Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków, ale nie tylko. Swoją wyjątkowość zawdzięczają głównie swojej uniwersalności, gdyż można je przygotować praktycznie ze wszystkim. Do najpopularniejszych należą pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, serem, mięsem czy owocami. Wybór jest ogromny i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Pierogi w pikantnej wersji
To danie można przygotować na wiele sposobów, jednak pierogi w pikantnej wersji z mięsem i ostrą papryczką to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Farsz jest bardzo prosty do przygotowania, a ulepienie pierogów zajmuje dosłownie kilka chwil. W takiej wersji idealnie sprawdzą się na rozgrzewający obiad. Przypadną do gustu nie tylko osobom lubiącym ostrzejsze smaki. Dzięki połączeniu kilku składników, można otrzymać smakowitą i sycącą potrawę.
Przepis na pierogi na ostro
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki + do podsypywania
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka gorącej wody
Farsz:
Zobacz także:
- 150 g kiełbasy podlaskiej
- 150 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 5 czerwonych ostrych papryczek nadziewanych serkiem
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki
- 250 g ziemniaków
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie, ugotujcie do miękkości i odstawcie do całkowitego ostudzenia.
- Kiełbasę podlaską wraz z wędzonym boczkiem pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na suchej patelni. Tłuszcz wytopi się z boczku.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie i dodajcie do smażonego mięsa. Smażcie do momentu zeszklenia się cebuli. Część tych składników przełóżcie do większej miski, a drugą połowę zostawcie do okraszenia gotowych pierogów.
- Ostudzone ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę, a później dodajcie do podsmażonych składników.
- Kiełki rzodkiewki drobno posiekajcie, a czerwoną papryczkę wraz z serkiem pokrójcie w małą kostkę. Dodajcie je do miski. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i wymieszajcie do połączenia składników.
- Do drugiej miski wsypcie mąkę wraz z solą i wlejcie szklankę gorącej wody. Energicznym ruchem wyróbcie elastyczne, jednolite ciasto.
- Wstawcie większy garnek z wodą i szczyptą soli do gotowania.
- Ciasto na pierogi rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką.
- Za pomocą szklanki wycinajcie placki. Z każdy z nich układajcie odpowiednią ilość farszu. Brzegi ciasta zlepcie do siebie, a później uformujcie zgrabnego pieroga. Postąpcie tak z resztą składników.
- Do gotującej się wody ostrożnie włóżcie pierogi. Delikatnie je przemieszajcie.
- Pierogi gotujcie przez około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe wyjmijcie za pomocą łyżki cedzakowej na talerze.
- Pierogi na ostro podawajcie razem z wcześniej przygotowaną zasmażką z mięsa i cebulki. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl