie elastyczne, jednolite ciasto.
  7. Wstawcie większy garnek z wodą i szczyptą soli do gotowania.
  8. Ciasto na pierogi rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką. 
  9. Za pomocą szklanki wycinajcie placki. Z każdy z nich układajcie odpowiednią ilość farszu. Brzegi ciasta zlepcie do siebie, a później uformujcie zgrabnego pieroga. Postąpcie tak z resztą składników.
  10. Do gotującej się wody ostrożnie włóżcie pierogi. Delikatnie je przemieszajcie.
  11. Pierogi gotujcie przez około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe wyjmijcie za pomocą łyżki cedzakowej na talerze.
  12. Pierogi na ostro podawajcie razem z wcześniej przygotowaną zasmażką z mięsa i cebulki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl